febo
Vrlo dobro znam kolika su davanja na neto plaću. [yawn]
Samo kako će to nama pomoći? [bye]
Nemoj, molim te, samo slavnog kolegu citirati , poslije ćeš dobiti tužbu za plagijat. [pray]
Ne slazem se. Zasto bi to bila prevelika placa? Preveliki su nameti na placu (i hrpa drugih). U privatnom sektoru ako poslodavac procijeni da vrijedis 5,7 ili 10 tisuca toliko ce ti dati (ako se i izboris, jel), pogresno je uzeti cifru od 5000 i reci da je to prevelika placa, valjda poslodavac zna koliko moze dati, a da posluje s profitom (sto je i cilj, jel)
[/quote]
Prevelika je plaća i 1000 kuna ako je nisi zaradio. [wink]
Obzirom da se država zadužuje, državna i javna poduzeća nerentabilno posluju nemaju li u tom slučaju možda njihovi zaposlenici preveliku plaću?
[/quote]
Ako ce ti poslodavac tolerirati ljencarenje, to je njegov problem. Svejedno je jel ti u tom slucaju placa 1000 ili 10 000 kuna. Ako odgovara njemu, odgovara i tebi.
Po mom misljenju drzavni sluzbenici nemaju preveliku placu. Stvar je u tome sto ih previse ima i sto je losa organizacija. Kada bi im se broj sveo na razuman broj, tada bi im se mogle i povecati place pa dobiti motiviranije ljude, a da na kraju price ukupna masa place bude manja. Time si dobio manju i ucinkovitiju, bolje placenu, a a jeftiniju drzavnu upravu. Normalno, prosjek place treba biti nekako povezan sa prosjekom place u gospodarstvu. Slicna stavr je i sa drzavnim poduzecima.
Moje prve inženjerske pripravničke plaće 1994. u teškoj industriji su bile pretvoreno iz HRD-a u kune 780 i nešto kuna. 220 tadašnjih DEM. Mjesečne, naravno.
Da se sada ukine minimalac već sutradan bi netko radio za 1.000 kn. Sa manjom plaćom mnogi poslovi postaju rentabilni. Da li je bolja opcija smanjenje minimalne plaće i imati posao ili ga uopće ne imati?[undecid]
Trebamo li zadržati stečeni neodrživi minimalac ili priznati realnost, a ona je da bez njegovog rezanja nema zadržavanja radnih mjesta i stvaranje novih?
Nije mi teško se zamisliti sa 150-200Eura plaće. Zapravo sam u sličnoj situaciji. Nekoliko mjeseci sam nezaposlen.
Malo prije sam spomenuo sustav vrijednosti. Kod nas je tako postavljen da je bolje biti nezaposlen ili biti u vojnoj mirovini nego pokretati posao.
Žalosno, ali istinito. Umjesto da se omogući samozapošljavanje sustav te gura u pasivnost i sivu ekonomiju. [undecid]
2.000 kuna obaveznih davanja je ogromna stepenica za početnika. Kad se još tome doda neplaćanje…
I sada uzmi od tih 1000 Kn 200-300 za neki prijevoz, 200 za gablec, morati ces i nekakvu odjecu kupiti da odes na taj posao. Ostaje ti 200-300 Kn mjesecno za zivot. Gdje ces zivjeti od te love, sta ces jesti, koje ces rezije platiti? Ne kazem da nitko to ne bi radio, bi – ali, to nije ono cemu kao drzava i kao pojedinci trebamo teziti. Jer gledaj, uvijek ce netko iz neke drzave raditi za manju lovu. Mozes biti pekar, frizer, vodoinstalater, lijecnik, informaticar, kemicar – ako si dobar u svom poslu, stvarno dobar – sigurno ces imati i jako dobru placu. Zasto? Zbog znanja, ako si majstor u svom podrucju biti ces i dobro placen. Tome treba teziti. Znanje je kljuc.
A sustav vrijednosti… on je kod nas totalno u k… sve ove godine, na razini najjadnijih zemalja.
Nemoj, molim te, samo slavnog kolegu citirati , poslije ćeš dobiti tužbu za plagijat. [pray]
[/quote]
[lol]
Po mom misljenju drzavni sluzbenici nemaju preveliku placu. Stvar je u tome sto ih previse ima i sto je losa organizacija. Kada bi im se broj sveo na razuman broj, tada bi im se mogle i povecati place pa dobiti motiviranije ljude, a da na kraju price ukupna masa place bude manja. Time si dobio manju i ucinkovitiju, bolje placenu, a a jeftiniju drzavnu upravu.
ili jedno ili drugo [bye]
I sada uzmi od tih 1000 Kn 200-300 za neki prijevoz, 200 za gablec, morati ces i nekakvu odjecu kupiti da odes na taj posao. Ostaje ti 200-300 Kn mjesecno za zivot. Gdje ces zivjeti od te love, sta ces jesti, koje ces rezije platiti?
Koga briga?
Sa koliko dnevno žive oni u Azijskim državama?
Uvijek se čovjek prilagodi.
Gadno je to kad se ide sa boljeg na lošije.
I sada uzmi od tih 1000 Kn 200-300 za neki prijevoz, 200 za gablec, morati ces i nekakvu odjecu kupiti da odes na taj posao. Ostaje ti 200-300 Kn mjesecno za zivot. Gdje ces zivjeti od te love, sta ces jesti, koje ces rezije platiti?
Koga briga?
Sa koliko dnevno žive oni u Azijskim državama?
Uvijek se čovjek prilagodi.
Gadno je to kad se ide sa boljeg na lošije.
[/quote]
Pa kolega Opr, mi nismo u predpristupnim pregovorima za ulazak u Aziju….nešto ste pobrkali…
Pa kolega Opr, mi nismo u predpristupnim pregovorima za ulazak u Aziju….nešto ste pobrkali…
Vidim da je stara mantra "kad uđemo u EU" još uvijek aktualna.[lol]
Kad uđemo u EU Crobex će biti…,
kad uđemo u EU kvdrart će biti…,
kad uđemo u EU plaće će biti…
Ista stara matrica. Cijela religija je napravljena od toga. Godinama je već srećem na ovom forumu. Prijatelju Febo ti stvarno u nju vjeruješ? [bye]
Stvarno misliš da će nas sam taj korak uistinu spasiti od neimaštine? [undecid]
Ista stara matrica. Cijela religija je napravljena od toga. Godinama je već srećem na ovom forumu. Prijatelju Febo ti stvarno u nju vjeruješ? [bye]
[/quote]
ma ne…opet pogrešna interpretacija, jasno da to neće rješiti tranzicijske i druge probleme. takodjer je jasno da je to mantra mnogih domačih političara, možda i još ponekih društvenih skupina. slažem se. međutim usporedili ste primanja u RH sa primanjima u zemljama jugoistočne Azije odnosno trećeg svijeta. Pa svaka članica EU ili zemlja kandidat je obećana zemlja za stanovnike zemalja sa kojima nas vi uspoređujete.
Ako ste ikada bili u jednoj od zemalja trtećeg svijeta, jasno vam je o čemu pričam…
Uspoređivanje RH sa tim zemljama također je krajnost…
Ipak uspoređujući se sa razvijenijim zemljama, postavljamo si ciljeve kojima trebamo težiti…
A kakvi su nam ciljevi ako se uspoređujemo sa zemljama jugoistočne Azije? Zar da tome težimo?
Da ne bi bilo zabune usporedili ste naša primanja sa siromašnim zemljama te regije, vjerojatno Vietnam,Kambodža,Laos i sl…
[/quote]
Grčka je također u EU i baltičke države su u EU pa nitko tamo ne ulaže i sve su te države pred bankrotom. Grčka ima i vrlo slično ekonomiju kao Hrvatska gdje dominira turizam. Ulazak u EU će pomoći Hrvatskoj, ali sam po sebi neće učiniti ovu zemlju puno prosperitetnijom i puno atraktivnijom za ulaganje.
Što se tiče plaća i troška radne snage onda postaji jedan pokazatelj koji nepogrešivo procijenjuje trošak radne snage u svakoj državi. To je nezaposlenost. Visoka nezaposlenost znači da je radna snaga skupa i da nema interesa za zapošljavanje iste. Naravno trašak radne snage nije samo novac koji primi radnik nego i sva davanja na njegovu plaću kao i svi nameti koji država uzima od firmi.
Postoji više načina da se radna snaga pojeftini i učini atraktivnijom. Prvi i najbolji način je povećati produktivnost. Međutim, s obzirom na kvalitet hrvatskog obrazovnog sustava trebat će jako puno vremena da se produktivnost značajnije poveća. Drugi način je smanjenje poreza i nameta koji značajno opterećuju plaće. Manji porezi na plaće bi motivirali ljude da rade više i dulje, a manji nameti bi motivirali business da više investira. Međutim, uz enormnu potrošnju države koja i dalje raste to je teško očekivati u bližoj budućnosti. Treći način koji može pojeftiniti cijenu radne snage je depricijacija kune.
Ja mislim da će država biti u mogućnosti financirati svoju rastuću potrošnju još neko vrijeme kroz zaduživanje i rebalansiranje (na štetu ekonomije i zaposlenog dijela stanovništva) i tako hraniti ogroman broj umirovljenika i rastući broj nezaposlenih. U određenom trenutku ovo održavanje standarda kroz zaduživanje će postati nemoguće i kuna će devalvirati na vrijednosti koje odgovaraju stanju realne ekonomije. Odnosno, standard života će pasti na nivo koji može podržati ekonomija, a ne zaduživanje.
Ja mislim da će država biti u mogućnosti financirati svoju rastuću potrošnju još neko vrijeme kroz zaduživanje i rebalansiranje (na štetu ekonomije i zaposlenog dijela stanovništva) i tako hraniti ogroman broj umirovljenika i rastući broj nezaposlenih. U određenom trenutku ovo održavanje standarda kroz zaduživanje će postati nemoguće i kuna će devalvirati na vrijednosti koje odgovaraju stanju realne ekonomije. Odnosno, standard života će pasti na nivo koji može podržati ekonomija, a ne zaduživanje.
Prema ovome definitivno idemo, uz puno razuma i odlucnosti te dobroj kolicini srece to se moze promjeniti, no vremena je sve manje. Za sada ni razuma nema previse sto se vidi iz proracuna za slijedecu godinu. Uglavnom 2009. je jos jedna izgubljena godina provedena u samozavaravanju. Ocekivao sam (a jos uvijek i ocekujem, ljudski je nadati se) da ce se ozbiljnije prionuti na posao ove godine.
Naravno trašak radne snage nije samo novac koji primi radnik nego i sva davanja na njegovu plaću kao i svi nameti koji država uzima od firmi.
Ovo 99% ljudi ili ne zna ili se pravi da ne zna. Ukljucujuci i politicare.