sjeti se kad je Škegro prethodni put vedrio i oblačio … uslijedila je velika kriza koncem 90-ih.
To su ljudi za stvaranje kriza, a ne za njihovo rješavanje.
Negdje sam već napisao – stara hrvatska navada je rastjeraj sve pametno, pa kukaj ka ti je loše.
Koliko se ja sjećam, za vrijeme Škegre smo imali suficit u budžetu? Nismo li?
Koliko se ja sjećam, za vrijeme Škegre smo imali suficit u budžetu? Nismo li?
Zbog uvodjenja PDV-a
govorim o kvaliteti tržišta. a kvaliteta onda nosi i višu cijenu.
bez novih papira i instrumenata ovo je limit.
Totalno promašena teza. Više papira će značiti veću kvalitetu i rast tržišta? To bi bilo prvi puta u povijesti da više papira nego novaca doprinese rastu tržišta. Pa ovi papiri koji su sad na tržištu nemaju kupca a kamoli novi. Prvo i osnovno pravilo je da kad ima više papira nego novaca da tržište pada. A ovdje novaca nema.
Ne znam o kojoj točno kvaliteti tržišta pričate pošto hrvatsko tržište nema kvalitetu. Ljudi misle da je Končar ili Petrokemija jako jeftina dionica. Ne znam po čemu. Takvih dionica imate u svijetu koliko hoćete. Američke dionice su i sad jeftinije nego hrvatske uz manji sistemski rizik i uz stostruku likvidnost i potencijal. Kakav je potencijal Adrisa nego da prodaje cigarete Hrvatima dok svi ne prestanu pušiti a onda mogu zatvoriti jer su potpuno nesposobni napraviti bilo što sa novcima na kojima sjede. Problem je u tome da ljudi danas mogu preko svog brokera kupiti bilo koju dionicu na svijetu. Zašto ja da kupujem ADRS kad mogu kupiti Microsoft koji ima ROE 44% i P/E 9? I to je to .Ljudi toga postaju svjesni i shvaćaju da je priča o jeftinim hrvatskim dionicama samo mit.
A naši fondovi su toga odavno svjesni i zato prebacuju portfelj van.
Još jedan od mitova je da će nastati jagma za našim dionicama kad uđemo u EU. Newsflash- dan kad uđemo u EU će nastati potpuni potop hrvatskog tržišta kapitala jer će prestati sva ograničenja za ulaganja mirovinskih fondova u inozemstvu. A to znači da više neće biti ni 10 milijuna dnevnog prometa nego 5. O perspektivi ekonomije gdje je glavni ekonomski savjetnik Škegro neću ni počinjati. "When one blind person leads another blind person, both will fall into the same pit."
@Wanderlei
A tko je stvorio taj novac na kojema kako i sami kažete sjedi ADRIS, da nisu možda se pojavili preko noći, da im ga možda nije netko poklonio, da ga možda nisu donjeli vanzemaljci.
Jesti čuli da ADRIS ulaže u turizam???????
Jeste čuli za tvornicu u IRANU ??????????????????
Potpuno krivo kolega, naše dionice će skočiti to je 100% sigurno jer svi oni koji do danas ne mogu ulagati u TK tada će moći.
To što ste vi u cashu i pokušavate obmaniti Hrvatske ulagače to je vaš osobni problem ali iznositi neistine je stvarno jadno, još gore je od svega što gornjim postom sami sebe diskreditirate i dokazujete svoje neznanje i nepoznavanje materije.
Kažete da ADRIS ništa ne vrijedi a dvije rečenice ispod tvrdite da sjede na novcu, jel vi čitate šta pišete ili pokušavate neuspješno drukati ali ne znate to činiti na dostojanstven način, ili je nepoznavanje materije glavni problem.
NHF
Umjesto prepirke zanima me da li netko zna i može na neki način dokazati ili pokazati što se dogodilo sa TK u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj neposredno nakon ulaska u EU?
@Wanderlei
A tko je stvorio taj novac na kojema kako i sami kažete sjedi ADRIS, da nisu možda se pojavili preko noći, da im ga možda nije netko poklonio, da ga možda nisu donjeli vanzemaljci.
Jesti čuli da ADRIS ulaže u turizam???????
Jeste čuli za tvornicu u IRANU ??????????????????
Potpuno krivo kolega, naše dionice će skočiti to je 100% sigurno jer svi oni koji do danas ne mogu ulagati u TK tada će moći.
To što ste vi u cashu i pokušavate obmaniti Hrvatske ulagače to je vaš osobni problem ali iznositi neistine je stvarno jadno, još gore je od svega što gornjim postom sami sebe diskreditirate i dokazujete svoje neznanje i nepoznavanje materije.
Kažete da ADRIS ništa ne vrijedi a dvije rečenice ispod tvrdite da sjede na novcu, jel vi čitate šta pišete ili pokušavate neuspješno drukati ali ne znate to činiti na dostojanstven način, ili je nepoznavanje materije glavni problem.
NHF
[/quote]
Vidim da kolega barbastari nije baš upućen u pravilnike o mirovinskim fondovima pa mu ne treba zamjeriti što će izgubiti novce. Njegovi su novci i on ih smije izgubiti koliko god želi. Ja se tu ne želim mješati. Mirovinski čekaju dan da uđemo u EU i da počnu kupovati europske dionice.Naše više sigurno neće jer nemaju šta kupiti a i da imaju ne žele biti preizloženi na nelikvidnom tržištu. Isto bi bilo dobro da barbastari kaže koje ja to neistine iznosim. A koji su to ulagači koji ne mogu kupovati dionice kod nas to će nam isto barbastari objasniti. To su vjerovatno oni koji nemaju novaca. [lol] Isto tako bilo bi dobro da nas kolega barbastari sve nauči drukati na dostojanstven način kao što to on radi. [lol]
Što se tiče Adrisa uzeo sam njegov primjer jer on slovi kao super firma i podcijenjena dionica.Adris i kao firma i kao dionica su bezveze , ulažu u turizam i generiraju gubitke, prihodi im konstantno padaju a Uprava im je tragikomična.To što imaju tonu keša to je samo dokaz da nemaju pojma što rade. Pa pogledajmo samo direktnu konkurenciju:
ADRS- ROE 7%, P/E 10 Phillip Morris-ROE 121% , P/E 10,5. Mislim da ROE dovoljno govori o tome koliko je nesposobna Adrisova uprava a sposobna od PM-a a PM je isplatio dividendu od 5,2%. I takvih usporedbi mogu napraviti za svaku našu dionicu i možete vidjeti da naše dionice nisu podcijenjene. To ne znači da se na njima ne može zaraditi ali podcijenjene nisu.
Molio bih usporedbu za Kodt, kolega Wanderlei
Američke dionice su i sad jeftinije nego hrvatske uz manji sistemski rizik i uz stostruku likvidnost i potencijal. Kakav je potencijal Adrisa nego da prodaje cigarete Hrvatima dok svi ne prestanu pušiti a onda mogu zatvoriti jer su potpuno nesposobni napraviti bilo što sa novcima na kojima sjede. Problem je u tome da ljudi danas mogu preko svog brokera kupiti bilo koju dionicu na svijetu. Zašto ja da kupujem ADRS kad mogu kupiti Microsoft koji ima ROE 44% i P/E 9? I
I jeste li čuli da više od pola proizvedenih cigareta prodaje u izvozu već danas?
A da je Iran (što se tiče količine) tek pola od nadolazećih novih izvoznih plasmana (jer će vjerojatno još toliko ići u Njemačku u private label), a da se i na drugim izvoznim tržištima rade ofenzive (ponegdje i na onaj način "kako to rade multinacionalke", npr. BIH trenutno).
A što se tiče RH i svakog drugog tržišta: jeste li čuli da je cigareta jedna od najtežih ovisnosti uopće? Možda i veća od ovisnosti o tom tvom MS Windows-u 😛
Broj potrošaća ne može opadati brže nego li se dižu proizvođačke cijene (gledajući dugoročno). Kako će rasti cijene softvera? Možeš li to procijeniti?
I nije turizam jedina "nova" stvar… jeste li čuli za marikulturu, stvar koja će imati internu stopu rentabilnosti za 5 godina kada fizička proizvodnja bude utrostručena, ekomomija obujma time potpuna, najmodernija tehnologija implementirana (http://www.akvasmart.com/index.cfm?newsid=1403992&id=202464)… skoro pa tih tvojih 40 % !! A više od pola ribe se već i danas prodaje na tržištu EU.
Ako malo proučiš stanje sa svjetskom potražnjom za ribom, a u kombinaciji sa stanjem ribljeg fonda (ne uzimajući u obzir havarije tipa ova sadašnja u meksičkom zaljevu, izvoru morske hrane za pola USA-a) i cijene ulova ribe na otvorenom moru (ovisi o cijeni nafte! 😉 ) očigledno je da je marikultura industrija dijametralno suprotna cigaretnoj. Naime cigaretna se suočava sa padom količinske potražnje, ovdje pak nevjerojatno snažan i nevjerojatno dugoročni pritisak na strani potražnje, ono "štetno za zdravlje", ovo (morska riba…) se smatra jednom od najzdravijih dijelova uravnotežene prehrane, tamo cijene rastu većim dijelom zbog regulacije pa je teže još i proizvođačke dizati u nužnom postotku, ovdje cijene će rasti zbog nemogućnosti zadovoljenja potražnje (a kako je zdravo… državi će prije pasti na pamet radi olakšanja ljudima pristupa zdavoj hrani smanjiti PDV na takvu hranu nego ići bilo što specijalno a u suprotnom smijeru kao onoj industriji)…
I da netko kaže da su nespoboni a oni se očito uspješno bave hedgingom na razini cijelog holdinga na razini operativnih biznisa!?
To je vama nesposobnost?
Možda sada zvuči trivijalno, normalan izbor, ali kada se sve uzme u obzir, ulazak u ovakvu industriju na razini holdigna ispada upravo super pogođen biznis. Problem je jedino što je to još uvijek "premalo", ali nigdje nije zacratno da je tih 5 tisuća tona koje će imati za 4-5 godina od danas vrhunac… valjda će se moći i dalje povećavati proizvodna… jer potražna će biti sve veća i veća, ako ikako budu igdje mogli naći lokacije za nova uzgajališta (u RH, ili možda inozemstvu?) tada će taj biznis i dalje šriti… (možda i po istim stopama kao i prvih 5 godina od danas… a to onda dugoročno gledano uopće nije malo na razini holdinga)
P.S. Kada već gledaš firme koje imaju cca. 35 % ROE a trže se na preko 5,5 book-a (ROE i book gledaš u kombinaciji, ne P/E), zašto ne gledaš slične firme (KODT npr. nakon "normaliziranja" se taman svede na nekih cca. 40 % ROE) a koje se trže na cca. 2 book-a (kao KODT) ??
ADRS- ROE 7%, P/E 10 Phillip Morris-ROE 121% , P/E 10,5. Mislim da ROE dovoljno govori o tome koliko je nesposobna Adrisova uprava a sposobna
kako možeš uspoređivati proizvođača cigareta (PMI) sa holdingom konglomeratnog tipa (Adris)?
Uspoređuj proizvođača cigareta sa proizvoađečem cigareta (TDR) !
TDR prema zadnjem FI dostpunom na FIni ima ROE: 36,61 %! I to je među najvišima na svijetu. Malo bolje prouči kako je konstruiran taj PM-ov. A onda za usporedbu uzmi normalnije situacije (BAT i sl.)
govorim o kvaliteti tržišta. a kvaliteta onda nosi i višu cijenu.
bez novih papira i instrumenata ovo je limit.
Totalno promašena teza. Više papira će značiti veću kvalitetu i rast tržišta? To bi bilo prvi puta u povijesti da više papira nego novaca doprinese rastu tržišta. Pa ovi papiri koji su sad na tržištu nemaju kupca a kamoli novi. Prvo i osnovno pravilo je da kad ima više papira nego novaca da tržište pada. A ovdje novaca nema.
[/quote]
Stvarno nemaš pojma o čemu pričaš, jelda?
Jel kvalitetniji dućan s 3 proizvoda ili 300?
Koje je najkvalitetnije tržište na svijetu i koliko ono ima papira?
Meni samo nije jasno kako se wanderlei usuđuje išta pisati o proizvodjacima cigareta, kad on u životu nije probao cigarete s markicom…
Čovjek dere švercovani ronhil i kuri ga bolac
@Wanderlei
Kao profesor Hrvatskog bi se trebali držati svoga područje i tamo djelovati a dionice i ulaganje u dionice ostaviti onima kojima je to struka.