BDP per capita nek stave, to je jednostavno i opipljivo, nit 350 mrd nit 3,5% ljudima išta znači.
Da, per capita bi bilo najbolje. Ali 350 mlrd i 3,5% mu sigurno znači više nego samo 3,5%. Pogotovo u ovoj godini kad dođu plusevi u odnosu na 2009 a nitko više neće to uspoređivat sa predrecesijskom godinom
Ja osobno i gledam BDP po glavi. Tako se, uostalom, i uspoređuješ s drugima.
A ovo sa ukupnim iznosima isto nije loša ideja ni problem, slažem se.
Ma BDP je loš pokazatelj, kolko god mi šutjeli o tome.
nego vidim, džabe je krečila recesija, lekciju nisu naučili…
Hu’s division at the SEC is in charge of identifying new risks in financial markets, and he says he is hiring more professionals.
"We are looking at people with PhDs in finance, more quantitative types, …" Hu told Reuters.
http://www.reuters.com/article/idUSTRE61P4SE20100226
a imali tko kvantitativniji od našeg save… [thumbsup]
Istina. Ali bi bilo puno praktičnije kada bi iskazivali BDP u realnim brojkama, kao što uostalom radimo i sa Crobexom. Ako te netko pita koliki je – reći ćeš 2140 , a ne XY % veći nego u isto vrijeme prošle godine
CPI je za 2009. bio +2,4%!
[/quote]
Ja sam također za brojke po tekućim cijenama ili u cijenama prethodne godine koje se onda mogu korigirati za CPI ili PPI.
To sam davno navodio jer je za proračun važan nominalni BDP-a a rast plaća ne bi trebao ovisiti o CPI nego isključivo o proizvodnosti rada.
Po mojem shvaćanju pokazatelja BDP nije pokazatelj. Pokazatelj je RACIONALNI broj koji sadrži jedinicu mjere i mjeru kvalitete… BDP per capita je pokazatelj, možemo reći tradicionalan i pokazuje stupanj razvijenosti zemlje (mjera razdjeljuje razvijene, srednje, slabije razvijene itd.). Ako uspoređujemo zemlje po apsolutnoj vrijednosti BDP-a nećemo gotovo ništa spoznati. Druga stvar je s BDP-om per capita. Dinamika kretanja BDP nešto govori, ali ga je potrebno dekomponirati radi traženja uzroka pada, rasta i td.
Slično je i s neto doboti. Iako bi po meni novinari trebali izvještavati o stopi dodane nove vrijednosti u ukupnom prihodu, a ne o neto dobiti (najbolje bi bio oboje) jer je ona bolje odražava konkurentnu sposobnost poduzeća.
Evo u ovo vrijeme otkaza, nezaposlenih ….
U Austriji nezaposleni dobiva naknadu od 744 Eura ( i to 14 puta ) unutar godinu dana.
U Austriji nezaposleni dobiva naknadu od 744 Eura ( i to 14 puta ) unutar godinu dana.
A od koga to dobiva? I kakva mu je motivacija tražiti posao u takvim uvjetima?
Nitko tebi ne brani slat nekom nezaposlenom hrvatu 744 eura svaki mjesec…
A od koga to dobiva? I kakva mu je motivacija tražiti posao u takvim uvjetima?
Nitko tebi ne brani slat nekom nezaposlenom hrvatu 744 eura svaki mjesec…
[/quote]
dobiva od države
znači nezaposleni u Austriji ( na burzi ) prima naknadu od skoro 900 Eura ( radi se o 744 Eura x 14 u godinu dana ). To bi bilo nekih 6000 kn mjesečno. Pošto se i u Austriji povečava broj nezaposlenih najvjerojatnije će sve više biti razloga za promjenu ove naknade ( na dole ). Hrvati s boravištem i dozvolom za rad isto "uživaju ove beneficije" ( ipak je još uvijek bolje imati radno mjesto ).
VL: Nakon Gesztija odlaze i ostali iz uprave Ine?
Jel ova mafija što bježi platila sve obveze prema ovoj opljačkanoj i napaćenoj državi. Hoće li netko priupitati Šukera kakvo je stanje duga. [bye]
HEP traži? poskupljenje struje!
Isporučitelj Kiše i snijega, dragi Bog, digao cijene! [pray]
Pariteti Plin – struja u EU.
http://www.energy.eu/
http://www.business.hr/hr/Kompanije/Vijesti/Radnici-splitske-Zeljezare-ne-odustaju-od-strajka-gladu
5. put štrajkaju glađu i traže pomoć vlade, umjesto da pretvore tu željezaru u klinku za mršavljenje i detoksikaciju i počnu zarađivat (ne)masnu lovu na bogatim udovicama i debelim tatinim kćerkama.
5. put štrajkaju glađu i traže pomoć vlade, umjesto da pretvore tu željezaru u klinku za mršavljenje i detoksikaciju i počnu zarađivat (ne)masnu lovu na bogatim udovicama i debelim tatinim kćerkama.
Zašto ne kad je četiri puta upalilo? Kod nas će odbit prosvjednike tek u slučaju da država bankrotira, a možda ni tad [sealed]