IMF chief economist Olivier Blanchard, in a recent paper, said maybe the U.S. central bank’s future inflation goal should be 4%. John Williams, head of the San Francisco Fed’s research department, argued last year that higher targets might be needed to provide a cushion for future crises.
zašto ne 10%…20, 50%?
nema veze, bitno da je inflacija stimulativna, stabilna i održiva.
povraća mi se. [thumbsup]
http://finance.yahoo.com/taxes/article/108885/low-inflation-doctrine-gets-a-rethink-but-shift-is-unlikely?sec=topStories&pos=6&asset=&ccode=
IMF chief economist Olivier Blanchard, in a recent paper, said maybe the U.S. central bank’s future inflation goal should be 4%. John Williams, head of the San Francisco Fed’s research department, argued last year that higher targets might be needed to provide a cushion for future crises.
zašto ne 10%…20, 50%?
hehehehheheee …….još malo pa štampanje nula na dolare…….prisjetite se
talijanskih lira nekad…………..bit će nula da neću moć izbrojit na dionicama….
juuuupiiiiiii
bome ak i ovaj tjedan repriziraju za mene je to početak hiperinflacije………
u petak mi se ekipa smijala…………target KO long cca 75 …………….idemo dalje….
hihihiihihihihihii
Evo naše:
INDEKSI POTROŠAČKIH CIJENA U SIJEČNJU 2010.
Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u siječnju 2010. u odnosu na prosinac 2009. u prosjeku su više za 0,5%, a u odnosu na siječanj 2009., tj. na godišnjoj razini, više su za 1,1% dok su u godišnjem prosjeku više za 2,2%. DZS
Evo naše:
Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u siječnju 2010. u odnosu na prosinac 2009. u prosjeku su više za 0,5%, a u odnosu na siječanj 2009., tj. na godišnjoj razini, više su za 1,1% dok su u godišnjem prosjeku više za 2,2%. DZS
[/quote]
Hrvatska je u deflaciji s velikim D.
Jedini razlog zašto cijene ne padaju na pojedinim tržištima je njihova neefikasnost (monopoli, regulacija i tak to).
sad nas j… i japanci, kao njima je bolje(toyota?)
Jedini razlog zašto cijene ne padaju na pojedinim tržištima je njihova neefikasnost (monopoli, regulacija i tak to).
Tiskajmo novac, bar je to jednostavno! 🙂
Smanjenju deflacije ili porastu inflacije, kako god, dosta pridonosi porast stavke Stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva, koji je porastao 4,8% a ima ponder 15,24%. To je čak 0,73% ukupne inflacije… Alkoholna pića i duhan porasli su 13% uz ponder 6,12% – udio u indeksu od 0,8%.
Dakle, samo to dvoje je dovelo do inflacije od preko 1,5%. Bez njih – deflacija.
A tek se najvaljuju poskupljenja energenata u proljeće.
Evo naše:
[/quote]
[/quote]
upravo tako, inflaciju koju statistički bilježimo stvara porast cijene energenata, i na dalje će tako (HEP kada poskupi u skladu sa najavama) i sl. stvari koje su regulirane, od države inicirane… Što rastom proizvođačkih cijena u državnim monopolskim poduzećim što preko trošarine (tu npr. i duhanski proizvodi su 2009. bitno utjecali na inflaciju i sl.)
A tamo gdje je tržišni prinicip, gdje nema nikakve regulacije osim običnog poreza a koji se nisu povećali osim PDV-a za 1 %, gdje konkurencija radi svoje, i još ako povrh svega nisu proizvodi po svojoj prirodi neelastične cijene nego sasvim suprotno… tamo cijen padaju kao lude.
Npr. ja sam ovaj mjesec si malo obnavaljao garderobu, i sve što sam kupovao kupovao sam na sniženjima od 30 %, 50 % pa čak i 70 % (u Springfield-u u City Centru One je bilo totala rasprodaja svi artikli "-70 %", a skroz solidne stvari, kvalitetne, ne-loše…). Kupio sam stvari po nominalnim cijenama za koje ne znam da li sam ikada u životu, još na početku srednje sjećam se da sam odjeću kupovao po daleko višim cijenama od ovih sada -50 %, -70 % i sl." a uopće nisam išao za "markama" i sl. nego sam i onda tražio jeftinije stvari. Cijene odjeće i sl. stvari za osobnu potrošnju su na bar 7-8 godišnjem minimumu gledano nominalno (a kako tek onda realno??) – to se ne može zvati drugačije nego deflacija.
Jedino što je skuplje su energenti, cigarete i sl. stvari koje su porezno opterećene, regulirane… A ostale stvari su u ozbiljnoj deflaciji. O trajnim dobrima da ne govorimo, tko treba namještaj i sl., mislim da mu boljeg vremena za kupovine nema. Niti kućanski aparati nisu baš skupu, elektronika po svojoj prirodi je sve jeftinija, automobili se prodaju na akcijama… a i stanovi iako još uvijek fundamentalno nerealnih cijena ipak bitno jeftiniji nego prije 2-3 godine… "Realno gledano sve pada", a statistiku održava hrana koja umjereno pada/stagnira zbog kombinacije monopolnih (oligoplonih) pozicija te njene prirodne neelastičnosti te energenti, komunalije, cigarete koji rastu zbog istih razloga plus velikog utjecaja države na rast cijena.
Nije da su inače članci na našim portalima kvalitetni al ovaj je sigurno jedan od najbezveznijih ikad. Kaže Siniša Malus:
Zagrebačka burza: Neizbježno rušenje IGH i Tehnike
http://www.seebiz.eu/hr/burze/zagrebacka-burza-neizbjezno-rusenje-igh-i-tehnike,69059.html
Željko Žderić nikakva jamstva prije dva tjedna donio u Podgoricu. Sad je to kristalno jasno nakon što je dvoje premijera jučer imalo neugodnu zadaću medijima objašnjavati nezavidnu situaciju u kojoj se našlo svo troje partnera.
Jer, ovakva situacija ne odgovara baš nikome,e ne treba to previše elaborirati. Ovdje nas ipak više zanimaju posljedice za domaće tržište kapitala, a o čemu smo već nešto natuknuli prije desetak dana nakon blokade Hanfe i nemuštih očitovanja koja su ipak bila dovoljna regulatoru da dopusti ponovno pokretanje trgovine. Sinoć pak stiže informacija kako Hanfa "istražuje" Tehniku (ZSE:THNK-R-A) i Institut IGH (ZSE:IGH-R-A).
Gospodine Samodol, što se tu ima istraživati? Bilo je dovoljno samo da pratite medije protekla dva tjedna i pročitate očitovanja u kojima nije rečeno ništa. Da, investitori su dovedeni u zabludu i kako ćete im objasniti svoje postupanje? Posebno onima koji su jučer prijapodne nabijali cijenu IGH skoro do 3.300 kuna. Jer, tko će danas zaustaviti rasprodaju ili bolje reći što bi se trebalo dogoditi da prodavatelji ne navale na prodaju obaju dionica. Žderić nekako teško da će baš danas osigurati jamstva, premijerka je učinila što je mogla, crnogorska Vlada zbog vlastite javnosti većinom šuti jer je i njima jasno da je cijela priča pod velikim upitnikom. Taj je upitnik i nad transparentnosti trgovanja na Zagrebačkoj burzi jer ako se ovako ponašaju (i što je još žalosnije, prolaze) kompanije koje bi trebale biti najtransparentnije što tek možemo očekivati od ostalih. Da ponovimo još jednom, Hanfa nakon onakvih očitovanja NIJE SMJELA dopustiti deblokadu trgovine, jer očitovanja nisu donijela apsolutno ništa novo, ništa što već nismo znali. Ovako su investitori dovedeni u zabludu i ne bih volio biti u koži onih koji su posljednjih tjedana vrijedno kupovali ove dionice.
[yawn]
Ja sam odmah shvatio što želi reći…………i stavio se na bid. I moj kolega Tigrus također [thumbsup]
Ova kamata od 5,5 % je još uvijek bolesno nerealna. Bolje da je HNB upucala svoje 3 mlrd u državni proračun i da su ukinuli krizni porez te bi na taj način ako ništa izbjegli provizije koje će im banke uzeti. [bye]
koja je realna kamatna stopa i zašto?
[/quote]
5,5%