zato što sam mislio da se podrazumijeva da svi znaju o kojem fakultetu govorim – naravno da se radi o FER-u, iz opisa situacije je jasno da takvo nešto vjerojatno niti nije moguće negdje drugdje osim na FER-u na kojemu ne samo da je moguća nego i aktualna stvarnost.
Ono što je Adris grupa u korporativnom svijetu RH, to je FER u "akademskom svijetu RH" – mjesto gdje se cijeni rad, efikasnost, poštenje – gdje se teži uspjehu tj. rezultatima.
Sad sam vidio tek o čemu pričaš…procedura je ista i na EFZG.
Old school prepisivanje se kažnjava samo izbacivanjem s isipita, a ove nove fore s bubama, mobitelima, kamerama koje je uzelo maha se kažnjava strože, 6 mjeseci zabrane, komisija, izbacivanje…
Uglavnom pretjeruješ u glorificiranju FERa kao i u dužini postova. [smiley]
Evo kako su se talijani dosjetili antirecesijske mjere, ali nije dugo trajalo [lol] [lol]
RIM – Osam osoba uhitila je policija u blizini Salerma, na jugu Italije, zbog sudjelovanja u mreži prostitucije koja je organizirala tjednu lutriju, s isplatom dobitaka ‘u naturi’, pišu u subotu talijanska glasila. Vođa skupine, poslovođa u jednom baru, dovodio je žene iz Brazila, Kube i Venezuele kojima je oduzimao putovnice kako bi ih natjerao na prostituciju. Svodnik je u baru vikendom organizirao lutriju u kojoj su glavni dobitci bili seksualni odnosi s djevojkama koje je držao u zatočeništvu. Cijena listića bila je 10 eura. (Hina/AFP)
Evo kako su se talijani dosjetili antirecesijske mjere, ali nije dugo trajalo [lol] [lol]
RIM – Osam osoba uhitila je policija u blizini Salerma, na jugu Italije, zbog sudjelovanja u mreži prostitucije koja je organizirala tjednu lutriju, s isplatom dobitaka ‘u naturi’, pišu u subotu talijanska glasila. Vođa skupine, poslovođa u jednom baru, dovodio je žene iz Brazila, Kube i Venezuele kojima je oduzimao putovnice kako bi ih natjerao na prostituciju. Svodnik je u baru vikendom organizirao lutriju u kojoj su glavni dobitci bili seksualni odnosi s djevojkama koje je držao u zatočeništvu. Cijena listića bila je 10 eura. (Hina/AFP)
Pa siva ekonomija kratkoročno zapravo pozitivno djeluje u recesiji jer novac zarađen tamo ipak završava u susatavu, dugoročno naravno potkopava ekonomiju.
zato što sam mislio da se podrazumijeva da svi znaju o kojem fakultetu govorim – naravno da se radi o FER-u, iz opisa situacije je jasno da takvo nešto vjerojatno niti nije moguće negdje drugdje osim na FER-u na kojemu ne samo da je moguća nego i aktualna stvarnost.
Ono što je Adris grupa u korporativnom svijetu RH, to je FER u "akademskom svijetu RH" – mjesto gdje se cijeni rad, efikasnost, poštenje – gdje se teži uspjehu tj. rezultatima.
Sad sam vidio tek o čemu pričaš…procedura je ista i na EFZG.
Old school prepisivanje se kažnjava samo izbacivanjem s isipita, a ove nove fore s bubama, mobitelima, kamerama koje je uzelo maha se kažnjava strože, 6 mjeseci zabrane, komisija, izbacivanje…
Uglavnom pretjeruješ u glorificiranju FERa kao i u dužini postova. [smiley]
[/quote]
Svatko svoga konja hvali 😀
Ali mislim da ne pretjerujem ni unatoč tome. Naime nedvojebeno je da je FER po svemu daleko bolji od bilo kojeg fakulteta u RH, nije savršen – ali je daleko najbolji – a to je bila poanta moga posta. Komparativne kvalifikacije a ne apsolutne. Ništa nije savršeno ali je nešto bolje od drugoga i to nešto ponekad unatoč tome teži biti još boljim – ovo je takav primjer, i to je ono bitno.
Neka se ugledaju svi na FER, ne moraju mu priznati njegovu "superiornosti", ali neka se samo mudro ugledaju… i bit će super.
Naravno da FER ima svojih mana ali on svoje mane uvijek nastoji popraviti, nikada nije zadovoljan postojećim nego teži nečemu višem… a uostalom i već sada u ovakvom stanju kakvom je jedini je fakultet u RH sa međunarodnom akreditacijom ugledne akreditacijske agencije koja jamči da ta njegova faktička kvaliteta bude i službeno priznata, prepoznata i uvažena u Europi i svijetu kako bi njegovi B.Sc. i M.Sc. nakon što izađu u svijet bili jednakopravni i jednako u praksi (prilikom zapošljavana…) barem što se tiče te komponente (akademska pozadina) cijenjeni potpuno jednako kao i njihovi kolege iste struke izašli sa bilo kojeg od najuglednijih europskog sveučilišta. Zato služi akreditacija, za to služi sustav upravljanja kvalitetom, za to služe svi mehanizmi nadzora kvaliteta… to ovako kad se priča izgleda suhoparno ali to je važno, treba imati kvalitetu, i treba imati "priznanje" za tu kvalitetu kako bi se ta kvaliteta mogla u potpunosti i iskoristiti ne samo u zemlji nego i u inozemstvu a bez nekih prepreka koje tu mogu stajati iz nepoznavanja pojedine zemlje, njenih visokih učilišta i njihove kvalitete…
Prepisivanje je nešto što se svuda (osim na Balkanu), ne samo u Japanu, nego i u Europi a pogotovo u Americi smatra nečim ekstremno neprimjerenim, nedpoustivim… zato tako jako kažnjavanje te teške povrede Etičkog kodeksa. Na EFZG očito preslabo to kažnjavaju, nekako su se sa tim mobitelima i sl. više usmjerili na sredstvo počinjenja prekšaja nego sam prekršaj što mi je apsurdno. Nije bitno kako i iz koje pobude je student htio varati na ispitu, varanje je varanje, svaki pokušaj varanja ma kako bio "bezazlen i klasičan" treba na jednako oštar način sankcionirati.
Prepisivanje je nešto što se svuda (osim na Balkanu), ne samo u Japanu, nego i u Europi a pogotovo u Americi smatra nečim ekstremno neprimjerenim, nedpoustivim… zato tako jako kažnjavanje te teške povrede Etičkog kodeksa.
Ja sam se školovao u Europi i prepisivao sam jednako kao ovdje, i oni od mene i ja od njih.
A Nikola Tesla bi ti isto imo šta za reć o prepisivanju u americi. [lol]
Kolega treba ti hitno reality check, a ljubavna pisma i ode radosti bolje ostavi za komade,
EFZG komade ak budeš imo sreće. [thumbsup]
Prepisivanje je nešto što se svuda (osim na Balkanu), ne samo u Japanu, nego i u Europi a pogotovo u Americi smatra nečim ekstremno neprimjerenim, nedpoustivim… zato tako jako kažnjavanje te teške povrede Etičkog kodeksa.
Ja sam se školovao u Europi i prepisivao sam jednako kao ovdje, i oni od mene i ja od njih.[/quote]
sram te bilo 🙂 Na FER-u to ne bi tek tako lako. Mogao bi, ali veliki bi to bio rizik – ne isplati se.
njega nisam poznavao, umro je skoro pola stoljeća prije moga rođenja.
EFZG komade ak budeš imo sreće. [thumbsup]
jedno je biti svjestan stvarnosti i pokoravati joj se – drugo je biti svjestan realnosti i nju pokoravati svojim zamislima ("mijenjati svijet") – ovo drugo se zove idealizam, istina – nije baš pametno biti idealist. Ali što češ, neki se ne žele pomiriti sa činjenicom da ne mogu utjecati na stvari oko sebe, pa pokušvaju… možda bezuspješno.
P.S. Vidi se da dugo nisi bio na FER-u… vremena se mijenjaju – komada je i na FER-u, sve više
[thumbsup] Zgodnih… i pametnih… (ponkead i sa oba ova epieta), neki vole zgodne i glupe, različiti su ukusi.
neki vole zgodne i glupe, različiti su ukusi.
bolje zgodna i glupa nego ružna i glupa [thumbsup]
znam 2 ljudi s fer-a i nisu me previše oduševili. ostavljaju dojam fah idiota… doduše oni bar znaju svoj fah (ili možda samo meni tako djeluju?) za razliku od hrpe ljudi koje znam s ekonomije a koji ne razlikuju bilancu i RDG… ali book smarts imaju granicu do kuda možeš s njima dogurat, za nešto više je uvijek trebalo biti i street smart
znam 2 ljudi s fer-a i nisu me previše oduševili. ostavljaju dojam fah idiota… doduše oni bar znaju svoj fah (ili možda samo meni tako djeluju?) za razliku od hrpe ljudi koje znam s ekonomije a koji ne razlikuju bilancu i RDG… ali book smarts imaju granicu do kuda možeš s njima dogurat, za nešto više je uvijek trebalo biti i street smart
Ja imam par poznatih gore i taj book smart je nadaleko precijenjen. Efzg, nakon ove afere index možda i bude nešto od tog faksa. Iako sam ja uvijek skeptičan glede fakseva gdje manekenke prolaze… Dakle, na faksu ne treba tražiti pamet već cice i guzice… [lol]
Dakle, na faksu ne treba tražiti pamet već cice i guzice… [lol]
ma glavni problem efzg je masa, a od te mase 95% ih studira ekonomiju jer ne zna šta bi drugo, jer je relativno lagano i jer se može svugdje zaposlit, na drugim je to puno manji postotak, dok su ferovci zaljubljeni u svoj fax i on im je početak i kraj svake rečenice.
meni su doktori najgori fah idioti.
bolje zgodna i glupa nego ružna i glupa [thumbsup][/quote]
takvih na FER-u nema, možda muških ružnih i glupih (ah, svuda je svakavkih ljud…), ali cure imaju bar neku od vrlina 😀
ne znam kako na ekonomiji, ali na FER-u većina ljudi razlikuju bilancu i RDG (svakako da bi trebali oni koji su prošli drugu godinu faksu i položili "Inženjersku ekonomiku", zapravo čak možda i oni koji su prošli 2. semestar tj. položili "Menadžment u inženjerstvu", nekako mi se čini da se finacijske izvještaje zapravo još tamo radilo) – jedino se ponekad pitam koliko to razlikuje naš FER-ovac g. Zoran Bohaček (direktor Hrvatske udruge banaka), šalim se – ok je on, iako se nekad ne slažem sa njegovim stavovima… ali nisam ja stručnjak, ja sam za sada još "prilično u svome fah-u", dok ne položim CFA, to planiram čiim budem imao vremena. Moram nabaviti literaturu za početak.
Inače mi je jedan od najfora (uzora :D) među našim FER-ovcima mr.sc. Hrvoje Patajac, šef kontrolinga u Adris grupi (i član nadzornog odobra – nije mi jasno kako je tamo dospio, on koliko znam uopće nije neki veliki dioničar Grupe… ali eto valjda su ga predložili veliki dioničari iz Uprave tj. njihov je član), on sigurno nadprosječno za jednog FER-ovca zna ovu zanimljivu financijsku tematiku – ja ga možda preteknem [lol] , u svakom slučaju svašta me zanima i nikako ne mislim ostati usko "u svom području", ako ništa drugo jednoga ću dana položiti CFA i to će mi biti osobno dovoljni "cerftifikat" koji potvrđuje da nešto novo zanimljivo dodatno "izvan svog područja" znam – lijepo je svašta znati, slažem se, biti usko "u svom" području je bezveze…
ma glavni problem efzg je masa, a od te mase 95% ih studira ekonomiju jer ne zna šta bi drugo, jer je relativno lagano i jer se može svugdje zaposlit, na drugim je to puno manji postotak, dok su ferovci zaljubljeni u svoj fax i on im je početak i kraj svake rečenice.
Mislim da je to problem svih ekonomskih fakseva. Al opet dok masa plaća školarine, profesori mogu nesmetano putovati. Kako bi se bolje pripremili za predavanja i vani skupili iskustvo koje će prenijeti studentima. Not [lol]
One koje zanima ekonomija i razumiju ju ionako nije previše briga što se radi na faksu, već razmišljaju što će im od te gomile informacija kasnije trebati…
meni su doktori najgori fah idioti.
stomatolozi su mi vrh. koja je suštinska razlika njih i šljakera sa bušilicom i gletalicom osim što ovi prvi rade na manjim površinama?
mainstream medicina kao i puno drugih branši je fundamentalno debilna gdje netko dođe s nekim problemom a onda doktor otvori knjigu, vidi šta piše o tom problemu i prenese to pacijentu. cca 90% medicine je takvo. i to ne samo primarne nego i specijalističke. a u doba interneta ti više ne treba doktor jer tu njegu knjigu sad imaš kod sebe. onaj dio medicine koja pokušava prepoznati i liječiti stvarne uzroke a ne samo vidljive posljedice je druga priča.