I da se razumijemo, salata je prirodna, nešpricana, sa tu i tamo pokojim pužićem kao dokazom da nije tretirana. Ukus joj je neuporedivo bolji od uvozne, ali to ne možeš nikome objasniti, svi samo govore salata je salata, jegiba.
Postoji trziste za jeftinu hranu i trziste za kvalitetnu hranu. Sve sto trebas napraviti je ciljati trziste kvalitetne hrane. I ako je stvarno tvoja salata toliko bolja koliko tvrdis onda ce trziste to preopoznati.
Evo primjer. Walmart prodaje sokove. No Name (to je ime firme) sok 2 litra = 0,99$, Tropicana (PepsiCo) 3,99$ i AgroLabs 18,99$. Sva tri soka se prodaju i svi imaju kupce. Isto tako imaju Luk za 1$ i organski luk (nije sprican) 3$. Oba se prodaju.
Poanta je u tome da ako ti ne uspiješ da marketinški plasiraš svoju salatu na tržište kvalitetne hrane onda postaješ comodity. Isto kao nafta, šećer, pšenica, plin, kakao, bakar…. Cijenu određuje isključivo ponuda i potražnja. U tom slučaju ti moraš početi prskati tu salatu i pokušati ostvariti što veću proizvodnju uz što manji trošak. To je jedini način da opstaneš.
Ako sutra euro bude 10 kuna to ne znači da ćeš ti prodavati svoju robu s dobitkom. Ti ćeš vjerojatno postati konkurentan uvoznoj salati, ali pojavi će se domaći proizvođači koji će isto biti ohrabreni da uskoče na mjesto uvozne salate. Vremenom će se konkurencija zaoštriti i cijena salate će pasti. Na kraju priče preživjet će domaći masovni proizvođači salate, a ti ćeš opet imati problem plasmana.
Da zaključim. Devalvacija kune bi donekle učinila tvoju salatu konkurentnijom, ali ne bi bila od presudnog značaja za uspjeh tvoje firme. Tvoj osnovni problem je što nisi odlučio da li želiš biti masovni proizvođač ili proizvođač kvalitetne hrane. Da bi bio ovo drugo moraš investirati u marketing.
Inače ja podržavam klizanje kune i mislim da je suludo da zemlja koji ima 15% nezaposlenosti veze valutu za euro.
Vidim… A koja je tema?
[/quote]
Šta zvučnici ne rade?
Pohvale gđici Vizek, unijela je malo žestine u raspravu, ovih ostalih četvero bi inače sat vremena bacalo floskule a gospoda iz HUPa i Ministarstva diskutiraju ispod nivoa kvartovske birtije. Mislim da je i gđica iz agencije tu negdje al njoj ću progledat kroz prste
http://www.businessinsider.com/why-australian-central-bank-chief-glenn-stevens-is-the-undisputed-virtuoso-of-monetary-policy-2010-3
AUD je kralj, a Glenn je car. [cool]
Australija je zanimljiva "ne-velika" daleka državica koji ubraznim koracima grabi naprijed, ovim ne-upadanjem u recesiju je zapravo već i "poremtila" neke ljestvice država po rangovima [lol]
Ne bih se složio po pitanju Australije. Show je tek počeo barem što se tiče Kine i Indije i neće se tako skoro završiti. Tako da ja tipujem i na rast Australije na ljestvici.
[bye]
Twixer 100tka!
Australija je zakon i budućnost, a više nema ni ozonske rupe da ih prži.
Imaju odličan gene pool i kulturnu raznovrsnost – UK baza začinjena latino loverima i macho balkancima. Prirodne resurse za još toliko stanovnika, a svejedno je 70% gospodarstva uslužni sektor.
Geografski jesu izolirani, ali to u kriznim vremenim postane prednost, a u dobrima je sve manja prepreka kako svijet postaje selo.
Žarište svijeta se polako seli u njihovo dvorište, Daleki istok.
Australia rocks!
Imaju odličan gene pool i kulturnu raznovrsnost – UK baza začinjena latino loverima i macho balkancima. Prirodne resurse za još toliko stanovnika, a svejedno je 70% gospodarstva uslužni sektor.
Geografski jesu izolirani, ali to u kriznim vremenim postane prednost, a u dobrima je sve manja prepreka kako svijet postaje selo.
Australia rocks!
voze na krivoj strani i igraju čudne sportove [bye]
Alberta rules!
Australia rocks!
To je ekonomija koja ovisi o cijenama ruda. Ja ne poznajem niti jedan australski proizvod koji je globalno uspješan. Sve asocijacije na njihovu ekonomiju su BHP Biliton i Rio Tinto. Ekonomija im je diverzificirana koliko i Saudijska Arabija. Iza "australskog ekonomskog čuda" krije se rasprodaja rudnika kinezima. S tim novcima su ublažili utjecaj krize i naizgled se čini da im je lakše nego ostalima. Međutim, dugoročno su oslabili poziciju.
Vidim… A koja je tema?
[/quote]
Šta zvučnici ne rade?
Pohvale gđici Vizek, unijela je malo žestine u raspravu, ovih ostalih četvero bi inače sat vremena bacalo floskule a gospoda iz HUPa i Ministarstva diskutiraju ispod nivoa kvartovske birtije. Mislim da je i gđica iz agencije tu negdje al njoj ću progledat kroz prste
[/quote]
A ja sam ti vec u godinama kad vise gledam nego slusam…
Neznam kojom greskom im se provukla doticna u taj propagandni program. Ima da nekom skinu stimulaciju zbog tog propusta.
Dešnjacima (dakle) ljudimaje prirodnije vozit ljevom stranom zbog bolje oko-ruka koordinacije.
Zato UK ima sigurniji promet od kontineta.
Naravno da su commodity ekonomija, jel to neka sramota?
Šta bi trebalo izmišljat toplu vodu pokraj neiscrpnih rudnih bogatstava?
A diverzificirani su koliko i Kanada, Norveška. Daj mi nabroji kanadske svjetske brandove.
Ako su bez ijednog proizvoda u vrha svijeta šta će bit kad im se posreći s prvim brandom.
Australija je mlada amerika, sa svim prednostima, bez većine nedostataka, s ljepim ženama i suncem.
(Qantas, News Corp, klokani, koale, Elle McPherson) [tongue]
Dešnjacima (dakle) ljudimaje prirodnije vozit ljevom stranom zbog bolje oko-ruka koordinacije.
A diverzificirani su koliko i Kanada, Norveška. Daj mi nabroji kanadske svjetske brandove.
Ako su bez ijednog proizvoda u vrha svijeta šta će bit kad im se posreći s prvim brandom.
Australija je mlada amerika, sa svim prednostima, bez većine nedostataka, s ljepim ženama i suncem.
Kanadski brandovi:
RIM – BlackBerry, smartphones
Bombardier – avioni, vlakovi
Magna – auto parts
Lulu Lemon Athletica – moda
PMC Sierra – čipovi
JDS Uniphase – optika
Flickr.com – image sharing
Corel – software
Ako moze Quantas moze i AirCanada
Kanada
Kako da nema ništa, Kanda već ima ponešto.
1. Vruhnski financijski sektor (neki mudri ljudi kažu da su "kanadske banke najsigurnije i najbolje vođene banke na svijetu", malo tko je toga svjestan, svi misle da smo mi u Europi: Švicarska/UK/Nizozemska/Belgija… Luxemburg, svjetski bankarski i financijski centar… zapravo je Kanada u toj grupi također, i to vrrlo visoko rangirana)
Što se tiče brendova, meni kao osobi iz tehničke/računarske struke prvo što pada na pamet: BlackBerry!!
To su i Bombardier avioni, strojevi/vozila…
Dakle samo 3 stvari:
1. snažan (premda "samozatajan") financijski sektor
2. BlackBerry
3. Bombardier
Norveška
– ništa mi nije poznato osim Neutrogena kreme za ruke :rotfl:
– i naravno: njihovog državnog Wealth Fund-a ("naftnog fonda") koji drži oko 0,77 % tržišne kapitalizacije svjeta (odnsono 1,25% kapitalizacije europskih dionica) a što je ozbirom na njihvoj broj stanovnika… nešto strašno – oni svi mogu prijeći u slobodne umjetnike, raditi za opće dobro, humanitarni rad… a sve životne potrebe danas i za sva pokoljenja financirati od dividendi koje primaju!!
Tako da… što se tiče Norvežana, oni su svoju naftu pametno iskoristili, toliko pametno da im više ništa ne treba 😛
Australija
– također ništa od vrijednoga svjetski poznato kao niti u Norveškoj (osim Rupert-a Murdoch-a/News Corp), ako zanemarimo klokalne i druge prirodne ljepote 😀
– ali oni nemaju niti Wealth Fund! To je razlika. Oni svoj tek trebaji izgraditi.
Arapi bar imaju svoj Dubai (ako ne propadne :P) kao novu top destinaciju u turizmu…
Rusi nemaju ništa osim svoje vodke što je na svjetskom glasu (i a to pitam se tko i koliko cijeni :rotfl:)
Nije mudro samo na sirovinama temeljiti svoju budućnost. Druga stvar ako se to dovoljno mudro i dovoljno na vrijeme iskoristi u dugoročnu korist (kao npr. Norveška), a svi ostali, koji gledaju samo kratkoročno jednog dana bi se mogli iznenaditi time gdje su na svjetskoj sceni, što su, kako dalje…
Hrvatska??
Ali ovdje bi možda sada bio red da se zapitamo:
– što to mi (Hrvati, građani RH kao vlasnici) imamo od svjetski poznatih brendova, ili barem od proizvoda svjetske razine konkurentnosti, od proizvoda u kojima smo na ovaj ili onaj način "u svjetskom vrhu"… ?? Na ovoj temi su možda ovi odgovori ono što nas zanima 🙂
Kanadski brandovi:
RIM – BlackBerry, smartphones
Bombardier – avioni, vlakovi
Magna – auto parts
Lulu Lemon Athletica – moda
PMC Sierra – čipovi
JDS Uniphase – optika
Flickr.com – image sharing
Corel – software
Ako moze Quantas moze i AirCanada
[/quote]
Magna (koju vam je austrijanac poklonio) je za autoindustiju isto što News Corp za medije.
RIM znam, Bombardiera se nisam sjetio…al nećemo zaboravit da je Kanada 50% veća od Australije.
Ne može AirCanada, Qantas je legendaran zbog Rainman-a (Tom Cruise, Dustin Hoffman).
UGGS je poznat australski brand, must have vunene čizme.
http://lspoon.files.wordpress.com/2008/03/pink-uggs-with-miniskirt.jpg
uostalom AUD/CAD…