Pa država je i suvlasnik Ine još uvijek…hebe lud zbunjenog
Nisi čitao Maxa Webera…postoje bijeli i plavi ovratnici.
Nisi čitao Maxa Webera…postoje bijeli i plavi ovratnici.
Nisam, samo John Sturat Mill za mene.
Nisam, samo John Sturat Mill za mene.
Stuart the Little?
[img]http://www.hinduonnet.com/thehindu/yw/2002/10/26/images/2002102600050201.jpg[/img]
Aha. Nervozan si zadnjih par dana zbog Damira.
Inače, znaš možda gdje je M. Žužul? [huh]
Koga god pitam, nema pojma. Ne razumijem, čega bi se on bojao.
Ne radujem se ničijoj nevolji – zasluženoj ili ne zasluženoj.
Šta ćemo glede izvješća DZS-a?
[/quote]
Na koga misliš da je u nevolji? Mi sa minusom u milijardama ili par kolovođa u zatvoru? Ja bih volio vidjeti još 3-4 osobe unutra. I otkaz za dvjestotinjak tisuća službenika zaposlenih preko veze. Zaposliti sto tisuća novih sa biroa.
Meni je sa DZS bilo jasno još jučer, a ti pitaj Mačeka. I gdje je M. Žužul?
Ispričavam se ostalim kolegama na ovom prepucavanju.
Kako je zapravo rješenje krize jednostavno.
Natjerat kineze da ojačaju valutu 30-40% i svi ćemo prodisati….kriza? koja kriza? [smiley]
Ma, meni se čini da je u stvari ovako: sve je to riješeno!, EU i Ameri su se već dogovorili "ako oni/Kinezi svoju valutu neće ojačati – mi ćemo svoje oslabiti".
Amerinakci su svoj dolar eksplozijom FED-ove bilance dugoročno usmjerili prema dolje – sve ostalo što pričaju "o jakom dolaru" su budalaštine, odnosno dio strategije "kontroliranja" da ne ode prenaglo nego umjerenom brzinom prema dolje kroz duži period.
Što se tiče EU, vjerojatno i u dogovoru sa USA a ne isključivo samostalno i ne isključivo slučajno, strategija je sljedeća: idemo malo zajeb. Grčku, pa nakon toga po potrebi još neku manju državu npr. Portugal ili već koga nađu kao žrtveno janje… 😛 Naime računica je jednostavna: takve države (Grčka) svojim udjelom u ukupnom GDP-u EU su vrlo male (cca. 2 % Grčka npr.) pa i bilo kakva eskalacija problema u takvoj državi cjelini zapravo ne šteti u mjerljivim iznosima, dok pak psihološki gonjeno slabljenje zajedničke valute EUR itekako je mjerljiv (pozitivan!) utjecaj na onaj veliki ostatak članica koje "nisu u takvim problemima". Zato je odugovlačenje sa "pomoći" dio strategije.
Ne bi bilo čudno da je ova strategija čak podržana i od skupine određenih hedge fondova koji svojim pozicijama u određenim okladama zbog veličine tih pozicija zapravo i umjetno "podržavaju" ovakav utjecaj na kretanje valuta, a kako je stvar "dogovorena" nema šanse da njihova "podrška izvisi" pa je to njima onda i siguran dobitak.
Na ovaj način su svi ("zapadni") u dobitku, a sa druge strane istočni suparnik bi mogao biti nadmudren. Ovo je bitka Istoka i Zapada. Zapad se vjerojatno ujedio, USA i EU kao prst i nokat, nerazdovojno štite zajedničke interese pred ostalima.
Pa tako… Kinezi mogu ne-htjeti jačati yuan, ali ne mogu ništa protiv toga što je dolarova sudbina: down!, a EUR udruženim snagama se usmjerava u istom smijeru također! Štoviše privremeno EUR slabi i u odnosu na dolar pa je prema yuanu koji je vezan za USD deprecijacija EUR-a značajna… EUR treba privremeno slabiti i u odnosu na dolar da postigne "neki zamah, neku prednost…" jer dugoročno neće moći slabiti po istim stopama, vratiti će se nazad na uzlaznu putanju i zato ga treba zajedničkim snagama privremeno malo jače stisnuti i držati koliko se držati da.
Grčka možda pati… ali njena patnja ima višu svrhu! 😉
http://www.reuters.com/article/ousivMolt/idUSTRE5AA1U620091111?pageNumber=2&virtualBrandChannel=11617
http://www.reuters.com/article/newsOne/idUSTRE5AA0HH20091111
Kinez i Amer u isti glas…
Dollar’s not dead!
Ovo je bilo na eur/usd bio 1,5050.
Ponovit ću i na 1,2525.
Na 0,9999 će bit već gusto. [thumbsup]
Ne bojim se ja za Kineze opet će USA indeksi u ponor ako krenu u protumjere. mene više brine ovo:
Ina zakasnila s vraćanjem duga državi koji iznosi oko 400 mil. kuna
….
To ti je isto, samo su igrači drugi. Umjesto amera i Kineza, imaš Hrvate i Mađare. Proporcionalno su manji ulozi. a i igrači su propporcionalno manje vješti.
Ponovit ću i na 1,2525.
Misliš li da će tamo? Koliko bi bilo kuna/euro?
Ja bih volio vidjeti još 3-4 osobe unutra.
Strpi se malo. Kad se počne raspetljavati Hypo, bit će ih više od 3-4 u zatvoru.
Ponovit ću i na 1,2525.
Misliš li da će tamo? Koliko bi bilo kuna/euro?
[/quote]
pa ovo što kolega James kaže – upravo je u skladu sa mojim idejama: "za početak EUR slabi brže od dolara", ali kako je to samo privremeno, kako EUR ne može dugoročno slabiti niti tempom kojim će to USD a pogotovo ne brže, ako dođe do ovoga (EUR/USD = 1) to mogao biti "vrhunac" i tek na vrlo kratko, i onda opet prema nazad u relativnim odnosima ovih dviju valuta. Bitno je samo da su obje zajedno prema košarici ostalih valuta dugotrajnije: down! Prije svga ovdje se misli na yuan. A međusobno će očito stalno po starom sinusoidnom obrazcu, gore-dolje-gore-dolje…
Kako će kn… pa ja sam već jednom izrazio nadu, da ovo (slabljenje EUR prema ostalim valutama, za sada i po bržim stopama koje se očituju i u slabljenju prema USD također), za nas znači "pomoć Rohatinskom" u držanju stabilne kune. Kunu treba držati stabilnom (po njegovom mišljenju..) a slabljenje EUR prema "košarici valuta" sigurno da je pozitivan efekat na držanje jakog odnosa kune prema EUR tj. danas bi HNB mogla raditi kada bi htjela i stvari koje bi inače uzrokvale deprecijaciju a bez velikog straha da će se ona i ostvariti… možda ovo nije loše. Otvara se prostor za snižavanje kamatnih stopa a bez straha za slabljenjem kune prema valuti (EUR) za koju nam je to bitno!
Lijepo Lynk, baš si daješ truda. [thumbsup]