U ovom ratu Dolara i Eura koji će biti manje vrijednosti EU pa i mi mogli bi solidno profitirati, jer Dolar ne može niže, a Euro ima dosta prostora za korekciju. U svakom slučaju dionice rastu s padom Eura ;
Dionice nikad nisu rasle kad i dolar, to bi bilo nešto potpuno novo
U ovom ratu Dolara i Eura koji će biti manje vrijednosti EU pa i mi mogli bi solidno profitirati, jer Dolar ne može niže, a Euro ima dosta prostora za korekciju. U svakom slučaju dionice rastu s padom Eura ;
Jedino dobro koje ja vidim (a to nije malo dobro :D) sa padom EUR u odnosu na USD (CNY, i ostale) je to što će nam (europski, zemalja eurozone) izvoz biti konkurentniji, kako u USA i Kinu, i ostale zemlje vezanih valuta za USD (Bliski Istok…) tako i sve ostale prema kojima je bar nešto EUR oslabio, a uvoz destimuliran pa će naše (EU) kompanije s jedne strane imati bolju prodaju na domaćem terenu (gdje će zamijenjivati uvoznu robu, koja postaje skuplja) s druge strane bolju prodaju vani…i sve skupa: super!
A budući da je HRK vezana za EUR (Roha je "čvrsto veže" :D) to se odnosi i na nas (RH), naš izvoz u USA, Kinu i Bliski Istok će profitirati… a uvoz iz tih zemalja biti destimuliran.
Problem je jedino što mi jako malo toga izvozimo van euro-zone, a pogotovo ove daleke zemlje (evenutalno elektro-energetske opreme izvozimo nešto na Blisk Istok i sl.) Ali: pokrenimo se! Ne možemo kukati, nego radimo, napravimo nešto što njima treba i radimo bolje od bilo koga na svijetu! (kao npr. što smo konkurentni u transformatorima i sl., nađimo još nešto takvo!)
Za nas bi bilo idealno kada bi se još uz to HRK i EUR bar malo razvezali 😀 (jer ipak, eurozona je naš glavni vanjsko-trgovinski partner… pa nam niš puno koristi od dalekog izvoza ako nam ovaj tu bliski i glavni ostane na istom…)
Recimo da nam EUR/HRK dođe na cca. 8 (što ne bi nikoga ubilo, a izvoznicima bi ipak bilo zanimljivo) pa onda uz EUR/USD na cca. 1, nama bi bi bilo super: imali bismo nešto olakšan izvoz u eurozonu + malo više olakšan izvoz van eurozone (u zemlje čije valute su paraleleno dolaru nam ojačale) pa bi time naše kompanije s jedne strane povećavale prodaju na domaćem tržištu nadoknađujući smanjenje uvoza iz EU, susjedstva, Amerike, Kine i drugih, a s druge strane povećanjem izvoza prema nabrojanima… Eto, sve super, ali pod uvjetom da se možemo nositi sa poskupljenjem nafte :rotfl:
Ali ništa onda, ako nam nafta ne paše, prijeđimo svi na elektriku, i sve pet :D.
Dakle idemo s jedne strane u izvoznu ofenzivu elektroenergetske opreme a s druge strane domaći investicijski ciklus (HEP npr. pokrene, nakon što ga recimo dokapitaliziramo na IPO-u, jer već uvozimo 1/3 struje, kada naftu zamijenimo strujom nećemo imati svoje struje niti za četvrt potreba ako nešto ne napravimo po tom pitanju:rotfl:) i eto nam prosperiteta gospodarstvu, Končaru, svima…
Zar nije super plan za prebroditi krizu – na krilima elektrike i izvoza! [thumbsup]
Oni jednostavno ne stvaraju dublje veze pa ih niti ne vežu u životu. Kod njih je osobni hedonizam kultura razmišljanja. I sve dok to bude patern na koji se ostali trebaju ugledati, nikad ih nećemo dostići.
a koja je kultura razmišljanja u HR? mi smo kao na nešto višem nivou? moš’ mislit.
državno uređenje je uvijek odraz mentaliteta stanovništva koje živi u toj državi. s ekonomskog aspekta gledano američki mentalitet je miljama ispred europskog, a da ne govorimo hrvatskog. da iselimo sve hrvate i na naše mjesto dovedemo 4,5 miliona random amerikanaca ova država bi za 20 godina bila među najrazvijenijima u Europi
[/quote]
Hrvatska će za 20 godina biti razvijena država i imati sasvim solidan standard življenja. Jednostavno generacije koje dolaze su puno produktivnije od onih koje odlaze. Razlika između naših klinaca i njihovih vršnjaka u US ili EU koji su rođeni 1985-1990 godina je puno manja nego razlika između generacija recimo 1955-1960. Stoga će i razlika u standardu života u budućnosti biti manja.
Naravno sve to pod uvjetom da ne otjeramo mlade ljude iz zemlje.
Ovo bi trebala biti tema o Hrvatskoj ekonomiji, a ne o amaričkom načinu životu. US se neusporedivo manje mješa u živote svojih građana nego Hrvatska i neusporedivo manje zavlači ruku u džep svojih građana. Tako da mi čak kada bi i radili kao oni bili bi opet puno manje produktivni. Naš problem nije što 60% US populacije radi, nego što 65% hrvatske populacije ne radi.
[/quote]
Dajte i meni malo toga što dobijete na izletima. [lol] [lol]
dobro pere taj dkvs crack, jel da.
ja sam se skinuo prije par mjeseci, al rado se sjetim tog vremena. [thumbsup]
zamisli tragedije, dobila otkaz.
u indexu valjda misle da se poslodavce nebi trebalo ni pitat prilikom zapošljavanja… ono dođeš u firmu i kažeš ja tu od sad radim. i još dobiješ zahvalu. fenomenalno tlo za poduzetništvo
[/quote]
seljačine u prve redove
a koja je kultura razmišljanja u HR? mi smo kao na nešto višem nivou? moš’ mislit.
državno uređenje je uvijek odraz mentaliteta stanovništva koje živi u toj državi. s ekonomskog aspekta gledano američki mentalitet je miljama ispred europskog, a da ne govorimo hrvatskog. da iselimo sve hrvate i na naše mjesto dovedemo 4,5 miliona random amerikanaca ova država bi za 20 godina bila među najrazvijenijima u Europi
[/quote]
Hrvatska će za 20 godina biti razvijena država i imati sasvim solidan standard življenja. Jednostavno generacije koje dolaze su puno produktivnije od onih koje odlaze. Razlika između naših klinaca i njihovih vršnjaka u US ili EU koji su rođeni 1985-1990 godina je puno manja nego razlika između generacija recimo 1955-1960. Stoga će i razlika u standardu života u budućnosti biti manja.
Ovo bi trebala biti tema o Hrvatskoj ekonomiji, a ne o amaričkom načinu životu. US se neusporedivo manje mješa u živote svojih građana nego Hrvatska i neusporedivo manje zavlači ruku u džep svojih građana. Tako da mi čak kada bi i radili kao oni bili bi opet puno manje produktivni. Naš problem nije što 60% US populacije radi, nego što 65% hrvatske populacije ne radi.
[/quote]
potpis.
Razlika između naših klinaca i njihovih vršnjaka u US ili EU koji su rođeni 1985-1990 godina je puno manja nego razlika između generacija recimo 1955-1960.
zato ja volim starije žene, mediteran kakav je nekad bio. [kiss]
napokon nešto korisno na ovoj temi
[/quote]
[/quote]
potpis.
[/quote]
Kad dvojica misle isto, jedan nije mislio. [lol]
Pa gdje od svih nade najratoborniji narod u povijesti.
Samo neka se oni drze svoje "male zemljice" i uzivaju.