Prvo nisam govorio isključivo u svoje ime već općenito. Što se tiče ovog primjera sa Poljskom, u pravu si za onaj kontekst koji sam spominjao.
Glupost. To bi onda značilo da je riječ o isključivom monopolu gdje klijent nema nikakvog drugog izbora, a na tržištu usluga o kojem sam govorio itekako ima konkurencije. Kvaliteta igra presudnu ulogu.
Ne znam zašto direktno mene prozivaš ali odgvororiti ću….posao kojim se bavim izložen je globalnoj konkurenciji a nedavno sam od kolega stranaca dobio pohvalu kao …always professional and very quick to respond.
U redu?! [smiley]
Kad ste se već dotakli revizije, koliko sam ja upoznat najjače 4 revizorske kuće nisu Hrvatske. kako njima uspijeva prelit taj konzalting kod nas, a mi to ne bi mogli nastaviti u regiji sa svojim kućama?
Nadam se da se ovdje nećemo izgubiti u sitnicama, treba malo više strateški razmišljati.
Na žalost te 4 revizorske kuće ( nekada je među njima leader bio dotad neprikosnoveni AA-znači bilo ih je i više od četiri, jer su se dvije od njih u međuvremenu i spojile)
su neprikosnoveni leaderi u auditu (reviziji) u dobrom djelu svijeta i odavno su prisutni u čitavoj regiji.
Audit tvrtkama u domačem vlasništvu preostaje fleksibilnost i kvaliteta usluge te popunjavanje tržišnih niša u tom području ili da jednostavno budu podizvođači spomenute velike četvorke.
Što se tiče tržišta poslovnog, poreznog, strateškog i inog consultinga, tu je situacija malo kompleksnija i ima više igrača. Osim spomenute četvorke i na globalnom tržištu postoje jaki igrači-primjer Mc Kinsey ili Roland Berger.
Dobro kolega febo kaže. Naši revizori pojedu za doručak ove strane samo je problem što inozemne tvrtke forsiraju strane revizorske kuće koje iz kojekakvih razloga imaju isprepletene određene interese i zadatke, a što se tiče domaćih tvrtki tu ide ona – vidjela žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu. [bye]
Prvo nisam govorio isključivo u svoje ime već općenito. Što se tiče ovog primjera sa Poljskom, u pravu si za onaj kontekst koji sam spominjao.
Glupost. To bi onda značilo da je riječ o isključivom monopolu gdje klijent nema nikakvog drugog izbora, a na tržištu usluga o kojem sam govorio itekako ima konkurencije. Kvaliteta igra presudnu ulogu.
Ne znam zašto direktno mene prozivaš ali odgvororiti ću….posao kojim se bavim izložen je globalnoj konkurenciji a nedavno sam od kolega stranaca dobio pohvalu kao …always professional and very quick to respond.
U redu?! [smiley]
[/quote]
Nisam to želio reći. Postoji konkurencija među firmama koje operiraju u Hrvatskoj. Međutim ti nemožeš uzeti posao nekome u Poljskoj niti on može tebi. Prema tome teško je uspoređivati vas dvojicu jer niste konkurencija.
Drago mi je da dobivaš pohvale. To bi u konačnici trebalo rezuktirati povećanim priljevom novaca na ZSE.
Na žalost te 4 revizorske kuće ( nekada je među njima leader bio dotad neprikosnoveni AA-znači bilo ih je i više od četiri, jer su se dvije od njih u međuvremenu i spojile)
su neprikosnoveni leaderi u auditu (reviziji) u dobrom djelu svijeta i odavno su prisutni u čitavoj regiji.
Audit tvrtkama u domačem vlasništvu preostaje fleksibilnost i kvaliteta usluge te popunjavanje tržišnih niša u tom području ili da jednostavno budu podizvođači spomenute velike četvorke.
Što se tiče tržišta poslovnog, poreznog, strateškog i inog consultinga, tu je situacija malo kompleksnija i ima više igrača. Osim spomenute četvorke i na globalnom tržištu postoje jaki igrači-primjer Mc Kinsey ili Roland Berger.
Nije moje područije, ali primjećujem da se Grant Thornton agresivno reklamira u zadnje vrijeme.
Teško je očekivati da će multinacionalna kompanija uzeti revizora koji ne operira na svim njenim tržištima. Jednostavije i jeftinije je uzeti nekoga ko može pokriti sve podružnice. Globalizacija prisiljava revizorsku industriju da se konsolidira.
Nije moje područije, ali primjećujem da se Grant Thornton agresivno reklamira u zadnje vrijeme.
Teško je očekivati da će multinacionalna kompanija uzeti revizora koji ne operira na svim njenim tržištima. Jednostavije i jeftinije je uzeti nekoga ko može pokriti sve podružnice. Globalizacija prisiljava revizorsku industriju da se konsolidira.
To je u redu, ali postoji pregršt tvrtki koje ne operiraju globalno i domaća tržišta su im prime tržišta.
Ne bih ja priču širio na CEE jer nam je tamo konkurencija kudikamo veća. Naš orijentir bi trebao biti na BiH, Srbiji, Makedoniji, Kosovu, Albaniji i sjevernoj Africi kao i na bliskom Istoku. Tamo možemo biti konkurentni u mnogim područjima.
Ni ne moramo odmah direktno izvozit, to je nerealno očekivanje, osim ak ne izmislimo auto na vodu.
Proizvod ima svoj životni ciklus, koji je neizbježan za većinu proizvoda,
osim auta na vodu i iphonea. [rolleyes]
supstituirat uvoz domaćim proizvodima i uslugom je prvi zadatak, a tu imamo i više nego dovoljno prostora i izazova, tek onda razmišljat o izvoznim ofanzivama.
Znam jedan odličan primjer. Mala tvrtka iz Zagreba, proizvodi, ajmo reći, nešto za industriju (ne želim ih imenovati niti otkriti), sjajan su primjer kako se može konkurirati na istočnom i zapadnom tržištu. Struktura zaposlenih je 5 cura u adminisraciji, direktor , šef proizvodnje i 50-tak radnika u proizvodnji.
Direktor je od 30 dana u mjesecu 25 na putu, jer je i jedini manager ujedno.
Plaće odlične, + kvartalni bonusi u visni plaće, božićnica, uskršnjica, regres, i 3 tjedna zimskih praznika.
Tko kaže da se ne može.
Kada je već započela rasprava o konzaltingu moliio bih upućene za par savjeta. Naime, ovo ljeto završavam fax (ekonomija) i mislio sam prvo potražiti posao u konzalting firmama. Može li netko dati savjet koja bi bila najbolji izbor i zašto? Zanima me područje poslovne analize, a ne toliko revizija, računovodstvo ili porezno savjetovanje.
Što se tiče rasprave između febe i Twixera, čini mi se da je teško u ovoj djelatnosti postavit stroge granice gdje tko kome konkurira, kao i kod svake usluge (recimo da li karibi konkuriraju Hrvatskoj u turizmu? Možda netko bira baš između te dvije destinacije i i zabere jednu). Teoretski bi netko iz Poljske mogao tražiti "febu" da napravi analizu neke firme u Poljskoj? Ili to zaista nema smisla?
Ubiti riječ je o spefičnoj djelatnosti, taj konzalting, radnointezivno, mala početna ulaganja, specifična klima takvih poduzeća, odnosi u poduzeću…
Htio bih jednom imati svoju firmu za savjetovanje, kada steknem znanja i iskustva. [smiley]
Kada je već započela rasprava o konzaltingu moliio bih upućene za par savjeta. Naime, ovo ljeto završavam fax (ekonomija) i mislio sam prvo potražiti posao u konzalting firmama. Može li netko dati savjet koja bi bila najbolji izbor i zašto? Zanima me područje poslovne analize, a ne toliko revizija, računovodstvo ili porezno savjetovanje.
Kakva su vremena, poslužit će bilo koja.
Slažem se s ciceronom.
"Ne može se konkurirati zapadu i Kinezima" su destruktivne izjave kojima sami sebe podcijenjujemo. Tako sam bio na predavanju na menadžmentu (ajme kakav smjer) pa kaže profesor ciljevi trebaju biti realni. Što je to realno? Postoji tako jedna jako domišljat poduzetnik koji je rekao da će proizvoditi pištolje i prodavati ih između ostalog na Zapadu. Svi su smijali da je lud. Tko bi kupovao pištolje iz Hrvatske? Danas te pištolje kupuju i Amerikanci.
Nekako mi se sve više čini da nije toliko važna ideja koliko sposobnost upravljanja, jer će stupidan menadžment kad tad devastirati i najboplje potencijale, a uspješan i od prosječne ideje ostvariti velike uspjehe.