A gdje to piše da proizvodnja ZDRAVE HRANE mora biti skuplja?
Zar je skuplje obrati zdravu od nezdrave pomidore?
[/quote]
zdrave pomidore su skuplje od nezdravih
[/quote]
Tako je – skuplje su iako proizvodnja takvim pomidora NIJE skuplja!
To je zato sto su to zapravo iste pomidore, samo se prodaju na drugome mjestu.
A gdje to piše da proizvodnja ZDRAVE HRANE mora biti skuplja?
Zar je skuplje obrati zdravu od nezdrave pomidore?
Ajde sava ne lupetaj o nečemu što nemaš pojma.
Gdje ćeš naći prirodnog gnojiva za plantažu bilo čega od 100 jutara.
Znaš koji su troškovi dopreme i manipulacije prirodnog gnojiva.
Znaš li da se zemlja mora odmoriti svake 2 godine, a ne ponovno fertilizirati.
I sve silne stavke u koje se ni ja nerazumijem…
Pusti nagađanja.
Fina otpušta 792 radnika
Loše za tih 792 ljudi i njihove obitelji, dugoročno dobro za sve
A gdje to piše da proizvodnja ZDRAVE HRANE mora biti skuplja?
Zar je skuplje obrati zdravu od nezdrave pomidore?
[/quote]
zdrave pomidore su skuplje od nezdravih
[/quote]
Tako je – skuplje su iako proizvodnja takvim pomidora NIJE skuplja!
[/quote]
kak znaš da nije?
uzgajaš pomidore?
možda su pomidore skuplje od rajčica i paradajza zato što je odnos raspoložive i potrebne radne snage za proizvodnju pomidora (nasuprot rajčicama i paradajzu) vrlo nepovoljan [smiley]
no za ozbiljno… uzgoj "zdravog" (valjda organskog) je skuplji jer ne špricaš jeftinim pesticidima , ne bacaš mineralno gnojivo dok se zemlja ne pretvori u pijesak, dio ti propadne, ne može dugo stajati i druge komplikacije. prinos je manji, no hranjiva vrijednost je sigurno veća.
Pa gle sad, ako se radi veca proizvodnja nezdravog, onda se ne baca gnojivo bez veze i ne sprica bez veze. To je iz razloga sto zelis smanjiti troskove, a gnojivo i pesticidi kostaju. Tako Nizozemci kad uzgajaju one rajcice (aka pomidore) svakih 2 tjedna rade kemijsku analizu plodova i na osnovu toga dohranjuju sa tocno onim sto treba. A ne spricaju puno brijem jer su zatvorili te pomidore u staklenike, korova nema jer rastu iz nekih plutenih cepova u vodi. Pored staklenika je vjetrenjaca obicno koja generira struju. A vidi se ljepo iz aviona ako se leti nocu koliko je staklenika osvjetljeno.
Kod nas, sa druge strane, Joza baci lopatom gnojiva od oka i posprica sve zivo sa svacim, za svaki slucaj.
Ja sam planirao ove godine investirati u plastenike.
Nakon računice i izrade nekog okvirnog plana i troškovnika – odustao. Možda bi se isplatilo sadit neke egzote, ali ove tradicionalne plasteničke kulture; rajčica, salata, paprika, rotkvice, luk i slično – nema teorije. Pogotovo ne na kontinentu, gdje su puno veći troškovi grijanja preko zime.
I treba ti minimalno za početak 2000 kvadrata, sa tendencijom do 5000. Ostalo je gubljenje vremena. Velika investicija, jako puno posla i žrtve (nema godišnjeg i nedjelje, bilje raste 24/7) i što je najgore, nesiguran plasman i cijena.
Pa gle sad, ako se radi veca proizvodnja nezdravog, onda se ne baca gnojivo bez veze i ne sprica bez veze. To je iz razloga sto zelis smanjiti troskove, a gnojivo i pesticidi kostaju. Tako Nizozemci kad uzgajaju one rajcice (aka pomidore) svakih 2 tjedna rade kemijsku analizu plodova i na osnovu toga dohranjuju sa tocno onim sto treba. A ne spricaju puno brijem jer su zatvorili te pomidore u staklenike, korova nema jer rastu iz nekih plutenih cepova u vodi. Pored staklenika je vjetrenjaca obicno koja generira struju. A vidi se ljepo iz aviona ako se leti nocu koliko je staklenika osvjetljeno.
Kod nas, sa druge strane, Joza baci lopatom gnojiva od oka i posprica sve zivo sa svacim, za svaki slucaj.
istina za niskozemce, ali nisu njihovi paradajzi baš jeftini.. ti bi se vjerojatno mogli promatrati i kao zdravi :), iako osobno sumnjam da znaju baš sve što jednom dobrom paradajzu treba zamiješat. također, to su neke čudne sorte koje tamo uzgajaju, biljke su po 3-4 metra dugačke.
uzeo ja par sjemenki iz tog njihovog pa uzgojio, onako iz znatiželje.. bili su malo manji ali su bili duplo slađi.. također, rastu kao mutavi, ako ih ne dohranjuješ stalno počinju venuti prilično brzo.
nisam ja rekao da se baca bezveze, ali ako hoćeš veliku površinu monokulture u pravilu moraš bacati. pa dok ide ide.
I treba ti minimalno za početak 2000 kvadrata, sa tendencijom do 5000. Ostalo je gubljenje vremena. Velika investicija, jako puno posla i žrtve (nema godišnjeg i nedjelje, bilje raste 24/7) i što je najgore, nesiguran plasman i cijena.
raste ono i bez da ga gledaš 24/7 :).. čak raste sporije ako gledaš stalno :).
koliko si okvirno izračunao početnu investiciju i šta si sve planirao, ako se smije znati?
Organsko – biološko ratarstvo i povrtlarstvo je utemeljeno oko 1930. u Švicarskoj kao odgovor na okrupnjavanje ( komasacija!!!!) parcela a cilj je bio osigurati egzistenciju malih gospodarstava kroz smanjenje troškova i postizanje visoke kakvoće proizvoda!
Najstariji oblici ovakog pristupa stari su oko 400 godina i sežu u doba M.Luthera, a najbolji primjer u sadašnjosti vidimo u Amiškoj poljoprivredi u USA!
Ja sam planirao ove godine investirati u plastenike.
Nakon računice i izrade nekog okvirnog plana i troškovnika – odustao. Možda bi se isplatilo sadit neke egzote, ali ove tradicionalne plasteničke kulture; rajčica, salata, paprika, rotkvice, luk i slično – nema teorije. Pogotovo ne na kontinentu, gdje su puno veći troškovi grijanja preko zime.
I treba ti minimalno za početak 2000 kvadrata, sa tendencijom do 5000. Ostalo je gubljenje vremena. Velika investicija, jako puno posla i žrtve (nema godišnjeg i nedjelje, bilje raste 24/7) i što je najgore, nesiguran plasman i cijena.
Kak nesiguran plasman? Evo gledah poljoprivrednu emisiju nedjeljom (gledam ju skoro uvijek) i plasman ti je osigurano da ga neces imati zbog toga sto nasi "kupujmo hrvatsko" lanci uredno uvoze jeftinije povrce iz Srbije i Makedonije. Dakle, nemas brige, plasmana nemas pa mozes bacati u smece kak i ovi sad bacaju.