Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Hoćeš reći da je puno teže uspjeti u nogometu nego recimo u tenisu???

Vrhunski tenisači zarađuju kao i nogometaši. Golferi još i više. Tiger Woods je broj 1 u svijetu. Al šta mi imamo tu raspravljat jel to fer ili nije. Netko se rodi gluh ili bez noge, naravno da nije fer ali that’s life (ili možda karma ali nećemo sad o tome). Sve dok te sportaše financira netko iz privatnog džepa to je ok.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Hoćeš reći da je puno teže uspjeti u nogometu nego recimo u tenisu???

Vrhunski tenisači zarađuju kao i nogometaši. Golferi još i više. Tiger Woods je broj 1 u svijetu. Al šta mi imamo tu raspravljat jel to fer ili nije. Netko se rodi gluh ili bez noge, naravno da nije fer ali that’s life (ili možda karma ali nećemo sad o tome). Sve dok te sportaše financira netko iz privatnog džepa to je ok.

[/quote]
Ovo nije sportska tema pa neću više o tome. Možemo nastaviti na sportnetu. Ako je nešto život (a što je uopće život?) i ako ne možemo na nešto utjecati ne znači da ne trebamo o tome raspravljati. Kaže poslovica; poslovica: Riječ je jača od mača. Nisu li upravo rasprave velikih filozofa u povijesti utjecale na današnji način mišljenja, na današnja društveno uređenje i način života? Sve proizlazi iz svjetonazora, pa je slijedi filozofija, politika i tek onda ekonomija. Kasnije su tehnika itd. No to su druge teme…

Novci nisu problem. Novaca nema.

Možemo nastavit tu, tema je više ekonomska nego sportska.

Ja osnujem nogometni klub i svom napadaču dam plaću milion eura mjesečno. Šta se tu itko drugi ima mješat? ugovorom definirano između 2 strane. država tu uzme svoje i to je to. kao i neki manager u privatnoj firmi.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Možemo nastavit tu, tema je više ekonomska nego sportska.

Ja osnujem nogometni klub i svom napadaču dam plaću milion eura mjesečno. Šta se tu itko drugi ima mješat? ugovorom definirano između 2 strane. država tu uzme svoje i to je to. kao i neki manager u privatnoj firmi.

Ja shvaćam što želiš reći ali mislim da si pomiješao premise. Kao da ja kažem dionica xy je podcijenjena, a ti meni kažeš šta se imaš mješat? Te dvije premise nemaju veze jedna s drugom i dolazi do paradoksa. Zaključak da se na temelju moje premise i tvog odgovora ne može izvesti valjani zaključak.
Ja ne osporavam ničije pravo da slobodno raspolaže svojim novcem samo kažem da po meni učinak nogometaša nije toliko vredniji od učinka nekog običnog radnika. A zašto se toliko daje sportašima dok ima tolike sirotinje… To više govori o samom društvu.Uostalom siguran sam da su navijači jednako strastveno navijali za svoje klubove i reprezentacije i kada je obujam novca koji je kolao oko nogometniht terena bio znatno manji.

Novci nisu problem. Novaca nema.

Kako prebroditi krizu?

Vlada: Novih milijardu eura zaduženja za autoceste!?

http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/infrastruktura/vlada-novih-milijardu-eura-zaduzenja-za-autoceste!%3f,55669.html

Idemo dalje!!! [lol]

Wall Street i banke protiv ljudi. Drzave i vlade izmedju.

Školske knjige u sedam godina 70 posto skuplje
…..dobar primjer je “Početnica knjiguljica”, koja je 2002. godine stajala 29 kuna, a danas stoji 49,28 kuna. Ima, dakako, naslova i izdanja koja su poskupjela tek neznatno, ali i onih koji su cijenu više nego udvostručili. Roditeljima nikako nije jasno zašto, primjerice, za drugi razred osnovne škole radnu bilježnicu iz prirode i društva plaćaju po 75 kuna.

Inače navedena radna bilježnica ima svega par stranica. Zamislite sad kako je izdavačka mafija bunarila državni proračun svih ovih godina. Jaco raspiši međunarodni natječaj za tiskanje školskih udžbenika pa da vidimo koliko stvarno košta jedna radna bilježnica, a Žužul i ekipa nek pođu malo na jedrenje. [lol] [bye]

država tu uzme svoje i to je to.

klap klap klap klap

[thumbsup]

I love the Smell of Profits in the Morning

država tu uzme svoje i to je to

klap klap klap

[thumbsup] [kiss]

Zabrana pušenja ostala je na snazi u restoranima, aerodromima, bolnicama, javnim ustanovama, hotelima i ostalim javnim prostorima, kao i u ugostiteljskim objektima koji se nalaze u sklopu trgovačkih centara.

Izvrsno, dolazi na biro novih par iljada ljudi,a da ne govorim koliko već poslovnih prostora zjapi prazno u istim shoping centrima, bravo ministre [thumbsup]

Nije bogat onaj koji nema, nego onaj koji ima

HG Spot nije uspio isplatiti vlasnike isteklih komercijalnih zapisa:
http://seebiz.eu/hr/tvrtke/trgovina/hg-spot-nije-uspio-isplatiti-vlasnike-isteklih-komercijalnih-zapisa,55756.html

Vidite li ovo kao izolirani slučaj – ili početak niza, niza kompanijca i kompanija koja neće moći iskupiti svoje zapise? Ja sam prije par tjedana negdje baš pisao o tome.

Govorio sam to u kontekstu kako mislim da će se banke izvući na vrijeme iz svojih nenaplativih kreditnih potraživanja, aranžiranjem izdanja redom jedno za drugim kako bi s novim refinanciralo se onaj stariji dug itd., s vremenom same upisuju sve manje tih papira, a ostatak uvaljuju ostalim investitorima pohlepno željnih ogromnih kamata… i u posljednjem, ovako kada krahne, banke praktički više nemaju ništa od tih papira, a hrpa malih i većih špekulanata imaju praktički cijelo to zadnje izdanje koji su kupili željni 10-ak % prinosa sa valutnom klauzulom – moš misliti da je to moguće … neka se slikaju [lol]

Inače mislim, da bi ovo (nemogućnost iskupa svojih zapisa) mogao biti jedan od glavnih načina kako će u narednom periodu dolaziti do stečajeva manjih i većih firmi: uvijek će se naći netko od vlasnika tog papira, nevoljan čekati "razrješenje situacije" koji će ekspresno tražiti otvaranje stečaja. Vjerojatno da je to i najpoštenije – u ovoj državi bi se trebalo naučiti preuzimati odgovornost za svoje dugove a oni koji ih neodgovorno uzmu bi trebali za to biti u kvalitetnom stečajnom postupku "kažnjeni". Kod nas je najveći problem sporost pravosuđa, kada bi pravosudni sustav profunkcionirao da se stečajevi mogu kvalitetno i brzo odraditi, puno više bi bilo zainteresiranih za ovakvo rješavanje problema, a koje bi pomoglo pročistiti naše gospodarstvo od smeća i nelikvidnosti (nelikvidnost stvaraju ona poduzeća koja životare!, a ne ona koja su na vrijeme ugašena ili efikasno preoblikovana i postavaljena na noge i uz malu lekciju koja će ih opametiti da više ne rade gluposti!)

Lynx zašto bi ovo o čemu ti pričaš bio slučaj samo u RH. Pa gledaj čovječe što se događalo s cijelim svijetom i koliko kompanija u svijetu nije bilo u mogućnosti servisirati svoje dugove. Samokritika je dobra, ali pljuvati sami sebi u lice …

No, čitam da ćemo se zadužiti na američkom tržištu. Dugom vraćamo dug i tako unedogled. E sad, dvije stvari: ako je ovo kupovina vremena, pa ćemo dug početi vraćati iz proračuna, onda OK, kupujmo vrijeme. Ali ako nam ovo kani biti praksa konstantno, onda je to problem.

Bilo bi pametno kada bi uspjeli svake godine iz proračuna smanjiti barem za dio glanicu ino duga. To bi po meni bio dobar potez u pravcu smanjivanja vanjskog zaduženja. Ne mislim da je zaduživanje nužno loša stvar, ali ipak bi trebalo malo stati na loptu.

Veliki impuls cijelom gospodarstvu trebao bi biti skori ulazak u EU. Ja osobno smatrama da je nakon ovoga sa SLO sve samo formalnost. Mi smo sljedeći i nikakvi pregovori i poglavlja to ne će zaustaviti. Budimo realni, ako su jedna Bugarska i Rumunjska mogle ući, onda mi trebamo svakako biti dio te EU.

Što realno možemo ponuditi toj EU. Osim sunca i dobrih autoceta, ne previše. Doduše hrpu revizora, knjigovođa i javnih bilježnika, ali oni to već imaju.

Ja osobno da mogu odlučivati, jako puno bih dao na poljoprivredu. Taj potencijal nam je neiskorišten, da čovjeka zaboli srce. Prvi korak bi svakako bilo osnivanje seljačkih zadruga i burze poljoprivrednih proizvoda, zatim komasacija odnosno okrupnjivanje u paketu s navodnjavanjem. Ovo su sve ciljevi koji su provedivi i već su se događali u povijesti drugih naroda. Dakle, imamo turizam i poljopriredu.

Iako ja nisam sklon razvitku industije, svjestan sam da bez toga definitivno nema dodane vrijednosti, niti osnovice za potrošnju na koju smo svi navikli. Mišljenja sam da nam tvornice tipa Rockwolla ne će donijeti puno dobroga. Opet, ja bih se jako trudio naći strateške partnere (bilo domaće bilo ino) za već postojeće industrije. Dakle, jedan DDJH bi mogao biti regionalni lider u svojoj branši. Kompleks koji se tamo prostire, znanje koji ti ljudi posjeduju i tradicija, potencijalnom parteru bi jamčili da može razviti biznis samo takav. Dakle, ja ne bih poticao da nam Opel otvori tvornicu u RH, već da Patria ili tko god već napravi od DDJH europskog diva.

Dakle, turizam, revizori, poljoprivreda i postojeća industrija. Mogao bih tu pričati i o obrazovanju i o zdravstvu, pravosuđu i sl., ali mislim da bi ovih nekoliko stvari koje sam nabrojao, uski krug ljudi mogao izgurati i što je najbolje u kratkom vremenskom razdoblju.

Za sve one skeptike htio bih samo jednu stvar napomenuti: nemojte zaboraviti da smo bili u ratu, da smo nakon rata izdvajali ogromna sredstva za obnovu države, praktički krenuli od nule, da i dan danas izdvajamo milijune za razminiranje: a opet smo kroz krizu prošli boreći se svi skupa i ostali na nogama, a neki naši susjedi koji nisu vidjeli rata niti svega što sam nabrojao (već obrnuto, procvat investicija), poklekli su u prvoj rundi (čitaj Hungaria – MMF).

Dodatak: reforme i rezovi su bolni, ali za ovo što sam gore napisao ja bih imao alibiji: to je zbog ulaska u EU, to su njihovi propisi …

[lol]

New Report

Close