Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Jednim potezom smanjit ćeš državnu upravu za 40%.

Prebaciš sve nastavnike u osnovnim i srednjim školama na lokalne proračune … što će se i dogoditi jednog dana …

I love the Smell of Profits in the Morning

Kako bi to smanjilo potrosnju, ako je njihova potrosnja zapravo potrosnja onih kojima je novac uzet kroz porez? Znaci, uzmes Peri 3.000 kn i das Grgi. Pero potrosi 3.000 kn manje, ali Grga 3.000 kn vise. Koliko se promijenila ukupna potrosnja?

samo je problem što ne uzmeš peri 3.000,00 … već posudiš od Hansa ili nekog žabara …

stalno zaboravljate da se potrošnja u RH (pod time mislim i na državni proračun) financira dobrim dijelom iz kredita …

kada bi se financirala iz proizvodnje proračun bi nam bio 30 mlrd godišnje, a ne 120 … toliko o tome tko od koga živi …

Kako bi to smanjilo potrosnju, ako je njihova potrosnja zapravo potrosnja onih kojima je novac uzet kroz porez? Znaci, uzmes Peri 3.000 kn i das Grgi. Pero potrosi 3.000 kn manje, ali Grga 3.000 kn vise. Koliko se promijenila ukupna potrosnja?

Taman sam ovo krenuo pisat. Uštedio si mi minutu [thumbsup]

sad ću ju pametnije iskoristit [proud]

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Potrebna je politička hrabrost za teritorijalni preustroj.

Ovako nabrzaka: I. krug preustroja

– ukidanje županija
– ukidanje općina ispod 5.000 stanovnika
– ukidanje statusa grada naseljima ispod 10.000 stanovnika
– uspostava regionalnih centara (4 ili 5 na razini države)
– decentralizacija iz glavnog grada (ministarstvo poljoprivrede u Osijek, mora u Split itd.)

No respect

Hebi ga Peri uzmeš 3000, ali njegovi radnici su već na minimalcu, a Grga je dobio od Pere i dio od prodaje obveznica, pa mu je plaća jedno 7000, pa onda diže kredu za kupnju stana, sretna država, sretne banke, a Pero se propi,te zatvori firmu, pa pošalje svoje radnike u državni sektor. [thumbsup]

Nije bogat onaj koji nema, nego onaj koji ima

Županije – apsolutni promašaj. Većina sredstava koja prolaze kroz županiju su decentralizirana a iznosi o kojima odlučuje župan i skupština su često 20-30% od ukupnog proračuna.

Općine ispod 5000 stanovnika – su premale da bi opravdale postojanje

Gradovi ispod 10000 stanovnika – nisu gradovi. ima ih jako puno koji bez sela, koja spadaju pod grad nemaju 10000 stanovnika.

Regionalni centri – ne bi bili nadređeni gradovima i općinama koje pokrivaju, već postojali kao svojevrsni lobi-centar svoje regije. imali bi malo uposlenika sa minornim proračunom.

Decentralizacija – poticanje razvoja iliti opstanka svega što nije Zagreb. Ako nećete da do 2020. godine ZG ima 2 milijuna stanovnika. Preko 75% ljudi HR još uvijek ne stanuje u Zagrebu. Ne može Zagreb bez sela i provincije, sve će otići kvragu ako ne bude sluha.

No respect

– ukidanje županija
– decentralizacija iz glavnog grada (ministarstvo poljoprivrede u Osijek, mora u Split itd.)

sve osim zadnjeg …

nadalje, postoji puno općina koje nemaju 5.000 stanovnika, a bez problema opstaju (Molve, Dugopolje i sl.) … tako da ovaj kriterij od 5.000 stanovnika treba preformulirati u sve one koji sami ne mogu ubrati dovoljno prihoda …

Kosorica je danas OK govorila na tu temu … svi su za ukidanje općina, a kad to stvarno treba napraviti, onda: ajd nemoj meni ovu dirati, nemoj meni onu dirati … i tako redom …

super će jedan Kain ili Jakovčić dati da im se ukine tamo neka općina u kojoj dobivaju glasove …

Županije – apsolutni promašaj.

auuu brate … ne samo da imaš ćevape s lukom … već te poljubim i u čelo pametno …

[thumbsup] [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup]

samo je problem što ne uzmeš peri 3.000,00 … već posudiš od Hansa ili nekog žabara …

stalno zaboravljate da se potrošnja u RH (pod time mislim i na državni proračun) financira dobrim dijelom iz kredita …

kada bi se financirala iz proizvodnje proračun bi nam bio 30 mlrd godišnje, a ne 120 … toliko o tome tko od koga živi …
[/quote]

Dobro si primjetio, da osim tudje sadasnje potrosnje, mozes trositi i tudju buducu potrosnju. Problem dolazi, kada upravo kao sada, prethodna budocnost postane sadasnjost.

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

– ukidanje županija

sve osim zadnjeg …

nadalje, postoji puno općina koje nemaju 5.000 stanovnika, a bez problema opstaju (Molve, Dugopolje i sl.) … tako da ovaj kriterij od 5.000 stanovnika treba preformulirati u sve one koji sami ne mogu ubrati dovoljno prihoda …

Kosorica je danas OK govorila na tu temu … svi su za ukidanje općina, a kad to stvarno treba napraviti, onda: ajd nemoj meni ovu dirati, nemoj meni onu dirati … i tako redom …

super će jedan Kain ili Jakovčić dati da im se ukine tamo neka općina u kojoj dobivaju glasove …
[/quote]
Oprostite kolega, ali tko je premijer i koja je stranka na vlasti, nisam baš primjetio da oporbu ili taj IDS zarezuju u saboru ili bilo gdje drugdje. Naravo da se to ne može napraviti samo i isključivo u Istri, kakav joj je to argument?

Nije bogat onaj koji nema, nego onaj koji ima

Ma 4 sela 5 općina [rolleyes]

Ako ja iz Sesveta ili onaj iz Podsuseda ili Malešnice možemo do centra Zagreba kroz 75 semafora ići u gradsku upravu koja je nadležna za 850,000 stanovnika onda može i onaj iz Donje Selendre otić 3 put godišnje u Gornju Selendru da nešto obavi u općini koja će moći obavit sve potrebno za obje Selendre.

Općine su postale samo instrument da političke stranke svoje poslušnike stave na državnu plaću

Mislim da je HR u vrijeme Juge bila podjeljena na samo 105 općina. Taman.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Dobro si primjetio, da osim tudje sadasnje potrosnje, mozes trositi i tudju buducu potrosnju. Problem dolazi, kada upravo kao sada, prethodna budocnost postane sadasnjost.

znam da jesam … no govorili smo o državnim službenicima … a ne štampariji na topčideru … 🙂

New Report

Close