Znači počeo je rasti izvoz odnosno padati uvoz i sada treba zatući tečaj na 7 ili ispod. Ne bih se ni tom scenariju iznenadio. [lol]
…
Recesija je prošlost….Treba navijati za realan tečaj kune.
Koliko je ljudi na ulicu potjerala precjenjena kuna?
[cool] [cool] [cool] [cool]
sava – još jedan žuti karton (drugi) za potcjenjivanje auditorija. Tvoj realni tečaj kune u uvozno ovisnoj privredi, najprije i najjače udara po domaćim cijenama – dakle onima na ulici za koje se zalažeš.
[/quote]
Jesi li čitao "Tranzicija u Hrvatskoj"?
“Mnoge vlade često ne shvaćaju da dajući apsolutni prioritet samo jednom cilju…
gomilaju probleme za budućnost” John Williamson
….
Jasno da neće biti takvog rasta tijekom čitave godine jer dobar dio smanjenja deficita rezultat je isporuke brodova – da ih isporučuju svaki mjesec onda bi to bilo super.
….
sava – da si imao muda trebao si ići s konkluzijom do kraja i reći – Urbi et Orbi – brodogradnja izvlači Hrvatsku iz recesije !
Ciceron misli da se monetarna politika HNB-a može voditi kao u vrijeme rimskih careva.
Koliko je ostalo bez posla – taj jedan i još pet nula iza! [cool]
Ciceron misli dai pišeš kao da smo u vrijeme Hanibala.
Zapravo samo pokazuješ koliko ti je ta materija nedostižna, kao i još neke.
Monetarna politika je fini i precizan instrument i ne trpi slona u staklarni
A i vrijeme je da u ekonomiji počneš razlikovati kratki i dugi rok.
Ciceron misli da se monetarna politika HNB-a može voditi kao u vrijeme rimskih careva.
Koliko je ostalo bez posla – taj jedan i još pet nula iza! [cool]
Ciceron misli da ti pišeš kao da smo u vrijeme Hanibala.
Zapravo samo pokazuješ koliko ti je ta materija nedostižna, kao i još neke.
Monetarna politika je fini i precizan instrument i ne trpi slona u staklarni
A i vrijeme je da u ekonomiji počneš razlikovati kratki i dugi rok.
[/quote]
Pa moja prvotna želja je bila da se pojasne brojke koje pokazuju pad trgovinskog deficita od cca 1,2 milijarde kuna u 1. mjesecu 2010. i utjecaj tog fenomena na BDP.
Nažalost Vaši komentari su više novinarsko-politikantski.
I onda nakon svega još imate hrabrosti pozivati se na ekonomsku znanost.
Dobro sava kad se već zalažeš za slabu kunu, reci nam što bi s time dobili, a ja ću ti reći što ćemo izgubiti.
Dobro sava kad se već zalažeš za slabu kunu, reci nam što bi s time dobili, a ja ću ti reći što ćemo izgubiti.
slabom kunom dobivamo jak euro a gubimo slabi euro
evo toliko i ja kuzim pa da se vi ne gnjavite cijenjeni gospodine Ciceron
pofuk
Meni su čudne spike o poticanju izvoza, a Vlada i HNB direktno demotiviraju izvoz i stimuliraju uvoz preko instrumenta precjenjenog tečaja kune.
Doista stupidno. Cijeli svijet se trudi učiniti svoju valutu jeftinijom a preko nje privredu konkurentnijom, jedino se mi pravimo pametni i činimo suprotno.
I onda se čudom čudimo da smo u banani.
PD : Srpski dinar ne prestaje padati
U četvrtak je tečaj srpskog dinara u odnosu na euro dosegnuo povijesni maksimum, no čini se da to nije kraj deprecijacije
Nagađa se da su srbijanska vlada i središnja banka odlučile malo olabaviti monetarnu politiku i u stimulativnijem tečaju potražiti zamašnjak jačanju ekonomskih aktivnosti….
Izgleda kod susjeda nije bilo ljetne škole iz ekonomije. [lol]
Postoji li negdje podatak koliko desetaka milijardi je ukupni iznos kredita sa valutnom klauzulom?
Unaprijed hvala. [cool]
Postoji li negdje podatak koliko desetaka milijardi je ukupni iznos kredita sa valutnom klauzulom?
Unaprijed hvala. [cool]
Po tebi makroekonomija mora voditi računa o poslovnim odnosima između banaka i njihovih klijenata a ne o cijenama i zaposlenosti!
makroekonomija ne vodi računa o ničemu, ona promatra stvari iz ptičje perspektive.