@Jozo
Svi tvoji postovi (mislim na ove zadnje o brodogradnji i šire) su izvrsni. Tvoja dijagnoza je apsolutno točna. ALI, (NHF) nama više ne trebaju stručnjaci za dijagnozu. Nama trebaju rješenja. Terapija. I to ona koja djeluje.
A tu baš ne vidim neko takmičenje tko će dati bolje rješenje. Prevladava jal i ogorčenje na sve i svakoga. Mi se moramo otkačiti od toga.
Ja sam siguran da u ovom društvu ima dosta ljudi koji su sposobni,nekorumpirani i hoće raditi.
U mom poslu imam stalne kontakte sa vrhunskim kadrovima (managerima i raznim specijalistima) iz EU zemalja i mogu odgovorno reći da mi nismo ništa inferiorniji (u mnogim područjima možemo se nametnuti).
Znači, mi nismo bedasti, i možemo stvari postaviti kako treba, ali mora se pojaviti na pozornici neka snaga koja će zadobiti povjerenje i uvesti neka nova pravila rada i života.
Zapamtite: svaka drzava ima nekoliko stupova na kojima stoji. Kad se konacno upropasti brodogradnja, nasa ce ostati samo na 2 stupa a to je vrlo nestabilno. I nije bitno sta cemo mi uc u EU bla bla … tek cete onda vidjet sranje koje ce nas zadesit. Treba stvarat a ne rasprodavat.
Objasnite to sebi i djeci
Odlično rečeno. Zaista ne znam kako to objasnit djeci.
Stup srama, plača i korupcije zvan "hrvatska brodogradnja" se drži predugo i ravan je tragediji višestruko preskupe cestogradnje.
Brodogradilišta sravnit sa zemljom država, a ne to prepustit novim vlasnicima, koje jedino i isključivo zanima zemlja. Amen.
Novac kojim se mazao vrat debelim rukovodiočkim guskama, kupovao sindikalni mir i financirale variočke pijanice je mogao biti uložen u razvoj moderne industrije, poticati proizvodnju i preradu, da ne izvozimo sirovine i sve ostalo da ne nabrajam.
Da, 20 tisuća kopača nosa bi išlo doma, sposoban dio bi se zaposlio u novim industrijama a otvorilo bi se 30 tisuća novih radnih mjesta sa desecima prosutih milijardi.
Objasnite vi djetetu da je vrijednije radno mjesto jednog škveranina nego poticanje zapošljavanja njegovog oca ili majke.
@Jozo
Svi tvoji postovi (mislim na ove zadnje o brodogradnji i šire) su izvrsni. Tvoja dijagnoza je apsolutno točna. ALI, (NHF) nama više ne trebaju stručnjaci za dijagnozu. Nama trebaju rješenja. Terapija. I to ona koja djeluje.
A tu baš ne vidim neko takmičenje tko će dati bolje rješenje. Prevladava jal i ogorčenje na sve i svakoga. Mi se moramo otkačiti od toga.
Ja sam siguran da u ovom društvu ima dosta ljudi koji su sposobni,nekorumpirani i hoće raditi.
U mom poslu imam stalne kontakte sa vrhunskim kadrovima (managerima i raznim specijalistima) iz EU zemalja i mogu odgovorno reći da mi nismo ništa inferiorniji (u mnogim područjima možemo se nametnuti).
Znači, mi nismo bedasti, i možemo stvari postaviti kako treba, ali mora se pojaviti na pozornici neka snaga koja će zadobiti povjerenje i uvesti neka nova pravila rada i života.
Takodjer i kod mene.
Ali rjesenje nije switch pa da da ukljucis i sve bude rijeseno.
Rjesenje je PROCES. Evo sta se tice brodogradnje, ja te uvjeravam da bi se za mjesec dana nacrtao put rjesenja kad bi se zadovoljili uvjeti:
– konsenzus oko strateske politike drzave vezane uz industriju
– eliminiranje bandita koji se jos nekaznjeno vuku po skverovima, ministarstvoma itd
– novi (a stari) tim od par sijedih glava, par mladih, par povratnika iz inostranstva
Dobre sluge – losi gospodari. Nije to jal. To su cinjenice. Da ti ja sad crtam sta je Hrvatska bila u brodogradnji, industriji, energetici, oil&gasu itd… i kako se sve to sistematski rusi …Da ti pisem kako su i moje kolege najbolji od najboljih… ali vani a ne doma… mislim da nema smisla ovdje.
Svako rjesenje treba poci od cinjenica. Od istine. Nema nista od onih parola : ej ajmo sad sve zaboravit .. od sutra cemo sve iznova i posteno [bye]
Kamo srece da je tako krenulo 1995 pa da smo nakon rata razvili ono sta smo imali a ne zivili na tudjoj moci i upropastavali sve redom (courtesy dr. Slavko Kulic).
A mi smo zbilja malen narod na zajebanoj poziciji. Malo nam treba da uzletimo a jos manje da nestanemo. Sto je SVIMA oko nas u jako dobrom interesu !!!!
Brodogradnju kao i niz drugih djelatnosti treba početi rješavati od off shore poreznih oaza, a kao dobar preduvjet za to je da pojedini "Žužuli" počnu raditi svoj posao u službama koje su za to nadležne i koje plaćamo kao porezni obveznici. Ako im je to ipak prekomplicirano imaju izbor javiti se na natječaj u kojekakve zaklade sastavljene od interesantnih likova i nastale od sumnjivog novca. [lol]
Objasnite vi djetetu da je vrijednije radno mjesto jednog škveranina nego poticanje zapošljavanja njegovog oca ili majke.
Zaposljavanje u cemu? Investicije u sto? Zar ne bi banke do sada vec odobrile stotine kredita za "nove" projekte nevezano uz skverove i subvencije da ih ima? I da je kod nas feasible ikakav busines sa ovim overheadom?
Kriva adresa SLK . Kriva adresa.
Kao sto rekoh na prethodnoj stranici: od same brodogradnje zive i rade firme od Karlovca, Makedonije, Slovenije , Bosne a o Dalmaciji i Istri da ne govorimo. Iznenadili bi se kako je dug popis. Koliko se tu sinergije i razvoja moglo dobiti. Na tome treba raditi jer je to, skole i fakulteti ZAJEDNO temelj za "nove industrije" kako ti kazes.
"Kopaci nosa" su se pokazali jako dobrima tj najboljima od Koreje, Kine , Gulfa pa do Italije.
Kriva adresa SLK i za mene spadas u onu kratkovidnu skupino koja se ne bi trebala baviti ovim pitanjem. Pozdrav
Jozo, ne da mi se ulazit u rasprave jer smo ih prošli barem deset puta na ovom Forumu.
Sravnit sa zemljom i to je trebalo davnih dana. Žali Bože ulupanih milijardi.
EDIT: Tako će na kraju i biti.
Nerentabilno zauvijek. Ugasiti.
Pogledaj si primjer klavirske industrije u US tridesetih, koji je Conan Obri jednom izvrsno objasnio.
Jozo, ne da mi se ulazit u rasprave jer smo ih prošli barem deset puta na ovom Forumu.
Pogledaj si primjer klavirske industrije u US tridesetih, koji je Conan Obri jednom izvrsno objasnio.
a dobro kad ti tako kazes. klavirska industrija…. [lol] sad si me nasmijao. Nadam se da ti i Conan mladje kolege na forumu i da niste sudjelovali u “izradi strategije pomorske orijentacije”.
Jeste li vi svjesni sta sve nudi izlaz na more i sta sve drzava na ovoj poziciji mora poticati?
Jet ski? [lol]
Ukucam na gogle: pomorska orijentacija i ispadne Rudolf. Kaze da mu ni dan danas nije jasno… hebate nas su tisucljecima tukli i hebavali zbog obale. Ukljucujuc i posljednji rat. Jel to vi mislite da je to bilo zbog turizma ?? Jooo jebem ti opce obrazovanje!!!
SJEĆANJA PRVOG I JEDINOG MINISTRA POMORSTVA
IZGUBLJENA POMORSKA ORIJENTACIJA
U ratu smo sačuvali cjelokupnu flotu, izgubili smo samo jedan manji putnički brod. Ni dan-danas ne znam što se i kako dogodilo s hrvatskim brodarskim tvrtkama koje su sredinom i krajem devedesetih osakaćene ili nestale
Piše dr. Davorin Rudolf
U vrijeme radosnih euforija koje su pratile stvaranje samostalne hrvatske države 1990. i 1991., ondašnji državni vrh je bio proklamirao »jadransku orijentaciju Hrvatske«. Sintagmu je tijekom predizbornih aktivnosti 1990. lansirao Zvonimir Marković, podrijetlom iz Kučina kraj Splita. Kad sam došao na razgovor s …
a dobro kad ti tako kazes. klavirska industrija…. [lol] sad si me nasmijao. Nadam se da ti i Conan mladje kolege na forumu i da niste sudjelovali u "izradi strategije pomorske orijentacije".
Jeste li vi svjesni sta sve nudi izlaz na more i sta sve drzava na ovoj poziciji mora poticati?
Jet ski? [lol]
[/quote]
Kod nas izlaz na more jedino služi kao polazište za jedrenje na jahti. [lol]
Nasa brodogradnja je preslik Hrvatske u malom….
E sad dobro razmisli jer si ovom recenicom SVE rekao i daj mi reci koja ce to ekipa politicara koji su na sceni sami sebi otpiliti granu na kojoj sjede (citaj: kradu i pljackaju). Ja ih ne vidim. Usput, da ne bune zabune, nisu samo politicari krivi vec i sam narod jer je, budimo iskreni, debelo preko 50% korumpiran i sklon korupciji. A to se ne moze iskorijeniti prek noci. Za to su potrebne generacije ili da na vlast dodje diktator koji bi red i disciplinu uveo silom a pri tome ne bi i sam bio kriminalac i skrenuo u korupciju. Mission impossible.
Nema tu nikakve prodaje.
Prvo treba strijeljat i zatvorit nekolicinu kriminalaca iz uprava, nabava, prodaja, HBa itd
Drugo: otvorit valjaonicu limova u Hr ili BiH (u nasem vlasnistvu). Najbolje bi bilo splitsku zeljezaru, sad kad plin dodje dolje. Zamislite 5-6 brodogradilista a limovi se uvoze ec 2 desetljeca !!! [lol]
Trece: pokrenit kovacnicu koljenastih osovina za motore u Travniku (stara kov) ili kod nas. Zamislite: 3-4 tvornice motora a kljucni dio se uvozi i ceka godinama!!! Da smo samo otvorili kov vec bi plivali lovi ili bi nas neko kupio u nultom krugu. Ne mogu se proizvodit brodovi bez NAJVAZNIJIH komponenti
Cetvrto: poslat mesinja okolo da ugovori serije novogradnji kod rusa, arapa itd . Ali bez nadana i ostalih lesinara koji se grebu za zub. Ako mora , neka bude diskont 5-10% ali serija mora biti visegodisnja. Treba premostit ovo sranje na marketu
Peto: Centralizirat nebavu i dizajn. Dizajn je jedino sta jos vrijedi. Treba od toga napravit jos jaci leverage
Sesto: eliminirat nekorisnu administraciju pa dat radnicima 51% dionica (bez prava na prodaju 4-5 godina) a 49% bankama … biti oprezan sa zemljistem
itd itd do daljnega odhebat eu i neli kroes. to je ionako banda muktasa koji bi se ogrebali o rodjenu mater na samrtnoj postelji
Zapamtite: svaka drzava ima nekoliko stupova na kojima stoji. Kad se konacno upropasti brodogradnja, nasa ce ostati samo na 2 stupa a to je vrlo nestabilno. I nije bitno sta cemo mi uc u EU bla bla … tek cete onda vidjet sranje koje ce nas zadesit. Treba stvarat a ne rasprodavat.
Objasnite to sebi i djeci
[/quote]
Odličan post. [thumbsup] … ali je nerealan [bye]
[/quote]
Mislim da ta brodogradilišta nemaju perspektive sa ovom vrstom proizvodnje. Jednostavno ako ne napreduješ brzo sa tehnologijom ovi sa istoka te stignu i ubiju sa jeftinom radnom snagom. Mi tehnološki i obrazovno ne napredujemo godinama i postajemo sve nekonkurentniji.
Prodati sve. Oni koji imaju šanse da profitalno posluju će i nadalje praviti brodove, drugi će se zatvoritit i na njihovim mjestima će se otvoriti nešto drugo (vjerojatno hoteli). Pokušavamo izbjeću neizbježno, samo što više odgađamo više nas košta.
E sad dobro razmisli jer si ovom recenicom SVE rekao i daj mi reci koja ce to ekipa politicara koji su na sceni sami sebi otpiliti granu na kojoj sjede (citaj: kradu i pljackaju). Ja ih ne vidim. Usput, da ne bune zabune, nisu samo politicari krivi vec i sam narod jer je, budimo iskreni, debelo preko 50% korumpiran i sklon korupciji. A to se ne moze iskorijeniti prek noci. Za to su potrebne generacije ili da na vlast dodje diktator koji bi red i disciplinu uveo silom a pri tome ne bi i sam bio kriminalac i skrenuo u korupciju. Mission impossible.
[/quote]
Possible possible [thumbsup]
Bas zato sto smo maleni i zato sto dolazi "prime time". Da kojim slucajem ti, ja i ostali sudionici ove diskusije porazgovaramo malo sa bliznjima i kolegama o tome sta: hrvatska obala, otoci, luke, terminali, brodogradilista, knowhow, novogradnje, remonti, cruiseri, INA, Janaf, oil&gas u Jadranu , prateca industrija predstavljaju … za mjesec dana svi sve znaju.
Onda automatski znaju da nas opet gaze strana govna uz pomoc domacih govana kako bi postali vlasnici svega toga. Jer je to U SRCU EVROPE gotovo jedino sta vrijedi u Hrvatskoj.
E to ce sva djeca koju ja znam znati.