Mozete ovaj sustav nazvati kako hocete, ali ja tvrdim da je to sustav koji odgaja idiote, zombije za koje bas i nije pozeljno da koriste mozak!
Moj je dojam. Da je u Hrvatskoj većina stanovništva mlađa od 30 godina, sustav vrijednosti ovog društva bi bio bolji. Imali bi manje kriminala, manju toleranciju društva na kriminal, bolju ekonomiju, pravedniju državu i više prilika za razvoj.
Kakav sustav vrijednosti su imale predhodne generacije i koliko su koristili mozak i šta ostavljaju iza sebe možemo vidjeti: sudstvo koje ne funkcionira, bankrotiran zdravstveni sustav, mito i korupcija kao stil života, prezaduženost, kultura nerada i parazitizma, nekvalitetno školstvo….
Meni je teško povjerovati da će klinci koji su danas mlađi od 30 godina (zombiji, idioti koji ne koriste mozak) ostaviti ovu zemlju u gorem stanju nego što su je naslijedili. Teško je dostići taj nivo destrukcije.
bravo Karlo, kralju i care! [thumbsup]
Ma nije on to rekao kolega! Tim citatom sam samo htio naglasiti kako je stvarnost varljiva, a istina
ponekad neuhvatljiva.
Mozete ovaj sustav nazvati kako hocete, ali ja tvrdim da je to sustav koji odgaja idiote, zombije za koje bas i nije pozeljno da koriste mozak!
Moj je dojam. Da je u Hrvatskoj većina stanovništva mlađa od 30 godina, sustav vrijednosti ovog društva bi bio bolji. Imali bi manje kriminala, manju toleranciju društva na kriminal, bolju ekonomiju, pravedniju državu i više prilika za razvoj.
Kakav sustav vrijednosti su imale predhodne generacije i koliko su koristili mozak i šta ostavljaju iza sebe možemo vidjeti: sudstvo koje ne funkcionira, bankrotiran zdravstveni sustav, mito i korupcija kao stil života, prezaduženost, kultura nerada i parazitizma, nekvalitetno školstvo….
Meni je teško povjerovati da će klinci koji su danas mlađi od 30 godina (zombiji, idioti koji ne koriste mozak) ostaviti ovu zemlju u gorem stanju nego što su je naslijedili. Teško je dostići taj nivo destrukcije.
[/quote]
100% točno.
Najjače mi je od svega kad se kao primjer dobrog kapitalizma nabrajaju zvučni giganti i monopoli. Ideali su Coca cola, McDonalds, Adidas, K-mart… Bez njih bi život danas bio nezamisliv.
Svake sezone imamo nove "mast hev" namirnice, odjeću, mobače, LCD. Ja stvarno ne znam kako sam bez toga živio. Najgledanija je Farma, najčitaniji članak Avina sisa, Nabolja knjiga Nivesin "Dnevnik jedne kurve".
E pa neću biti u toj većini. Kiss my ass. [smiley]
Ovaj post me uvelike podsjeća na jednu raspravu na forum hr podforum filozofija. Prema Adriaticu, najveće zlo današnjeg društva je stvaranje umjetnih potreba. Čovjek je "prirodne potrebe počeo zadovoljavati na "izopačen način" itd. To stoji, da poduzeća i marketinški stručnjaci često prije stvaraju potražnju, nego što je zadovoljavaju, ali svakako nije krivac kapitalizam. Svako bi trebao prije rasprave barem djelomično odrediti pojam o kojem raspravlja, posebice kada je riječ o kapitalizmu kojemu sedaju različita obilježja, a javlja se i u različitim oblicima.
Nisam previše proučavao teoriju kapitalizma i neoliberalizma, ali možemo se složiti da su bitna svojstva tog sustava sljedeće:
– liberalizacija, posebice međunarodne trgovine (zakaj su nastali EU i brojne druge org) na što se nadovezuje slobodna trgovina i uspostava globalne trgovačke mreže.
– privatno vlasništvo nad resursima
– demokracija
– neki bi naveli da je temeljni cilj kapitalista maksimalizacija profita. Tko imalo prati teoriju firme i razvoj ekonomke poduzeća zna da je takav stav (odavno) zastario.
Što od ovoga nije u skladu s vašim uvjerenjima o "dobrom" ekonomskom sustavu?
Rasprave protiv kapitalizma podsjećaju me na rasprave o neizmjerljivim i neshvatljivo velikim razmjerima korupcije u HRV. Svi se bune kako je sve puno korupcije, a više manje svi su korumpirani. Svi bi preko reda kod doktora, svi preko reda do građevinske dozvole, svi bi se izvukli kada treba platiti kaznu bilo koje vrste za koju smo krivi i td, ali svi se zgražamo s opsegom korupcije u zemlji. Ili nedavan slučaj, dođe čovjek kod nas doma, buni se stalno na neorganiziranu, "banana" državu, ali to što si je izborio, prisvojio, ukrao vojnu mirovinu iako u ratu nikada nije bio je zaboravio. Licemjerje ljudi je neograničeno.
–
[/quote]
Vrlo lako se mogu promjeniti navike u ljudi samo je potrebno malo dobre volje. Nešto slično kao kazne za pušenje u zatvorenom prostoru birtija. Kada bi par ljudi dobilo po đepu zbog traženja veza za građevinsku dozvolu ili preglede kod liječnika i još da malo to mediji poprate, takvi slučajevi bi postali rijetkost, a ne kao što je sada uobičajena praksa.
Jedan citat za promisljanje….
"Owners of capital will stimulate working class to buy more and more
of expensive goods, houses and technology, pushing them to take more
and more expensive credits, until their debt becomes unbearable.
The unpaid debt will lead to bankruptcy of banks, which will have to
be nationalized, and State will have to take the road which will
eventually lead to communism."
Karl Marx, 1867
Sada sam se stvarno zamislio.
U vrijeme kada je živio Karl Marx osnovno prevozno sredstvo je bio konj, nije bilo struje niti telefona, najkompliciraniji komad kućne tehnologije koji mi pada na pamet je bio pištolj, ogroman dio kućnog budžeta je išao na hranu i odjeću. Zanemariv procenat populacije je imao pristup bilo kakvom obliku kreditiranja.
Zvuči nevjerojatno da Marx ili bilo ko drugi s obzirom na okolnosti u kojima je živio predvidi da će radnička klasa trošiti novac na skupu robu, kuće, tehnologiju i to sve putem kredita. Da netko 1867-e godine ovako precizno definira razvoj situacije 150 godina kasnije je nevjerojatno.
Iz koga dijela je ovaj citat ?
Da li postoji neki link na ovaj citat ?
Mene jako zanima kako je on došao do ovog zaključka jer je izuzetno teško bilo predvidjeti da će ljudi kupovati tehnologiju u trenutku kada ta tehnologija nije postojala. Isto tako je teško predvidjeti da će radnici kupovati kuće u trenutku kada je tržište nekretnina bilo rezervirano za vrlo mali broj vrlo bogatih. I još je teže bilo predvidjeti da će radnička klasa kupovati sve to na kredit u trenutku kada uopće nije imala pristup kreditima.
…
….
1. Sigurno je samo da bi (mlađi od 30) imali drugačiji sustav vrijednosti, ne nužno i bolji od cjelokupne starosne strukture. Što više, nikad parcijalna (starosna) struktura društva ne može dati onoliko dobra rješenja koliko može cjelovita struktura. Čak i da ništa ne rade, stariji mogu služiti kao korektivni faktor.
2. Mogu (mlađi od 30) ostaviti zemlju i u gorem stanju, jer problem zemlje nije starosna struktura društva, već esencijalne ekonomske zakonitosti koje nije moguće ostvariti. Primjerice u uvjetima, kad ne možeš polučiti troškovnu konkurentnost (malo potrošača na velikom teritoriju, zbog male serije, malog tržišta, velikih fiksnih troškova) onda ti je korupcija jedino rješenje za egzistenciju. Nije narod korumpiran zato što on to želi, nego li zato što mu je to po inerciji najlakše rješenje datih problema.
Iz koga dijela je ovaj citat ?
Iz onog kojem Marx nije autor.
Da li postoji neki link na ovaj citat ?
Naravno.
http://www.newsmutiny.com/pages/Communist_Reeducation.html
Pointer: http://www.belgraded.com/blog/off-the-record/the-mysterious-karl-marx-quote
Svaka cast Twixer. Lijepo si to nasnjofo. Mene je izgubio na "tehnologiji". Marks bi koristio izraz "proizvodne snage".
…..
Vrlo lako se mogu promjeniti navike u ljudi samo je potrebno malo dobre volje. Nešto slično kao kazne za pušenje u zatvorenom prostoru birtija. Kada bi par ljudi dobilo po đepu zbog traženja veza za građevinsku dozvolu ili preglede kod liječnika i još da malo to mediji poprate, takvi slučajevi bi postali rijetkost, a ne kao što je sada uobičajena praksa.
ma nije problem u promjeni navika, problem je što nema intertesa za promjenom navika.
"Dnevnik jedne kurve" može čitati i uživati u tome na stotine tisuća ljudi, možda i par milijuna, u Hrvatskoj.
Ove rasprave s ekonomskog aspekta može (s potpunim razumijevanjem) voditi desetak ljudi u Hrvatskoj. Još nekoliko desetaka ih misli da to razumije i da u tome uživaju. I tu je kraj.
S apsketa profita kao temeljnog interesa kapitala (zbog oplodnje) – jasno je što treba podržati. Zapravo, pravo je čudo da PD i ovu raspravu trpi. Uostalom, moderatori su meni već opizdili ocjenu 3 na temi za testriranje, kad sam isprobavao ugradnju grafa u tekst poruke!
"Adapt or die!"
Najjače mi je od svega kad se kao primjer dobrog kapitalizma nabrajaju zvučni giganti i monopoli. Ideali su Coca cola, McDonalds, Adidas, K-mart… Bez njih bi život danas bio nezamisliv.
Svake sezone imamo nove "mast hev" namirnice, odjeću, mobače, LCD. Ja stvarno ne znam kako sam bez toga živio. Najgledanija je Farma, najčitaniji članak Avina sisa, Nabolja knjiga Nivesin "Dnevnik jedne kurve".
E pa neću biti u toj većini. Kiss my ass. [smiley]
A ti bi demokraciju , hehehe, to je demokracija, Nivesina knjiga je najčitanija, volja većine
[cool]
…
Po ne znam koji put:
1) oni koji se zalažu za slobodno tržište su bili PROTIV takve ekspanzivne monetarne politike
2) oni koji se zalažu sa slobodno tržište su bili PROTIV da država spašava loše banke/firme , upravo suprotno, glasno su zagovarali nužnost propasti loših, ne samo zbog troška za javne financije, već kako bi oni sposobni dobili priliku napredovati na uštrb loših, i kako bi se spriječio budući moralni hazard gdje je upravama u intersu ići u rizik ako profit može zadržat sebi a u slučaju gubitka uskače država
"Ovo je baš mučno – ništa mi nemamo s Rusijom ili Azijom. Mi smo samo mala domaća tvrtka koja bi htjela rasti, no u tome nas priječi način kako te vlade vode svoje zemlje. – Douglas Hanson, izvršni direktor tvrtke Rocky Mountain u razgovoru za Wall Street Journal nakon što ga je urušavanje tržišta 1998. godine prisililo na odgodu izdavanja „junk bond“ papira u vrijednosti od 175 milijuna dolara.
….
Osmog prosinca 1997. godine ujutro, Tajland je objavio da se zatvara 56 od 58 glavnih financijskih kuća zemlje. Te su privatne banke gotovo preko noći bankrotirale …
….
Nisam to znao (Thomas. L. Fridman, Lexus i maslina, 2003.) – nitko to nije znao – no te su tajske investicijske tvrtke bile prve pločice domina u prvoj svjetskoj financijskoj krizi …"[/i]
A ti bi demokraciju , hehehe, to je demokracija, Nivesina knjiga je najčitanija, volja većine
[cool]
I jel valja što knjiga, većino? Hoće ući u lektiru za frizerke? [smiley]