@ kolega ciceron ovo što ste napisali je sve posljedica takve monetarne politike – too much money chasing too few opportunities
da se ne ponavljam, evo tema gdje sam u prve 3 poruke napisao naširoko o ovoj temi pa ako vas zanima:
http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=8283
Ja bih samo uputio na neke od radova na tu temu. Da se malo odmaknemo od našeg sveznajućeg mentaliteta.
http://www.palisade.com/downloads/UserConf/NA08/Roy_Nersesian%20PAPER.pdf
Kako onda objašnjavaš da se i dalje ništa nije promijenilo u američkoj monetarnoj poltici. Ona je ekspanzivna još od Velike depresije
Zanimljivo jel da?
[/quote]
Kaj je zanimljivo?
Američka monetarna politika ili to što se nije mijenjala zadnjih 70 godina?
@ kolega ciceron ovo što ste napisali je sve posljedica takve monetarne politike – too much money chasing too few opportunities
da se ne ponavljam, evo tema gdje sam u prve 3 poruke napisao naširoko o ovoj temi pa ako vas zanima:
Kako onda objašnjavaš da se i dalje ništa nije promijenilo u američkoj monetarnoj poltici. Ona je ekspanzivna još od Velike depresije ,iako , istina, nakon svakog urušavanja tržišta najavljuju strožu regulaciju financ.sektora pa opet nema neke vajde od toga?
[/quote]
Nije uvijek bila izrazito expanzivna. Izmjenjivala su se expanzivna i restriktivna razdbolja s tim da je agregatno gledano bila blago expanzivna – pa i inflacija se već gleda kao normalna pojava u mainstream ekonomiji.
ne da se gleda kao normalna već ponegdje kao i poželjna pojava
slažem se, no ipak bila je više nego blago ekspanzivna barem nakon kriznih razdoblja
Pošto sam ja u praksi politolog, a ne bankar i ekonom – kakav je zaključak? I odakle kreće zdrav oporavak?
Pošto sam ja u praksi politolog, a ne bankar i ekonom – kakav je zaključak? I odakle kreće zdrav oporavak?
naravno od onih koji stvaraju dodanu vrijednost, iz realnog sektora, ali zato je nužan stabilni financ.sektor
Ako smo se iz sulude euforije vratili u normalu onda bi se novi rast prije mogao zvati novo napuhavanje nego zdrav oporavak
Na dugi rok isključivo iz zdrave, rentabilne i konkurentne proizvodnje, štednje a posljedično i investiranja.
Klasičan krug klasične ekonomije. Fiskalne i monetarne mjere mogu pomoći ili odmoći ali se na dugi rok njihov preveliki upliv uvijek pokaže štetnim.
Kakva je naplata anuiteta u našim bankama? Nema nekog rapidnog porasta nedospjelih potraživanja, a i rizični se pokrivaju rezervacijama?
Dalje, kako pokrenuti realni sektor? Nama je lako na Burzi sa par desetaka milijuna okrenuti trend.
Kako okrenuti trend u poslovanju? Izgubljeno je puno radnih mjesta, neki su zatvorili vrata zauvijek.
Što će biti s tvrtkama koje su poslovale pozitivno zahvaljujući poslovima za Državu? Prvenstveno građevina, koja je imala stotine podizvođača i kooperanata.
Stvarati okruženje monetarnom i fiskalnom politikom za povećanjem domaće agregatne potražnje.
Poticati poduzetništvo i izvoz.
Sve ostalo proizlazi iz toga.
Stvarati okruženje monetarnom i fiskalnom politikom za povećanjem domaće agregatne potražnje.
Poticati poduzetništvo i izvoz.
Sve ostalo proizlazi iz toga.
čitam Vase postove sa velikim zadovoljstvom jer smatram da ste izuzetno kvalitetan forumas
sve ste u pravu
zelim Vam da ostanete takvi i da ne zaboravite na nas forumase jednog dana kad cete biti glavni analiticar za blumberg
pofuk