Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

9.09. je sjednica Savjeta HNB-a. Ako je u inervjuu u PR Newswireu Guverner dobro procjenio trenutnu gospodarsku situaciju onda se može očekivati i smanjenje obavezne pričuve banaka.
Dakle nove milijarde ( 5-6?) u krvotok.

Pogledajte malo konto 37 u državnom proračunu – Naknade grañanima i kućanstvima na temelju osiguranja i druge naknade. Pola državnog proračuna, odnosno 64 milijarde kuna se krije na ovoj stavci. I dok svi lamentirate s velikim brojem zaposlenih u državnim službama i kresanjem istih, ja osobno mislim da bi se na ovoj stavci 37 moglo jako puno uštedjeti. U ovih 64 milijarde se nalazi sva sila branitelja, socijalnih slučajeva, starosnih mirovina, dodataka od 100,00 kn na mirovine i sl. MMF bi sigurno prvo čačnio ovu stavku.

Ljudi moji, previše je umirovljenika za ovu našu državu. Znam brdo ljudi koji bi mogli raditi još 30 godina, a u mirovini su.

Socijalna prava su prevelika, ne pomažu puno pojedincu, a skupo nas koštaju.

Ja osobno bih sljedeći proračun radio na način da:

1. smanjio bi socijalna prava svih koji imaju pravo na ista (ukinio 100,00 kn za umirovljenike i sl.)
2. smanjio prava radnika i smanjio broj radnika (ali ne za previše)
3. prodao sve što se planira prodati,
4. zadržao državnu potrošnju na dosadašnjoj razini.

Na taj način bi pokušao imati ujednačeni proračun koji ne bi stvarao deficit, a samim time niti potrebu za novim zaduživanjem.

Ovo iziskuje bolne rezove, sukobe unutar političkih struktura, a u konačnici i negativan efekt na realnu ekonomiju, jer koliko god se busali u prsa, privatnici bez države ne mogu.

dobro kaj ne možeš, puno bi gluposti napravil [yawn]

U Konzumu je ludnica – ulje po 9,99 za litru! Tako je i kod ostalih svakodnevnih potrepština.
Ovo će svakako pozitivno utjecati na BDP. Što kroz povećanu potražnju a dijelom i kroz deflator.
Dakle mišljenja sam da bi nasuprot prognozama o dugotrajnom oporavku BDP-a ( iako je definicija dugotrajno – sakrivanje neznanja ) isti mogao biti momentalan.
Ponovno se pokazuje da su prognozo u ovakvim situacijama nezahvalne – nije moja misao nego od gosp. Škreba i izrečena je prije 3-4 mjeseca.

Uf, toga se ni Ben nije sjetio… Spusti cijenu ulja i izvuce svijet iz recesije. [cool]

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

Uf, toga se ni Ben nije sjetio… Spusti cijenu ulja i izvuce svijet iz recesije. [cool]

Je li to magareća glava na slici?

[/quote]

Ne, nisam stavio svoju sliku. To je lipicaner.

[/quote]

Ne, nisam stavio svoju sliku. To je lipicaner.
[/quote]

Onda kratko i jasno.
Da su u prvom i drugom kvartalu cijene bile na današnjoj razini pad BDP-a teško da bi bio veći od 2%.

Večernji list: Veliki povratak: nedjelja opet drugi po redu omiljeni dan Hrvatima za šoping
Nakon što je Ustavni sud srušio zakon o neradnoj nedjelji, trgovački centri bilježe rekordnu posjećenost i velik porast transakcija upravo tog, sedmog, dana u tjednu…..
Da je nedjelja jedan od udarnih dana, mišljenja dijeli i mali poduzetnik Drago Prekupec, vlasnik kvartovske trgovine u Gajnicama, kojeg je kaže, povratak radne nedjelje, spasio.

E sad ja ponovno pitam tko je ta ekipa koja je gurala državu u veću recesiju nego je zaslužuje ? Hoće li netko u državi detektirati te likove? [angry]

He,he….pale plaće na HRT-u!!!!
Jest, reže Jaca ali i Javnost će biti vrlo zadovoljna.
Bolje se pamti recesija kada je se osjeti na vlastitoj koži.

He,he….pale plaće na HRT-u!!!!
Jest, reže Jaca ali i Javnost će biti vrlo zadovoljna.
Bolje se pamti recesija kada je se osjeti na vlastitoj koži.

Bilo bi zanimljivo pogledati snimku Dnevnika i izbrojati koliko puta je spomenuta riječ "recesija"!

UPGRADING TO MARKET OUTPERFORM ON STRONG RAKIJA DEMAND!

E sad ja ponovno pitam tko je ta ekipa koja je gurala državu u veću recesiju nego je zaslužuje ? Hoće li netko u državi detektirati te likove? [angry]

toliko štete napravili sa svakom odlukom, novim zakonom i glupim izjavama,
fakat smo bogata zemlja ak ovo izdržimo

Onda kratko i jasno.
Da su u prvom i drugom kvartalu cijene bile na današnjoj razini pad BDP-a teško da bi bio veći od 2%.

Oces reci: da BDP nije pao koliko je pao, nebi pao koliko je pao? [thumbsup]

New Report

Close