nije rizik nepoznanica, može se izmijeriti prilično pouzdano pri čemu je nešto veći problem sa OTC derivatima
[/quote]
Hm ako se ne varam procjene Moodysa i sl. za hipotekarne kredite kao AA su dobrim dijelom i dovele do ovoga. Jer cijene nekretnina ne mogu padati [rolleyes]
Onda bi samo manjina imala kuće, ostali bi živjeli u šatorima ili s roditeljima. Karikiram, ali shvaćaš na što mislim. To strepljenje spada u normalni poslovni rizik koji imaš u svakoj grani. Može se desiti i da štediš 20 godina, taman kreneš graditi kuću i umreš. Ljudi jednostavno ne žele štedjeti 20 godina da bi mogli izgraditi kuću ako je mogu prije toga izgraditi. Rizik je prihvatljiv u tom slučaju. Još da ne spominjemo kako ukupna populacija raste i raste…
Problemi nastanu kad se počne kemijati s financijskim derivatima gdje je rizik nepoznanica zbog raznoraznih interesa [lol]
Možeš ti kupit kuću na 30 godina, pa umreš za 10. I što onda? Rizik je prihvatljiv da ti žena i djeca idu na ulicu, ako nisu u stanju preuzeti obvezu plaćanja? A za tih deset godina si mogao barem jednu etažu uzidat. Svoju. 🙂
Ne bi manjina imala kuće. Kroz određeni period stabilizacije, imali bi ih svi, jer bi kuće koštale manje. Ispuhivanjem prividnog bogatstva i multipliciranog novca, došlo bi katastrofalne deflacije i novog početka. Nije se ni bogatsvo stvorilo preko noći. Živjele je po 20 članova obitelji u jednoj kući. Trebalo bi opet par generacija da se sve stabilizira, da ti ne čekaš 20 godina na kuću.
Derivati su tek novi "level" u ovom sveopćem cirkusu.
Baš suprotno. Razmisli- vrlo mala ponuda vs ogromna potražnja – kud će cijena?
Pa vjerujem da si stariji od mene i možeš izračunati koliko bi ti godina rada trebalo bez ikakvih kredita od vlastite zarade samostalno izgradiš kuću. Ili koliko godina da ju sazidaš sam, onda opet treba uzeti u obzir bar troškove materijala i sve drugo. Meni se baš i ne živi sa 20tak članova obitelji u istoj kući [smiley]
nije rizik nepoznanica, može se izmijeriti prilično pouzdano pri čemu je nešto veći problem sa OTC derivatima
[/quote]
Hm ako se ne varam procjene Moodysa i sl. za hipotekarne kredite kao AA su dobrim dijelom i dovele do ovoga. Jer cijene nekretnina ne mogu padati [rolleyes]
[/quote]
to opet ne znači da je rizik bio nepoznanica
Hehe postoje životna osiguranja. Možemo se zaštiti od gotovo svega osim vlastite gluposti [wink]
Istina, ali se ipak odlučio ignorirati [huh]
O tome ja govorim već više od 1,5 godina – dolazi proljeće i vrt treba oplijeviti od korova.
Da bi proces kreativne destrukcije djelovao moraš imati efikasne i nemilosrdne vrtlare u vrtu.
Mi smo zbog neučinkovitosti i nepoznavanja osnovnih postavki zdravog rasta gospodarstva ispustili niz izvanrednih prilika da se u području visokih tehnologija kreira veliki broj novih radnih mjesta.
Evo primjer Plive – nakon preuzimanja i inegriranja najprije u Barr a onda u Tevu ja sam očekivao da će se u HR pojaviti bar 5 start-up firmi koje bi se bavile npr biofarmaceutikom jer je dosta ljudi otišlo i iz Plive i iz Instituta. No nije se dogodilo ništa – ni ulagači ali ni pojedinci nisu pokušali kapitalizirati ljudski potencijal koji je ostao na cesti. Naravno nisu oni bili dugo na cesti – preuzele su ih tvrtke – kćeri stranih kompanija i sada su znanstvenici postali trgovci. ONO ŠTO SE STVARALO GENERACIJAMA NESTALO PREKO NOĆI.
[/quote]
Ajd’ da se i s tobom slozim u jednom. S time da se to sto pises, nazalost, dogadja u svim granama. Samo problem je sto ne mozemo svi biti trgovci niti se mozemo svi baviti trgovinom kao sto smo se uglavnom bavili do sada, pa smo tu gdi jesmo.
[/quote]
U vrijeme kada je trebalo dati odobrenje za preuzimanje propušteno je da se preuzimatelju naloži da dio Plivina R&D divestira u npr Belupo ili neku start-up firmu. U tom slučaju bioportfolio a što je vrhunac farmaceutike ostao bi u HR i služio i HR interesima. Sada je pitanje da li će se i dio školsko-znanstvenog sustava eutanazirati kao posljedica prodaje Plive.
Hehe postoje životna osiguranja. Možemo se zaštiti od gotovo svega osim vlastite gluposti [wink]
Istina, ali se ipak odlučio ignorirati [huh]
[/quote]
moralni hazard
Baš suprotno. Razmisli- vrlo mala ponuda vs ogromna potražnja – kud će cijena?
[/quote]
Kako misliš da bi bila velika potražnja? Ne stvara se potražnja željom nego novcem, a njega nebi bilo na razbacivanje. Ako nas milijardu želi Ferrari, ne znači da je potražnja velika.
Pa vjerujem da si stariji od mene i možeš izračunati koliko bi ti godina rada trebalo bez ikakvih kredita od vlastite zarade samostalno izgradiš kuću. Ili koliko godina da ju sazidaš sam, onda opet treba uzeti u obzir bar troškove materijala i sve drugo. Meni se baš i ne živi sa 20tak članova obitelji u istoj kući [smiley]
[/quote]
Potrebno je nekoliko generacija da se stabilizira. Tko kaže da ti moraš štedjeti za kuću za sebe? Štedi za dijete.
Čuj, netko želi samo krov nad glavom, netko ne želi živjeti u kućanstvu sa 20 ljudi, netko u kući manjoj od 1000 kvadrata. Koji su pravi kriteriji? Dajmo da nam banke svima pruže kuće od 1000 kvadrata, pa kud puklo, jel? 🙂
A zašto su onda toliko skuplji od običnih auta? Dobro, dalo bi se tu diskutirati o razlici između želja i potreba… Ali vani je lijep dan pa idem malo uživati [wink]
Čuj, netko želi samo krov nad glavom, netko ne želi živjeti u kućanstvu sa 20 ljudi, netko u kući manjoj od 1000 kvadrata. Koji su pravi kriteriji? Dajmo da nam banke svima pruže kuće od 1000 kvadrata, pa kud puklo, jel? 🙂
Da, a platiti ćemo ih kasnije [lol]
Cijenim duboko razmišljanje, no ono ne mijenja činjenicu da većina razmišlja vrlo plitko. [thumbsup]
Stegnuti remen,manje use,nase,podase (možda ovo ne)
A zašto su onda toliko skuplji od običnih auta? Dobro, dalo bi se tu diskutirati o razlici između želja i potreba… Ali vani je lijep dan pa idem malo uživati [wink]
[/quote]
Eh… skupi nisu sigurno zbog velike potražnje.
Idi malo van, ja sam bio dok je bilo sunčano. 🙂
Da, a platiti ćemo ih kasnije [lol]
Cijenim duboko razmišljanje, no ono ne mijenja činjenicu da većina razmišlja vrlo plitko. [thumbsup]
[/quote]
Banke kod nas rade gluposti sa prekomjernim odobravanjem kredita