vidim da je kolega ciceron editirao post [thumbsup]
Porezna reforma: Proračun će ostati bez 1,5 milijardu, a građani bez 500 milijuna kuna
ja tebi dam 730 kuna ti meni 100 eura i onda u naslovu da smo oboje izgubili po 100 eura….
BH je za oblik i veličinu teritorija savršen primjer… Hrvatska ju je obuhvatila sa 2 od 3 strane a površinom su jednake [smiley]
i zbog toga (bar tako oni misle – čuo sam takve teorije da imaju) sve živo uvoze iz RH, i oni u svom obliku ne vide nikakvih prednosit, dapače naše obuhvaćanje njihove države ne doživljavaju kao prijateljski zagraljaj nego stisak kojiim ih gušimo.
Dakle različiti su pogledi na jedan te isti oblik…
Inače mislim da je to tek mit, da oblik države nema nikakve veze. Barem na našoj veličini. Da smo manja država pa čudnog oblika možda bi bilo problema… ali ovako, ako ništa drugo zamislite da teritorijalnim ustrojem razdijelimo državu na dijelove od kojih svaki ima "normalan oblik" (to nije teško zamisliti, jedno 3 dijela su dovoljna, jedan koji obuhati gornje krilo , jedan koji obuhvati donji dio uz more, i jedan koji obuhvati Istru i evenutalno dio primorja) i da svaki ima nekakvu relativno visoku autonomiju, dakle da postanemo više kao savez cca. 3 države (svaka normalnog oblika, i svaka bitno veća od npr. Luxembourga) nego li jedna država čudnog oblika… i gdjde bi tu onda bila ova teorija o lošem obliku?? Nema lošeg oblika. Savez 3 odlično oblikovane države (ili država sa tri regije visokog stupnja autonomije) nema razloga da bude slabiji od zbroja sve tri zasebno (a svaka za sebe vidimo da može biti jaka: primjeri drugih malih europskih državica), tako da ovo pobija teoriju o lošem obliku.
Jeeedino se može postaviti pitanje da li je isto takav oblik kakav imamo uz ovakav ustroj (centralizirani) i takav oblik uz decentralizrani ustroj… možda je upravo odgovor na tome polju. Možda nam treba jedna ozbiljna decentralizracija. Tada se nećemo moći žaliti na oblik (a sigurno niti veličinu, koliko je u Europi manjih država od komadića RH, a ne tek cijele…)
Žao mi je ljudi koji su poginuli.
Međutim ovo je jako loše za Grčki turizam, što znači dobro za sve njihove konkurente uključujući i nas.
Međutim ovo je jako loše za Grčki turizam, što znači dobro za sve njihove konkurente uključujući i nas.
[/quote]
To su kratkoročni probici.
Puno je meni važnije to da će naši ljudi gledajući slike iz Grčke shvatiti da to može doći i kod nas… pa da je pametno na vrijeme srezati svoje deficite, stope zaduženosti… i okrenuti se racionalnom upravljanju svih resursa koje imamo.
Građani RH moraju naučiti cijeniti svaku kunu. Svaka kuna se mora zaraditi i zato je važno da se svaka kuna koristi maksimalno pametno.
Ako ovo bude bar malo utjecalo na promjenu našeg mentaliteta, tada je to velika korist, daleko veća od evenutalnih kratkoročnih koristi u turizmu ove godine.
vidim da je kolega ciceron editirao post [thumbsup]
Samo gramatički…pišem između 2 telefona… [angry]
Sad sam editirao ikonicu [thumbsup]
Što to prije shvatimo to bolje. Samo to treba primjeniti neki uspješan imigracijski program (US, Australia, Canada) , a ne Slovenija.
Ja bi da mi uvozimo Finkinje. Njima je već sve jasno i ne bi trebali puno pitati što i kako.
Samo što bi mi morali poraditi na finskom. [wink]
[/quote]
To su kratkoročni probici.
Puno je meni važnije to da će naši ljudi gledajući slike iz Grčke shvatiti da to može doći i kod nas… pa da je pametno na vrijeme srezati svoje deficite, stope zaduženosti… i okrenuti se racionalnom upravljanju svih resursa koje imamo.
Građani RH moraju naučiti cijeniti svaku kunu. Svaka kuna se mora zaraditi i zato je važno da se svaka kuna koristi maksimalno pametno.
Ako ovo bude bar malo utjecalo na promjenu našeg mentaliteta, tada je to velika korist, daleko veća od evenutalnih kratkoročnih koristi u turizmu ove godine.
[/quote]
Istina je to što kažeš.
Samo se bojim da će neki naši mediji ovo razbijanje i paljenje prikazivati afirmativno. Kod nas se godinama pali i razbija po stadionima, a naši su to sportski novinari nazivali stvaranjem dobre atmosfere.
Što to prije shvatimo to bolje. Samo to treba primjeniti neki uspješan imigracijski program (US, Australia, Canada) , a ne Slovenija.
Ja bi da mi uvozimo Finkinje. Njima je već sve jasno i ne bi trebali puno pitati što i kako.
Samo što bi mi morali poraditi na finskom. [wink]
[/quote]
Teško da možemo očekivati invaziju finskih emigranata, ipak ovdje mogu doći samo oni kojima je kući gore nego ovdje. Kada bi imali dobre bolnice, škole, sudove onda bi netko možda i preselio iz Finske u Hrvatsku.
Ja bi da mi uvozimo Finkinje.
Pa da nam djeca imaju kose oci…
Osim kompaktnosti zemlje bitan je i reljef. Što vrijedi Nepalu kompaktnost?
I puno su veći prihodi od te nekompaktnosti, kojom smo "neproporcijonalno" zauzeli cijeli istočni Jadran, nego troškovi izgradnje infrastrukture i prijevoza.
Da nije nekompaktnosti, nikad ne bi Crobex bio 5300, ne bi se dogodio IGH, DLKV, VDKT, Plavi… [cool]