Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Mene fascinira ovakvo pisanje – http://www.poslovni.hr/140938.aspx

Ispada da se u HR i nezaposlenima može uručiti otkaz.

Tipični amerikanac. [tongue]

američki način je i meni prvo djelovo glupo, al u praksi je puno jednostavniji i prirodniji, europa će uvest birokraciju i u matematiku kak je krenulo. [rolleyes]

http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/mediji/rtv-pretplata-od-1.-ozujka-poskupljuje-na-80-kuna,69472.html
pa šta nam ta prosječna plaća još raste, majka je rodila?! [shocked]
daj jaca, reži ovu HRT ološ.

Ma nek napišu u 2008 BDP je bio 350 milijardi kuna, a u 2009 godini 330 milijardi, u ovoj se očekuje 340 milijardi. Nisu sad bitni precizni brojevi već pokušaj da se široj javnosti bolje prezentira stanje. Puno preglednije nego razbacivanje postotcima.

Tipični amerikanac. [tongue]

Mislim da šira javnost ipak bolje kuži porast ili pad od 5% nego BDP veći za 23,7 milijardi.
Kao u US… dionica XXXX ↑ 0,07$… I što sad? Koliko je prethodna cijena bila? Koliko je posto porasla?
[/quote]

Ovo "amerikanac" shvaćam kao kompliment- hvala.

A ovo dole jednostavno ne stoji. Kada na ljeto izađe podatak za Q2 on će biti cca 1,5% u plusu i sa svih portala će bljeskat naslovi kako je BDP u plusu, super, divno i krasno. Kada padneš sa 100 na 2 pa porasteš na 3 to je rast 50%. Nije isto u naslov stavit cijelu rečenicu, ili samo napisat rast je 50%.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/mediji/rtv-pretplata-od-1.-ozujka-poskupljuje-na-80-kuna,69472.html

Pa raste. Otkaze dobiva dno piramide a ne sredina i vrh. Logično, raste prosječna plaća. [sealed]

No respect

A ovo dole jednostavno ne stoji. Kada na ljeto izađe podatak za Q2 on će biti cca 1,5% u plusu i sa svih portala će bljeskat naslovi kako je BDP u plusu, super, divno i krasno. Kada padneš sa 100 na 2 pa porasteš na 3 to je rast 50%. Nije isto u naslov stavit cijelu rečenicu, ili samo napisat rast je 50%.

Pa zato se to i prikazuje verižnim indexima da ne bi bilo ovako kako si prikazao. A što novinari tako pišu …to je za raspravu.

Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis perseverare in errore. - Cum sapienti viro libenter diserimus

Pa raste. Otkaze dobiva dno piramide a ne sredina i vrh. Logično, raste prosječna plaća. [sealed]

Bit će da je to prosjek onih koji imaju posao… [shocked]

Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis perseverare in errore. - Cum sapienti viro libenter diserimus

[/quote]

još bolje kazano – otkaze dobivaju oni koji plaću i onako ne dobivaju !!!

Zamisli paradoksa – kako bi nam lijepa prosječna plaća bila da još 50.000 radnika dobije otkaz (jezik pregrizo). Europski prosjek bi postigli taman da svi radnici dobiju otkaze.

[i]"Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi!"[/i]

Molim za amerikanca, ako ti to nešto znači u životu.

Oko ovog dolje smo se složili na primjeru Crobexa. Ja ne razumijem što bi ti htio da piše i koju formulu tražiš. Jasno je ko dan što označava početak i kraj korekcije, stagnacije, recesije, depresije, krize itd.

Ne možeš kao referentnu točku preokreta trenda uzeti ATH BDP ili Crobexa.
Ja, koji uvijek gledam stvari maksimalno negativno, ću to reći ovako: BDP je u 2009. preko 100% veći nego prije 10 godina. I to je činjenica.

No respect

Zamisli paradoksa – kako bi nam lijepa prosječna plaća bila da još 50.000 radnika dobije otkaz (jezik pregrizo). Europski prosjek bi postigli taman da svi radnici dobiju otkaze.

Tako nam se smanjuje i izvozni deficit.

U Hrvatskoj ima nekoliko županija koje godinama ostvaruju suficit i to u velikom postotku. To su odreda najsiromašnije županije, sa najnižim prosječnim plaćama i najnižim BDP.
Nije deficit smanjen što je povećan izvoz, nego što nema novca za uvoz.

Kad jednom dođu "bolji" dani… ode deficit u nebo, još dalje. Pogotovo kad se uđe u EU.

No respect

Još sam vam htio jednu stvar pokazati. Pogledajte razlike u otkazima. Daleko najveći porast u bogatijim kontinentalnim županijama.

No respect

Molim za amerikanca, ako ti to nešto znači u životu.

Oko ovog dolje smo se složili na primjeru Crobexa. Ja ne razumijem što bi ti htio da piše i koju formulu tražiš. Jasno je ko dan što označava početak i kraj korekcije, stagnacije, recesije, depresije, krize itd.

Ne možeš kao referentnu točku preokreta trenda uzeti ATH BDP ili Crobexa.
Ja, koji uvijek gledam stvari maksimalno negativno, ću to reći ovako: BDP je u 2009. preko 100% veći nego prije 10 godina. I to je činjenica.
[/quote]

Htio bi da uz postotnu promjenu koja već svugdje piše stave i vrijednost BDP-a u kunama

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

BDP per capita nek stave, to je jednostavno i opipljivo, nit 350 mrd nit 3,5% ljudima išta znači.

New Report

Close