Jednim potezom smanjit ćeš državnu upravu za 40%.
Prebaciš sve nastavnike u osnovnim i srednjim školama na lokalne proračune … što će se i dogoditi jednog dana …
Kako bi to smanjilo potrosnju, ako je njihova potrosnja zapravo potrosnja onih kojima je novac uzet kroz porez? Znaci, uzmes Peri 3.000 kn i das Grgi. Pero potrosi 3.000 kn manje, ali Grga 3.000 kn vise. Koliko se promijenila ukupna potrosnja?
samo je problem što ne uzmeš peri 3.000,00 … već posudiš od Hansa ili nekog žabara …
stalno zaboravljate da se potrošnja u RH (pod time mislim i na državni proračun) financira dobrim dijelom iz kredita …
kada bi se financirala iz proizvodnje proračun bi nam bio 30 mlrd godišnje, a ne 120 … toliko o tome tko od koga živi …
Kako bi to smanjilo potrosnju, ako je njihova potrosnja zapravo potrosnja onih kojima je novac uzet kroz porez? Znaci, uzmes Peri 3.000 kn i das Grgi. Pero potrosi 3.000 kn manje, ali Grga 3.000 kn vise. Koliko se promijenila ukupna potrosnja?
Taman sam ovo krenuo pisat. Uštedio si mi minutu [thumbsup]
sad ću ju pametnije iskoristit [proud]
Potrebna je politička hrabrost za teritorijalni preustroj.
Ovako nabrzaka: I. krug preustroja
– ukidanje županija
– ukidanje općina ispod 5.000 stanovnika
– ukidanje statusa grada naseljima ispod 10.000 stanovnika
– uspostava regionalnih centara (4 ili 5 na razini države)
– decentralizacija iz glavnog grada (ministarstvo poljoprivrede u Osijek, mora u Split itd.)
Hebi ga Peri uzmeš 3000, ali njegovi radnici su već na minimalcu, a Grga je dobio od Pere i dio od prodaje obveznica, pa mu je plaća jedno 7000, pa onda diže kredu za kupnju stana, sretna država, sretne banke, a Pero se propi,te zatvori firmu, pa pošalje svoje radnike u državni sektor. [thumbsup]
Županije – apsolutni promašaj. Većina sredstava koja prolaze kroz županiju su decentralizirana a iznosi o kojima odlučuje župan i skupština su često 20-30% od ukupnog proračuna.
Općine ispod 5000 stanovnika – su premale da bi opravdale postojanje
Gradovi ispod 10000 stanovnika – nisu gradovi. ima ih jako puno koji bez sela, koja spadaju pod grad nemaju 10000 stanovnika.
Regionalni centri – ne bi bili nadređeni gradovima i općinama koje pokrivaju, već postojali kao svojevrsni lobi-centar svoje regije. imali bi malo uposlenika sa minornim proračunom.
Decentralizacija – poticanje razvoja iliti opstanka svega što nije Zagreb. Ako nećete da do 2020. godine ZG ima 2 milijuna stanovnika. Preko 75% ljudi HR još uvijek ne stanuje u Zagrebu. Ne može Zagreb bez sela i provincije, sve će otići kvragu ako ne bude sluha.
– ukidanje županija
– decentralizacija iz glavnog grada (ministarstvo poljoprivrede u Osijek, mora u Split itd.)
sve osim zadnjeg …
nadalje, postoji puno općina koje nemaju 5.000 stanovnika, a bez problema opstaju (Molve, Dugopolje i sl.) … tako da ovaj kriterij od 5.000 stanovnika treba preformulirati u sve one koji sami ne mogu ubrati dovoljno prihoda …
Kosorica je danas OK govorila na tu temu … svi su za ukidanje općina, a kad to stvarno treba napraviti, onda: ajd nemoj meni ovu dirati, nemoj meni onu dirati … i tako redom …
super će jedan Kain ili Jakovčić dati da im se ukine tamo neka općina u kojoj dobivaju glasove …
Županije – apsolutni promašaj.
auuu brate … ne samo da imaš ćevape s lukom … već te poljubim i u čelo pametno …
[thumbsup] [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup]
samo je problem što ne uzmeš peri 3.000,00 … već posudiš od Hansa ili nekog žabara …
stalno zaboravljate da se potrošnja u RH (pod time mislim i na državni proračun) financira dobrim dijelom iz kredita …
kada bi se financirala iz proizvodnje proračun bi nam bio 30 mlrd godišnje, a ne 120 … toliko o tome tko od koga živi …
[/quote]
Dobro si primjetio, da osim tudje sadasnje potrosnje, mozes trositi i tudju buducu potrosnju. Problem dolazi, kada upravo kao sada, prethodna budocnost postane sadasnjost.
– ukidanje županija
sve osim zadnjeg …
nadalje, postoji puno općina koje nemaju 5.000 stanovnika, a bez problema opstaju (Molve, Dugopolje i sl.) … tako da ovaj kriterij od 5.000 stanovnika treba preformulirati u sve one koji sami ne mogu ubrati dovoljno prihoda …
Kosorica je danas OK govorila na tu temu … svi su za ukidanje općina, a kad to stvarno treba napraviti, onda: ajd nemoj meni ovu dirati, nemoj meni onu dirati … i tako redom …
super će jedan Kain ili Jakovčić dati da im se ukine tamo neka općina u kojoj dobivaju glasove …
[/quote]
Oprostite kolega, ali tko je premijer i koja je stranka na vlasti, nisam baš primjetio da oporbu ili taj IDS zarezuju u saboru ili bilo gdje drugdje. Naravo da se to ne može napraviti samo i isključivo u Istri, kakav joj je to argument?
Ma 4 sela 5 općina [rolleyes]
Ako ja iz Sesveta ili onaj iz Podsuseda ili Malešnice možemo do centra Zagreba kroz 75 semafora ići u gradsku upravu koja je nadležna za 850,000 stanovnika onda može i onaj iz Donje Selendre otić 3 put godišnje u Gornju Selendru da nešto obavi u općini koja će moći obavit sve potrebno za obje Selendre.
Općine su postale samo instrument da političke stranke svoje poslušnike stave na državnu plaću
Mislim da je HR u vrijeme Juge bila podjeljena na samo 105 općina. Taman.
Dobro si primjetio, da osim tudje sadasnje potrosnje, mozes trositi i tudju buducu potrosnju. Problem dolazi, kada upravo kao sada, prethodna budocnost postane sadasnjost.
znam da jesam … no govorili smo o državnim službenicima … a ne štampariji na topčideru … 🙂