Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Lijepo bi bilo vidjeti (sortiranu) tablicu sa stopama nezaposlenosti po svim županijama RH.

Pa imaš postotke u desnoj tablici i podatke o trenutnom broju. Ne kužim, brate… [sad]

No respect

U Lovasu 79 nezaposlenih na 1600 stanovnika, otvaraju 30 novih radnih mjesta, ne mogu nać radnike.
Bilo na dnevniku večeras.
Lovas, TX. [cool]

Lijepo bi bilo vidjeti (sortiranu) tablicu sa stopama nezaposlenosti po svim županijama RH.

Pa imaš postotke u desnoj tablici i podatke o trenutnom broju. Ne kužim, brate… [sad]
[/quote]
Imaš stope rasta nezaposlenosti, a ja tražim stope nezaposlenosti. Please neka ih netko pribavi!

Imaš stope rasta nezaposlenosti, a ja tražim stope nezaposlenosti. Please neka ih netko pribavi!

Pa ne znam jel ti ovo nešto znači…

No respect

U Lovasu 79 nezaposlenih na 1600 stanovnika, otvaraju 30 novih radnih mjesta, ne mogu nać radnike.
Bilo na dnevniku večeras.
Lovas, TX. [cool]

U Lovasu je sa 28.02. bilo 97 nezaposlenih.

No respect

Pa ne znam jel ti ovo nešto znači…
[/quote]
Ne znači mi 😀 Sad bih ja morao tražiti koliko je aktivnog stanovništva po kojoj županiji pa si sam računati stope?? Zato i tražim da ne moram računati.

Želim izračunate stope. Dakle kolika je stopa nezaposlenosti u ovoj županiji, kolika u onoj… itd. za sve županije. Ne želim apsolutne brojeve nego postotke (broj nezaposlenih / broj aktivnog stanovništva, za sve županije).

Želim izračunate stope. Dakle kolika je stopa nezaposlenosti u ovoj županiji, kolika u onoj… itd. za sve županije. Ne želim apsolutne brojeve nego postotke (broj nezaposlenih / broj aktivnog stanovništva, za sve županije).

Čuj, ne gubi vrijeme sa traženjem jer je posljednji popis stanovništva bio 2001. tako da ne vidim na koju foru bi netko znao koliko točno ima radno sposobnih ljudi po kojoj županiji.

Sigurno da bi davali i takve podatke da ih mogu izračunati. Think…

No respect

Čuj, ne gubi vrijeme sa traženjem jer je posljednji popis stanovništva bio 2001. tako da ne vidim na koju foru bi netko znao koliko točno ima radno sposobnih ljudi po kojoj županiji.

Sigurno da bi davali i takve podatke da ih mogu izračunati. Think…
[/quote]
A kako mogu za cijelu Hrvatsku davati podatak o stopi registrirane nezaposlenosti? 😀

Taj se podatak daje s vremena na vrijeme i za županije (Državni zavod za statistiku to radi), na razini RH nam je sada stopa registrirane nezaposlenosti oko 18,2 %, to je brojka koja je ključna. Sada je bitno dobiti te brojeve i za županije – tek tada se može govoriti o usporedbi trenutnog stanja. Jedno je dinamika (ove promjene što navodiš) a drugo je "trenutno stanje" a koje ja sada želim da netko nabavi 😉

Ali očito to DZS jako sporo objavljuje da pitanje kada ćemo vidjeti neku svježiju listu (osim ako HZZ ne objavi svoju što nekada učini, i njihove procjene su uvijek podudarne s onim što DZS kaže, koliko se ja sjećam – a uostalom to bi i svatko mogao otprilike izračunati jer se broj aktivnog stanovništva kroz par mjeseci sigurno nije bitno promijenio :D).

Npr. Zagreb i Istra bili na vrhu (najmanja stopa) sa oko 6 % stope registrirane nezaposlenosti dok je RH ukupno imala 16 % (jesenas), neke druge županije su imale i preko 20 %!!, pa sad kako neki krajevi brže stvaraju nezaposlene neki sporije… bilo bi lijepo vidjeti sve županije i kako se lista promijenila. Sigurno da je Zagreb i dalje prvi (najmanje nezaposlenih), Istra druga… ali bilo bi lijepo to vidjeti. Ovih 18,2 % na razini RH nam ne govori puno kada se po Županijama stope razliku od 8 % do 28 % npr… Trebalo bi to onda vidjeti lijepo tablično prikazano. Čeka se DZS! 😀

Znam da DZS radi kvartalno ankete o radnoj snazi. To je metodologija. Na osnovu toga, radi se procjena o stopi registirane nezaposlenosti u RH. Nisam čuo da postoje ti podaci po županijama.

Registirana nezaposlenost postoji za svaki grad ili općinu u RH.

No respect

Lynx – predlažem da pričekaš još koji mjesec, dok ne vidimo koliko će od onih 50-60.000 koji ne dobivaju plaću, a "rade", ostati i formalno bez posla.

[i]"Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi!"[/i]

Rekordna razina nelikvidnosti iz prosinca 1999. godine mogla bi se dosegnuti za nekoliko mjeseci, procijenili su analitičari HGK na temelju nastavka nepovoljnih kretanja. Nenaplaćena potraživanja tada su dosegnula 28,7 mlrd. kuna, dok su, prema Fininim podacima, krajem siječnja ove godine bila 27,4 mlrd. kuna. Potraživanja su u mjesec dana rasla 1,1%, dok su u 12 mjeseci povećana 8,6 mlrd. kuna ili 45,5%. Nepodmirena potraživanja rastu već godinu i pol, a pozitivno je tek što je u siječnju rast bio sporiji nego dosad.(Business.hr)

pod ovom vladom nema nam spasa!!!!!

Rekordna razina nelikvidnosti iz prosinca 1999. godine mogla bi se dosegnuti za nekoliko mjeseci, procijenili su analitičari HGK na temelju nastavka nepovoljnih kretanja. Nenaplaćena potraživanja tada su dosegnula 28,7 mlrd. kuna, dok su, prema Fininim podacima, krajem siječnja ove godine bila 27,4 mlrd. kuna. Potraživanja su u mjesec dana rasla 1,1%, dok su u 12 mjeseci povećana 8,6 mlrd. kuna ili 45,5%. Nepodmirena potraživanja rastu već godinu i pol, a pozitivno je tek što je u siječnju rast bio sporiji nego dosad.(Business.hr)

Ovdje je novinar trebao mozda spomenuti da isti iznos danas i 1999 ni blizu nije ista stvar, jer je inflacija u medjuvremenu ucinila svoje. Isto tako, veliki dio danasnje nelikvidnosti potice iz tog doba (mislim oko 10 milijardi kuna) i vezan je uz firme koje su po zakonu odavno trebale u stecaj…

Samo zelim reci da je problem (iako ogroman) ipak manjih razmjera nego 1999.

New Report

Close