Lynx zašto bi ovo o čemu ti pričaš bio slučaj samo u RH. Pa gledaj čovječe što se događalo s cijelim svijetom i koliko kompanija u svijetu nije bilo u mogućnosti servisirati svoje dugove.
i ti koji ne mogu servisirati svoje dugove lijepo odu u stečaj s likvidacijom ili preustrojem ovisno od slučaja do slučaja. I to je onda ok.
O tome govorim, nije problem kada netko ne može servisirati svoje dugove, ali JE VELIKI PROBLEM ukoliko takvom poduzeću "biva dopušteno" da životari i za sobom povlači sve više onoga "zdravog gospodarstva" – treba takva poduzeća po brzom postupku u stečaj, kao što to biva u drugim državama, ne samo u USA nego čak i u dragoj nam susjednoj Sloveniji koja po tom pitanju puno bolje funkcionira nego mi.
Nikakav problem nije kada poduzeće ne može servisirati dugove, ali je problem ako se to ne rješava na pravi način. Taj pravi način nije nikakva filozofija – samo je potrebno malo dobre volje da se stvari rade na određeni način, umjesto onoga drugog načina koji je popularniji. Većina stvari koje nam trebaju kako bismo napredovali, male su stvari koje je moguće učiniti samo uz malo "dobre volje" (možda "političke" volje…).
Dakle, ja ne bih poticao da nam Opel otvori tvornicu u RH, već da Patria ili tko god već napravi od DDJH europskog diva.
zašto bi netko (Patria) nekome (nama) činio usluga (poklanjao svoje novce)?? Kako može Patria nama napraviti od DDJH "europskog diva"? Može to napraviti samo sebi. Čemu to onda? Tome da kažemo da se par ljudi zaposlilo tamo i da plaćaju porez na dobit? Pa nismo socijalistička država.
Uvijek moramo gledati kapital koji imamo, i što sa tim kapitalom napraviti. Nije nama cilj da se "tuđi" kapital oplemenjuje kod nas "i na naš račun" (uz neke tu i tamo socijalne benefite kao zaposlenost, punjenje proračuna…) nego nam treba biti cilja da se naš kapital oplemenjuje, treba gledati na svoje interese a ne tuđe.
Briga mene to što bi Patria imala DDJH-europskog diva da ga kupi/dokapitalizira… Koja korist od toga? To je mala i kratkoročna korist.
Ja ne želim da Opel gradi tvornicu kod nas (osim ako nam zbilja niti na koji način ne smeta, nije konkurencija "našim" firmama…) niti bih da Patria pravi od DDJH europskog diva (osim ako "mi" već nemamo DDJH pa ga oni trebaju izmisliti), ja bih da mi sami od DDJH napravimo europskog diva. Ako to može Patria zašto ne možemo mi sami? Što to ni imaju a mi ne? "Tržište"? Ako je tako takva nam industrija ne treba, to je loš biznis ako je tako teško naći tržište. Pamet? Ja mislim da je imamo i mi sami, samo treba dobre volje. Kapital?? Pa to ako oni imaju kapital a mi ga nemamo… to nama nikako neće pomoći, samo njima – kapital ne služi da bi pomagao nekom drugom nego da bi pomagao sam sebi. Kapital mi moramo imati svoj. A mi kapitala ipak dovoljno imamo, samo ga treba aktivirati, spojiti sa našom pameću i malo dobre volje (uredna država u kojoj je poslovna klima pozitivna, funkcionalno pravosuđe, ništa korupcije i politike u gospodarstvu…) i tada ćemo moći sa svojim kapitalom i svojom pameću stvoriti što god poželimo.
Dok nemamo spomenute preduvjete, niti će Patria (a to nas niti nije briga) niti će itko drugi (dakle ni mi sami) moći išta raditi u ovoj državi.
Ova država je postavljena tako da onemogućava poduzetničke aktivnosti, kada bude drugačije nitko nam neće trebati iz vana – valjda smo dovljno pametni da sami iskorisitmo priliku u svoju korist a ne da oni dođu radi kod nas u svoju, za svoj kapital, a nama samo mrvice da ostaju.
Netko se zadovoljava sa mrvicama (to je dosadašnja politika RH, koja favorizira strani kapital i uvoz), trebali bi se početi zadovoljavati samo sa vlastitim uspjehom (a to može stvoriti samo vlastiti kapital, i izvoz nakon što zadovoljimo domaću potražnju).
Strani izvori financiranja mogu nekome u nekoj situaciji biti dobar izvor za zaduživanje ukoliko dug može pametno iskoristiti za razvoj svoga biznisa, ali strani izvori kao kapital… to vam je kao kada bi mali dioničari uživali u razrjeđivanju svog kapitala privatnim dokapitalizacijama od strane nekog dioničara. Kod nas se još uvijek masovno mazohistički uživa u tome. Svi uživaju kada pritječe strani kapital kao equity, a strani kapital u obliku duga umjesto da pak iskoristimo u svoju korist (za povećanje svoga equity-ija) mi ga ulažemo uz prinos manji nego li je trošak takvog financiranja (štoviše, uopće ga ne uložimo nego potrošimo!) i time se stranim izvorima do kraja uništavamo. Strane izvore bi trebalo usmjeriti sebi u korist – a ne sebi u štetu kao što mi to stalno radimo, na svim razinama.
Mudro zboriš, samo je problem što kod nas nema ljudi koji su pametni i dovoljno bogati da od DDJH naprave Europskog diva. Zato nam i treba Patria ili netko deseti. Evo ti banke, da nema stranaca i dan danas bi stajao u redu do ispred poslovnice da pogledaš stanje svog računa. A i ovo malo preostalih domaćih banaka traži dokap od stranih institucija.
Jednostavno ne znamo. N E Z N A M O! Kratko i jasno. Može država smanjiti i ukinuti sve namete i poreze, opet ćemo loviti brzu zaradu i otvarati kafiće i uvoziti bofl, kako bi se brzo obogatili. Takvi smo i kraj priče. Ne volimo raditi i tu nema puno mudrolije.
Što se tiče stečaja: tržište rada je kod nas pre kruto. Svaka pomisao na stečaj, povlači sa sobom štrajk glađu, pa onda Jaca mora dolaziti, pa HFP uplaćuje jednu plaću …
Ako si jednom privatiziran, gotovo je … nema više kod Jace …
Lako je tako, kad te Jaca rani. 🙂
Jednog dana, crnim slovima će u čitankama biti opisani ljudi koji su proveli ovaj masakr nad ekonomijom i gospodarstvom. Za ljekove im djeci trebalo to što su nam pokrali.
10. rujna 2009.
INFORMACIJA O PROMETU I PRIHODU U TURISTIČKOJ SEZONI
Na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta d.o.o. u prvih osam mjeseci 2009. godine zabilježen je promet od 23.248.279 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 889.828.232,69 kuna bez PDV-a. Za prvih osam mjeseci 2009. bilježimo povećanje prometa na svim autocestama za 5,84% i povećanje prihoda za 2,04% u odnosu na isto razdoblje 2008. godine.
12. rujan 2009.
HAC i ARZ s JP Morganom sklopili nepovoljne zajmove?
http://www.poslovni.hr/126553.aspx
nije nam bio dosta sex sa bechtelom pa idemo po jos !? covjece stvarno treba najurit bandu … kakva pokvarena gjubrad !! [bye]
i onda kad se sagradi jos par km a nase gradjevinske ‘perjanice’ pozive jos godinu (jer ne mogu vise, nema se sta radit) i ne budu mogli vracat dugovi – prodaj sve njima!! hrvatski san , zg- split, dalmatina ovo ono ….. hebote proklete ciganske gjubradi koja sise proracun !!!
a prije par mjeseci su pokusali prodati autoceste pa su im javili izvana da imaju 2-3 puta vise zaposlenih po km nego treba… hm hm … otpustanje ? ne ne … bolje je uzet debilan kredit pa jos koju godinu ?graditi’
12. rujan 2009.
nije nam bio dosta sex sa bechtelom pa idemo po jos !? covjece stvarno treba najurit bandu … kakva pokvarena gjubrad !! [bye]
Koga briga, sve će to naša djeca platiti. [sad]
A likvidnost naših građevinara [thumbsup].
12. rujan 2009.
Koga briga, sve će to naša djeca platiti. [sad]
A likvidnost naših građevinara [thumbsup].
[/quote]
moja nece sigurno
Uz poljoprivredu i obrazovanje naglasak treba staviti na obrazovanje koje se sustavno uništava posljednjih godina, a tome najviše doprinose izdavački i ini lobiji. Svjedoci smo posljednjih godina kako naše mlade generacije osvajaju u svijetu prva mjesta u informatici. Bez neke prepotentnosti možemo slobodno reći da smo informatička velesila uz bok sa USA i ostalima. Ti talentirani mladi ljudi uspjeli su to postići uz današnju jadno da ne kažem smješno provedenu informatizaciju škola bilo da se radi o nastavničkom kadru bilo da se radi modernoj opremljenosti učionica. Što bi se samo uspjelo napraviti svih ovih godina da su stotine milijuna kuna koje su trošene svake godine na nove knjige ( a završile su u skupim automobilima, jahtama, nekretninama i političkim strankama), ulagalo u razvoj nastavničkog kadra i moderne opremljenosti učionica i specijaliziranih kabineta za informatiku. Kakvi bi efekti direktni i indirektni za državu bili da se tim mladim ljudima, genijalcima, omogućilo da ih se plati kao što se plaćaju nazovi menageri iz javnih poduzeća i da to svoje znanje prenesu nadolazećim generacijama mladih? [bye]
eo srbi se rjesavaju balasta http://www.seebiz.eu/sr/makroekonomija/srbija/dragutinovic-javni-sektor-napusta-14.000-ljudi,55904.html
REFORMA
Diana Dragutinović: Javni sektor napušta 14.000 ljudi
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da će u lokalnoj i državnoj administraciji biti otpušteno 14 hiljada zaposlenih.
Ti talentirani mladi ljudi uspjeli su to postići uz današnju jadno da ne kažem smješno provedenu informatizaciju škola bilo da se radi o nastavničkom kadru bilo da se radi modernoj opremljenosti učionica. Što bi se samo uspjelo napraviti svih ovih godina da su stotine milijuna kuna koje su trošene svake godine na nove knjige ( a završile su u skupim automobilima, jahtama, nekretninama i političkim strankama), ulagalo u razvoj nastavničkog kadra i moderne opremljenosti učionica i specijaliziranih kabineta za informatiku.
vrhunac je u ovome: stotine milijuna kn, i previše su za ovo što ti govoriš, sa manjim novcima je moguće opremiti sve hrvatske škole sa opremom i više nego dovoljnom "za postizanje svjetskih rezultata" u informatici!
Oprema je danas jeftina, opremu većina djece ima i doma, pa da u školi čak i da nemaju ništa, ne bi bila prepreka postizanju ovih rezultata. Nije poanta u opremi (dovoljno je najjeftinije računalo koje nađeš u bilo kojem dućanu informatičke opreme), jedino što je potrebno za postizanje ovakvih rezultata je prepoznati talentirane učenike i omogućiti im rad tj. dobrog profesora koji može s njima raditi. Vjerojatno da to ima veze i sa plaćama, u prosvjeti svi imaju iste plaće "neovisno o rezultatima" (mnogi i prevelike!) , to nije dobro kao što takvo nešto nikada i nigdje nije dobro, profesore koji imaju uspjehe sa svojim učenicima na natjecanjima bi trebalo značajno bolje plaćati nego ostale kolege koji nemaju rezultate, i time bi se potaknulo onaj dio kadra koji je to sposoban da malo više radi na izvan nastavnim aktivnostima a što bi oni mogli biti motivirani kada bi za to bili plaćeni, većina profesora rezultate koje postiže to radi iz čistog entuzijazma jer ih nitko za njihov rad ne plaća, radio ne radio – svima je ista plaća, to nije dobro.
Samo je potrebno da svaka škola ima "nekoliko računala" i da profesori koji postižu rezultate budu bolje plaćeni od onih koji ne postižu (a takvih ne može biti puno također) što sve skupa ne predstavlja nikakav naročiti novac. Kao i mnoštvu toga u Hrvatskoj – nikakav naročiti novac nije potreban, samo malo volje, "drugačijeg mentaliteta".
Naši đaci na ovome polju postižu odlične uspjehe, ali isto tako bi mogao u to biti uključen i značajno veći ih broj (u Hrvatskoj je puno pametne djece!), sa nešto manjim uspjesima ("ne može svatko biti prvi, samo je jedno prvo mjesto") ali dovoljno stećenog znanja da budu vrhunski konkurentni na međunarodnom tržištu rada u ovakvim poslovima, uz sasvim mala "dodatna ulaganja" – samo malo više volje!
Često spominjem mentalitet, to je uistinu osnova svih osnova. Što treba za rezultate u informatici? Računalo? Pa baš i ne… potrebna je samo jedna stvar: drugačiji odnos prema matematici i preko toga tehničkim i prirodnim znanostima, ovo što se radi na "informatičkim olimpijadama" ne sliči na nešto što prosječan čovjek smatra informatikom nego je doslovno: matematika i matematičko-logički (algoritamski) način razmišljanja (rješavanja problema) i ništa drugo.
Prave rezultate bismo postigli što se tiče obrazovanja kada bismo npr. samo nešto malo uložili u "marketing matematike", jer kada bi naši učenici matematiku prestali doživljavati kao bauk, kada bi dobri profesori imali punu motivaciju za rad sa učenicima i postizali "na većem uzorku" rezultate koje već postižu, čisto kao rezultat promjene "javne percepcije matematike kao znanosti" dobili bismo za par godina potrebu za "5 puta većim FER-om" a kvaliteta završenih studenata bi tamo bila"jedno 5 puta bolja", i svi bi oni imali što raditi u zemlji i inozemstvu – bolje da imamo 5 FER-ova nego li sve one silne tisuće filozofa, pravnika, ekonomista… oni nitko ništa neće znati pametno raditi, dok bi ovi znali i imali što korisno raditi u sadašnjoj i budućoj Hrvatskoj i EU.