Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

imas 10 milijuna kuna, izgubis 2 jos uvijek imas 8 i mozes raditi sto hoces sa tim
Imas nula kuna, ne izgubis nista i smijes se ovima koji su izguibila dva milijuna kuna
Na kraju opet imas nula kuna i nemozes niti zenu na veceru izvesti.

Ali ti je drago jer je netko izgubio 2 mil kuna.
To sto ti nemas nista nema veze.

Zivio hrvatski jal

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

imas 10 milijuna kuna, izgubis 2 jos uvijek imas 8 i mozes raditi sto hoces sa tim
Imas nula kuna, ne izgubis nista i smijes se ovima koji su izguibila dva milijuna kuna

Zivio hrvatski jal

bila je neka anketa s pitanjem dali bi rađe dobili povećanje plaće 10% al da svi drugi u firmi dobiju povećanje 20% ili bi ostali na istoj plaći i većina kaže da bi ostala na istoj… jad i čemer

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Zivio hrvatski jal

bila je neka anketa s pitanjem dali bi rađe dobili povećanje plaće 10% al da svi drugi u firmi dobiju povećanje 20% ili bi ostali na istoj plaći i većina kaže da bi ostala na istoj… jad i čemer
[/quote]
evolucijski opravdano, relativno si na gubitku.
a sve je relativno.

ti si izgleda dobio cipelu u domaćoj humorističnoj seriji jer ovo je čak i ispod njihovog nivoa.

osim toga mogao bi napokon i neku dionicu kupit kad već non stop piskaraš po dioničkom forumu

Odavno u cashu. A ti kaj si fulao…tvoj problem.
Over and out.
[/quote]

to ti vjerujem. sudeći po tvojim porukama ovdje ti tek trebaš kupit svoju prvu dionicu.
[/quote]
He he…za vrijeme moje prve dionice ti još nisi bio punoljetan. [smiley]
Ako nekog misliš difamirat, učini to inteligentnije. [smiley]

Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis perseverare in errore. - Cum sapienti viro libenter diserimus

Imaš 5 milijuna kuna i nisi izgubio ništa jer si prodao na vrijeme ( čak imaš solidnu kamatu ) i naravno smiješ se ovima koji su sami sebe uvjeravali da su jako pametni pa sad imaju 500k umjesto 5 milijuna. Relativno ovi prvi su u naizgled boljem položaju jer imaju više novca, a opet ovi drugi su enormno obogatili u spoznaji

Uglavnom čvrsti asseti.........i nešto kartušine za razbibrigu

ti si izgleda dobio cipelu u domaćoj humorističnoj seriji jer ovo je čak i ispod njihovog nivoa.

osim toga mogao bi napokon i neku dionicu kupit kad već non stop piskaraš po dioničkom forumu

Odavno u cashu. A ti kaj si fulao…tvoj problem.
Over and out.
[/quote]

to ti vjerujem. sudeći po tvojim porukama ovdje ti tek trebaš kupit svoju prvu dionicu.
[/quote]
He he…za vrijeme moje prve dionice ti još nisi bio punoljetan. [smiley]
[/quote]

bio sam punoljetan dok je bio IPO HT-a [yawn]

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Decki, decki polako. Oni koji se uzdaju samo u zaradu od burze i ne rade nista drugo vrlo brzo ce se koprcati kao riba na suhom i na kraju "skvink".

Gospodarstvo nema kupaca (imati ce ih sve manje i manje – ovo je tek pocetak). Burza ce biti ekstrem u tome odnosno vec polako postaje. Moze dionica XXXX biti na 100.000 kuna ali ako je bid 0 ili 1 kuna i tako ostane koju godinu biti ce zanimljivo.

Golf dvica ce se tek traziti. Biti ce vrlo likvidan. Malo trosi, jeftin za odrzavanje i to bi mu moglo dizati cijenu. Vec sada imate po leasing kucama auta za svinje hraniti u gotovo mint stanju. Jedino sto trebate je pregovarati. Oglasena cijena 10 k ojra ali se da dogovoriti to i za do 50% jeftinije. Isto je sa stanovima samo jos dok Suker i Jaca legnu s porezima evo nas na realnim cijenama od cca 500 eura/m2 samo ja bi trazio i dodatni popust jer ce i to biti nelikvidno.

Sljedi 1 – 3 godine zestoke deflatorne depresije nakon cega ce se stvari vrlo brzo i drasticno okrenuti u hiperinflatorni udar koji ce biti zadnji cavao ovom dotrajalom sistemu.

Mislim da bi se sukus svega mogao reci u jednoj recenici koju je izrekao jedan veliki investitor na ovom forumu (na zalost protjeran zbog grizli stava) za nadolazece vrijeme:

– "Sve sto imate i posjedujete biti ce u zestokoj deflaciji a sve sto nemate biti ce u zestokoj inflaciji (tu se primarno odnosio na drzavne monopoliste kao sto su struja, voda, plin, itd).

Sve banke u svijetu su vise manje nesolventne, libor ide AP AP, na trzistima kapitala male investitore su okrenuli naglavacke i istresaju iz njih sto god se istresti moze. Burze su postale cisti ruski rulet samo sto je svakim danom sve vise metaka u bubnju.

IMHO burze mozemo zaboraviti na koju godinu i ostaviti velike igrace neka se igraju sami sa sobom i neka se malo i oni nasucu na obalu pa neka i njih malo poprzi jako ljetno sunce.

Vrijeme je za ulazak u potrosacki bunker i primarni zadatak je ocuvanje osobne likvidnosti. Kao sto sam davno napisao cash ce biti kralj, imperator, diktator i na kraju sam Bog. To se i dogadja. Svi ostali asseti bi mogli postati teret (dionice, nekretnine, pokretnine, itd).

Osiguranje kakvog takvog i koliko je moguce stabilnog priljeva, drasticno srezana – minimalna potrosnja, ocuvanje osobne likvidnosti (u nekoliko valuta) i mobilnosti is name of the game u slijedecih par godina. Sve ostale su prazne price koje, kako je sada vidljivo i barem meni jasno, imaju samo jedan outcome – skupljanje PET ambalaze!

O problemima gospodarstva, likvidnosti, penzija itd imamo politicku elitu koja je ekstremno dobro placena i ima sve povlastice pa neka rijesva probleme za koje su preplaceni. But just in case smatram da bi se svatko trebao itekako pobrinuti za sebe. Ne bih se bas previse kladio na njih. Oklada na njih mi izgleda kao ruski rulet ber ijednog praznog mjesta u bubnju.

MY PRECIOUS!!!!

Vjerojatno se radilo o teoriji relativne deprivacije.
http://en.wikipedia.org/wiki/Relative_deprivation
Koja kaze, Stefek ima kartonsku kutiju od 3 kvadrata, a svi ostali spavaju u kutiji od 2 kvadrata. Stefek se stoga osjeca ko Soros.

Ili, Lojzek ima dvorac od iljadu soba, a svi ostali "susjedi" imaju dvorce s iljadu i jednom sobom, i Lojzek pada u tesku depresiju.

Uglavnom (iako tesko za povjerovat) ta teorija (hrvatskog jala i cemera) je prisutna i izvan Hrvatske. Zbog cega smo jos jalniji i cemerniji, jer niti u svom jadu i cemeru nismo posebni.

ivek, odličan post…

ali kako se u to uklapaju kupovine JNAFa po 2500? ili Hdela po 200 i kusur?ili kupovanjenekretnina kako si najavio?kupuješ po ovim cijenama i pišeš na forumu ,a čekaš 500e/m2.
ja to pitam, jer pišeš odlične postove, pa da neko ne bi pomislio da si druker.

hvala

KAD NEMA BOOKA, NEMA NI DRUKA!

Vjerojatno se radilo o teoriji relativne deprivacije.
http://en.wikipedia.org/wiki/Relative_deprivation
Koja kaze, Stefek ima kartonsku kutiju od 3 kvadrata, a svi ostali spavaju u kutiji od 2 kvadrata. Stefek se stoga osjeca ko Soros.

Ili, Lojzek ima dvorac od iljadu soba, a svi ostali "susjedi" imaju dvorce s iljadu i jednom sobom, i Lojzek pada u tesku depresiju.

Uglavnom (iako tesko za povjerovat) ta teorija (hrvatskog jala i cemera) je prisutna i izvan Hrvatske. Zbog cega smo jos jalniji i cemerniji, jer niti u svom jadu i cemeru nismo posebni.
[/quote]
tako, to je sve impregnirano u nas prije 100 000 godina.
znaš koja je evolucijski gledano najveća perverzija….štednja.
samo što potrošiš je tvoje, go PIIGS! [thumbsup]

Nema govora o globalnom oporavku i izlasku iz recesije, postojala je samo mogućnost održavanja balona još neko vrijeme. Nije ovo recesija nego je ono balon. Jučer se pojeo današnji ručak i naravno da je danas nezgodno kada se osjeti malo gladi pogotovo što se još jučer prežederavalo…

Najava odustanka od daljnjih fiskalnih stimulusa i stezanje remena vodi u deleveraging i teška vremena u idućih nekoliko godina, ali stvara zdrave temelje za novi konjunkturni ciklus nakon toga. Alternativa je pokušaj održavanja balona, koji bi u kratkom periodu držao iluziju blagostanja al bi prije ili kasnije pukao, što kasnije to gore.

Prošle godine nakon dna sam pisao da je odlična prilika za kupiti ali i da nije krenuo novi Bull market. Target za S&P 500 je bio 1235, za Crobex cca 2800. Jednog sam solidno pogodio, drugog brutalno promašio kako sada stvari stoje. Iduće dno nakon toga svakako bi trebalo biti iznad dna od ožujka 2009 – i to drži vodu osim u slučaju jakog deflatornog pritiska, ali vrijednost ionako treba gledati u realnim a ne nominalnim iznosima.

Nakon toga idućih par godina range market koji neće značajno preći zadnje vrhove ali ni padati ispod dna, i na kraju ipak vjerojatna kulminacija s inflacijom jer je to i dalje weapon of choice, samo ga je teško upotrijebiti uz veliki leverage.

Ivek

Jel još kupuješ Hdel koji si poceo kupovat po 250 i jnaf koji si poceo kupovat po 3000?

[i]MOJI POSTOVI NISU SAVJET NA KUPNJU,NA PRODAJU,NITI NA BAVLJENJE DIONICAMA,NITI SU INVESTICIJSKI SAVJETI ILI PREPORUKE.[/i]

New Report

Close