Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

govorim o kvaliteti tržišta. a kvaliteta onda nosi i višu cijenu.
bez novih papira i instrumenata ovo je limit.

Totalno promašena teza. Više papira će značiti veću kvalitetu i rast tržišta? To bi bilo prvi puta u povijesti da više papira nego novaca doprinese rastu tržišta. Pa ovi papiri koji su sad na tržištu nemaju kupca a kamoli novi. Prvo i osnovno pravilo je da kad ima više papira nego novaca da tržište pada. A ovdje novaca nema.
[/quote]
Stvarno nemaš pojma o čemu pričaš, jelda?
Jel kvalitetniji dućan s 3 proizvoda ili 300?
Koje je najkvalitetnije tržište na svijetu i koliko ono ima papira?

[/quote]

[lol]
Mislim da ti nemaš pojma o čemu pričaš.
Otkad je to kvaliteta bila izražena količinom artikala?
Tebi je vjerovatno Pevec najbolji dućan.
Šteta što je propao jer je imao najviše proizvoda. [lol]
Amerika nije najkvalitetnije tržište na svijetu zato jer ima puno papira nego zato jer ima puno novaca.
Isto kao što Engleska nema najbolju ligu na svijetu zato štol ima puno klubova nego zato što ima puno novaca.
Pusti se lamentiranja o kvaliteti tržišta, ne ide ti to
[thumbsup]

@Wanderlei

Anonimno, 29.05.2010. u 14:47
Naše više sigurno neće jer nemaju šta kupiti a i da imaju ne žele biti preizloženi na nelikvidnom tržištu.

Kad već prenosite riječi koje je u jednom interviju dao Dinko Novoselac molim vas da bar ne izvrćete njegove riječi.
On je rekao da je tržište nelikvidno i da su previše izloženi našim dionicama ali da postoji par dionica koje on hoće kupovati jer po njemu vrijede puno više od trenutne cijene a to koje su to kompanije svatko se može potruditi i viditi šta dotični gospodin kupuje.

govorim o kvaliteti tržišta. a kvaliteta onda nosi i višu cijenu.
bez novih papira i instrumenata ovo je limit.

Totalno promašena teza. Više papira će značiti veću kvalitetu i rast tržišta? To bi bilo prvi puta u povijesti da više papira nego novaca doprinese rastu tržišta. Pa ovi papiri koji su sad na tržištu nemaju kupca a kamoli novi. Prvo i osnovno pravilo je da kad ima više papira nego novaca da tržište pada. A ovdje novaca nema.
[/quote]
Stvarno nemaš pojma o čemu pričaš, jelda?
Jel kvalitetniji dućan s 3 proizvoda ili 300?
Koje je najkvalitetnije tržište na svijetu i koliko ono ima papira?
[/quote]
[lol]
Mislim da ti nemaš pojma o čemu pričaš.
Otkad je to kvaliteta bila izražena količinom artikala?
Tebi je vjerovatno Pevec najbolji dućan.
Šteta što je propao jer je imao najviše proizvoda. [lol]
Amerika nije najkvalitetnije tržište na svijetu zato jer ima puno papira nego zato jer ima puno novaca.
Isto kao što Engleska nema najbolju ligu na svijetu zato štol ima puno klubova nego zato što ima puno novaca.
Pusti se lamentiranja o kvaliteti tržišta, ne ide ti to
[thumbsup]
[/quote]
e znaš kaj, u pravu si.

@Wanderlei

Anonimno, 29.05.2010. u 16:13
Naše više sigurno neće jer nemaju šta kupiti a i da imaju ne žele biti preizloženi na nelikvidnom tržištu.

Kad već prenosite riječi koje je u jednom interviju dao Dinko Novoselac molim vas da bar ne izvrćete njegove riječi.
On je rekao da je tržište nelikvidno i da su previše izloženi našim dionicama ali da postoji par dionica koje on hoće kupovati jer po njemu vrijede puno više od trenutne cijene a to koje su to kompanije svatko se može potruditi i viditi šta dotični gospodin kupuje.
[/quote]

Kolega, ne znam otkud vam sad Dinko Novoselac. Ja vam pričam o Hanfinom pravilniku po kojem mirovinci neće imati više nikakava ograničenja ulaganja nakon što uđemo u EU. Kad se to dogodi na ZSE neće više biti niti 5 miljuna kuna prometa.
Ostat ćete samo vi cvergli kako se koprcate u ovoj baruštini a vode je sve manje i manje.
A pošto dolazi ljeto, i to malo vode će presušiti. Ostat će eventualno neki lopoč a sa nekadašnje baruštine će se širiti neugodan miris koji će upozoravati preživjele ostale da se ne približavaju. [lol]

@Wanderlei

Anonimno, 29.05.2010. u 16:18

[/quote]

Kolega, ne znam otkud vam sad Dinko Novoselac. Ja vam pričam o Hanfinom pravilniku po kojem mirovinci neće imati više nikakava ograničenja ulaganja nakon što uđemo u EU. Kad se to dogodi na ZSE neće više biti niti 5 miljuna kuna prometa.
Ostat ćete samo vi cvergli kako se koprcate u ovoj baruštini a vode je sve manje i manje.
A pošto dolazi ljeto, i to malo vode će presušiti. Ostat će eventualno neki lopoč a sa nekadašnje baruštine će se širiti neugodan miris koji će upozoravati preživjele ostale da se ne približavaju. [lol]
[/quote]
Pa nije mi jasno šta po cijele dane radite na forumu ako mislite da ćemo tako završiti, pa zar nemati ništa što vas u životu zanima, izađite si vanka, probajte naći djevojku, bavite se sportom a nas pustite da izgubimo sve što imamo a ti ćeš uživati u lijepoj starosti sa velikom mirovinom ako se tvoja predviđanja dogode [rolleyes]

sjeti se kad je Škegro prethodni put vedrio i oblačio … uslijedila je velika kriza koncem 90-ih.

To su ljudi za stvaranje kriza, a ne za njihovo rješavanje.

Negdje sam već napisao – stara hrvatska navada je rastjeraj sve pametno, pa kukaj ka ti je loše.

Koliko se ja sjećam, za vrijeme Škegre smo imali suficit u budžetu? Nismo li?
[/quote]

a to ti je prijatelju moj, posebna priča:

Za odmjeravanje prva stope PDV-a trebalo je znati parvu vrijednost BDP-a i strukture potrošnje. Kako to nisu znali, opalili su stopu PDV-a koja je generirala puno veći budžet države u odnosu na dotadašnji. Naravno sa suficitom, s jedne strane, ali i s čitavim nizom problema, pokazalo se naredniih godina, s druge strane. Preveliki rast državne potrošnje, među ostalim poticao je i ozloglašenje koruptivne radnje.

Praktički stopa PDV-a je tada mogla biti 2-3 postotna poena niža. Država bi dobila novca, koliko je već navikla dobivati. Finalnim potrošačima bi ostalo više novca. Manje bi bilo koruptivnih resusrsa. Itd. Itd.

[i]"Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi!"[/i]

Molio bih usporedbu za Kodt, kolega Wanderlei

Kolega Delux, usporedbu za KODT je moguće napraviti sa nekom firmom iz istog sektora i istog market capa.Teško ga je uspoređivati sa ABB-om kad su godišnji prihodi ABB-a preko 30 milijarde dolara, a ja ne znam koji su to manji proizvođači transformatora u svijetu.
Ali svejedno recimo da su im pokazatelji slični što se tiče ROE, P/E ,jedino P/BV je veći kod ABB. Osim što je KODT prilično zadužen sa debt to capital 110% u odnosu na ABB 12% .Što samo ide u prilog mojoj tezi da naše dionice nisu podcijenjene kao što neki misle.Takvih firmi ima u svijetu koliko hoćete.Samo mi mislimo da je svjetsko čudo imati ROE od 20%.Jer ako 300 puta veća firma od KODT-a ostvaruje iste stope rasta i ima isti ROE onda KODT nije baš jako podcijenjen.Osim po kriteriju da je podcijenjeniji od Vira ili Tiska. Ali u svjetskim okvirima KODT nije baš nešto naročito podcijenjena dionica.

drugovi, situacija je složena i sa njom tako treba postupati!

[i]Volatile Ass as an Asset Class[/i][emo_funta][emo_dolar][emo_euro]

sjeti se kad je Škegro prethodni put vedrio i oblačio … uslijedila je velika kriza koncem 90-ih.

To su ljudi za stvaranje kriza, a ne za njihovo rješavanje.

Negdje sam već napisao – stara hrvatska navada je rastjeraj sve pametno, pa kukaj ka ti je loše.

[/quote]

Za odmjeravanje prva stope PDV-a trebalo je znati parvu vrijednost BDP-a i strukture potrošnje. Kako to nisu znali, opalili su stopu PDV-a koja je generirala puno veći budžet države u odnosu na dotadašnji. Naravno sa suficitom, s jedne strane, ali i s čitavim nizom problema, pokazalo se naredniih godina, s druge strane. Preveliki rast državne potrošnje, među ostalim poticao je i ozloglašenje koruptivne radnje.

Praktički stopa PDV-a je tada mogla biti 2-3 postotna poena niža. Država bi dobila novca, koliko je već navikla dobivati. Finalnim potrošačima bi ostalo više novca. Manje bi bilo koruptivnih resusrsa. Itd. Itd.
[/quote]
To i je najveće Škegrina greška. PDV je punio proračun više nego su očekivali, onda je Škegro rekao idemo to podijeliti biračima neka potroše i tako iz godine u godinu po 10 milijardi veći proračun. Balon se napuhao i sada trebamo obrnuti smjer rezanje.

drugovi, situacija je složena i sa njom tako treba postupati!

to sam i ja zaključio, uskladio taktiku pa sad gubim svaki dan jedno 2-3 sata na unos, knjiženje i zaključivanje pozicija u porfelju (back office)

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

[/quote]
Donekle se mogu složit, ali je ključno bilo da su svi, ama baš svi varali na porezu na promet, jer je bio jednostavan za izbjeć.
PDV po strukturi i funkciji nije nimalo lako izbjeći pa otuda su i veći prihodi u kasu došli najprije sa carine.
Druga priča je što nam je budžet od tada svake godine rastao po abnormalnim stopama.

Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis perseverare in errore. - Cum sapienti viro libenter diserimus

To i je najveće Škegrina greška. PDV je punio proračun više nego su očekivali, onda je Škegro rekao idemo to podijeliti biračima neka potroše i tako iz godine u godinu po 10 milijardi veći proračun. Balon se napuhao i sada trebamo obrnuti smjer rezanje.

A o potrošnji i dijeljenju love biračima mi nemoj pričat, u ta g..na nas je uvalila "socijalna i proeuropska" partija 2.000. te godine.
Da vas ne podsjećam tko je tada bio ministar financija, vjerojatno ste svi večerali.

Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis perseverare in errore. - Cum sapienti viro libenter diserimus

New Report

Close