Evo naše:
INDEKSI POTROŠAČKIH CIJENA U SIJEČNJU 2010.
Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u siječnju 2010. u odnosu na prosinac 2009. u prosjeku su više za 0,5%, a u odnosu na siječanj 2009., tj. na godišnjoj razini, više su za 1,1% dok su u godišnjem prosjeku više za 2,2%. DZS
Hrvatska je u deflaciji s velikim D.
Jedini razlog zašto cijene ne padaju na pojedinim tržištima je njihova neefikasnost (monopoli, regulacija i tak to).
[/quote]
Neefikasnost cijena?!? Da?
A da ne bi bilo neelastičnost robe koja je mjerena? Nemogućnost njene supstitucije?
Micro…hallo…
koja je realna kamatna stopa i zašto?
[/quote]
5,5%
[/quote]
23. veljača 2010.
HBOR: Uspješno završena prva aukcija, kamate od 4,93 do 5,11 posto
Danas je u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) u nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra financija Ivana Šukera te predsjednika Uprave HBOR-a Antona Kovačeva, premijerka Jadranka Kosor predstavila rezultate prve aukcije za Program kreditiranja obrtnih sredstava.
Ja sam odmah shvatio što želi reći…………i stavio se na bid. I moj kolega Tigrus također [thumbsup]
ja ga nisam niti citao..bas me briga sto pricaju i pisu…
meni tehnicka analiza daje sugestije sto napraviti.
[cool]
koja je realna kamatna stopa i zašto?
5,5%
23. veljača 2010.
Danas je u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) u nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra financija Ivana Šukera te predsjednika Uprave HBOR-a Antona Kovačeva, premijerka Jadranka Kosor predstavila rezultate prve aukcije za Program kreditiranja obrtnih sredstava.
[/quote]
Hebiga…vijesti sa radija…rekli do 5,5%
Počinje sa 4, [/b]zvuči dobro, ali nedovoljno. Da je to još malo pogurati, na max. 4,00 – tada bi se možda javili i malo ozbiljniji investitori. Ovako će opet otići u ruke onih "slabijih". Ne može se izaći iz krize na način da investiraju slabi/nesposobni. Investirati moraju jaki/sposobni. Ovi zadnji nažalost ne prihvaćaju visoke kamatne stope (zbog toga se i nisu niti do sada zaduživali po stopama 5-10 %, i ne misle niti na dalje – dok nekada s nekim ne dogovore kamatnu stopu prihvatljivih iznosa).
Najbolji način izlaska iz krize bi bio dati onima koji su jaki (s nula duga, gomilu keša) kredite po stopama koje oni mogu prihvaitit (vjerojatno do 4 %), s kojima bi oni vršili green-field investicije, a sa svojim "starim kešom" bi radili akvizicije (kupoali ove slabe/propadajuće). Obratna star, da ovi slabi/propadajući dobivaju kredite… to nije poanta kapitalizma. Slabe treba još pogurati da što brže propadnu a ne im pomagati!
5,5%
23. veljača 2010.
[/quote]
[/quote]
Odlična KTE – uzimajući u obzir da se krediti odobravaju poduzećima koja su u krizi i čiji je bonitet upitan tj ne mogu dobiti kredit.
Ako se budu servisirali dugovi svi bi mogli profitirati pa i država kroz naplatu potraživanja za doprinose i poreze. A onda se može govoriti i o poticanju potrošnje tj ukidanju poreza solidarnosti!
btw. krediti koji su dignuli poduzetnici prije koju godinu sa varijabilnom 7.25% kamatom, sada su 11.75% i ne vidi se tendencija smanjivanja stope.
Razlika je neusporediva.
btw. krediti koji su dignuli poduzetnici prije koju godinu sa varijabilnom 7.25% kamatom, sada su 11.75% i ne vidi se tendencija smanjivanja stope.
Razlika je neusporediva.
tako je. npr u ovom slučaju sa ROA 10% i dalje radite gubitke dok s kamatom 5% postajete tigar
5,5%
23. veljača 2010.
[/quote]
[/quote]
Odlična KTE – uzimajući u obzir da se krediti odobravaju poduzećima koja su u krizi i čiji je bonitet upitan tj ne mogu dobiti kredit.
Ako se budu servisirali dugovi svi bi mogli profitirati pa i država kroz naplatu potraživanja za doprinose i poreze. A onda se može govoriti i o poticanju potrošnje tj ukidanju poreza solidarnosti!
[/quote]
Zna li se koja su poduzeća dobila kredite ?
Navodno 16 tvrtki. Ne kažu koje.
Zanimljivo je da ZABA nije prošla.
Nekima će biti dovoljno zamjenit postojeće zaduženje sa novim, jeftinijim, da bitno pomaknu poslovanje na bolje.
Kad to sad povuče ekonomija s tim parama. [smiley]
Završit će kod države, za razna namirenja Poreza i drugih dugova, za zaostatke radnicima u plaćama, za režije, najamnine. Što će taj novac novoga potaknuti, baš me zanima.
I druga stvar: da li je bolje spasiti jednu tvrtku sa 1000 zaposlenih ili 100 tvrtki sa 10 zaposlenih?