Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

To sto ste rekli u biti i nije tocno. Neoliberalizam zeli obnoviti stara nacela, s jos jednom perverzijom koja granici opsjednutoscu, a to je da je trzsite glavni i jedini moguci regulator odnosa. To je ta nekakva nevidljiva ruka, koja u ovim kriznim vremenima postane jako vidljiva u vidu intervencije drzave i drzavnih institucija.

Neoliberalizam na duzi rok uopce nije odrziv. To su tlapnje Friedmana i Hayeka.

Strateg, ovdje si nešto pobrkao. Koncept "nevidljive ruke" potiče od filozofske postavke Adama Smitha koja je svoju primjenu pronašla u ekonomiji i nema veze da državom i intervencionizmom.
"NR" je samo koncept na kojem se i zasniva lasseiz faire, to jest tržište je mjera za sve.
Nikad u povijesti taj koncept nije zaživio u cjelosti (GB je bila blizu toga tamo negdje u 18.-19. stoljeću) pa neće ni kroz neoliberalizam.
Možemo slobodno reći da je Platon svojom Državom zaj..o ekonomiju na duge staze. [lol]
[/quote]

Ta postavka je vezana za ekonomiju, ali ima veze sa drzavnim intervencionizmom, jer propagira nacelo da se trziste samo regulira kroz nevidljivu ruku (i kroz lasseiz faire)
Tocno je da je najbilize bila VB tome nacelu u 19 st. a u ovim vremenima se sigurno nece ostvariti (ma koliko neki htjeli)

U cast kolegi Mreichu: bez straha, pohlepe i sentimentalnosti

Kriza je uzrokovana pre ekspanzivnom monetarnom politikom.

Tu smo, a ona je u sluzbi krupnog kapitala! I sad taj isti krupni kapital za svoje spasavanje zahtjeva milijarde od poreznih obveznika a vise od 95% njih zivi obicnim zivotom. Neka samo trziste svojom nevidljivom rukom intervenira a ne da se osnivaju krizni fondovi za spas. Iako, ruku na srce, oni su nuzni, jer inace ode sve u 3pm.
[/quote]

Po ne znam koji put:

1) oni koji se zalažu za slobodno tržište su bili PROTIV takve ekspanzivne monetarne politike
2) oni koji se zalažu sa slobodno tržište su bili PROTIV da država spašava loše banke/firme ,
upravo suprotno, glasno su zagovarali nužnost propasti loših, ne samo zbog troška za javne financije, već kako bi oni sposobni dobili priliku napredovati na uštrb loših, i kako bi se spriječio budući moralni hazard gdje je upravama u intersu ići u rizik ako profit može zadržat sebi a u slučaju gubitka uskače država

[/quote]

Pa da! Da nije bilo pomoci, sada bismo bili u Velikoj depresiji 2, nadam se da ste toga svijesni. I Keynesu su 30-tih godina prigovarali sto se uplice u trziste i sto uvodi drzavni intervencionizam.
A koliko se zaista vjeruje u slobodu trzista dovoljno govori sto postoje antimonoplski i antrustovski zakoni. [lol]
Toliko je trziste samoregulirajuce da je potrebno institucionalizirati neka pravila.
[/quote]

znači vi ste ZA intervenciju? u čemu je onda problem?

da, da nije bilo intervencionizma došlo bi do jače recesije nego što je sada, ali kada bi prošla bi imali daleko zdravije temelje za novi rast. a ovako se kriza uzrokovana jeftinim novcem pokušava liječiti sa još jeftinog novca. već sam dosadan sam sebi s ovim primjerom ali kao kada si pijan i znaš da te čeka mamurluk, možeš nastavit pit i dalje imati privid da ti je super…

i ova dužnička kriza sada u europi je rezultat potrošnje onoga što se nije proizvelo, prevelike socijalne države koja je svima davala, preglomaznih promašenih kapitalnih investicija…. i sada kada se došlo do stropa i nema više prostora za daljnje financiranje nerada i lagodnosti narod se diže na noge i proziva zle kapitaliste

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

znači vi ste ZA intervenciju? u čemu je onda problem?

Problem je u tome sto oni koji nisu bili za intervenciju niti ne priznaju dobrobite koje su ostvarili intervencijom. I kad su se donekle oporavili (ili im se cini da su se oporavili) odmah zahtijevaju nastavak svojih pravila i modela funkcioniranja koja su zapravo dovela do krize.

Ja se generalno zalazem za intervenciju koja bi donekle ukinula (ili barem ogranicila) ovaj model funkcioniranja a ne za sanaciju (na tudji trosak) i onda ponovno nastavak po starom modelu koji je doveo svijet ovdje gdje jesmo. Neoliberalizam se etablirao i sad je prejak da ga se tek tako srusi, za to ce trebati malo veci i zesci udari nego sto je bila 2008. i 2009.
No, da se razumijemo, vjerujem da bi svatko normalan ovakav scenarij (s intervencijom i spasavanjem) proveo neovisno o svojim ideoloskim pozicijima jer bi se sustav srusio. Onaj tko to ne bi uradio, isao bi na svjesno rusenje sustava a to bi znacilo milijune mrtvih i potpuno restrukturiranje sustava i odnosa u njemu. Osbno smatram da trenutno ne postoji dovoljno mocna snaga (da se tako izrazim) koji bi to mogla provesti.

U cast kolegi Mreichu: bez straha, pohlepe i sentimentalnosti

Činjenica je da se sinusoida ispravlja monetarizmom. Bez njega bi bilo kudikamo gore.
Opet, bez monetarizma ne bi bilo sinusoida… [smiley]

Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis perseverare in errore. - Cum sapienti viro libenter diserimus

Sve se kreće u ciklusima

http://www.foundationsconsulting.com.au/docs/EconomicClock.pdf

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Prema economic clocku mi se sada nalazimo između brojeva 7 i 8

Kina je izvrsni primjer za uspijeh, naravno ima nekih zemjerki na odredjene slobode kako se poimaju na Zapadu, ali generalno gleda se krajnji cilj, a to je – PROFIT.

Ima jedna knjiga: When China Rules The World, svakako ju treba procitati

1988. je izašla identična knjiga koja se zvala: When Japan rules the World.
Jer je tad japan bio u usponu u kojem je Kina sad, sve ostalo je povijest.
A hvalospjevi o uspjehu kineskog društva su uvreda za zdrav razum.

Najjače mi je od svega kad se kao primjer dobrog kapitalizma nabrajaju zvučni giganti i monopoli. Ideali su Coca cola, McDonalds, Adidas, K-mart… Bez njih bi život danas bio nezamisliv.

Svake sezone imamo nove "mast hev" namirnice, odjeću, mobače, LCD. Ja stvarno ne znam kako sam bez toga živio. Najgledanija je Farma, najčitaniji članak Avina sisa, Nabolja knjiga Nivesin "Dnevnik jedne kurve".

E pa neću biti u toj većini. Kiss my ass. [smiley]

No respect

Najjače mi je od svega kad se kao primjer dobrog kapitalizma nabrajaju zvučni giganti i monopoli. Ideali su Coca cola, McDonalds, Adidas, K-mart… Bez njih bi život danas bio nezamisliv.

Svake sezone imamo nove "mast hev" namirnice, odjeću, mobače, LCD. Ja stvarno ne znam kako sam bez toga živio. Najgledanija je Farma, najčitaniji članak Avina sisa, Nabolja knjiga Nivesin "Dnevnik jedne kurve".

E pa neću biti u toj većini. Kiss my ass. [smiley]

dobro si rekao [thumbsup]

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

Otkuda ti K-mart na ovoj listi oni su bankrotirali. Coca-Cola, McDonald’s i Adidas su sve samo ne monopoli. Oni imaju strašnu konkurenciju u PepsiCo, Burger King, Yum Brands, Nike… Ljudi su fascinirani činjenicom da neka kompanija ima sposobnost da raste toliko dugo i da se stalno reinventira. To je respektabilan uspijeh i oni definitivno zaslužuju poštovanje.

Mislim da ovo gore i nisu baš najpopularniji brandovi u ovom trenutku. Apple je popularniji brand nego Coca Cola, Chipotle je popularniji nego McDonalds, LuluLemon Athletica i Aeropostale su popularniji među mladima nego Adidas.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Ja sve kupujem u Konzumu, a Ledo (grašak) mi je najbolji brend. S tim graškom najviše sam povezan sa rođacima iz istočne Europe. [thumbsup]

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

Farmu ne gledam, za Avinu sisu nikada čuo, niti za "Dnevnik jedne kurve".

Ali sam siguran da ništa od gore navedenog nije gore od recimo TV Dnevnika Dijane Čuljak Šelebaj ili Otvorenog sa Mislavom Togonalom ili sličnih ostataka komunističkog sistema koji se konzumiraju od mnogo većeg procenta stanovništva.

Zadnji put kada sam gledao dnevnik bio je prilog kako stranka Hrvatski Laburisti izražava zabrinutost pretjeranim korištenjem anglizama u hrvatskom medijskom prostoru.

Togonal je doveo u studio osuđenog kriminalca da ponudi riješenja o zaustavljanju nasilja na stadionima i Blažička koji eto tvrdi da je opća tučnjava na tribinama normalna jer je njemu netko rekao da se tako mlate i na engleskim seoskim utakmicama.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

New Report

Close