Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

U ovom ratu Dolara i Eura koji će biti manje vrijednosti EU pa i mi mogli bi solidno profitirati, jer Dolar ne može niže, a Euro ima dosta prostora za korekciju. U svakom slučaju dionice rastu s padom Eura ;

http://www.seebiz.eu/hr/valute-i-robe/roubini-euro-ce-za-godinu-dana-vrijediti-kao-dolar%2c-mozda-i-manje,80512.html

Dionice nikad nisu rasle kad i dolar, to bi bilo nešto potpuno novo

Ostajem u Hrvatskoj jer volim izazove, a nema većeg izazova nego pokušati preživjeti u Hrvatskoj!

U ovom ratu Dolara i Eura koji će biti manje vrijednosti EU pa i mi mogli bi solidno profitirati, jer Dolar ne može niže, a Euro ima dosta prostora za korekciju. U svakom slučaju dionice rastu s padom Eura ;

http://www.seebiz.eu/hr/valute-i-robe/roubini-euro-ce-za-godinu-dana-vrijediti-kao-dolar%2c-mozda-i-manje,80512.html

Jedino dobro koje ja vidim (a to nije malo dobro :D) sa padom EUR u odnosu na USD (CNY, i ostale) je to što će nam (europski, zemalja eurozone) izvoz biti konkurentniji, kako u USA i Kinu, i ostale zemlje vezanih valuta za USD (Bliski Istok…) tako i sve ostale prema kojima je bar nešto EUR oslabio, a uvoz destimuliran pa će naše (EU) kompanije s jedne strane imati bolju prodaju na domaćem terenu (gdje će zamijenjivati uvoznu robu, koja postaje skuplja) s druge strane bolju prodaju vani…i sve skupa: super!

A budući da je HRK vezana za EUR (Roha je "čvrsto veže" :D) to se odnosi i na nas (RH), naš izvoz u USA, Kinu i Bliski Istok će profitirati… a uvoz iz tih zemalja biti destimuliran.
Problem je jedino što mi jako malo toga izvozimo van euro-zone, a pogotovo ove daleke zemlje (evenutalno elektro-energetske opreme izvozimo nešto na Blisk Istok i sl.) Ali: pokrenimo se! Ne možemo kukati, nego radimo, napravimo nešto što njima treba i radimo bolje od bilo koga na svijetu! (kao npr. što smo konkurentni u transformatorima i sl., nađimo još nešto takvo!)

Za nas bi bilo idealno kada bi se još uz to HRK i EUR bar malo razvezali 😀 (jer ipak, eurozona je naš glavni vanjsko-trgovinski partner… pa nam niš puno koristi od dalekog izvoza ako nam ovaj tu bliski i glavni ostane na istom…)

Recimo da nam EUR/HRK dođe na cca. 8 (što ne bi nikoga ubilo, a izvoznicima bi ipak bilo zanimljivo) pa onda uz EUR/USD na cca. 1, nama bi bi bilo super: imali bismo nešto olakšan izvoz u eurozonu + malo više olakšan izvoz van eurozone (u zemlje čije valute su paraleleno dolaru nam ojačale) pa bi time naše kompanije s jedne strane povećavale prodaju na domaćem tržištu nadoknađujući smanjenje uvoza iz EU, susjedstva, Amerike, Kine i drugih, a s druge strane povećanjem izvoza prema nabrojanima… Eto, sve super, ali pod uvjetom da se možemo nositi sa poskupljenjem nafte :rotfl:

Ali ništa onda, ako nam nafta ne paše, prijeđimo svi na elektriku, i sve pet :D.

Dakle idemo s jedne strane u izvoznu ofenzivu elektroenergetske opreme a s druge strane domaći investicijski ciklus (HEP npr. pokrene, nakon što ga recimo dokapitaliziramo na IPO-u, jer već uvozimo 1/3 struje, kada naftu zamijenimo strujom nećemo imati svoje struje niti za četvrt potreba ako nešto ne napravimo po tom pitanju:rotfl:) i eto nam prosperiteta gospodarstvu, Končaru, svima…

Zar nije super plan za prebroditi krizu – na krilima elektrike i izvoza! [thumbsup]

Oni jednostavno ne stvaraju dublje veze pa ih niti ne vežu u životu. Kod njih je osobni hedonizam kultura razmišljanja. I sve dok to bude patern na koji se ostali trebaju ugledati, nikad ih nećemo dostići.

a koja je kultura razmišljanja u HR? mi smo kao na nešto višem nivou? moš’ mislit.

državno uređenje je uvijek odraz mentaliteta stanovništva koje živi u toj državi. s ekonomskog aspekta gledano američki mentalitet je miljama ispred europskog, a da ne govorimo hrvatskog. da iselimo sve hrvate i na naše mjesto dovedemo 4,5 miliona random amerikanaca ova država bi za 20 godina bila među najrazvijenijima u Europi

[/quote]

Hrvatska će za 20 godina biti razvijena država i imati sasvim solidan standard življenja. Jednostavno generacije koje dolaze su puno produktivnije od onih koje odlaze. Razlika između naših klinaca i njihovih vršnjaka u US ili EU koji su rođeni 1985-1990 godina je puno manja nego razlika između generacija recimo 1955-1960. Stoga će i razlika u standardu života u budućnosti biti manja.

Naravno sve to pod uvjetom da ne otjeramo mlade ljude iz zemlje.

Ovo bi trebala biti tema o Hrvatskoj ekonomiji, a ne o amaričkom načinu životu. US se neusporedivo manje mješa u živote svojih građana nego Hrvatska i neusporedivo manje zavlači ruku u džep svojih građana. Tako da mi čak kada bi i radili kao oni bili bi opet puno manje produktivni. Naš problem nije što 60% US populacije radi, nego što 65% hrvatske populacije ne radi.
[/quote]

Dajte i meni malo toga što dobijete na izletima. [lol] [lol]

dobro pere taj dkvs crack, jel da.
ja sam se skinuo prije par mjeseci, al rado se sjetim tog vremena. [thumbsup]

http://www.index.hr/vijesti/clanak/skica-za-todoricev-portret-umjesto-zahvale-djelatnici-za-20-godina-rada-urucio-otkaz-/493116.aspx

zamisli tragedije, dobila otkaz.

u indexu valjda misle da se poslodavce nebi trebalo ni pitat prilikom zapošljavanja… ono dođeš u firmu i kažeš ja tu od sad radim. i još dobiješ zahvalu. fenomenalno tlo za poduzetništvo
[/quote]

seljačine u prve redove

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

Oni jednostavno ne stvaraju dublje veze pa ih niti ne vežu u životu. Kod njih je osobni hedonizam kultura razmišljanja. I sve dok to bude patern na koji se ostali trebaju ugledati, nikad ih nećemo dostići.

a koja je kultura razmišljanja u HR? mi smo kao na nešto višem nivou? moš’ mislit.

državno uređenje je uvijek odraz mentaliteta stanovništva koje živi u toj državi. s ekonomskog aspekta gledano američki mentalitet je miljama ispred europskog, a da ne govorimo hrvatskog. da iselimo sve hrvate i na naše mjesto dovedemo 4,5 miliona random amerikanaca ova država bi za 20 godina bila među najrazvijenijima u Europi

[/quote]

Hrvatska će za 20 godina biti razvijena država i imati sasvim solidan standard življenja. Jednostavno generacije koje dolaze su puno produktivnije od onih koje odlaze. Razlika između naših klinaca i njihovih vršnjaka u US ili EU koji su rođeni 1985-1990 godina je puno manja nego razlika između generacija recimo 1955-1960. Stoga će i razlika u standardu života u budućnosti biti manja.

Ovo bi trebala biti tema o Hrvatskoj ekonomiji, a ne o amaričkom načinu životu. US se neusporedivo manje mješa u živote svojih građana nego Hrvatska i neusporedivo manje zavlači ruku u džep svojih građana. Tako da mi čak kada bi i radili kao oni bili bi opet puno manje produktivni. Naš problem nije što 60% US populacije radi, nego što 65% hrvatske populacije ne radi.
[/quote]

potpis.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Razlika između naših klinaca i njihovih vršnjaka u US ili EU koji su rođeni 1985-1990 godina je puno manja nego razlika između generacija recimo 1955-1960.

zato ja volim starije žene, mediteran kakav je nekad bio. [kiss]

http://www.24sata.hr/show/dustin-hoffman-se-ljubio-s-muskarcem-na-utakmici/176337/

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

http://www.24sata.hr/show/dustin-hoffman-se-ljubio-s-muskarcem-na-utakmici/176337/

napokon nešto korisno na ovoj temi

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

http://enterprisemission.com/

http://www.world-mysteries.com/mpl_6.htm

[/quote]

[/quote]

potpis.
[/quote]
Kad dvojica misle isto, jedan nije mislio. [lol]

Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis perseverare in errore. - Cum sapienti viro libenter diserimus

Pa gdje od svih nade najratoborniji narod u povijesti.
Samo neka se oni drze svoje "male zemljice" i uzivaju.

Tko nema ni jednog prijatelja ide kao stranac po zemlji.

New Report

Close