Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

skinuti opterećenje sa privatnog sektora.. ne treba tu nikakav "master planning" od strane nekog birokrata kako da potroši još više tuđeg novca na neke svoje teorije.

dakle, masovni otkazi u državnoj administraciji, pogotovo onima koje za vrijeme radnog vremena pišu po forumima. ukidanje desetaka agencija i agencijica. ukidanje 3-4 ministarstva .. ma ima koliko hoćeš..

je, tako je gudio i novi ministar gospodarstva donedavno …

osim ovoga o forumu … [lol] [thumbsup] [tongue]

I love the Smell of Profits in the Morning

P.S.

Dakle rezultat je sljedeći: država sve skupa na PDV-u u konačnici gubi, na trošarinama gotovo ništa dodatno ne dobiva (unatoč tome što su pošteni građani financijski opterečeniji pa manje imaju za druge proizvode…).

Harač i sl. stvari – nisu antirecesijske mjere, to su prorecesijske ali prije svega dugoročno deformiraju strukturu gospodarstva jer se privatna potrošnja koči, a sredstva se transferiraju od onih koji rade i zarađuju u privatnom sektoru na one koji rade za državu – to dugoročno stvara sve manje i manje konkurentno gospodarstvo.

ajde pameti moja, reci što bi ti napravio u datom trenutku …
ali probaj sagledati sve aspekte i čimbenike …

nemoj samo molim te tipa: "mala i efikasna administracija", "ulagao u razvoj poljoprivrede i turizma", "eko proizvodnja" i sl.
[/quote]
ja uvijek stojim na polazištu da je bolje poduzeti određene žrtve danas – radi boljeg sutra. Umjesto danas skrivati probleme a sutra "kako bude bude".

To znači da je možda bilo pametnije povući i neke ekstremno neugodne poteze, koji će privremeno čak i još više produbiti današnju recesiju nego li je ovo, ali koji će za dugoročne perspektive naše zemlje biti pozitivniji od ovih.

Konkretno: svaki model rješavanja dotične situacije koji bi išao u suprotnom smjeru, dakle onaj koji je zagrabio na strani državne potrošnje a u korist privatne, makar ukupna domaća potrošnja privremeno bila i jače pritisnuta (jer jer trenutno previše toga na strani državne) jer se struktura gospodarstva/zaposlenosti ne može naglo promijeniti , bio bi dugoročno dobar – pokrenuo bi proces koji se mora pokrenuti, čim prije to bolje.

Dakle, puno je bolje bilo umjesto uzimanja harača zaposlenicima u privatnom sektoru taj isti iznos nadomjestiti isključivo zagrebanjem na strani državne potrošnje, bilo to uštedama ove ili one vrste, bilo na plaćama i mirovinama (osim onih najmanjih) prije svega "povlaštenim mirovinama" (vojnim…) nego li je bilo ovo koje strašno nepravedno udara "na sve" – potpuno je neprihvatljivo da svi bivaju jednako udareni, i oni koji trebaju biti i još više i oni koji ne bi smjeli uopće biti "udareni". To je sramotno.

Mi moramo državnu potrošnju kroz naredne godine bitno smanjiti u korist privatne potrošnje, mi moramo u sklopu toga kako god okreneš tako ispada: smanjiti i sam taj broj zaposlenih koji plaću primaju iz proračuna, smanjiti i broj državnih poduzeća/privatizacija…

Možda se to nije moralo odmah danas – ali ako je to učinjeno samo zato da ne bude prevelikih potresa, a planira se učiniti u najskorijoj budućnosti "čim se malo stabilizira stanje" pa da se može činiti te "reformama potaknute očekivane potrese" (da se ipak ne spoje sa ovim sadašnjim i stanje čine pretjerano opasnim).

Ali ja sam prilično skeptičan da je to u planu, meni se čini da nije stvar u maloj odgodi promjene strukture BDP-a nego o njoj nitko niti ne razmišlja odnosno državnu potrošnju se misli i nadalje držati ovako velikom – dokaz tome je i sramotni "Proračun 2010".

Mi ipak nismo u situaciji da će ljudi umirati od gladi nakon smanjivanja plaća, mirovina i otkaza… stoga ne vidim drugog razloga osim krajnje neodgovornosti ovakvo ponašanje vladajućih strukturu – oni uopće ne misle na sutra, dokazali su već bezbroj puta.

Male žrtve danas dobre su ako donose bolje sutra – stoga svaka žrtva koja će biti u svrhu pomaka strukture gospodarstva iz državnog/javnog sektora ka privatnom, kroz promjenu proračuna, kroz privatizacije… bi trebale biti "dobar ulog". Ali oni rade sasvim suprotno – čini žrtve ali ne za bolje sutra nego za sasvim suprotno od toga, "za bolje danas" ali zato "lošije sutra" – i u tome je tragedija.

evo još malo:

1. prepolovio bih TV pretplatu – nije nužno da HTV kupuje skupe licencne emisije tipa milijunaš ili karika, prenosi utakmice lige prvaka i šalje dvadeset ljudi u JAR na SP u nogometu, a sve to iz pretplate
2. ukinuo bih naknade ZAMP-u – neka autorska prava ostvaruju prodajom ploča i CD-a i ulaznica za koncerte. eventualno bih im dozvolio cca 10-15% višu cijenu CD-a za kafiće i restorane – onda svatko ima mogućnost izbora
3. poticaje u poljoprivredi bih vezao isključivo uz isporučeni proizvod u sustav (npr. 10 kg pšenice za koje je izdan račun otkupljivaču), a ako treba osigurati da netko živi od dvije krave da bi živio na selu, onda neka ostatak novaca ide kroz Ministarstvo socijalne skrbi

6. ukinuo bih financiranje profesionanih sportskih klubova i održavanje njihovih objekata, a klubovima bih dao stadione u koncesiju za 1 kunu

Ajde nabroji 3 profesionalna sportska kluba u RH?

Ubrzo bi dobio propast i ovo malo sporta koje imamo, a probaj samo sračunati koliko smo izgubili love neplasiranjem na SP u Južnoafrkičkoj Republici!

skinuti opterećenje sa privatnog sektora.. ne treba tu nikakav "master planning" od strane nekog birokrata kako da potroši još više tuđeg novca na neke svoje teorije.

upravo tako. ne treba nam nikakva globalna strategija. čitao sam nedavno itervju Žarka Miljenovića, savjetnika u HNB-u kada je takvim sličnim odgovorom na pitanje kakva nam strategija treba poklopio šokiranog novinara…

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

@ fazan

evo za ono što mogu procijeniti:

1) u 2007. godini isplaćeno je 220 miliona kuna DPS na stambenu štednju – recimo da 50% je čista štednja – ušteda 110.000.000 kuna
2) – prosječna neto braniteljska mirovina je veća za 1000 kuna od prosječne plaće * 66.000 branitelja * 12 mjeseci = 800.000.000 kuna
– za saborske mirovine je predviđeno 62.000.000 kuna – s obzirom da je prosječna mirovina 9.311 kuna i 90% je veća od prosječne plaće – ušteda 27.000.000 kuna
– slično je i za članove HAZU (tamo je nešto manja mirovina) – ušteda 25.000.000
5) samo gradovi Zagreb i Split za Dinamo i Hajduk izdvajaju ukupno cca 80.000.000 kuna kojima se plaćaju nogometaši iz Čilea, Argentine, Grčke, Slovačke …. koji taj novac investiraju u svojim zemljama

Evo, na ovim stavkama se može uštediti milijarda kuna godišnje – ja mislim da je to priličan novac

6. ukinuo bih financiranje profesionanih sportskih klubova i održavanje njihovih objekata, a klubovima bih dao stadione u koncesiju za 1 kunu

Ajde nabroji 3 profesionalna sportska kluba u RH?

Ubrzo bi dobio propast i ovo malo sporta koje imamo, a probaj samo sračunati koliko smo izgubili love neplasiranjem na SP u Južnoafrkičkoj Republici!
[/quote]

koristim jedan tekst napisan prije cca mjesec i pol

Novinari Večernjeg lista su uspjeli na brzinu preko vikenda uspjeli izračunati da će naše gospodarstvo izgubiti milijardu kuna jer se hrvatska reprezentacija nije plasirala na svjetsko prvenstvo. I onda ide razrada, deset milijuna će izgubiti ovi, petnaest oni, četrdeset ovi… Kao prvo, izračun potencijalnih gubitaka napravljen je bez ikakvih ozbiljnih analiza i produkt je onoga što mi zovemo rukavitisa (kada u roku par minuta morate procijeniti koliko će se ljudi sutra ujutro ustati u pola osam). Prilično neozbiljna, nonšalantna i neprofesionalna analiza gubitaka sa ciljem da se u neukom narodu pojača mržnja kontra pijanih Bilić boysa i Bilića. Sve u stilu, u doba gospodarske krize zbog Bilića&boysa hrvatsko gospodarstvo izgubit će milijardu kuna. Ajmo redom pogledati da li je to tako:

1) prodaja LCD televizora neće porasti iduće godine – evo baš si nešto mislim da će Samsung i LG zatvoriti tvornice u Gospiću i Zaboku, mislim da je izglednije da nekoliko uvoznika neće zaraditi nekoliko desetaka postotaka marže na televizorima proizvedenim u Koreji ili Tajvanu
2) promet u kafićima neće rasti, a i prodaja piva će stagnirati – nekako mi se čini da će trijezni Hrvati biti više na poslu i da će biti produktivniji nego sa pet ili deset piva u sebi
3) turističke agencije koje organiziraju putovanje u JAR će biti na gubitku

Mogao bih i dalje nabrajati sve ove razloge zbog kojih će hrvatsko gospodarstvo «izgubiti» milijardu kuna, ali nekako mi se čini da većina tih razloga u meni ne budi ni malo sažaljenja. Ionako Hrvati nemaju tih milijardu viška već bi se dodatno zadužili. A i da imamo tih milijardu kuna mogli bi ih potrošiti na slijedeći način:

1) umjesto novog LCD televizora, mogli bi taj novac potrošiti na novi stol i stolice od Slavonije DI ili Končarovu perilicu za suđe
2) umjesto deset popijenih piva u kafiću, prosječan Hrvat za te novce može kupiti Piko salamu, 5 pašteta Gavrilović, 2 tune u konzervi Postira sa Brača, kilu svinjeskog šnicla Fiolić i kilu pilećih bataka Vindija
3) umjesto deset dana u Južnoafričkoj republici i tri karte za utakmice, moguće je provesti deset dana na odmoru u Hrvatskoj sa cijelom obitelji i još si platiti tri izleta na Kornate ili na slapove Krke

Na taj način će prosječan Hrvat puno bolje zadovoljiti svoju obitelj, a i većina novaca će zaista ostati u hrvatskom gospodarstvu. Točno je da će na gubitku biti Kralovačko i Ožujsko, ali će na dobitku biti Vindija i Gavrilović. Kad već imaju naši pivari i ugostitelji toliko interesa da se reprezentacija plasira u JAR, zašto onda nisu izdvojili 10 milja kuna i time dodatno stimulirali Eduarda, Modrića, Srnu…. Ionako smo kostatirali da je to biznis, a ne sport.

http://www.seebiz.eu/hr/banke/volksbank-kreditira-poduzetnike-s-20-milijuna-eura-u-2010.-godini,63600.html
čestitamo kolegi volksbank.

@ fazan

evo za ono što mogu procijeniti:

1) u 2007. godini isplaćeno je 220 miliona kuna DPS na stambenu štednju – recimo da 50% je čista štednja – ušteda 110.000.000 kuna
2) – prosječna neto braniteljska mirovina je veća za 1000 kuna od prosječne plaće * 66.000 branitelja * 12 mjeseci = 800.000.000 kuna
– za saborske mirovine je predviđeno 62.000.000 kuna – s obzirom da je prosječna mirovina 9.311 kuna i 90% je veća od prosječne plaće – ušteda 27.000.000 kuna
– slično je i za članove HAZU (tamo je nešto manja mirovina) – ušteda 25.000.000
5) samo gradovi Zagreb i Split za Dinamo i Hajduk izdvajaju ukupno cca 80.000.000 kuna kojima se plaćaju nogometaši iz Čilea, Argentine, Grčke, Slovačke …. koji taj novac investiraju u svojim zemljama

Evo, na ovim stavkama se može uštediti milijarda kuna godišnje – ja mislim da je to priličan novac

ok, ovo je korektna računica …

ali gledaj što će ti se dogoditi … imat ćeš brdo nezadovoljnika, a niti izbliza nisi spasio proračun …

što se tiče Hajduka, totalno si promašio, mislim da oni dobiju mizeriju iz proračuna Grada (2 ml max), pa tek nedavno su im napravljeni reflektori na pomoćnom igralištu ..

za dinamo si u pravu, ali dinamo je brend ZG-a i vrijedi tih novaca … druga je stvar što mamića treba strpati u zatvor jer je prevario državu za masu poreza …

Neznam samo kako fazan misli ustedjeti, a da nitko ne bude nezadovoljan? To bi se dalo patentirati. [lol]
To ti dodje ko oksimoron.

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

Mogao bih i dalje nabrajati sve ove razloge zbog kojih će hrvatsko gospodarstvo «izgubiti» milijardu kuna, ali nekako mi se čini da većina tih razloga u meni ne budi ni malo sažaljenja. Ionako Hrvati nemaju tih milijardu viška već bi se dodatno zadužili.

E vidiš istom logikom se vodi i Vlada kada radi proračun … tko vas hebe, ionako svi sve uvozite …

@fazan

kada bi postojala u proračunu samo jedna stavka na kojoj se može uštediti, onda bi to bilo lako napraviti

potrebno je hrpu malih stvari promijeniti da bi se dogodio preokret

što se tiče Dinama – danas taj klub je u poziciji da egzsitira i bez pomoći grada na način da ograniči godišnju plaću na 100.000 € za 15 igrača iz omladinske škole, a da sa strane dovede dva igrača tipa Niko Kovač (znam da ovaj više ne igra) koji su vrhunski profesionalci, a nisu preskupi – svake godine mogli bi prodati 1-2 Lovrena i na tome prihodovati cca 10.000.000 € i od toga klub može živjeti – ne tako bahato kao sada, ali kao jedan Anderlecht sigurno

New Report

Close