Misliš? Ajd pogledaj recimo INU.
[/quote]
rekoh, nema niti jedna (slovima: niti jedna), a i najbolje tvrtke imaju zantno veći trošak kapitala od /%. U pravilu preko 9%.
Ono, što sam i sam imao prilike vidjeti je štimanje rezultata, pa su upotrebljavane neke smiješne diskontne stope (a WACC se koristi kao diskontna stopa budućeg neto novčanog toka). No niti to nije moguće kod većih poduzeća.
BTW: Hvala za jedinicu.
kud si mmm nasao pitati za INU [smiley]
BTW: Hvala za jedinicu.
Budi uvjeren da nije moja.
ali evo, umjesto da paušalno tvrdiš, baci neki izračun pa možemo nastaviti.
[/quote]
nema teorije,
[/quote]
Misliš da sa stopom od 5% ne vi imali wacc 7?
Kolega Cicerone, ja shvaćam da ste vi veliki znalac i govornik, ali ja ipak ne bih trošio svoje dragocjene resurse na luzera i neznalicu poput Pypyja……………taj zadnje što je pametno rekao – je citirao kolega Plavi na Ingri, 2007 godine!!
a i to se pokazalo kao gadan promašaj [wink]
[/quote]
nema teorije,
[/quote]
[/quote]
s marginal, market or actual cost of debt [wink]
i risk free rate od 5.8% [wink]
Hrvatska je u deflaciji s velikim D.
Jedini razlog zašto cijene ne padaju na pojedinim tržištima je njihova neefikasnost (monopoli, regulacija i tak to).
Neefikasnost cijena?!? Da?
A da ne bi bilo neelastičnost robe koja je mjerena? Nemogućnost njene supstitucije?
Micro…hallo…
[/quote]
neefikasnost tržišta, naravno.
ne mjerim in/deflaciju cijenama (CPIjem) nego novčanom masom, pa me mikro ne interesira,
to ostavljam vama permainflacionistima. [thumbsup]
I druga stvar: da li je bolje spasiti jednu tvrtku sa 1000 zaposlenih ili 100 tvrtki sa 10 zaposlenih?
Pitanje nije na mjestu. Zaposleni (osim u političkoj konverzaciji/floskulama) nemaju baš neke veze s tim koju tvrtku treba "spasiti" (premda je moj stav jasan: ovo ne bi trebalo služiti za "spašavanje" onih koji su u problemima nego za poticanje onih koji su i inače dobri!).
One koje treba poticati ovisi o novostvorenoj vrijednosti ovako općenito rečeno. Dakle poticati one tvrtke sa onim projektima koje/koji mogu stvoriti više vrijednosti.
A novostvorenu vrijednost ne čine samo bruto plaće zaposlenih (a u ovoj distribuciji nisi ništa rekao o tome kakve su bruto plaće tih 1000 ili 10×100 zaposlenih) nego i dobit (i porez) tako da bi to sve trebalo uzeti u obzir. Ono što može donijeti višu (dobit prije oporezivanja + sumu bruto plaća) to je to što treba poticati. To može biti i sa manje zaposlenih ali višim plaćama i/ili većom dobiti. Bitna je ukupna suma. Kada bismo bili malo i "protekcionistički orjentirani" (što ne smijemo, bar ne javno) tada bismo gledajući u stavku dobit u toj sumi vodili računa i o tome koliki je dio vlasništva u rukama državljanina RH…. Bitno je da naši građani, kroz prihod od rada, kroz usluge iz proračuna koje se omogućuju porezima i kroz oplemenjivanje svog kapitala (dobit) imaju sumarno što veću korist. To je jedino što bi trebalo biti misao vodilja glede toga što poticati a što ne (pri čemu nešto može biti formalizirano, a za nešto preostaje samo moliti Boga da će igrom slučajnosti raspodijeliti nama u korist).
U svakom slučaju, dok je ovo "spašavanje" a ne "poticanje" dotle je to promašen projekt. Najbolji paket pomoći gospodarstvu bi bio onaj koji bi propadajućim firmama "skratio muke" a one dobre još dodatno "dopingirao". Sve ostalo su utopije, inspirirane socijalizmom .
[/quote]
nema teorije,
[/quote]
[/quote]
s marginal, market or actual cost of debt [wink]
i risk free rate od 5.8% [wink]
[/quote]
a nitko da se dotakne one najvažnije varijable: premija rizika! Kako nju određujete? 😉
@Lynx
Kad jednom završiš škole i iz teoretičara uđeš među praktikante, onda će ti pitanje biti na mjestu, a nećeš ga secirati do kvarka jer si promašio poantu.
Potiče se u dobra doba a u loša spašava. Onda će ti valjda biti jasnije da matematika i brojke nije jedino što vodi ekonomiju i gospodarstvo.
Nemoj samo postati kao magistar T. Petrov, pisac članaka i forumaš. I nauči se pisati jezgrovito i kratko, jer ovo ti je mana, ma kako ti bio ponosan na svoje tekstove.
NHF [smiley]
Lijepo je vidjeti povratak povjerenja u finncijskom sektoru kroz uključivanje u financiranje određenih priopitetnih projekata ali i za smanjivanje dugova i kreditnih obveza s vrlo visokim KTE izazvanih gospodarskom krizom.
Ali osnovno pitanje je i dalje – koja je politika HNB-a i je li ona adekvatna vremenu. I kolika je odgovornost na HNB-a na porast nezaposlenosti i nelikvidnosti. Evo toliko.
Najbolji paket pomoći gospodarstvu bi bio onaj koji bi propadajućim firmama "skratio muke" a one dobre još dodatno "dopingirao". Sve ostalo su utopije, inspirirane socijalizmom .
ako sam dobro shvatio, vi bi poticali, štajaznam, HT, banke itd…uvoznike jeftine kineske robe?općenito potrošnju?
firme koje ništa ne izvoze, a proizvode uslugu koja se financira dugom, tj. kešom izvana?
a ugasili bi turizam, jer je permanentno u gubicima?jel?