Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ne bi tog Šukera rođena mater bolje branila. [lol]

Možeš ironizirati do mile volje – no činjenice ne možeš izmjeniti!
[/quote]
Ma ti znaš da ja tebe volim, skoro ko Fazana. [kiss]

No respect

U Pravilnik o uvjetima i postupku sudjelovanja Vlade RH u osnivanju fondova za gospodarsku suradnju
predviđaju se ulaganja Vlade RH do 1 milijarde kuna. Od privatnih ulagatelja se očekuje ulaganje također od 1 milijarde kuna.
Radi se o vrlo velikim financijskim ulaganjima, a u tisku se ovo uopće ne komentira. Kreće jedan veliki val privatizacije a po novinama ništa – pitanje je zašto!

Nakon dugo vremena ozbiljni ulagači – radi li se o jednom ili više SWF-ova – dolaze u RH!!!

Da malo ponovimo znanje…..

Assigned by His Majesty, Macki attends inauguration
Fri, 19 February 2010

….Macki expressed the hope that the two countries will witness the establishment of joint ventures between public and private sectors which seek to utilise available resources in various sectors including tourism, industry, agriculture and health, achieve better growth for investment in the two countries and boost trade exchanges…..

http://main.omanobserver.om/node/839

Tečaj EUR/HRK blago kliznuo ispod 7,29 kuna za euro

Vidi naše dike guvernera što uništava i ovo malo proizvodnje. Valjda "moćnici" još nisu odlučili da je dosta krize u RH. [lol]

Vidi naše dike guvernera što uništava i ovo malo proizvodnje. Valjda "moćnici" još nisu odlučili da je dosta krize u RH. [lol]

Ovo sad nije on kriv 😀 Ne radi se o tome "da kuna trenutno jača" nego o tome "da EUR slabi" i zato takva kretanja.

Ovo je za nas u neku ruku i dobro, kada bi se tako nastavilo… jer bi tada HNB-u bilo lakše kontrolirati tečaj, tj. sam bi se kontrolirao [lol]

Ovakovo vođenje monetarne politike je pogubno za hrvatsko gospodarstvo.Ionako su naše tvrtke nekonkurentne zbog niske produktivnosti i milon poreza i paraporeza,ovakova tečajna politika ubija bilo kakovu volju za izvoz.Neznam zašto se to radi i za čiji račun ? Do ulaska u EU to je jedina poluga za poboljšanje konkurentnosti.Ulaskom u monetarnu uniju mi smo u bankrotu kao Grčka.Zašto se ne ukine devizna klauzula zakonom,tako da nema više razloga za umjetni tečaj kune? Kuna je godinama jedna od najstabilnijih valuta,istovremeno gospodarstvo umire,ali svi žmire,dokada?

obožavam strvine-posebno ovce

Ovo sad nije on kriv 😀 Ne radi se o tome "da kuna trenutno jača" nego o tome "da EUR slabi" i zato takva kretanja.

Ovo je za nas u neku ruku i dobro, kada bi se tako nastavilo… jer bi tada HNB-u bilo lakše kontrolirati tečaj, tj. sam bi se kontrolirao [lol]
[/quote]

Ovo je dobro uvoznom lobiju (Tedeschi i kompanija), nikako izvoznicima kojih je ostalo na prste izbrojiti pa ni turističkoj predsezoni koju nestrpljivo očekujemo. O guverneru i njegovom ponašanju u posljednjih godinu konačno bi se trebala povesti stručna rasprava, a ne pušiti svako malo njegove priče o bankrotu i sl. [bye]

[/quote]

Ovo je dobro uvoznom lobiju (Tedeschi i kompanija), nikako izvoznicima kojih je ostalo na prste izbrojiti pa ni turističkoj predsezoni koju nestrpljivo očekujemo. O guverneru i njegovom ponašanju u posljednjih godinu konačno bi se trebala povesti stručna rasprava, a ne pušiti svako malo njegove priče o bankrotu i sl. [bye]
[/quote]
I ja sam žestoko za deprecijaciju 😉 Međutim ipak se malo bojim devalvacije (premda se i iz toga može izaći kao pobjednik – "dobro okrenuti u svoju korist", no to je jako rizično). Pa mi ova "potopora tečaju HRK/EUR" djeluje ohrabrujuće, time smanjuje mogućnost prenagle i prejake deprecijacije (koju možemo kolokvijalno nazvati "devalvacijom") a povećva šansu da pad vrijednosti kune bude upravo "umjeren i nama izvoznicima ugodan". Zato mene veseli činjenica da se pojavljuju i vanjski faktori koji na neki način uzevši "podupiru kunu".

[/quote]

[/quote]
I ja sam žestoko za deprecijaciju 😉 Međutim ipak se malo bojim devalvacije (premda se i iz toga može izaći kao pobjednik – "dobro okrenuti u svoju korist", no to je jako rizično). Pa mi ova "potopora tečaju HRK/EUR" djeluje ohrabrujuće, time smanjuje mogućnost prenagle i prejake deprecijacije (koju možemo kolokvijalno nazvati "devalvacijom") a povećva šansu da pad vrijednosti kune bude upravo "umjeren i nama izvoznicima ugodan". Zato mene veseli činjenica da se pojavljuju i vanjski faktori koji na neki način uzevši "podupiru kunu".
[/quote]

Ti vanjski faktori se inače zovu krediti. Hrvatska monetarna politka je ista kao i Njemačka. Razlika je što Njemačka ima ogroman suficit, a Hrvatska ogroman deficit robne razmjene. Jedna od ove zemlje očigledno ima krivu politiku. Kuna na ovim razinama generira povećanje nezaposlenosti. To je davno trebalo pustiti da klizi

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Zbog takovog tečaja kune polako ali sigurno propada turizam i poljoprivreda,ostalo je manje više propalo,zar ste svi slijepi?

obožavam strvine-posebno ovce

To je davno trebalo pustiti da klizi

bolje ikad nego nikad – imam osjećaj da će uskoro malo klizati! Jedino čega se ja bojim da se ne posklizne i opadne na dupe, toga se bojao i guvrener Rohatinski zato takvo ponašanje. Možda za to uskoro prestaje takva opasnost… a u tom slučaju su stvoreni svi preduvjeti za stabilno klizanje!!

Izvoznicima bi to bilo jako lijepo, recimo na godišnjoj razini 3-4 % klizanja… (onima koji imaju kredite bi bilo malo nezgodno, ali bi izdržali!) a izvoznicima (koji nisu zaduženi) bi bilo genijalno. A to su i zaslužili, jedni i drugi.

Kad govorimo o nezaposlenosti gdje još zaposliti višak iz državne i lokalne uprave i smanjiti rashodovnu stranu proračuna koju guverner nabija na nos Vladi, a istovremeno svojim monetarnim mjerama ne želi napraviti pretpostavke za isto. [bye]

Zbog takovog tečaja kune polako ali sigurno propada turizam i poljoprivreda,ostalo je manje više propalo,zar ste svi slijepi?

Nismo mi slijepi ali o tome se ne smije razgovarati. Vidiš po ocjenama – spomeni banke, guvernera, kredite, valutnu klauzulu, tečaj itd. i odmah ti zalijepe brdo jedinica.[lol] [lol]

New Report

Close