Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Nadam se da je ovo istina

http://www.jutarnji.hr/popijac-novi-ministar—milinovic-drugi-covjek-u-vladi/342214/

Đuro Popijač novi ministar gospodarstva! ako je istina onda bravo Jadranka! čovjek iz gospodarstva i čovjek koji razumije kako gospodarstvo i kapitalizam funkcioniraju. Pratio sam ga u javnim nastupima i nadao se da će dobiti priliku, odličan izbor!

Popijač je katastrofa.
Ne znam kako nekome može pasti napamet da bi bilo tko iz HDZ-a mogao postaviti nekog kompetentnog za ministra gospodarstva.
Postavili su bezveznjaka koji godinu dana daje izjave da se on i HUP slažu sa potezima Vlade i da cijene napore koji se čine.Ej, zamisli čovjeka koji je na vrhu udruge poslodavaca i daje takve izjave dok Vlada čini sve da bi uništila kompletno gospodarstvo.
Zato i je imenovan za ministra.Jer se dobro ulizuje

AZ FONDOM DO BLAGOSTANJA

Nadam se da je ovo istina

http://www.jutarnji.hr/popijac-novi-ministar—milinovic-drugi-covjek-u-vladi/342214/

Đuro Popijač novi ministar gospodarstva! ako je istina onda bravo Jadranka! čovjek iz gospodarstva i čovjek koji razumije kako gospodarstvo i kapitalizam funkcioniraju. Pratio sam ga u javnim nastupima i nadao se da će dobiti priliku, odličan izbor!

Popijač je katastrofa.
Ne znam kako nekome može pasti napamet da bi bilo tko iz HDZ-a mogao postaviti nekog kompetentnog za ministra gospodarstva.
Postavili su bezveznjaka koji godinu dana daje izjave da se on i HUP slažu sa potezima Vlade i da cijene napore koji se čine.Ej, zamisli čovjeka koji je na vrhu udruge poslodavaca i daje takve izjave dok Vlada čini sve da bi uništila kompletno gospodarstvo.
Zato i je imenovan za ministra.Jer se dobro ulizuje
[/quote]

Evo sad javise na vijestima RTL-a da ce proracun za slijedecu godinu ostati na razinama iz ove. Dakle, nema kresanja placa, penzija, opcina…. Treba li komentar ikakav?

@ Alien
S obzirom da je do sada svake godine rastao, to da će stagnirat je za nas dobra vijest. Sa katastrofalno lošeg se pomičemo prema jako lošem.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Dodajmo inflaciju 4-6%, zapravo i nije tako loš.

Just another day in paradise

@ Alien
S obzirom da je do sada svake godine rastao, to da će stagnirat je za nas dobra vijest. Sa katastrofalno lošeg se pomičemo prema jako lošem.

Pa dobro ak tak gledas je OK imas pravo. Samo i ti i ja znamo da nama trebaju radikalniji rezovi u proracunu na rashodovnoj strani. Ne zaboravi da je PDV dignut na razinu da smo 6. po visini PDV-a na planeti i jos je uveden "harac" i sve to nam bas i ne pomaze previse.

Hrvatska je u deflaciji i svaka kuna vrijedi više.
Navijo sam za Škegru, ne volim kad igrači mjenjaju strane i nisam fan udruga biločega…al dobro ne može uvijek bit po mom. [rolleyes]

Đuro Popijač demantirao da je on novi ministar gospodarstva
Odakle vam to? Ja za to nisam čuo – kazao je kratko Đuro Popijač iz HUP-a upitan je li točno da je on novi ministar gospodarstva. I neslužbeni izvori iz Vlade demantiraju da je Popijač novi ministar gospodarstva.

Vaš link

Ajd,fala Bogu

AZ FONDOM DO BLAGOSTANJA

Navijo sam za Škegru, ne volim kad igrači mjenjaju strane i nisam fan udruga biločega…al dobro ne može uvijek bit po mom. [rolleyes]

Teško da ćemo u deflaciju kad je 60% robe i sirovina iz uvoza.

btw. Škegro bi navodno i pristao pod uvjetom da ima kontrolu nad 5 ključnih ministarstava. Čini se da ozbilji razgovori tek predstoje.

Teško da ćemo u deflaciju kad je 60% robe i sirovina iz uvoza.

btw. Škegro bi navodno i pristao pod uvjetom da ima kontrolu nad 5 ključnih ministarstava. Čini se da ozbilji razgovori tek predstoje.
[/quote]
Kako mjeriš inflaciju/deflaciju…na izvoru ili na ušću?
Ja na izvoru, tj. novčanu masu, a ona je svaki mjesec manja…14% naspram prošle godine.
A i na ušću, tj. potoršačkim cijenama je isto manje.

Kod nas je u pitanju svođenje na razumne marže. Daleko smo mi od deflacije.

Od početka godine ponuda novca je manja za skoro 2 milijarde kuna što ukazuje na snažan pad gospodarske aktivnosti. Ako je suditi prema podacima središnje banke, gotovo da i nema novih plasmana.
Iz posljednjeg je Biltena Hrvatske narodne banke vidljivo da nema novih plasmana privatnom sektoru, već samo državi, te se postavlja pitanje što će banke s novcem, ako ga ne plasiraju u poslove koji će u dogledno vrijeme stvoriti dohodak.
U prvih deset mjeseci prosječno je u optjecaju bilo 11 posto manje novca nego lani, pa se novčana masa sa 17 milijardi kuna krajem prošle godine smanjila na 15-ak milijardi kuna početkom studenoga. Novčana masa rasla je na mjesečnoj razini samo u srpnju i to zbog turizma, no od tada se stalno smanjuje tako da je početkom studenog iznosila 15,3 milijardi kuna.
I reprogrami banaka ukazuju da njihovi komitenti sve teže vraćaju kredite, a trenutno je reprogramirano preko 4,5 mlrd kuna kredita. Sektoru stanovništva banke su u kolovozu reprogramirale 380 milijuna kuna kredita koji nisu plaćeni dulje od 90 dana (praktično nenaplativi) više nego u srpnju, a u toj kategoriji neplaćanja duljeG od 90 dana je i reprogram preko milijardu kuna kredita privatnih poduzeća. Ukupno je u kolovozu bilo reprogramirano 1,7 mlrd kuna nenaplativih kredita preko 90 dana više nego u srpnju, a s obzirom na kretanja u gospodarstvu valja očekivati pogoršanje tog trenda.
Reprogrami kredita govore o tome da su banke procijenile kako njihovi dužnici trebaju doći do daha, ali ako gospodarstvu ne krene, a država ne provede strukturne reforme, to se neće dogoditi. Brodogradnja, zdravstvo, poljoprivreda, veliki nameti gospodarstvu, samo su neki od problema koji se ne riješavaju godinama, a sada prijete da unište kakvu-takvu stabilnost javnih financija.
A prognoze za sljedeću godinu nisu dobre: uz rast nezaposlenosti i troškova života (plina i struje) valja u prvom i drugom kvartalu 2010. očekivati daljnje pogoršanje naplate i rizičnosti plasmana, jer će poduzeća biti sve nekonkurentnija, a kupovna moć građana sve manja.

Vaš link

AZ FONDOM DO BLAGOSTANJA

S druge strane, likvidnost bankarskog sustava je i više nego zadovoljavajuća pa se procjenjuje da je trenutni višak likvidnosti između osamsto milijuna i milijardu kuna. Prema posljednjim podacima, ukupno posredovanje na međubankarskom tržištu iznosilo je 772 milijuna kuna, a prosječna kamata prekonoćnog trgovanja iznosila je svega 1,15 posto. Kako je likvidnost bankarskog sustava i više nego dobra, središnja banka do kraja godine ne planira obrnute repo aukcije. Drugim riječima, HNB procjenjuje da više nema što "relaksirati", možda samo kunsku obveznu rezervu.

Dosadašnja monetarna politika pridonijela je ublažavanju vanjskih neravnoteža gospodarstva i utjecala na to da su se banke lakše prilagodile financijskoj krizi i recesiji. Zahvaljujući tome, adekvatnost kapitala banaka je prosječno oko 16 posto što je vrlo visoka razina sigurnosti zbog čega je bankarski sustav stabilan, no ako nema plasmana poduzećima, gospodarstvo će i dalje tonuti.

Ovo ti je ispalo u citatu. [thumbsup]

New Report

Close