Ima li na ovom forumu netko tko može nešto savjetovati Jadranki Kosor. Ako ima mora joj reći da hitno ukine krizni porez i na sve načine digne potrošnju jer je bankrot slaba riječ za ono šta će nam se dogoditi.
potrošnju čega treba dignut i kako će to pomoć hrvatskom gospodarstvu?
Ima li na ovom forumu netko tko može nešto savjetovati Jadranki Kosor. Ako ima mora joj reći da hitno ukine krizni porez i na sve načine digne potrošnju jer je bankrot slaba riječ za ono šta će nam se dogoditi.
[/quote]
potrošnju svih nas koji živimo u ovoj državi, proračun ima puno fiksnih obaveza i bez potrošnje to neće uskoro moći ispunjavati i morati će se uvesti dodatni krizniu porez na postojeći. Naravno to je samo jedna od mjera, a ključna mjera je pomoć izvoznicima i velikim izvoznim projektima.
[/quote]
Slažem se sa Mikom. Veći efekt trenutno za gospodarstvo bi bio ukinuti krizni porez nego krediti preko banaka. Građani-potrošači su najbolji regulator i ravnomjerno će dizati sve grane gospodarstva za razliku od kredita koji će opet ići prema sumnjivim kriterijima i telefonskim pozivima i koji će i dalje povećavati samo zaradu banaka koja kako vidimo i u kriznoj godini nije mala. [bye]
trgovina je jako puno punila proračun i svi koji su u toj branši potvrdiće da je nakon kriznog poreza nastao opći raspad. Raspao se Pevec, Magma je u problemima, Lantea se raspada… Trgovci ovih dana prodaju robu ispod nabavnih cijena samo da bi sačuvali likvidnost kolko tolko. Time naravno odlaze u gubitke i moraju zaustaviti poslovanje. Prođite ovih dana Zagrebom i naći ćete stotine lokala koji su prazni bez nade da će u skorije vrijeme netko u njih ući. Paralelno s tim padaju i prihodi od izvoza i turizma (o tome govori raspad ADRIATICE NET-a i GENERALTURISTA) i to je za ovaj naš proračun predinfarktno stanje.
Ukidanje kriznog poreza je jedna od hitnih mjera koja može pomoći smirivanju situacije iako je možda prekasno. Dalje treba smanjiti poreze na plaće, pomagati svima koji mogu izvesti robu preko granice (obrtni kapital, garancije svih vrsta), hitna privatizacija svega što je još u državnom portfelju jer država nema kapitala za značajnije pomaganje onima koji su pred propasti. Banke ga imaju, ali ga naravno nedaju onima koji su u teškoj situaciji. U slučaju bankrota banke će se povući iz Hrvatske kao BLB svojevremeno iz Rijeke, a onda jao si ga nama.Nemojte mislit da će netko plakati za državom od 4 milje ljudi. Zato dok još ima vremena državo pamet u glavu.
[/quote]
da………….neznam sta da kazem da da ne bude opet glupost neka
mislim da je u ovakvoj situaciji vrlo tesko bilo sto savjetovati
ocekuje nas vrlo tesko razdoblje,,,,,,,teze nego sto smo ocekivali da nas očekuje
da…………hm…………stvarno neznam sta da kazem………….gledam ove vijesti tuzne svakodnevno i secam se kak su premijerku posprdno napadali da je zapisnicarka……..bogami izgleda da je stvarno bila dobra zapisnicarka i sve uredno biljezila……za neverovati kaj svakodnevno izlazi van na vidjelo
strasno…………..kao da se da su se sve do sad u drzavi radile svakojake okolnosti kako bi mjerodavne drzavne institucije radile svoj posao……ajoj …….
pofuk
[/quote]
potrošnju svih nas koji živimo u ovoj državi, proračun ima puno fiksnih obaveza i bez potrošnje to neće uskoro moći ispunjavati i morati će se uvesti dodatni krizniu porez na postojeći. Naravno to je samo jedna od mjera, a ključna mjera je pomoć izvoznicima i velikim izvoznim projektima.
[/quote]
da dobro ste to primjetili kolega, proračun ima puno fiksnih obaveza. Umjesto da ovdje raspravljamo o tim fiksnim obavezama i što se to magično krije iza tog pojma, Vi prenosite mišljenje o poticanju potrošnje BDW uglavnom uvoznih proizvoda samo u svrhu proračunskih prihoda. Jedina pozitivna stvar koja se dogodila u proteklom razdoblju je smanjenje uvoza po većim stopama od izvoza i puno je pozitivnija od manjka sredstava za proračun
ne ja sam apsolutno protiv uvoza, ali mi trenutno imamo problem punjenja proračuna koji vrlo brzo može dovesti do raspada države. Znači treba pokušati što više novca transferirati iz đepova ljudi u proračun i to u vrlo kratkom vremenu. Krizni proračun je to kratkoročno napravio, ali je na drugoj strani ostavio još veću rupu usljed manjeg punjenja proračuna zbog strahovitog pada osobne potrošnje. Nije stala potrošnja samo uvozne robe nego npr i stanova i druge robe domaćeg porijekla. Efekt kriznog poreza se ispuhao vrlo brzo i kad prvi put inozemni kreditori kažu DEBELOM da mu više ne daju novce mi smo gotovi. Propast je već nastupila za ogroman broj ljudi koji nemaju plaće, a puni su kredita.
Dakle, preorjentiranje države na izvoz umjesto uvoza je dugoročna borba i strategija, a mi za to baš nemamo vremena. Treba djelovati hitro i zato je ukidanje kriznog poreza jedna od prvih mjera.
Znači treba pokušati što više novca transferirati iz đepova ljudi u proračun i to u vrlo kratkom vremenu.
ja ne znam kak ću sad zaspat nakon što sam ovo pročitao.
tragično razmišljanje, osto sam paraliziran ko jelen pred farovima. [sad]
@shabaneli
Znači treba pokušati što više novca transferirati iz đepova ljudi u proračun i to u vrlo kratkom vremenu…. Treba djelovati hitro i zato je ukidanje kriznog poreza jedna od prvih mjera.
Ova dva suda su ti kontradiktorna. S jedne strane si za punjenje proračuna preko poreznih obveznika, a s druge strane si za ukidanje poreza???
Zašto se ne može uskratiti umirovljenike, kao one početkom 90-ih, kad je trebalo za obranu?
Srezat proračun svima sve za 30% za 2010., ugušit u krvi sve povlaštene prosvjednike.
Revidirati vojne mirovine, vratiti na tržište rada 100 tisuća ljudi između 35-50 godina starosti. Nek budu bez posla ko i ostali, BMK. Uglavnom – nema penzije.
Ukinuti gluposti sa trećim djetetom i ljenčarenjem kod kuće 3 godine (ukupno 5 godina za troje djece!).
Ukinut porez na dohodak, uvest trošarine na šećer i mast.
Bit ćemo zdravi i agilni.
@shabaneli
Znači treba pokušati što više novca transferirati iz đepova ljudi u proračun i to u vrlo kratkom vremenu…. Treba djelovati hitro i zato je ukidanje kriznog poreza jedna od prvih mjera.
Ova dva suda su ti kontradiktorna. S jedne strane si za punjenje proračuna preko poreznih obveznika, a s druge strane si za ukidanje poreza???
[/quote]
daj malo bolje čitaj ili prije nekog pitaj. krizni porez treba ukinuti da bi se preko potrošnje počeo puniti proračun.