Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Na prvoj aukciji nekretnina nije prodana nijedna nekretnina.

Prodavači očito ne znaju osnove ekonomije u čijoj je srži ideja da sve ima svoju cijenu… oni očito još ne mogu prihvatiti da je fer cijena njihovih nekretnina danas možda bitno niža nego li oni to sebi zamišljaju.

Ne možemo mi izmisliti koliko "vrijedi" naša nekretnina – to određuje zakon ponude i potražnje. Ovdje očito ponuda nije ozbiljno shvatila poruku potražnje.

Smiješno je kada netko svoju nekretninu ide procjenjivati na temelju npr. troška izgradnje – to je totalno apsurdno i suprotno svim zakonitostima ekonomije. Prema takvoj teoriji u tržišnoj ekonomiji ne bi bilo moguće činiti gubitke, bankrotirati i sl. Naravno da fer cijena naše nekretnine može biti i bitno niža nego li je bio trošak njene izgradnje – to se zove prodati s gubitkom, to se zove loše odrađeni biznis. Neki još uvijek ne žele sami sebi priznati da su napravili loš biznis. Nekada se mora izgubiti. Nekada se mora bankrotirati. To je normalno.

Smiješno je kada netko svoju nekretninu ide procjenjivati na temelju npr. troška izgradnje – to je totalno apsurdno i suprotno svim zakonitostima ekonomije.

polako s kategoričkim izjavama Lynx, to je također jedna od stvari koju tržište ne tolerira. [thumbsup]
http://en.wikipedia.org/wiki/Cost-plus_pricing

Smiješno je kada netko svoju nekretninu ide procjenjivati na temelju npr. troška izgradnje – to je totalno apsurdno i suprotno svim zakonitostima ekonomije.

polako s kategoričkim izjavama Lynx, to je također jedna od stvari koju tržište ne tolerira. [thumbsup]

[/quote]

Ma trebalo je te sitne građevince (mahom sa tem.kapitalom od 20.000 kn) natjerati da sve nekretnine koje imaju na lageru kao i one nedovršene revaloriziraju svaki mjesec po tržišnim cijenama (koje su to odlučili bi neovisni procijenitelji), ukoliko bi iznosi te imovine pali ispod određene cijene, za isti iznos otvorili bi rezervacije…pa da vidimo onda tko bi gradio..da li bi bilo balona i što je važnije nekretnine bi imale primjerenije cijene.

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

[/quote]
pa ti sad govoriš iz perspektive prodavača, a ja upravo govorim o tome kako je prodavač tek jedna strana medalje, druga strana medalje je kupac sa svojom cijenom koju je spreman platiti – oni se negdje "između" moraju "kompromisno" naći… to se zove tržište. Na tržištu netko može i izgubiti, nije uvijek win-win situacija.

Lako je prodavaču izračunati koliko bi on htio da mu netko plati… ali onaj koji kupuje ako to ne želi… i u pozicji je da čeka, traži na drugom mjestu… ima možda više vremena nego prodavač i može "odugovlačiti i iscrpljivati prodavača pregovorima" ovaj što prodaje može ili skroz odustati od prodaje i zaključiti da je svoju npr. nekretninu ako o tome govorimo, izgradio za to kako bi u nju gledao i divio joj se – sasvim legitiman razlog za izgradnju [thumbsup]

A može i odlučiti pristati na neki kompromis u dogovoru sa kupčevim zahtjevima… pri čemu ako je u takvoj pozicji da ga je kupac/tržište dovoljno stisnuo ta prodaja može za njega predstavljati i gubitak – pa zar su "građevinci" jedini na ovom svijetu koji misle da ne mogu gubiti?? Koliko firmi prodaje robu ispod troška proizvodnje, bankrotira i to je to. Tako mogu i "građevinci", nisu oni cijepljeni protiv toga. Naravno uvijek mogu zaključiti, ukoliko su gradili svojim kapitalom pa ih ne pritišću banke, da su te kule i gradove izgradili sebi za dušu – da u njih gledaju i dive im se, tada naravno ne moraju pristajati na po njima "bezobrazne" ponude kupaca.

Nije vrag da te to cudi kolega? Vidjet ces kad ni nakon 3 spustanja cijena i 3 aukcije rezultat bude isti.

Nije vrag da te to cudi kolega? Vidjet ces kad ni nakon 3 spustanja cijena i 3 aukcije rezultat bude isti.
[/quote]
Čudi me da nije nijedna baš,
jednu su mogli radi promocije naštelat, da se neka sexytime udovica i pokvareni špekulant nabidavaju a publika uzdiše, ona na kraju pobjedi, zapali cigaru i izađe s tjelohraniteljem, a on bijesno baci kaput na šofera i zajapuren istrči, ženska poslije sjedne za šank u piano baru, meni naruči votku martini, promućkanu, ne promješanu i sebi kaj hoće… [rolleyes]

nije nijedna jer su prodavatelji u totalnom deliriju mislili kako će raja navaliti na njihove dragocjene nekretnine kao na vruće žemlje i postavili kvadrat između 2 i x tisuća eura.. Dajem glavu kako ih je većina mislila da će na dražbi postići višu cijenu nego ovako na tržištu (gledali na TV-u).. a ne kao priliku da ju poštopoto prodaju, za višu cijenu neg će biti "this time next year"

i Pašalić je cijenio one svoje kamene kućice preko 300 000 eura po komadu i to bez ikakvog popusta na količinu.. al se taj zahebo..

ne treba nama nikakva revizija privatizacije.. treba samo pustiti ekipu neka upravlja s tim šta su pokupili onako kako zna i po zakonu pa će to već naći put u prave ruke. Državu na stranu pa će danas sutra i Todorićev helikopter na dražbu..

https://childhealthsafety.wordpress.com/2012/03/14/government-experts-cover-up-vaccine-hazards/

Mene uopće ne čudi da nije prodana niti jedna nekretnina.Imam katalog i cijenik ponuđenih nekretnina i moram reči da sam bila iznenađena početnim cijenama,koje su čak i više nego što su trenutno cijene na tržoštu nekretnina. Mislila sam da če ova prva aukcija otvoriti jedan novi vid prodaje nekretnina,vjerodostojnijih cijena. Što se tiće Pašaličevih vila, bila sam tamo i moram reči da je to jedno arhitektonsko ruglo ,okruženo makijom i niskim raslinjem..dosta neuređen okoliš…pristup neuređen,ja bih rekla nedovršen posao. Tražiti 7 000 000 € za takvo nešto je i više nego prenapuhano.

Ima ljudi koji od svog bogatstva nemaju ništa osim straha da će ga izgubiti.

Mene uopće ne čudi da nije prodana niti jedna nekretnina.Imam katalog i cijenik ponuđenih nekretnina i moram reči da sam bila iznenađena početnim cijenama,koje su čak i više nego što su trenutno cijene na tržoštu nekretnina. Mislila sam da če ova prva aukcija otvoriti jedan novi vid prodaje nekretnina,vjerodostojnijih cijena. Što se tiće Pašaličevih vila, bila sam tamo i moram reči da je to jedno arhitektonsko ruglo ,okruženo makijom i niskim raslinjem..dosta neuređen okoliš…pristup neuređen,ja bih rekla nedovršen posao. Tražiti 7 000 000 € za takvo nešto je i više nego prenapuhano.

Mozda se covjek zabunio u valuti pa stavio € umjesto kn [lol]

Nije stvar u kažnjavanju, već je stvar tko će kažnjavati!

Da li su ti koji su bili u povjerenstvima i koji su isključivali studente svetci? Je li moguće da oni nisu napravili nikad ništo slično?

Kod nas je korupcija pravilo, a ne iznimka.

Naravno da je kad je sve podložno relativizaciji, a time i obezvređivanju baš na način na koji si ti to upravo napravio za situaciju prepisivanja na nekom faksu.
Jednom se mora podvuć crta!

Slučaj koji je naveo Lynx na nn fakultetu je izvrstan i predstavlja prvorazerdan mali korak na putu koji nas može izvući iz gliba u kojem sada jesmo.

@Lynx
pretpostavljam da se radi o FER-u?
Zašto ne navedeš ime faksa, ako je priča istinita jer je sjajna!?

a dok svoj život živim samom sebi Ja se divim

Nije stvar u kažnjavanju, već je stvar tko će kažnjavati!

Da li su ti koji su bili u povjerenstvima i koji su isključivali studente svetci? Je li moguće da oni nisu napravili nikad ništo slično?

Kod nas je korupcija pravilo, a ne iznimka.

Naravno da je kad je sve podložno relativizaciji, a time i obezvređivanju baš na način na koji si ti to upravo napravio za situaciju prepisivanja na nekom faksu.
Jednom se mora podvuć crta!

Slučaj koji je naveo Lynx na nn fakultetu je izvrstan i predstavlja prvorazerdan mali korak na putu koji nas može izvući iz gliba u kojem sada jesmo.

@Lynx
pretpostavljam da se radi o FER-u?
Zašto ne navedeš ime faksa, ako je priča istinita jer je sjajna!?
[/quote]
zato što sam mislio da se podrazumijeva da svi znaju o kojem fakultetu govorim – naravno da se radi o FER-u, iz opisa situacije je jasno da takvo nešto vjerojatno niti nije moguće negdje drugdje osim na FER-u na kojemu ne samo da je moguća nego i aktualna stvarnost.

Ono što je Adris grupa u korporativnom svijetu RH, to je FER u "akademskom svijetu RH" – mjesto gdje se cijeni rad, efikasnost, poštenje – gdje se teži uspjehu tj. rezultatima. Samo su rezultati bitni, rezultati su ono što se gleda i nagrađuje, dok se neuspijeh ne podnosi, a pošten put do postizanja rezultata nešto što se podrazumijeva a ne da je imalo upitno, za razliku od većine mjesta u Lijepoj našoj gdje ne da je tek upitno nego je zapravo skroz prihvaćena norma da poštenje nije uvijek najvažnija stvar. Na FER-u se red/poštenje i radna discplina smatraju temeljnim/osnovnim civilizacijskim dosegom tek na kojemu se može nešto graditi a bez kojega ništa nema smisla – naravno da u svijetu koji nije idealan i gdje postoje različiti ljudi spremni na različite pokušaje moraju postojati mehanizmi koji "štite funkcionrianje sustava" , jedan mehanizam na primjeru "prepisivanja" sam opisao u svome postu. Naravno da je FER 😉 Pa na drugim faksovima pitanje što je potrebno napraviti da bi izbacili studenda (nekoga ubiti? [lol] ), na FER-u je za to dovoljno (dva puta) prekrišiti Etički kodeks. A prepisivanje se smatra jednim od najtežih povreda Etičkog kodeksa (kojeg ste uostalom i potpisali prilikom upisa na Fakulteta, kao i odgovarajući Izjavu koju čisto da se podsjetite opet uvijek potpisutjete prije ispita, ono "da ste zdravstveno sposobni pristupiti pismenoj provjeri i da drugome nećete pružiti niti od drugoga tražiti pomoć i da ste suglasni da to predstavlja tešku povredu Kodeksa i može povući za sobom trajno isključenje sa Fakulteta").

ne treba nama nikakva revizija privatizacije.. treba samo pustiti ekipu neka upravlja s tim šta su pokupili onako kako zna i po zakonu pa će to već naći put u prave ruke. Državu na stranu pa će danas sutra i Todorićev helikopter na dražbu..

[thumbsup] [thumbsup] [thumbsup]

New Report

Close