Zanimljivo kako se konjunktura gospodarstva tumači kao normalna a depresija kao anomalija…. Tako si vjerojatno i pijanac otriježnjenje tumači kao depresiju koja mu se više neće ponovit
uvijek je tako, ljudi kao normalno tumače ono "što je ugodno", kao nenormalno ono što im se ne sviđa. Međutim… recesije se mogu i sviđati onome tko ih zna iskorisitti 😉
P.S. Ja sam u svom postu isto doticao normalnost-nenromalnost, gdje sam depresiju označio kao nenormalnu (jer je "prenaglašena") u sustavu sa "normalnim konjukturama" i "normalnim recesijama". Za mene je to defitivno tako ,recesija je normalna – depresija je kada se normalnost malo izgubi 😀
ConOBrien, Febo, Lynx, moram priznati da najradije čitam vaše postove i evo sada slučajno jedan iza drugog…
Ljudima smatraju normalno ono što radi večina, prema sociologiji. Normalno u ekonomiji? Pa možemo izvesti iz same riječi. To bi bili rezultati u skladu s normama i planovima, primjerice u proizvodnji ili drugim segmentima poslovanja. Za mene recimo ova recesija nije nenormalna, čak dapače. Ne vidim drugačiji način ispravljanja neusklađenosti u globalnom gospodarstvu. Inflacija, nezaposlenost, recesija, sve nas one upućuju na nesavršenosti tržišta i ako nema efikasne i pravovremene državne intervenscije (sad je valjda svima jasno da je potrebna) one se uvijek kad tad manifestiraju.
Za mene recimo ova recesija nije nenormalna, čak dapače. Ne vidim drugačiji način ispravljanja neusklađenosti u globalnom gospodarstvu. Inflacija, nezaposlenost, recesija, sve nas one upućuju na nesavršenosti tržišta i ako nema efikasne i pravovremene državne intervenscije (sad je valjda svima jasno da je potrebna) one se uvijek kad tad manifestiraju.
Koega, jedina nesavršenost na tržištu jest država i njene intervencije, kriza je nastala u financijskom sektoru, sektoru koji je pod najvećom regulacijom i nadzorom institucija.
I tako će bit dok god država ima monopol na novac.
Za mene recimo ova recesija nije nenormalna, čak dapače. Ne vidim drugačiji način ispravljanja neusklađenosti u globalnom gospodarstvu. Inflacija, nezaposlenost, recesija, sve nas one upućuju na nesavršenosti tržišta i ako nema efikasne i pravovremene državne intervenscije (sad je valjda svima jasno da je potrebna) one se uvijek kad tad manifestiraju.
Koega, jedina nesavršenost na tržištu jest država i njene intervencije, kriza je nastala u financijskom sektoru, sektoru koji je pod najvećom regulacijom i nadzorom institucija.
I tako će bit dok god država ima monopol na novac.
[/quote]
Svi relevantni svjetski ekonomisti pa i naši političari prestali su govoriti da je za ovu krizu kriv financijski sektor, ali vidim da ipak na forumu ima nekih koji još uvijek u to vjeruju. Ona nikada nije niti će ikada nastati u financijskom sektoru, već samo u realnom. Ona ju može samo pojačavati i ublažavati. Zar ti stvarno misliš da je u ovu recesiju Amerika ušla zbog hipotekarnih kredita? I to baš Amerika kao predvodnica politike slobode tržišta o kojoj pričaš? Primjer nestabilnosti uzrokovanih financijskim tržištim bila je primjerice dot com revolucija, ali ona nije imala loše dugotrajne posljedice na gospodarstvo. Financijski sektor ne može stvoriti krizu ovakvih razmjera. Čak i Adam Smith, otac liberalne ekonomije zalagao se za određeni utjecaj države u gospodarstvo (obrana zemlje, uređenje vlasništva, sudstvo), a riječ je o najliberalnijem ekonomskom sustavu.
Pravosuđe nije dio ekonomije, niti je izloženo tržištu, tako da to nema smisla stavljat u ovaj koš.
Kad je Adam Smith pisao svoje teorije, država nije imala ni 10% funkcija koje ima danas, vadit njegove riječi iz povjesnog i društvenog konteksta također nema smisla.
Oko ostalih stavri se jednostavno nećemo složit nikako, al cijenim konkretan i kvalitetan odgovor koliko god se ne slagao s njim. [thumbsup]
Koji su tebi relevantni svjetski ekonomisti?
http://www.seebiz.eu/hr/fondovi/suker-s-bankama-dogovara-kamate-za-tvrtke-od-7%25,65710.html
Lijepo je vidit suradnju i dobru volju.
Bolje bi psiholozi odgovorili na pitanje odakle kriza kreće.
Svaka promjena kreće iz svijesti, prvo pojedinca, onda manjine, a u jednom trenutku masa prihvati novu paradigmu i pokrene nezaustavljiv trend.
U početku bijaše riječ…
…a tek onda financijski i realni sektor.
http://www.seebiz.eu/hr/fondovi/suker-s-bankama-dogovara-kamate-za-tvrtke-od-7%25,65710.html
Mislim da nije posao vlade da se pogađa oko kamatnih stopa i da izdaje garancije za privatna ulaganja. Kratrkorocne intervencije vlade nece privuci ozbiljne i dugorocne ulagace, nego spekulante. Ako zeli ozbiljno privlaciti investitore vlada mora poceti sa ozbiljnim reformama. Te reforme trebaju pomoci da se omoguci naplata racuna i da se poveca konkurentnost firmi.
Mislim da nije posao vlade da se pogađa oko kamatnih stopa i da izdaje garancije za privatna ulaganja. Kratrkorocne intervencije vlade nece privuci ozbiljne i dugorocne ulagace, nego spekulante. Ako zeli ozbiljno privlaciti investitore vlada mora poceti sa ozbiljnim reformama. Te reforme trebaju pomoci da se omoguci naplata racuna i da se poveca konkurentnost firmi.
[/quote]
naravno, dugoročno to je jedino kvalitetan potez.
ali od svih vatrogasnih mjera, ova je jedna od boljih.
Pa dobro su se i sitili da nešto urade. Šteta je već ogromna puno vremena se ove godine izgubilo u raznoraznim izborima ,ali dobro bolje ikad nego nikad.