Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@Lynx
ne vjerujem da ga i Roh spina … barem se do sada cinio iskren.
Al nemojmo zaboraviti da je on samo bankar, ekonomista a oni su najcesce totalno otkaceni od stvarnosti . A misle da su najpametniji jer prvi vide kako cirkulira cash. Takodjer je bio iskren kada nikad nije napravio audit nijedne banke a pogorovo hypobanke

Ne dajte zlovencima more jer ode u 3pm: terminal, plinovod, petrokemija, janaf, polimeri, brodogradnja, poljoprivreda itd itd

Odakle odjednom ovakav optimizam?

Ćiro je u BiH, pa je zamolio Rohu da nas galvanizira, sine!

Pesimizam Hrvatske gospodarske komore
Piše: NT

——————————————————————————–

Do kraja ove godine može se očekivati nastavak međugodišnjeg pada BDP-a te bi negativna stopa za cijelu godinu mogla iznositi 5 do 6 posto.

http://www.jutarnji.hr/novac/bizzbuzz/clanak/art-2009,9,2,hitro_hr,174889.jl

Što reći na ovaj tekst nego samo da čovjek ne zna izračunati predpostavljeni pad BDP-a u 2H2009 a već ima pad u 1H i predpostavljeni godišnji pad.
Jasno da uz pad na godišnjoj razini od 5,5% pad u 2H mora biti 4,5% a to je dakle RAST BDP-a u 2H u odnosu na 1H, to je dakle lagani oporavak gospodarstva.
A Nadan bi s ovakvom matematikom na Pantovčak.

@Lynx

http://www.vecernji.hr/vijesti/rohatinski-nisam-izjavio-dow-jonesu-da-pocinje-oporavak-rh-clanak-10510

ipak nije rekao, pao mi je kamen sa srca!

Smatram ga poštenim i iskrenim čovjekom, bilo mi je nevjerojatno da sada ide tako muljati. Odnosno postavljalo se pitanje, "zar ima još i nečega što mi iz vana ne vidimo" ako je stanje takvo "da se baš mora ići i ovako američanski muljati", očito da tako strašno ipak nije 😀

Sada me još uvijek kopka zašto je g. Vlahović "prognozirao dno već za početak 2010.", ali valjda je čovjek tek "zdravo optimističan". I ja sam optimist, ali ne baš tako da dno vidim za par mjeseci, mislim da mora proći više od godinu dna do praavoga dno u smislu “početka oporavka” (dno je tamo gdje počinje oporavak!). Ali tko zna… možda smo mi i jači i sposobniji nego nam se čini na prvi pogled 😛

@Lynx

http://www.vecernji.hr/vijesti/rohatinski-nisam-izjavio-dow-jonesu-da-pocinje-oporavak-rh-clanak-10510

ipak nije rekao, pao mi je kamen sa srca!

Smatram ga poštenim i iskrenim čovjekom, bilo mi je nevjerojatno da sada ide tako muljati. Odnosno postavljalo se pitanje, "zar ima još i nečega što mi iz vana ne vidimo" ako je stanje takvo "da se baš mora ići i ovako američanski muljati", očito da tako strašno ipak nije 😀

Sada me još uvijek kopka zašto je g. Vlahović "prognozirao dno već za početak 2010.", ali valjda je čovjek tek "zdravo optimističan". I ja sam optimist, ali ne baš tako da dno vidim za par mjeseci, mislim da mora proći više od godinu dna do praavoga dno u smislu "početka oporavka" (dno je tamo gdje počinje oporavak!). Ali tko zna… možda smo mi i jači i sposobniji nego nam se čini na prvi pogled 😛
[/quote]
A radi čega je tebi pao kamen sa srca ako se može znati.

Korkyra

laži, prljave laži

http://seebiz.eu/hr/makroekonomija/hrvatska/rohatinski-nisam-izjavio-dow-jonesu-da-pocinje-oporavak,55029.html

Odakle odjednom ovakav optimizam?

http://seebiz.eu/hr/makroekonomija/hrvatska/zeljko-rohatinski-najgore-je-proslo,-oporavak-ce-biti-spor,55016.html

Prekjučer nešto slično izjavi mr. Ante Vlahović (predsjednik uprave Adris grupe) u smislu da je po njegovom mišljenju kulminacija krize u prvoj polovici 2010. (što je brzo) danas guverner HNB-a Željko Rohatinski to još "optimističnije formulira".

Da li je po srijedi nešto što smo viđali u zadnje vrijeme u Americi, "podizanje morala u nadi da se time može podržati gospodarstvo" ili su pak naši autoriteti za razliku od njihovih "duboko iskreni u svojim javnim izjavama"??

Da li je ovo "dobronamjerno obmanjivanje svekolike javnosti" ili oni stvarno misle to što govore??

Ja još uvijek mislim da je prerano očekivati dno naše krize u vrijeme "sad +/- par mjeseci". Ako se to nekako "statistički i pokaže" (na što ova dvojica očito računaju pa zato hrabrost za ovakve procjene), pitanje da li to ima i neki konkretni smisao, pitanje da li će "nakon postizanja dna" oporavak biti solidan ili toliko spor da nas spoznaja o dnu iza nas nema baš što previše veseliti?

U svakom slučaju teško je vjerovati da će se pokazatelji zaposlenosti, prihoda zaposlenih, a uz istovremeno pokazatelje produktivnosti rada bitno poboljšavati u skorom periodu. A da će prosječna plaća pokrivati više od 100 % "potrošačke košarice" a profiti naših firmi obarati rekorde kako u profitnim maržama (komparacijom sa najboljim svjetskim kompanijama iz branše) tako i po apsolutnim iznosima rastom ukupne realizacije gonjene izvozom.

Ma dok pokrivenosti uvoza izvozom ne prijeđe 100 %, ja ću tvrditi da je ovo naše gospodarstvo bijedno. No svaki napredak prema naprijed, makar još uvijek bili bijedni, će veseliti – moramo početi svakim danom bivati sve manje bijedni, da bismo jednom mogli to i u potpunosti prestati biti.

"Spori oporavak" je ok, ali ako to ne znači toliko blizak nuli da se mikroskopom ne može od nje razlučiti. Lako je govoriti u pridjevima, pa sad si mi mislim što je kome "sporo" a što "brzo".

evo kako se to radi . samo u kolovozu 780 bilUSD. a ovako je vec cca godinu dana. navodno ce vec iduce godine puno toga izdanoga ici samo za KAMATE. don’t cry iliti nema kraja!!

Wall Street i banke protiv ljudi. Drzave i vlade izmedju.

Pogledajte malo konto 37 u državnom proračunu – Naknade grañanima i kućanstvima na temelju osiguranja i druge naknade. Pola državnog proračuna, odnosno 64 milijarde kuna se krije na ovoj stavci. I dok svi lamentirate s velikim brojem zaposlenih u državnim službama i kresanjem istih, ja osobno mislim da bi se na ovoj stavci 37 moglo jako puno uštedjeti. U ovih 64 milijarde se nalazi sva sila branitelja, socijalnih slučajeva, starosnih mirovina, dodataka od 100,00 kn na mirovine i sl. MMF bi sigurno prvo čačnio ovu stavku.

Ljudi moji, previše je umirovljenika za ovu našu državu. Znam brdo ljudi koji bi mogli raditi još 30 godina, a u mirovini su.

Socijalna prava su prevelika, ne pomažu puno pojedincu, a skupo nas koštaju.

Ja osobno bih sljedeći proračun radio na način da:

1. smanjio bi socijalna prava svih koji imaju pravo na ista (ukinio 100,00 kn za umirovljenike i sl.)
2. smanjio prava radnika i smanjio broj radnika (ali ne za previše)
3. prodao sve što se planira prodati,
4. zadržao državnu potrošnju na dosadašnjoj razini.

Na taj način bi pokušao imati ujednačeni proračun koji ne bi stvarao deficit, a samim time niti potrebu za novim zaduživanjem.

Ovo iziskuje bolne rezove, sukobe unutar političkih struktura, a u konačnici i negativan efekt na realnu ekonomiju, jer koliko god se busali u prsa, privatnici bez države ne mogu.

I love the Smell of Profits in the Morning

El Febo, 03.09.2009. u 00:34
Pogledajte malo konto 37 u državnom proračunu – Naknade grañanima i kućanstvima na temelju osiguranja i druge naknade

istina

El Febo, 03.09.2009. u 00:34
dok svi lamentirate s velikim brojem zaposlenih u državnim službama i kresanjem istih

ovi su odmah na drugom mjestu [lol]

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

Pesimizam Hrvatske gospodarske komore
Piše: NT

——————————————————————————–

Do kraja ove godine može se očekivati nastavak međugodišnjeg pada BDP-a te bi negativna stopa za cijelu godinu mogla iznositi 5 do 6 posto.

http://www.jutarnji.hr/novac/bizzbuzz/clanak/art-2009,9,2,hitro_hr,174889.jl

Što reći na ovaj tekst nego samo da čovjek ne zna izračunati predpostavljeni pad BDP-a u 2H2009 a već ima pad u 1H i predpostavljeni godišnji pad.
Jasno da uz pad na godišnjoj razini od 5,5% pad u 2H mora biti 4,5% a to je dakle RAST BDP-a u 2H u odnosu na 1H, to je dakle lagani oporavak gospodarstva.
A Nadan bi s ovakvom matematikom na Pantovčak.

Dobio sam jedan – račinao sam približno i bitan mi je samo bio rezultat koji bi potvrdi da smo dodirnuli dno i da se gospodarstvo oporavlja.
Ako se računa preciznije dobije se još povoljniji rezultat.
Dakle ako će gospodarstvo padati 5,5% na razini cijele godine onda će pad u drugom polugodištu iznositi oko 2,8%!!!!

Pogledajte malo konto 37 u državnom proračunu – Naknade grañanima i kućanstvima na temelju osiguranja i druge naknade. Pola državnog proračuna, odnosno 64 milijarde kuna se krije na ovoj stavci. I dok svi lamentirate s velikim brojem zaposlenih u državnim službama i kresanjem istih, ja osobno mislim da bi se na ovoj stavci 37 moglo jako puno uštedjeti. U ovih 64 milijarde se nalazi sva sila branitelja, socijalnih slučajeva, starosnih mirovina, dodataka od 100,00 kn na mirovine i sl. MMF bi sigurno prvo čačnio ovu stavku.

Ljudi moji, previše je umirovljenika za ovu našu državu. Znam brdo ljudi koji bi mogli raditi još 30 godina, a u mirovini su.

Socijalna prava su prevelika, ne pomažu puno pojedincu, a skupo nas koštaju.

Ja osobno bih sljedeći proračun radio na način da:

1. smanjio bi socijalna prava svih koji imaju pravo na ista (ukinio 100,00 kn za umirovljenike i sl.)
2. smanjio prava radnika i smanjio broj radnika (ali ne za previše)
3. prodao sve što se planira prodati,
4. zadržao državnu potrošnju na dosadašnjoj razini.

Na taj način bi pokušao imati ujednačeni proračun koji ne bi stvarao deficit, a samim time niti potrebu za novim zaduživanjem.

Ovo iziskuje bolne rezove, sukobe unutar političkih struktura, a u konačnici i negativan efekt na realnu ekonomiju, jer koliko god se busali u prsa, privatnici bez države ne mogu.

Što nama vrijedi dobra turistička sezona i 6-7 mlrd EUR svake godine kad sav novac + još i zaduženje ide na podmirivanje tog konta. Zamislite samo primjer radnika koji radi za 2500-3500 kn i iz plaće izdvaja za mirovinu 40-godišnjaka koji ima mirovinu 5000-7000 kn. [pray]

http://www.index.hr/vijesti/clanak/srbija-u-krizi-puni-proracun-oduzimajuci-mafiji-imovinu/448747.aspx

New Report

Close