ko je onaj desno dole? [thumbsup]
Josip Jurčević? Koliko znam o njemu čini se jako pošten čovjek. povjesničar. 7 djece.
Josip Jurčević? Koliko znam o njemu čini se jako pošten čovjek. povjesničar. 7 djece.
[/quote]
Ne sviđa mi se,previše ja,ja i ja.
Definitivno nije lik za prjesednika.
Primorac mi se sviđa jos manje,a na Vidosevica bi pustio svoje dobermane,ma nisam pametan.
Sve oni cine da zauzmu fotelju,a mi cemo bez EU i dalje sisat vesla.
– treba uvesti porez na kapitalnu dobit kako bi se oporezovale "ove transakcije" – Ivo šta to znači?
[undecid]
Samo mala opaska. Ne postoji porez na kapitalnu dobit. To je prvi u medijima puknuo Jurčić, a onda su Polančec i ostali ponavljali kao papagaji. To je ustvari porez na kapitalni dobitak.
Inače podržavam uvođenje tog poreza, ali u neka druga vremena. Ima svoje prednosti i nedostatke, o tome smo već raspravljali…
[/quote]
Onda bi nam bio još veći dnevni promet na ovoj žabokrečini od ZSE.
Baljezganje gluposti.
Umjesto da naprave sve da se povećava broj ulagača i ujedno i promet na ZSE, tako bi i ovo malo nas što je ostalo krenulo trgovati van na strane burze
PD: Slovenija planira gradnju drugog bloka NE Krško
Evo vijest za kolegu Savu i razmišljanja o solarnoj i inoj energiji. Treba se samo popeti na Sljeme i vidjeti kakvu energetsku strategiju imaju susjedi i kako razmišljaju o energetskoj neovisnosti (da ne spominjem Južni tok i sl.) [bye]
Samo mala opaska. Ne postoji porez na kapitalnu dobit. To je prvi u medijima puknuo Jurčić, a onda su Polančec i ostali ponavljali kao papagaji. To je ustvari porez na kapitalni dobitak.
Inače podržavam uvođenje tog poreza, ali u neka druga vremena. Ima svoje prednosti i nedostatke, o tome smo već raspravljali…
Jasna stvar. Dobit je samo jedna i to ona racunovodstvena – pozitivan/negativan poslovni rezultat, a on se sastoji od tekucih i kapitalnih dobitaka. Ako cemo biti do kraja precizni, taj porez ako se i uvede, zakonski bi se trebao zvati porez na kapitalne dobitke (capital gains tax). S druge strane u nasim zakonima stoje i kojekakve nebuloze tipa "derivati" kad je rijec o izvedenicama, a ustvari se radi o derivativima. Opet ruku na srce, takve stvari su ipak u dobroj mjeri cjepidlacenja.
Kad je rijec o porezu na kapitalni dobitak njega nikako ne bih podrzao (barem ne sljedecih 5 – 10 godina), ali bih podrzao recimo porez na dividende.
Sto se trenutne situacije tice, osobno ne podrzavam uvodjenje nikakvih novih poreza u kriznim vremenima nego upravo suprotno – porezna olaksanja. S druge strane nije mi jasno kako se u MFu po defaultu smatra da ce novi porezi i/ili vise porezne stope u slucaju postojecih poreza znaciti i vece porezne prihode… A nije mi jasno niti zasto kod nas jos nitko nije pokrenuo raspravu oko uvodjenja recimo flat taxa u slucaju oporezivanja dohotka?
Zašto plaćat porez na dividende? Zar tu nije plaćen porez od 20%?
Je ak trgujes ko firma tj. ulazi ti u RDG. Ak trgujes kao privatna osoba onda nekak ne placas bas nikakav porez na to.
Zašto plaćat porez na dividende? Zar tu nije plaćen porez od 20%?
Nije. Treba razlikovati poduzece i investitora. Poduzece je platilo porez na dobit, a ne investitor. Investitor ako dobije dividende placa porez na dividende (recimo 30-40 %, osobno sam za visu stopu). Porez na dividende je u osnovi isto porez na dohodak (fizicka osoba) ili porez na dobitak (pravna osoba) mada u ovom slucaju tekuci, a ne kapitalni. Nametanje tog poreza ne vidim u smislu povecanja poreznih prihoda vec u smislu poticaja zadrzavanja dobiti u podzecima sto ce se dugorocno bolje odraziti na njihov rast i razvoj, a time i na rast ukupne ekonomske aktivnosti.
Nije. Treba razlikovati poduzece i investitora. Poduzece je platilo porez na dobit, a ne investitor. Investitor ako dobije dividende placa porez na dividende (recimo 30-40 %, osobno sam za visu stopu). Porez na dividende je u osnovi isto porez na dohodak (fizicka osoba) ili porez na dobitak (pravna osoba) mada u ovom slucaju tekuci, a ne kapitalni. Nametanje tog poreza ne vidim u smislu povecanja poreznih prihoda vec u smislu poticaja zadrzavanja dobiti u podzecima sto ce se dugorocno bolje odraziti na njihov rast i razvoj, a time i na rast ukupne ekonomske aktivnosti.
[/quote]
kolega, ja se isto tako ne slažem s vama.
poduzeće plaća sve poreze, i na kraju porez na dobit. Nakon toga dobit se može podignuti. Ne vidim razliku u tome, da li dobit diže Firma d.d. ili ivo ivić, koji je vlasnik dionica (čitaj: djela Firme).
Možda bi bilo dobro da država uvede i porez na džeparac koji dajemo djeci? Tu ima dosta utaje i evazije. Zašto da netko izbjegava plaćanje poreza a ima prihode, doduše neujednačene ali ipak prihode.
Eto rješenja za izlaz iz krize.
Zašto bi prihod poduzeća a koji je veći od rashoda, pa onda ode u dobit, plati se porez na dobit, pa porez na isplaćene dividende ( to već plaćamo ) pa onda od dividende ja dam djeci, pa onda ona izbjegnu plaćanje poreza. E to nikako nije u redu. Jer da onda to hoće odmah potrošiti, država bi uzela svojih 23%, ali gadovi neće da kupe mikiće nego štede i ubijaju sirotu državu u pojam.
Nije ni čudno da Šuki jedva spaja kraj s krajem.