Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Nitko ne spominje Todu. Dajte njega priupitajte jel mu se smanjio izvoz robe u Srbiju i ostatak regije zadnjih godinu dana zbog konstantnog rušenja srpskog dinara i ostalih valuta u regiji odnosno prejake kune. Dajte da čujemo njegovo mišljenje. [bye]

Gledam Zlatnu kunu… jel’ to meni promaklo ili ZABA nije kandidirana u 5 za najbolju banku?
PBZ, HYPO, RBA, Splitska, Erste koliko sam čuo. [cool]

…dobila je zlatnu kunu…
[/quote]
Šta nije PBZ dobio?

[/quote]
…ah…griješka…u pravu si… [rolleyes]…kad mi se banka spomene…odmah griješim… [wink]

@ Alien
Ovo je malo duza prica, ali evo opet pojednostavljeno moje misljenje (ne tvrdim da sam 100% u pravu). Dijelom je do porasta cijena uvoznih proizvoda doslo zbog porasta cijena u inozemstvu tijekom boom-a zadnjih godina prije krize. Takodjer, normalno je da cijene "po malo" rastu jer se proizvodi unaprijedjuju. Ono sto je kod nas poseban problem je neefikasnost na nekim trzistima – prvo drzavni monopoli, a onda i manjak konkurencije na nekim drugim trzistima (npr. telekomunikacije, po mom misljenju trgovina na malo i sl.). Ne treba posebno spominjati javnu nabavu i farbanje tunela, te neefikasnost koju takve stvari stvaraju, a treba to nadoknaditi vecim fiskalnim opterecenjem. To ima za posljedicu da su neki proizvodi kod nas skuplji nego u inozemstvu, usprkos slabijoj kupovnoj moci. To je problem regulatora (npr. AZTN), a znamo kako to kod nas ide. Neki drzavni monopoli rezultiraju i nizom cijenom nekih proizvoda kod nas, ali onda rade gubitke (ili imaju propustenu dobit), pa ih se krpa iz proracuna, ili se iz proracuna financiraju investicije koje bi takvi trebali moci financirati iz vlastite dobiti (opet veci fiskalni teret, manja konkurentnost/kupovna moc).

Kao sto spomenuh, ovo ima dvostruki efekt – s jedne strane povecava troskove proizvodjaca i smanjuju im konkurentnost (npr. preskupe telekomunikacijske usluge), a s druge smanjuje kupovnu moc stanovnistva pa svi traze vece place i mirovine. Politika/poslodavci ne uspjevaju obuzdati ovakve zahtjeve i imamo preveliki porast placa u odnosu na porast produktivnosti –> manju konkurentnost.

Sve ovo se odnosi na tzv. cjenovnu konkurentnost. Ima izvoznika kojima ovo nije problem jer imaju proizvode u koje ugradjuju dovoljno znanja sto potvrdjuju s brojnim referencama (npr. KODT, koji nazalost nemam (jos) u portfelju).

Posebna prica je stanogradnja. Tu je "mafija" odradila posao i napuhala balon. S druge strane, potraznja je postojala zahvaljujuci uglavnom kreditima, ali i novcu iz sive ekonomije i od kriminalnih dealova s drzavom, ali i iz konvencionalnog kriminala. Lako dostupni krediti objasnjavaju djelom i porast drugih cijena. Ne zaboravimo da potrosnja stvara i tzv. eksternalije, tj. ja zelim ono sto moj susjed ima, pa sam jos nezadovoljniji svojom placom i inzistiram da mi se poveca…

Opet kazem, sve je ovo pojednostavljeno, ima se tu jos puno za pricati, ali svi ovi parcijalni efekti doveli su do ovog sto imamo, po mom misljenju…

Devalvaciju nismo imali a sve sto ste opisali se vec dogodilo. Kak to objasnjavate?

Nikako. Devalvacija ce se morati neminovno dogoditi a uz nju bi mogao pasti i svojevrsni "reset".

MY PRECIOUS!!!!

Evo napokon jedna dobra vijest za domaće gospodarstvo

CRNE PROGNOZE
Hrvoje Stojić: BDP ove godine pada 2,4 posto

http://www.seebiz.eu/hr/makroekonomija/hrvatska/hrvoje-stojic-bdp-ove-godine-pada-2%2c4-posto,69622.html

Stojić je do sada bio pouzdan indikator. Što god je rekao desilo se suprotno. Stvarno dobra vijest.
[/quote]

Tko zna, mozda je promasio ceo fudbal. Doduse pogodio trend vjerojatno ali ce trebati baciti zarez za jedno mjesto u desno sto se tice GDP a sto se tice dionica jedno mjesto ulijevo.

MY PRECIOUS!!!!

To je kao da mi poljoprivrednici uvedemo jednu pšeničnu marku u opticaj i boli nas klinac kolika je cijena pšenice, uvijek ste nam dužni 5 kila pšenice za kilu salate.a ako nemate krepajte od gladi. eto to je Roha dozvolio, pa mu se slobodno klanjajte

Ja sam brijao (i jos brije u nekoj buducnosti) na zlatni standard ali mi izgleda puno izgledniji ovdje kod nas ovaj "salatni standard".

MY PRECIOUS!!!!

http://www.businessinsider.com/why-australian-central-bank-chief-glenn-stevens-is-the-undisputed-virtuoso-of-monetary-policy-2010-3
AUD je kralj, a Glenn je car. [cool]

Prebacite na HRT 1: Otvoreno – zanimljiva tema + MILF

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

[thumbsup]

No respect

[thumbsup]
[/quote]
njam njam, blentav pogled zanemarujemo.

Vidim… A koja je tema?

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

http://www.businessinsider.com/why-australian-central-bank-chief-glenn-stevens-is-the-undisputed-virtuoso-of-monetary-policy-2010-3
AUD je kralj, a Glenn je car. [cool]

Australija je zanimljiva "ne-velika" daleka državica koji ubraznim koracima grabi naprijed, ovim ne-upadanjem u recesiju je zapravo već i "poremtila" neke ljestvice država po rangovima [lol]

Ja volim promatrati top listu 20 država (jer je to cca. 10 % svih država svijeta) najvećeg GDP per capita (prema PPP) i gledati ih po njihovoj veličini, sa zanimanjem gledati kako su tu praktički sve neke malecke državice ali i posebno divljenje izraziti prema onima koji čak i kao malo veća država uspiju upasti na tu listu!

Do sada je na toj listi država sa najvećim GDP per capita uz dominaciju malih i sičušnih državica kao jedina ogromna bila USA a druga po veličini na listi je tradicionalno Nizozemska sa svojih 16 mil stanovnika, međutim ova recesija je sve poremtila :rotfl: (gledajući rez na godišnoj razini za god 2009.)

Odjednom je u top listu 20 država upala i Australija, i time sa svojih 21 mil stanovnika Nizozemskoj preotela nakon što joj je Kanada preotela 2. mjesto ona pak i 3. mjesto po veličini među državama značajnijeg GDP per capita. Sada je poredak po veličini izgleda skroz drugačije (smiješno :P):

1. USA (307 mil)
2. Kanada (33 mil)
3. Australija! (21 mil)
4. Nizozemska (16,7 mil) (opala na 4. mjesto, zahvaljujući svojoj strašnoj recesiji -4,3 %, posljedicom izvozne orjentiranosti a što je sada ispalo kao nezgodni faktor, i velikog financijskog sektora koji je među granama koje lošije prolaze u ovim ružnim zbivanjima)

Australija ne samo da je sada na slavnoj top listi sortiranoj po veličini vrlo visoko, nego po GDP per kapita sortirano po njemu i mrvicu jača od spomenute veće kolegice države Kanade, i za petama samoj Nizozemskoj!

Ovako izgledaju njih 4 veličanstvenih prema GDP per capita (PPP):
1. USA (46.400 USD)
2- Nizozemska (39.000 USD)
3. Australija (38.500 USD)
4. Kanada (38.400 USD)

No, nisam siguran da je to održivo (mogli bi se oni/Australci brzo spustiti na ovoj listi tamo gdje su bili i do sada!). Australci kao commodity driven ekonomija su nekako vješto iskoristili najprije onaj bubble u cijenama, pa na način da su nekim čudom (kombinacijom porasta volumena, te monteranih akrobacija koje su podupirale sve to i ostale sektore) prebrodili pad cijena i sad opet porast cijena sirovina oporavkom svjetskog gospodarstva ih dalje drži na svom putu… nekako mi je to sve više kao "kratkoročna sreća", nisam sklon vjerovati da se izvozom sirovina/ruda može dugoročno rasti po atraktivnim stopama. Kao što niti Arapi i Rusi sa svojom naftom/plinom ne mogu dovijeka, tako niti oni, sa svojim željezom i sl., sve je to ograničenog roka trajanja. Trajan napredak je moguć samo inovacijama, osvanjem globalnih tržišta jakim brendiranim proizvodima visoke dodane vrijednosti… i sl., sudjelujući u određenim luktrativnim gospodarskim granama… (pa uključujući tu čak i financijsku industriju kao još uvijek i zauvijek "kraljicu svih gopodarskih grana", koje je trenunto u teškim vremenima – ali kraljica je kraljica :D). Ali… nitko ne kaže da oni to sve ne mogu s vremenom razviti…

Evo, ako netko želi top listu 20, ili još bolje 22 :D, samostalne i suverene države svijeta prema GDP per capita prema PPP (u USD iz 2009.) evo u prilogu – i gdje je zanimljivo primjetiti da dominiraju naše europske države i državice!

New Report

Close