Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Novi ‘opasni lobiji’ bi rado privatizirali HEP!!
A mi ne damo!! Jer sta cemo onda mi ‘sisat’ !?!
[lol]
bojim se da za bidni HEP nema vise spasa

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=16f41a42-ee68-4644-b7d7-e3501f0ed50f&open=sec

Ne dajte zlovencima more jer ode u 3pm: terminal, plinovod, petrokemija, janaf, polimeri, brodogradnja, poljoprivreda itd itd

http://www.index.hr/vijesti/clanak/izvjesce-db-nakon-vladinih-mjera-ubrzan-gospodarski-pad-hrvatske-/449254.aspx

IZVJEŠĆE bonitetne kuće Dun & Bradstreet (D&B), na najgori je mogući način opovrgnulo najave premijerke Jadranke Kosor kako je izlaz Hrvatske iz krize vrlo blizu. Naime, ta je kuća procijenila kako će se nakon najnovijih Vladinih mjera povećati opseg gospodarskog pada u Hrvatskoj koji će u ovoj godini iznositi 4 posto.

Umjesto mjera za rast, uslijedio pad

Naime, D&B napominje kako je Vlada Jadranke Kosor uvela tzv. porez solidarnosti, te da je povećala stopu PDV-a za jedan postotni bod kao i da je uvela trošarine na određene usluge u mobilnoj telefoniji kao i na luksuzne proizvode te na temelju tih informacija očekuju stopu gospodarskog pada od 4 posto, a za 2010. prognoziraju rast od 0,3 posto.

U dosadašnjim prognozama, a prije mjera Vlade, ova bonitetna kuća procijenila je pad hrvatskog BDP-a pasti za 3,7 posto, a u 2010. porast za 0,8 posto. Treba naglasiti kako je Hrvatska zadržala isti kreditni rejting odnosno DB3d, što bi značilo da smo i dalje zemlja umjerenog rizika.
Niste dosljedni
"Nedostaje ujednačen i dosljedan program a odgovor Vlade na krizu i dalje ostaju pojedinačne mjere", stoji u izvješću D&B u kojoj se dodaje kako su te upravo te mjere povećale nervozu među investitorima

http://www.poslovni.hr/126012.aspx
7. rujan 2009.
Hypo očekuje pad hrvatskog BDP-a i u 2010. godini

banda dusmana hoce da nas zavije u crno !! [angry]

Ne dajte zlovencima more jer ode u 3pm: terminal, plinovod, petrokemija, janaf, polimeri, brodogradnja, poljoprivreda itd itd

IZVJEŠĆE bonitetne kuće Dun & Bradstreet, na najgori je mogući način opovrgnulo najave premijerke Jadranke Kosor kako je izlaz Hrvatske iz krize vrlo blizu.

Na temelju tih informacija očekuju stopu gospodarskog pada od 4 posto, a za 2010. prognoziraju rast od 0,3 posto.

[lol]
mejlao sam tom tipom s indexa oko nekog članka, uglavnom ne zna zbrojit 2 i 2 ni u teoriji, kamoli u praksi.

IZVJEŠĆE bonitetne kuće Dun & Bradstreet, na najgori je mogući način opovrgnulo najave premijerke Jadranke Kosor kako je izlaz Hrvatske iz krize vrlo blizu.

Na temelju tih informacija očekuju stopu gospodarskog pada od 4 posto, a za 2010. prognoziraju rast od 0,3 posto.

[lol]
mejlao sam tom tipom s indexa oko nekog članka, uglavnom ne zna zbrojit 2 i 2 ni u teoriji, kamoli u praksi.
[/quote]

Meni također te poruke ne leže. Evo ne mogu naći matematičko objašnjenje njihovih prognoza.
Ako će u 2009. pad biti 4% onda pad u 2H ne može biti veći od 1,7%. To je i poruka za zbivanja u 2010. – rast bi trebao biti puno veći s obzirom na veliki pad cijena koji se očekuje nakon ovih sniženja.

Daj valjda ne vjerujete u te procjene fantomskih bonitetnih kuća kojima se pridružila i Hypo (slične procjene). Meni je to samo još jedan od indikatora što raditi. Pogledajte samo promet na burzi i probleme velikih igrača (to su ti isti koji daju procjene) koji ne smiju kupovati jer bi Crobex odletio na 3000 u roku odmah. [lol]

Da, prognozera uvijek ima kakovih god hoćeš i svih mogućih vrsta, a na kraju jedan uvijek pogodi. Tako je i Stojić iz Hypo u travnju 2008. predviđao kako će crobex do kraja godine doći na 4200.

rovadC, 07.09.2009. u 18:32
Smatram da će Crobex s ove razine do kraja godine narasti na oko 4200 bodova

Vaš link

To je ona ista teza po kojoj ulagači na Wall Street dolaze po savjete brokera koji na posao dolaze podzemnom željeznicom.

evo gledam Dnevnik i sve nas je pozvao onaj "umirovljenik" (koji je mogao odguliti barem još 20 godina radnog staža) da idemo u štrajk zbog nepotrbnih nameta koje nam je natovarila Vlada.
Ja bi rado u štrajk zbog nepotrebnog nameta 1. stupa mirovinskog osiguranja koje je poslodavcima nepotrebno natovarila vlada na vrat.

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

Tipuriću sramoto, prestani se brukat! [bye]

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/34723/Cvjeta-izvoz-hrvatskog-oruzja.html
[cool]

.
Ja bi rado u štrajk zbog nepotrebnog nameta 1. stupa mirovinskog osiguranja koje je poslodavcima nepotrebno natovarila vlada na vrat.

Kakav štrajk, ne treba štrajkati nego lijepo odraditi svoje radno vrijeme a nakon toga, "u slobodno vrijeme" treba ići na prosvjede, štrajk: NE, prosvjedi: DA. To je moj stav.

Prvo prosvjedovati zbog kriznog nameta, nije on ništa "loše savjetovao".
Međutim, kada to prođe, kada se krizni namet ukine – tada se ide štrajkati protiv 1. stupa – slažem se!!
Nakon toga treba štrajkati protiv obaveznog zdravstvenog osiguranja – svako neka sam sebi plaća svoje privatno zdravstveno osiguranje po izboru, obavezno ne bi trebalo postojati, tko mene može natjerati da plaćam nešto što ne želim plaćati? To nije FER.

Nakon što se ukine izdvajanje za 1. stup (a značajno poveća za 2. stup, i to po izboru tko hoće tko neće tako da ni to ne bude "obavezno" nego se preimenuju u nikakvo recimo "osnovno mirovinsko osiguranje", tko neće neka ne mora uplaćivati u taj "2. stup" ali neka si izabere neko društvo dobrovoljnog mirovinskog osiguranja/"3. stup" umjesto toga i tamo plaća recimo ako baš mora biti propisano taj propisani dio plaće – pa neka svatko bira što želi i u kojem postotku, da li malo "osnovnog osiguranja" malo "dodatnog" ili samo "dodatno", svakome po izboru), nakon što se ukine obavezno zdravstveno osiguranje… i nakon što se ukinu svi "dodatni nameti"/"parafiskalni" tada se treba ići prosvjedovati protiv osnovnih fiskalnih nameta, na način da se traži smanjenje poreznih stopa (poreza na dohodak… ukidanje svih oblika poreza na imovinu, jer je porez na imovinu najveća glupost suvremenih poreznih sustava, vrlo raširena i koju želimo i mi preuzeti – sramota!), što se tiče poreza na dobit, to ne moramo prosvjedovati mi građani, to će poduzeća lobirati u tom smjera….

i kada jednog dana stvorimo državu koja će se ponositi time što ima jedno od najmanjih fiskalnih opterećenja poduzeća i građana na svijetu (i "NULA" parafiskalnih nameta), tada ćemo imati jedan od temelja za dugoročno konkurentan i održiv gospodarski razvoj, ostale temelje ćemo svi skupa izgraditi, ovaj "fiskalni temelj" može postaviti isključivo država – a koju očito treba pritisnuti da odradi svoj posao!

Državna potrošnja/investicije mora biti minimalna (dakle i porezi) a privatna potrošnja i privatne investicije moraju biti daleko najveći dio BDP-a, i kada bude tako – onda ćemo moći govoriti da imamo nade za dugoročnu opstojnost sustava, sve ostalo vodi u rasipanje resursa, neiskorištavanje potencijala, i time stvara dugoročno ogromnu štetu. Vrijeme se ne može nadoknaditi. Mi ćemo za npr. 30 godina biti bitno manje razvijeno gospodarstvo nego bismo to bili da smo recimo na vrijeme napravili ovo što ja kažem da treba, isto tako biti ćemo bitno manje razvijeno gospodarstvo što nam duže vremena bude trebalo da na ovaj način se "restruktuiramo" i tako stvorimo temelje. Danas napraviti promjene koje predlažem JE KASNO, sutra je JOŠ KASNIJE, preksutra JOŠ VEĆA KATASTROFA itd., zato bismo trebali ne gubiti vrijeme.

Ono što će biti za 30 godina, ili 40, ili 50… nije nešto na što ćemo utjecati onda, ili za 20 godina, ili za 10 godina, na to dobrim dijelom smo već utjecali zadnjih 20 godina (tj. propustili puno toga pripremiti), utječemo danas… i utječemo stalno po malo, što je davniji period postavljana temelja to je veći utjecaj na to vrijeme, sasvim suprotno dojmu da na stvari za 30 godina više djeluje ono što će se događati za 20 godina nego što se događa za 10 godina ili danas/jučer. To je kao složeno ukamaćivanje, što prije počneš to je bolje!! Propustili smo već 20 godina složenog kamatnog računa, znate li što to znači… Ne gubimo više niti jednu godinu, ako imamo pameti!

Ispunjava li taj Hrelja uopće minimalne uvjete za mirovinu……………………meni djeluje kao Randy Couture

evo gledam Dnevnik i sve nas je pozvao onaj "umirovljenik" (koji je mogao odguliti barem još 20 godina radnog staža) da idemo u štrajk zbog nepotrbnih nameta koje nam je natovarila Vlada.

Šta ti je očeš nam burzu srušiti???? [rolleyes]

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

New Report

Close