Cijenu određuje isključivo ponuda i potražnja. U tom slučaju ti moraš početi prskati tu salatu i pokušati ostvariti što veću proizvodnju uz što manji trošak. To je jedini način da opstaneš.
Ako sutra euro bude 10 kuna to ne znači da ćeš ti prodavati svoju robu s dobitkom. Ti ćeš vjerojatno postati konkurentan uvoznoj salati, ali pojavi će se domaći proizvođači koji će isto biti ohrabreni da uskoče na mjesto uvozne salate. Vremenom će se konkurencija zaoštriti i cijena salate će pasti. Na kraju priče preživjet će domaći masovni proizvođači salate, a ti ćeš opet imati problem plasmana.
Da zaključim. Devalvacija kune bi donekle učinila tvoju salatu konkurentnijom, ali ne bi bila od presudnog značaja za uspjeh tvoje firme. Tvoj osnovni problem je što nisi odlučio da li želiš biti masovni proizvođač ili proizvođač kvalitetne hrane. Da bi bio ovo drugo moraš investirati u marketing.
Inače ja podržavam klizanje kune i mislim da je suludo da zemlja koji ima 15% nezaposlenosti veze valutu za euro.
Evo vi mi se činite razuman i korektan forumaš pa ću isključivo s vama nastaviti započetu raspravu. Ostali neka se ne ljute a li ne vidim da su shvatili poantu, da li zbog egoizma da li zbog ograničćenih mogućnosti spoznaje, ne bih znao.
Kažete vi da će u slučaju devalvacije strana konkurenicja slabije prolaziti na tržištu pa ću ja moći zarađivati i povećati proizvodnju, ali će se eto i ostali domaći proizvođači uključiti u proftiabilnu proizvodnju što će na kraju dovest do pada cijena salate (normalizirati će se, nakon eventualnog početnog uzleta).
E pa bravo koega, to je upravo poanta mog pisanja na ovoj temi. Dakle povećati će se domaća proizvodnja, cijene salate će nakon nekon vremena pasti (zbog povećen domaće proizvodnje), porasti će gdp, porasti će standard i to ne samo moj, država će ubrati više poreza, vi ćete imati mene kao klijenta/potrošača vaših proizvoda i usluga, sami pozitvni multiplikativni efekti.
Porast vašeg standarda, povećanje standarda domaćih proizvođača salate, povećanje zaposlenosti, povećanje fiskalnih prihoda države (dobiju porez i na onih 7,3 kune koje predstavljau nabavnu cijenu salate iz uvoza, porezi i doprinosi na plaće zaposlenih u proizvodnji domaće salate itd)
Eto upravo sam vam objasnio put izlaska iz krize, na vama ostaje da taj put objasnite našim kolegama makroekonomistima jer ja nisam te struke, nego sam obični mali proizvođač salate.
A vidim da im nije jasna moja koncepcija izlaska iz krize.Nažalost je tako i to me jako rastužuje
srdačan pozz
Norveška
– ništa mi nije poznato osim Neutrogena kreme za ruke :rotfl:
– i naravno: njihovog državnog Wealth Fund-a ("naftnog fonda") koji drži oko 0,77 % tržišne kapitalizacije svjeta (odnsono 1,25% kapitalizacije europskih dionica) a što je ozbirom na njihvoj broj stanovnika… nešto strašno – oni svi mogu prijeći u slobodne umjetnike, raditi za opće dobro, humanitarni rad… a sve životne potrebe danas i za sva pokoljenja financirati od dividendi koje primaju!!
Kolega, zar vam Bruketa i Zinic nisu rekli da je Neutrogena francuski proizvod? Evo ja vam ispravljam gresku sada u znanju.
Sto se tice brandova njihovih primijetih gore jednu zanimljivu stvar: i Norvezani i Svedjani i Finci imaju brandova ko u prici za koje mi nismo nikad culi a trguju mahom izmedju sebe tj. skandinavskih zemalja. Primjerice, finska tvornica slatkisa radi gumene bonmbone takve kvalitete i okusa da je kod nas poznati Haribo u odnosu na to cisto smece. Dakle, ocito da su si skandinavci sami sebi dovoljni za medjusobnu trgovinu: tu jedino iz tog patterna odskacu Svedi sa nekim svojim brandima za koje svi znate da ih ne nabrajam, te Finci s Nokiom, Atomicom, Wilsonom i Salomonom
Cuo sam vec sa par strana da se Roha sprema dici sidro. Evo procitajte ovo:
Pazite Švedske brandove (a imaju svega 9 miliona stanovnika):
Ikea
Electrolux
Astra Zeneca
Volvo
Saab
Ericsson
H&M
TetraPack
Tele 2
Scania
Cuo sam vec sa par strana da se Roha sprema dici sidro. Evo procitajte ovo:
Rohatinski svako malo napada Vladu a kada opravdano dobije po prstima onda se ponaša kao uvrijeđeno derište.
Nije Marić sam – veliki dio gospodarstva ali i ekonomske misli je na njegovoj strani i on iznosi njihov a ne svoj privatni stav.
Evo jedne notorne laži na kojoj počiva ego Rohatinskog!
Ali eto, na kraju se ispostavilo da upravo zbog HNB-ovih restriktivnih mjera hrvatske banke gotovo jedine u Europi neokrnjeno prolaze kroz krizu, a Vlada još jedino zbog njih može prodavati iluziju da je ‘s proračunom sve u redu’.
Kolega, zar vam Bruketa i Zinic nisu rekli da je Neutrogena francuski proizvod? Evo ja vam ispravljam gresku sada u znanju.
Dakle, ocito da su si skandinavci sami sebi dovoljni za medjusobnu trgovinu: tu jedino iz tog patterna odskacu Svedi sa nekim svojim brandima za koje svi znate da ih ne nabrajam, te Finci s Nokiom, Atomicom, Wilsonom i Salomonom
Atomic, Wilson i Salomon su finski brandovi koliko je i Pliva Izraelski ili Seat njemacki brand [wink]
Finci s Atomicom, Wilsonom i Salomonom
To što su postali vlasnici putem holdinga ih ne čini finskim brandovima,
Atomic je austrijski, da ne može bit austrijskiji.
Nokia im je i previše, Neutrogena je J&J. [tongue]
Kanađani imaju hokejaše, Australci Crocodil Dundeea a Šveđani žene sa benzinske pumpe.
Mi imamo Šukera i Savu. [undecid]
Osim 101 tu je i smrznuta škrpina ( croatia superbrands ) zaleđena dolazi direktno iz mora.
Lizi lizi 3000.
Možda bi mogli od Rohe napraviti superbrand i uvaliti ga amerima za onih milijardu i po dolara kredita.
Što kažu štovatelji lika i djela .g Rohe, jel vrijedi on toliko?
Mi njima Rohu sa restrikcijama a oni nama Bernakija sa helicopterima doloresa,pa ko živ ko mrtav [thumbsup]
Dakle, ocito da su si skandinavci sami sebi dovoljni za medjusobnu trgovinu: tu jedino iz tog patterna odskacu Svedi sa nekim svojim brandima za koje svi znate da ih ne nabrajam, te Finci s Nokiom, Atomicom, Wilsonom i Salomonom
Atomic, Wilson i Salomon su finski brandovi koliko je i Pliva Izraelski ili Seat njemacki brand [wink]
[/quote]
Kolega educirajte se i provjerite si ko je gazda AMER Corporation ciji su spomenuti brandovi. I ja sam ostao paf kad sam to saznao jer sam bio uvjeren da je Wilson americki, Atomic austrijski jer sam bio u tvornici skija u Altenmarktu, a Salomon mi je nekak talijanski zvucao