Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Stojić nije koliko ja znam nikad ništa kupio a onda time i nikad ništa prodao. A da je preporučivao kupnju na Crobex 5000 – je. A na 1300 nije.

Stojić je kao glavni analitičar Hypo Alpe adria banke d.d. preporučivao kupnju određenih dionica, koje je u isto vrijeme prodavao Hypo Alpe-Adria-bank d.d. kao skrbnik Hypo Alpe-Adria-Bank AG. Radi se o kraju 2007. i početku 2008. godine, kad su neke bile 300-400% skuplje nego danas.

Uostalom, dobar dio onih koji su "pogodili" 1300 su prvo "pogodili" 3700, pa 3300, pa 2600 itd. Bitnije je prodat na 4000-5000 nego pogodit 1300. Baš me zanima tko je u većem plusu.

Sigurno nije niti glup niti nesposoban, nego kao i mnogi iz njegove branše – jedno govori, drugo radi a treće misli.
[/quote]

ja baš mislim da je nesposoban. stvar osobnog dojma. a ako je tada bio u stanju sve prodati a na dnu kupovati onda sigurno gubi vrijeme radeći kao činovnik u banci.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Moje je mišljenje za konkretan slučaj, da je preporuku donio netko iz Austrije, jer se radilo o dionicama Hypo AG. I to ponajprije jer su također bili izloženi krizi hipotekarnih kredita. Hrvoje je samo lokalno odradio svoj posao.
Teško je iz poslovično neobjektivnih javnih istupa procijeniti koliko je tko stvarno sposoban.

Pogledajte ovaj att, koji je svojedobno napravio kolega Fazan:
http://www.poslovni.hr/Forum/ForumDownloads.aspx?attID=25869

No respect

Preoptimistični su analitičari, kao što su bile i prognoze za 2008. i 2009., da bi se iz mjeseca u mjesec pogoršavale. Ministra Šukera i njegove najave plusa u 2009. da ne spominjem.
Dobro, od političara se i očekuje da uvijek budu optimističniji kako bi malo smanjili tenzije i umirili javnost. Analitičari se pak boje biti preradikalni, pa onda revidiraju svoje procjene svako malo.

BDP:
1Q09: -6,7%
2Q09: -6,3%
3Q09: -5,8%

Ovim tempom, eto nas u plusu početkom 2012. Ako ne bude još jedna recesija: u posljednih osam recesija nakon što se činilo da je kriza završila, nastupilo je kratko pozitivno razdoblje, a nakon toga recesija se ponovno pojavila.

Ti si očito na Vi na s tehnologijom izračuna BDP-a.

Uvijek postoje istureni igrači koji u javnosti se percipiraju kao BITNI, tj. toliko su izloženi, odnosno nametnuti da ih javnost prati (tu ne mislim na forumsku javnost).
Većina ljudi (prosječno) gleda dnevnik, prati vijesti iz novina. Ako se recimo neki analitičar pojavljuje često u medijima onda on postaje relevantan većini.
Što zapravo želim reći?
Malo je ljudi koji će krenuti za svojim analizama (čast izuzecima) pa je jednostavnije čuti što drugi misle, a kada većina misli kao onaj istureni onda se tako i ponaša. Vrlo je jednostavan primjer IPO INA i HT, i prije prodaja PLIVE. Tu se može puno naučiti kako je javnost ponaša u tom vremenu.
Najbolji je primjer da većina onih koji su se oko IPO INE uključili n tržište kapitala i zaradili, te sami krenuli na taj put bez prethodne edukacije, danas niti ne žele čuti za burzu.
[bye]

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

Jedini je fazan tada napravio PRAVU analizu što zapravo kuća iza koje Stojić stoji radi na tržištu, dok su cifre kojima se razbacivao javno, pokazivale kontradiktorne stvari.
Jedno govori, drugo misli, a njegova kuća treće radi.
Bilo bi besmisleno govoriti i tada da je INGRA, THNK ili bilo koja druga dionica podcijenjena jer samo osnovni pokazatelji su bili toliko gorući da je bilo pitanje vremena kada će se sve okrenuti, tj. kada će strana prodavatelja nadjačati stranu kupaca i time donijeti jednu od najvećih korekcija na tržištu kapitala.

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

Kolko pljujemo po vladi, a najbolji su špekulanti u ovom dijelu evrope…prodali Plivu po ATH, i HT na samom topu, INAu uvalili prije samog sloma svega prošle godine. [thumbsup]

Davno sam govorio da nema korupcije kao takve bilo bi za sve.
Ako prosječan radnik ima 4.000-5.000 kuna, a prosječni direktor 15.000, onda ovaj što ima 15.000 taj mjesec će se namiriti sa još 30.000 kuna. E kad ovaj s 4-5000 vidi da ovaj ima sve uzima kredite kartice i kupuje sumanuto da bi stigao ovog s 45.000, pa na kraju svi ispuše, ovaj zbog ilegalnog namirivanja, a ovaj zbog prekomjerne potrošnje nečega što nema. Svatko uzima svoj teret za ono što čini, jer nisu uvijek drugi krivi, osim ako nisi direktno izložen, kao oni u Pevecu, gdje je tzv. višak novca odlazio godinama tamo dok nije došla prva kriza, manjak novaca, kreditna opterećenja. I sada cesta.

Ako prosječan radnik ima 4.000-5.000 kuna, a prosječni direktor 15.000, onda ovaj što ima 15.000 taj mjesec će se namiriti sa još 30.000 kuna. E kad ovaj s 4-5000 vidi da ovaj ima sve uzima kredite kartice i kupuje sumanuto da bi stigao ovog s 45.000, pa na kraju svi ispuše, ovaj zbog ilegalnog namirivanja, a ovaj zbog prekomjerne potrošnje nečega što nema.

[shocked]

[undecid]

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

ja baš mislim da je nesposoban. stvar osobnog dojma. a ako je tada bio u stanju sve prodati a na dnu kupovati onda sigurno gubi vrijeme radeći kao činovnik u banci.

Im ao sam prilike slušati jedno njegovo "polupredavanje", jer on niti ne drži predavanja.
Nisam se mogao oteti dojmu da između promucanih stvari koje želi reći, ne može povezati 3 smislena parametra zajedno.
Ne znam što se od njega očekuje u Hypo banci , ali ja bih se zabrinuo na njegovom mjestu.

Just another day in paradise

Ako prosječan radnik ima 4.000-5.000 kuna, a prosječni direktor 15.000, onda ovaj što ima 15.000 taj mjesec će se namiriti sa još 30.000 kuna. E kad ovaj s 4-5000 vidi da ovaj ima sve uzima kredite kartice i kupuje sumanuto da bi stigao ovog s 45.000, pa na kraju svi ispuše, ovaj zbog ilegalnog namirivanja, a ovaj zbog prekomjerne potrošnje nečega što nema. Svatko uzima svoj teret za ono što čini, jer nisu uvijek drugi krivi, osim ako nisi direktno izložen, kao oni u Pevecu, gdje je tzv. višak novca odlazio godinama tamo dok nije došla prva kriza, manjak novaca, kreditna opterećenja. I sada cesta.

Kolega , vjerojatno su vaše ideje revolucionarne pošto nisu shvatljive i smislene. Tko zna jednog dana . NHF

Just another day in paradise

Problem u HR u ovom trenutku je u monetarnoj politici. Rast štednje potaknut vrlo visokim KTE je prorecesijski faktor br. 1: Ruše se dva stupa BDP-a Potrošnja i Investicije.
Jedini izlaz je da se Ministarstvo financija počme povlačiti s tržišta novca pa bi to moglo potaći pad KTE koji bi onda dio štednje plasirao u potrošnju i investicije.
Nažalost zbog vrlo nerazvijenog financijskog tržišta koje je dodatno porušeno katastrofom na ZSE jasno je da smo limitirani u smislenom plasmanu ogromnih štednji na računima banaka.

Kolega sava, sto vi mislite da banka radi sa novcima koji ljudi ustede i stave na banku? Drzi ih u trezoru?

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

New Report

Close