otvoreno s dijanom je čisti sex. [smiley]
Najjače mi je od svega kad se kao primjer dobrog kapitalizma nabrajaju zvučni giganti i monopoli. Ideali su Coca cola, McDonalds, Adidas, K-mart… Bez njih bi život danas bio nezamisliv.
Svake sezone imamo nove "mast hev" namirnice, odjeću, mobače, LCD. Ja stvarno ne znam kako sam bez toga živio. Najgledanija je Farma, najčitaniji članak Avina sisa, Nabolja knjiga Nivesin "Dnevnik jedne kurve".
E pa neću biti u toj većini. Kiss my ass. [smiley]
Ovaj post me uvelike podsjeća na jednu raspravu na forum hr podforum filozofija. Prema Adriaticu, najveće zlo današnjeg društva je stvaranje umjetnih potreba. Čovjek je "prirodne potrebe počeo zadovoljavati na "izopačen način" itd. To stoji, da poduzeća i marketinški stručnjaci često prije stvaraju potražnju, nego što je zadovoljavaju, ali svakako nije krivac kapitalizam. Svako bi trebao prije rasprave barem djelomično odrediti pojam o kojem raspravlja, posebice kada je riječ o kapitalizmu kojemu sedaju različita obilježja, a javlja se i u različitim oblicima.
Nisam previše proučavao teoriju kapitalizma i neoliberalizma, ali možemo se složiti da su bitna svojstva tog sustava sljedeće:
– liberalizacija, posebice međunarodne trgovine (zakaj su nastali EU i brojne druge org) na što se nadovezuje slobodna trgovina i uspostava globalne trgovačke mreže.
– privatno vlasništvo nad resursima
– demokracija
– neki bi naveli da je temeljni cilj kapitalista maksimalizacija profita. Tko imalo prati teoriju firme i razvoj ekonomke poduzeća zna da je takav stav (odavno) zastario.
Što od ovoga nije u skladu s vašim uvjerenjima o "dobrom" ekonomskom sustavu?
Rasprave protiv kapitalizma podsjećaju me na rasprave o neizmjerljivim i neshvatljivo velikim razmjerima korupcije u HRV. Svi se bune kako je sve puno korupcije, a više manje svi su korumpirani. Svi bi preko reda kod doktora, svi preko reda do građevinske dozvole, svi bi se izvukli kada treba platiti kaznu bilo koje vrste za koju smo krivi i td, ali svi se zgražamo s opsegom korupcije u zemlji. Ili nedavan slučaj, dođe čovjek kod nas doma, buni se stalno na neorganiziranu, "banana" državu, ali to što si je izborio, prisvojio, ukrao vojnu mirovinu iako u ratu nikada nije bio je zaboravio. Licemjerje ljudi je neograničeno.
–
danas umjetne potrebe stvaraju bankari i marketinški stručnjaci, jučer svećenici i kraljevi, prekjučer vračevi i proroci…da skratimo, onaj s polugom moći. vrlo smo predvidiva rasa, jebiga.
danas umjetne potrebe stvaraju bankari i marketinški stručnjaci, jučer svećenici i kraljevi, prekjučer vračevi i proroci…da skratimo, onaj s polugom moći. vrlo smo predvidiva rasa, jebiga.
kakvu polugu imaju "prijateljice noci" [sad]
ili to nije umjetna potreba [smiley]
oženi se, Pipi pa će ti potrebe biti riješene na jeftin i efikasan način [tongue]
Najjače mi je od svega kad se kao primjer dobrog kapitalizma nabrajaju zvučni giganti i monopoli. Ideali su Coca cola, McDonalds, Adidas, K-mart… Bez njih bi život danas bio nezamisliv.
Svake sezone imamo nove "mast hev" namirnice, odjeću, mobače, LCD. Ja stvarno ne znam kako sam bez toga živio. Najgledanija je Farma, najčitaniji članak Avina sisa, Nabolja knjiga Nivesin "Dnevnik jedne kurve".
Rebel, rebel… [wink]
otvoreno s dijanom je čisti sex. [smiley]
još da pozove Kolindu Kitarović u goste [kiss]
oženi se, Pipi pa će ti potrebe biti riješene na jeftin i efikasan način
nisam probao al sam čuo da kvaliteta usluge s vremenom drastično opada [smiley]
nisam probao al sam čuo da kvaliteta usluge s vremenom drastično opada [smiley]
[/quote]
zamor materijala, druškane…
ne traje ni cipele, auto, mobitel, bilo što lifetime [undecid]
ma koliko servisirao redovno [lol]
Kolege su ovdje pogodile bit stvari! Jer nije bitno da li nesto nazivamo kapitalizmom, socijalizmom ili
nekim drugim ..izmom.
Bitno je kako odredjeni sustav drustvene vrijednosti stvarno utjece na nas zivot tj. , koje su njegove inkarnacije u nasoj svakodnevnici!
Mozete ovaj sustav nazvati kako hocete, ali ja tvrdim da je to sustav koji odgaja idiote, zombije za koje bas i nije pozeljno da koriste mozak!
Etikete koje lijepimo jedni drugima ili citavim drustvima su besmislene jer pokusajte objasniti jednom Amerikancu da cijeli svijet nisu komunisti, socijalsti ili neki treci kurac na koji su nabrijani!
Ili kako objasniti kolegi Twixeru da je i on ostatak komunistickog sustava kada govori o "komunistickim sistemima i procentima"!
Nisu vazne etikete, ili necija interpretacija stvarnosti vazna je stvarnost kao takova!
Recimo meni se cini da je stvarnost usrana i ja imam neke argumente za to, nekom drugom ovdje
se cini da je sve ruzicasto i taj ima neke svoje argumente!
Mi se mozemo ili ne moramo nikada sloziti, uopce nije bitno, ali mi promisljamo nasu stvarnost i
koristimo mozak!
Medjutim danas ljudi samo gutaju ono sto im serviraju! Jedu govna i smjeskaju se,
koji se kurac smjeskaju nikad mi nece biti jasno!!!!!
Jedan citat za promisljanje….
"Owners of capital will stimulate working class to buy more and more
of expensive goods, houses and technology, pushing them to take more
and more expensive credits, until their debt becomes unbearable.
The unpaid debt will lead to bankruptcy of banks, which will have to
be nationalized, and State will have to take the road which will
eventually lead to communism."
Karl Marx, 1867
Rasprave protiv kapitalizma podsjećaju me na rasprave o neizmjerljivim i neshvatljivo velikim razmjerima korupcije u HRV. Svi se bune kako je sve puno korupcije, a više manje svi su korumpirani. Svi bi preko reda kod doktora, svi preko reda do građevinske dozvole, svi bi se izvukli kada treba platiti kaznu bilo koje vrste za koju smo krivi i td, ali svi se zgražamo s opsegom korupcije u zemlji. Ili nedavan slučaj, dođe čovjek kod nas doma, buni se stalno na neorganiziranu, "banana" državu, ali to što si je izborio, prisvojio, ukrao vojnu mirovinu iako u ratu nikada nije bio je zaboravio. Licemjerje ljudi je neograničeno.
Da, tako je, potpuno si upravu, nažalost. I što ćemo sad? Svi postati licemjerni? Zar je to rješenje?
Ne možeš promijeniti narod prije nego sebe. Isto kao što je kapitalizam ispravan ali su ljudi smeće. Ovakva provedba kapitalizma ima samo jedan mogući konačni ishod – singularnost, kada jedan čovjek ima sve.