slažem se glede javnih radova kao jednim od prebitnih izlaza iz ove sit.(ali ko i kako )
glede htva, ta koga to moramo hraniti još.nek se kodiraju il privatiziraju
smanjiti pdv . podrezati sivu eko, stimulirati ulaganja, zapošljavanja
podrezati debeloguzi kadar javne uprave
promjeniti vl. garnituru
poštivati struku
provoditi zakoneee, postreljati par iljada rodjaka da ne budu osl.zbog nedovoljno dokaza ili na drž. sisi u čeliji de lux
ima toga pre puno još i sve zahtjeva zaokrete za 360
jeste primjetili od svih bura i afera još niko nije kriv
ili revolucije i rušenje poretka ili totalitarizam
najviše smo se zajebali što smo se oslobodili austrougarske monarhije
iovak su nas opet tek sad pokorili isti samo to još nevidimo(rba erste hypo…seremiseee nemam ja živaca za ovo razglabat
Rješenje za probleme je da kapital dođe u ruke sposobnih, a takvih u ovoj državi ima. Tržište je najbolji mehanizam za takav proces a ono što ga kod nas koči je glomazna uloga države.
Evo npr. TV pretplata najviše smeta hotelijerima jer plaćaju TV pretplatu za TV u svakoj sobi. Zašto hotelijeri ne predlože recimo formulu za plaćanje tipa broj soba * postotak popunjenost hotela * 0,5 * TV pretplata i kažu da im je to ok. Onda neka naprave usporedbu sa Grčkom, Turskom, Italijom, Francuskom i Španjolskom i kažu kako je tamo. I neka vrište svaki dan.
Ja ne znam koliki je iznos TV pretplate u drugim zemljama, ali meni se čini previše 1,5% od netto plaće u RH za TV pretplatu. I onda im program rade vanjske firme, a oni sami priznaju da imaju višak zaposlenih.
Ako hotelijeri plaćaju manju pretplatu to znači da će ili: 1) HRT od nekog drugog morat uzet da namiri razliku – vjerojatno povisivanjem pretplate što u biti znači da ćemo svi pretplatnici podnijeti taj teret – efektivno ti i ja ćemo pomagati tim hotelijerima ili b) HRT će zbog manjeg prihoda smanjiti budžet i morati otpustiti dio ljudi.
Ono što želim reći je da ako se već ide nešto predlagati onda treba pogledat sve učinke a ne donositi paušalne zaključke.
[/quote]
pa stavio sam i da TV pretplata općenito previsoka. HTV treba raditi sa manjim budžetom. Neka zbog manje novaca izbace dio programa ili smanje plaće ili otpuste ljude.
Evo npr. TV pretplata najviše smeta hotelijerima jer plaćaju TV pretplatu za TV u svakoj sobi. Zašto hotelijeri ne predlože recimo formulu za plaćanje tipa broj soba * postotak popunjenost hotela * 0,5 * TV pretplata i kažu da im je to ok. Onda neka naprave usporedbu sa Grčkom, Turskom, Italijom, Francuskom i Španjolskom i kažu kako je tamo. I neka vrište svaki dan.
Ja ne znam koliki je iznos TV pretplate u drugim zemljama, ali meni se čini previše 1,5% od netto plaće u RH za TV pretplatu. I onda im program rade vanjske firme, a oni sami priznaju da imaju višak zaposlenih.
Ako hotelijeri plaćaju manju pretplatu to znači da će ili: 1) HRT od nekog drugog morat uzet da namiri razliku – vjerojatno povisivanjem pretplate što u biti znači da ćemo svi pretplatnici podnijeti taj teret – efektivno ti i ja ćemo pomagati tim hotelijerima ili b) HRT će zbog manjeg prihoda smanjiti budžet i morati otpustiti dio ljudi.
Ono što želim reći je da ako se već ide nešto predlagati onda treba pogledat sve učinke a ne donositi paušalne zaključke.
[/quote]
b) otpustiti dio ljudi
Predlažem da krenu od Ivice Blažička. Neka prodaju jedan TV kanal i zatvore dva radijska kanala. Hrvatski Radio 3 ima slušanost od manje od 0,5% i mi to financiramo. Kome to treba. Dosta im je jedan televizijski i jedan radijski program.
Rješenje za probleme je da kapital dođe u ruke sposobnih, a takvih u ovoj državi ima. Tržište je najbolji mehanizam za takav proces a ono što ga kod nas koči je glomazna uloga države.
Tako je, u nas se država petlja u sve i svašta. Mislim da su svojevremeno htijeli propisivati cijene plastističnih vrećica u dućanima.
b) otpustiti dio ljudi
Predlažem da krenu od Ivice Blažička. Neka prodaju jedan TV kanal i zatvore dva radijska kanala. Hrvatski Radio 3 ima slušanost od manje od 0,5% i mi to financiramo. Kome to treba. Dosta im je jedan televizijski i jedan radijski program.
upravo suprotno. pokrenut će još 2 kanala u digitaliji uskoro. sva sreća pa je jedan sportski a za drugi me zabole.
Mislim da bi naziv teme trebalo promjeniti u "Kako prebroditi krizu". Ovo "uz što manje posljedica" je besmisleno jer krizu nemožemo prebroditi bez posljedica i promjena. Mislim da je cilj da iz krize izađemo jači, bolji i puno drugačiji, a ne isti. Osnovni problem što se ovako loše nosimo s krizom i jeste u tome što je otpor promjenama veliki.
Tako je, u nas se država petlja u sve i svašta. Mislim da su svojevremeno htijeli propisivati cijene plastističnih vrećica u dućanima.
[/quote]
umjesto da ih jednostavno zabrani.
polovično rješenje je gore od nikakvog.
Mislim da bi naziv teme trebalo promjeniti u "Kako prebroditi krizu". Ovo "uz što manje posljedica" je besmisleno jer krizu nemožemo prebroditi bez posljedica i promjena. Mislim da je cilj da iz krize izađemo jači, bolji i puno drugačiji, a ne isti. Osnovni problem što se ovako loše nosimo s krizom i jeste u tome što je otpor promjenama veliki.
kako, kada…
Pa lijepo, i brzo…
Aali, za pravo (dugorčno) tek:
Onda kada našim željeznicama (između ostaloga, koje tek tada više neće biti gubitaši!) budu ubičajeni ovakvi prizori, prepuni kontejneri naše visko-vrijedne robe (visoke dodane vrijednosti) koja će se neprestano prevoziti željeznicama prema moru (lukama) kako bi se dalo u ruke našim brodarima na daljnji transport prema "prekomorskim" zemljama dalje u izvoz…
Naime, fascinantno je gledati ovo uzbuđenje (koliko se ljudi/kamerman mogu veseliti vlakovima :rotfl:, ali zapravo… u nekim slučajevima koje spominjem, i sami bismo se upravo ovako veselili!)
http://www.youtube.com/watch?v=Rg7ROmR10kg&feature=related !!!
kako, kada…
Pa lijepo, i brzo…
Aali, za pravo (dugorčno) tek:
Onda kada našim željeznicama (između ostaloga, koje tek tada više neće biti gubitaši!) budu ubičajeni ovakvi prizori, prepuni kontejneri naše visko-vrijedne robe (visoke dodane vrijednosti) koja će se neprestano prevoziti željeznicama prema moru (lukama) kako bi se dalo u ruke našim brodarima na daljnji transport prema "prekomorskim" zemljama dalje u izvoz…
Naime, fascinantno je gledati ovo uzbuđenje (koliko se ljudi/kamerman mogu veseliti vlakovima :rotfl:, ali zapravo… u nekim slučajevima koje spominjem, i sami bismo se upravo ovako veselili!)
http://www.youtube.com/watch?v=Rg7ROmR10kg&feature=related !!!
[/quote]
Moguće da jednog dana stignemo do te točke međutim s obzirom gdje se nalazimo put je jako dug.
Dakle mi živimo u zemlji koja ima 4,5 milijuna stanovnika. Radi oko 1,47 milijuna. Od tih 1,47 M barem polovica radi u državnoj upravi, državnim firmama, firmama koje preživljavaju zahvaljujući državnim poticajima, subvencijama, garancijama i pomoći. Ostaje dakle 0,7 M, u najboljem slučaju, koji stvaraju vrijednost. Odnosno 15% populacije daje u proračun više nego što iz njega uzima. Da su svi supermeni ne bi uspjeli prehraniti ovu zemlju bez zaduživanja.
Što je najgore imamo vladu koja svojom politikom, poreznom i svakom drugom, nastavlja pogooršavati ovaj odnos. Imamo i oporbu koja ne bi napravila vjerojatno ništa bolje, barem ničim nisu pokazali da bi.
Ali ipak napravili smo neki napredak u odnosu gdje smo bili prije godinu i pol dana. Recimo Sanader je isključivao plin prerađivačkoj industriji kako se umirovljenicima koji se griju preko toplane temperatura ne bi smanjila za dva stupnja.
Dakle mi živimo u zemlji koja ima 4,5 milijuna stanovnika. Radi oko 1,47 milijuna.
Ovo jednostavno nije točno!
Zašto?
Pa zato što jedan veliki broj Hrvata živi van granica Hrvatske, radi van granica Hrvatske a dobar dio dohotka završava u granicama Hrvatske. Da ne spominjem i umirovljenike.To je jedan od razloga zašto je kuna toliko ojačala.
Statistika bi se trebala pozabaviti ovim fenomenom.
Ovo jednostavno nije točno!
Zašto?
Pa zato što jedan veliki broj Hrvata živi van granica Hrvatske, radi van granica Hrvatske a dobar dio dohotka završava u granicama Hrvatske. Da ne spominjem i umirovljenike.To je jedan od razloga zašto je kuna toliko ojačala.
Statistika bi se trebala pozabaviti ovim fenomenom.
[/quote]
Koliko uopće Hrvatska ima stanovnika ?
Istina ljudi koji rade vani šalju novac kući siromašnoj rodbini. Tužno ali istinito. Međutim ne mislim da je to tako veliki iznos. S druge strane i Hrvatska isplaćuje mirovine onima koji ne žive u Hrvatskoj pa je neto priljev mali. U Bosni i Hercegovini ili Calabriji to je značajan izvor "stranih investicija", ali Hrvatskoj nije.
Apricijacijski pritisak dolazi zbog činjenice da hrvatski građani troše sve manje i sve se teže odlučuju na kupnju sofisticiranih proizvoda (automobili, računala, bijela tehnika). Ti proizvodi se uvoze, pa smanjena potražnja za istim znači i smanjenu potražnju za devizama.