HAC zatražio kredit od EIB-a za VC.
Corridor Vc
Date of entry
26/04/2010
Beneficiary
Croatian Motorways Ltd. (HAC)
Description
Construction of 43.7 km of motorway along the Corridor Vc connecting with Hungary and Bosnia Herzogovina in the north and Bosnia Herzogovina in the south.
Proposed EIB finance
EUR 200 million.
Total cost
EUR 450 million.
http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=101290
Ovo mi izgleda kao ono kad ti banka uzme stan, pa ti ga onda iznajmljuje…
Samo što ovdje Agrokor (pametno!) ne čeka da mu počnu plijeniti imovinu nego sam na vrijeme (ono što može) proda, pa se onda pojavi u novom svojstvu (zakupca), sve lijepo po "dobrovoljnom prinicupu".
ovo je klasični sale & lease back posao. vrlo česta pojava i nema veze sa plijenidbom već sa promjenom bilančne strukture.
[/quote]
jasno (za konkrektni slučaj), ja sam samo raspravljao na temu "a zašto moraju mijenjati strukturu bilance"…
[/quote]
– zatvaranje postojećeg duga
– financiranje investicija
– trošak najma nekada dobro dođe u smislu porezno priznatog troška
[/quote]
Točno. I još će ohoho toga trebati prodati da se sve zatvori. Slično kao što će i naša država za zatvaranje svoga duga. A to ponekad može doći do onoga i kako Škegro kaže po "daj što daš". Agrokor (razborito!) na vrijeme prodaje da može dobiti razumne novce za to, a ne da dočeka vrijeme kada će kupac moći ucjenjivati pa da se mora po Škegrinom receptu.
Porezna reforma: Proračun će ostati bez 1,5 milijardu, a građani bez 500 milijuna kuna
Porezna reforma: Proračun će ostati bez 1,5 milijardu, a građani bez 500 milijuna kuna
dakle razlika je 1 mlrd, toliko će faliti u proračunu.
To i sve što dodatno bude nedostajalo, nadoknadit će se prodajama po cijeni "daj što daš" – do toga nas je dovelo dugogodišnje neracionalno poslovanje proračuna.
Dugovi se moraju vratiti – to je jasno. Što znači da se prihodi i rashodi proračuna moraju napokon susresti, a u međuvremenu (dok ne "redovitim prihodima/rashodima") izvanrednim prihodima nastalim prodajom imovine.
Ako želimo manje prodaja po principu "daj što daš" tada trebamo ubrzati i pojačati rezanje proračunske potrošnje.
Hrvatska će biti uspješna zemlja kada nam porezi budu mali, a rashodi proračuna maksimalno jednaki prihodima od poreza.
Hrvatska će biti uspješna zemlja kada nam porezi budu mali, a rashodi proračuna maksimalno jednaki prihodima od poreza.
Znači nikada.
Zemlja ove veličine i oblika to jednostavno nikada ne može postići.
Jedino što bi nas spasilo u dugom roku je demografska ekspanzija.
Možda da i mi uvezemo malo drugih nacionalnosti kao i Slovenija? Nije baš neki primjer. 🙂
Znači nikada.
Zemlja ove veličine to jednostavno nikada ne može dostići.
[/quote]
nema nikakve veze sa veličinom zemlje, samo sa mentalitetom ljudi
nema nikakve veze sa veličinom zemlje, samo sa mentalitetom ljudi
Griješiš. Za mentalitet je poznato da je problem.
Troškovi države u bilo kojem smislu kod ovako nekompaktnog teritorija su višestruko veći nego da smo oblika recimo Slovenije (kud se baš njih sjeti).
Griješiš. Za mentalitet je poznato da je problem.
Troškovi države u bilo kojem smislu kod ovako nekompaktnog teritorija su višestruko veći nego da smo oblika recimo Slovenije (kud se baš njih sjeti).
[/quote]
ok jel problem onda veličina ili oblik?
mislim da veličina nema nikakve veze, oblik ima (duža granica, veće udaljenosti) ali u vrlo maloj mjeri
BiH je bolji primjer, jer je površinom cca jednaka kao i HR a oblikom puno kompaktnija
Nije ti BH dobar primjer za ništa, tako da…
Da, kompaktnost teritorija je u geostrateškom, a onda i u ekonomskom smislu dosta važna.
Veličina zemlje igra ulogu ako je prenapučena, što se nama neće dogoditi tako skoro.
Smisao veličine je u broju ljudi, ne toliko u površini.
Po tome smo mali i neke standarde nećemo nikad dostići.
BH je za oblik i veličinu teritorija savršen primjer… Hrvatska ju je obuhvatila sa 2 od 3 strane a površinom su jednake [smiley]
a i dalje ne vidim zašto mala država ne može imati uravnotežen proračun, kad ulovim vremena pogledat ću statistiku zemalja pa možemo prokomentirat
Znači nikada.
Možda da i mi uvezemo malo drugih nacionalnosti kao i Slovenija? Nije baš neki primjer. 🙂
[/quote]
Zanima me na koji to način misliš u vezi veličine: preveliki smo, ili premali?
P.S. Demografija je naravno važna, bez malog pozitivnog ("idealnog") prirasta stanovništva, naravno da ništa od uspješnog gospodarstva (za velike države prije svega, ako misliš da smo velika… a male, male čak mogu biti i manje osjetljive na demografska kretanja, npr. jedan Luxembourg bi bio jednako uspješan i bez prirasta stanovništva, bilo prirodnog bili imigracijskog, sasvim bi mu bilo ok i da je drugačije kretanje – mi smo malo veći i za sada daleko više okrenuti vlastitom tržištu pa je nama demografija jako važna).
Znači nikada.
[/quote]
Što to prije shvatimo to bolje. Samo to treba primjeniti neki uspješan imigracijski program (US, Australia, Canada) , a ne Slovenija.