Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

http://www.tportal.hr/lifestyle/sexfiles/33908/Hrvati-na-europskom-dnu-po-seksipilu.html
jel ovo neka loša šala?! [shocked]
nadam se da će MVPEI prikladno reagirat na ovakve provokacije.

ovo je još neviđena provokacija, šta si umišlja taj bildt, upravo im pišem prosvijedno pismo, neće to samo tako proći, u pismu prilažem slike bubičića, mačka, gotovca, radeljaka, grdovića i drugih sexy hrvata

[/quote]

to su pizdarije. rijec hrvat dolazi od iranskoga hrovat sto znaci "lijep covjek". mi smo genetski lijepi sexi i zgodni

Ne dajte zlovencima more jer ode u 3pm: terminal, plinovod, petrokemija, janaf, polimeri, brodogradnja, poljoprivreda itd itd

United Kingdom M4 Money Supply YoY +14,5%

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

http://www.tportal.hr/showtime/estrada/34019/Natalie-Portman-Recesija-je-vrlo-uzbudljiva-stvar.html
<3

E moj Jozo……

SPAŠAVANJE DUHOVOSTI POSRNULOG ČOVJEKA

Uvidjevši da je čovjek pogriješio i nije odolio iskušenjima tjelesnog razmnožavanja s ljudima zemaljskim (Nefidima), Bog nije uništio čovječanstvo nego je u svojoj milosti i milosrđu poslao na svijet svoje otjelovljenje u Božanskim ljudima; Božanstvima Brahma i Sarasvati.Brahma i Sarasvati su rodili djecu Harahvati, koji su dobili Božja poslanja i čovječanstvu prenijeli iskonsku Istinu duhovnosti.
Boginja Sarasvati je u tu svrhu podarila svojim potomcima RISI (pismo) i VINU (violinu-glazbu).
Iskonska poruka Boginje SARASVATI su četiri glasovna znaka ispisana s Risi Harahvati, a čitaju se ŠAKI. Poruka ŠAKI prenosi čovjeku:

Inače – ova imena imaš i u židovstvu – Abram i Sara!

http://www.antiportal.info/site/index.php?option=com_content&view=article&id=69:hrvatski-grb&catid=51:povijest&Itemid=71

http://www.tportal.hr/lifestyle/sexfiles/33908/Hrvati-na-europskom-dnu-po-seksipilu.html
jel ovo neka loša šala?! [shocked]
nadam se da će MVPEI prikladno reagirat na ovakve provokacije.

ovo je još neviđena provokacija, šta si umišlja taj bildt, upravo im pišem prosvijedno pismo, neće to samo tako proći, u pismu prilažem slike bubičića, mačka, gotovca, radeljaka, grdovića i drugih sexy hrvata

[/quote]

to su pizdarije. rijec hrvat dolazi od iranskoga hrovat sto znaci "lijep covjek". mi smo genetski lijepi sexi i zgodni
[/quote]

Nadasve. Dovoljno da se sjetim Skegre i ne moram dalje [lol]

Škegru su odbili za "Goonies" pa uzeli onog manje strašnog.

No respect

[/quote]
da Goonies …. [lol] [lol] [lol]

Ne dajte zlovencima more jer ode u 3pm: terminal, plinovod, petrokemija, janaf, polimeri, brodogradnja, poljoprivreda itd itd

[/quote]

Ali mislim da je prosao u nekim od Star Warsa [lol]

http://www.bankamagazine.hr/Naslovnica/Vijesti/Hrvatska/tabid/102/View/Details/ItemID/53858/ttl/Banke-se-ohrabrile-U-srpnju-337-mil-kuna-kredita-gradanima/Default.aspx

Odakle odjednom ovakav optimizam?

http://seebiz.eu/hr/makroekonomija/hrvatska/zeljko-rohatinski-najgore-je-proslo,-oporavak-ce-biti-spor,55016.html

Prekjučer nešto slično izjavi mr. Ante Vlahović (predsjednik uprave Adris grupe) u smislu da je po njegovom mišljenju kulminacija krize u prvoj polovici 2010. (što je brzo) danas guverner HNB-a Željko Rohatinski to još "optimističnije formulira".

Da li je po srijedi nešto što smo viđali u zadnje vrijeme u Americi, "podizanje morala u nadi da se time može podržati gospodarstvo" ili su pak naši autoriteti za razliku od njihovih "duboko iskreni u svojim javnim izjavama"??

Da li je ovo "dobronamjerno obmanjivanje svekolike javnosti" ili oni stvarno misle to što govore??

Ja još uvijek mislim da je prerano očekivati dno naše krize u vrijeme "sad +/- par mjeseci". Ako se to nekako "statistički i pokaže" (na što ova dvojica očito računaju pa zato hrabrost za ovakve procjene), pitanje da li to ima i neki konkretni smisao, pitanje da li će "nakon postizanja dna" oporavak biti solidan ili toliko spor da nas spoznaja o dnu iza nas nema baš što previše veseliti?

U svakom slučaju teško je vjerovati da će se pokazatelji zaposlenosti, prihoda zaposlenih, a uz istovremeno pokazatelje produktivnosti rada bitno poboljšavati u skorom periodu. A da će prosječna plaća pokrivati više od 100 % "potrošačke košarice" a profiti naših firmi obarati rekorde kako u profitnim maržama (komparacijom sa najboljim svjetskim kompanijama iz branše) tako i po apsolutnim iznosima rastom ukupne realizacije gonjene izvozom.

Ma dok pokrivenosti uvoza izvozom ne prijeđe 100 %, ja ću tvrditi da je ovo naše gospodarstvo bijedno. No svaki napredak prema naprijed, makar još uvijek bili bijedni, će veseliti – moramo početi svakim danom bivati sve manje bijedni, da bismo jednom mogli to i u potpunosti prestati biti.

"Spori oporavak" je ok, ali ako to ne znači toliko blizak nuli da se mikroskopom ne može od nje razlučiti. Lako je govoriti u pridjevima, pa sad si mi mislim što je kome "sporo" a što "brzo".

Ja još uvijek mislim da je prerano očekivati dno naše krize u vrijeme "sad +/- par mjeseci". Ako se to nekako "statistički i pokaže" (na što ova dvojica očito računaju pa zato hrabrost za ovakve procjene), pitanje da li to ima i neki konkretni smisao, pitanje da li će "nakon postizanja dna" oporavak biti solidan ili toliko spor da nas spoznaja o dnu iza nas nema baš što previše veseliti?

Predlažem da se pridružiš onoj sekti u Sibiru koja se zatvorila u špilju i čekala smak svijeta.
Ti bio bio nešto kao podsekta te sekte – čekaš samo dno neke imaginarne krize u HR.
Sibir je idealan i po tome što se nalazi poprilično daleko od epicentra – tj HR.
Povedi i Vidoševića koji je izjavljivao da se 6 godina neemo izvući iz recesije.

Ti bio bio nešto kao podsekta te sekte – čekaš samo dno neke imaginarne krize u HR.

ne znam gdje ti živiš, ali što se događa sa hrpom naših malih poduzeća očito ne vidiš, inače krizu ne bi nazivao imaginarnom.
Svakim danom je sve više onih kojima je pravo umijeće isplatiti plaće i nabaviti novac za uplatu PDV-a, kojega država svaki mjesec očekuje a svoje obveze ne plaća po godinu dana!

Povedi i Vidoševića koji je izjavljivao da se 6 godina neemo izvući iz recesije.

moja procjena je da je dno krize početkom 2011., možda sam ja pogriješio… sasvim moguće obzirom da ja nemam precizne podatke nego tek "odokativne sa terena", ali ljudi koji drže sve statističke i "intelligence" podatke kao što su to baze podataka u HNB-u, ZABA-i i Adris grupi, očito da mogu donositi pouzdanije zaključke, zato sa velikim zanimanjem slušam te njihove prognoze, ali imam pravo biti skeptičan. Nisam od onih koji vjeruju na gole riječi, bez bar kakvih takvih argumenata/podataka.

Ja se sada više “brinem” o tome kakvo će nam biti dno nego prije nego što sam ih čuo da prognoziraju oporavak, sve mi ovo nešto smrdi na "orekstriranu akciju podizanja morala" kako bi se formiranjem drugačije svijesti spriječili građanski nemiri npr. ili takvo nešto… – a koji nam iskreno rečeno zbilja ništa ne bi koristili, pa u svjetlu toga premda nisam "za laganje pa niti ono dobronamjerno", na neki način odobravam ove njihove istupe makar i ne bili potpuno iskreni – no osobno me zabrinjavaju, imam pravo biti skeptičan.

Uostalom, početak 2010., ili početak 2011., pa to je samo godinu dana razlike, nekome poput meni bez preciznih podataka kakve drži Rohatinski nije za zamjeriti godinu tamo-vamo fulanja 😛

Ja se ne bavim makroekonmskim kretanjima, puno više me zanima ono mikro, a prvenstveno iz poslovnih i investicijskih razloga, zato meni nije presudno da li ću "pogoditi dno krize" niti to očekujem, ali ostavljam si za pravo komentirati i biti skeptičan, zar moramo svi sada, makar to "i bilo društveno poželjno", vikati "kraj recesije, kraj recesije" – ne pada mi napamet baviti se bilo kakvim zborskim pjevanjem, nisam ja za to.

Inače savjet kolegama investitorima: makroekonmska kretanja su za zabavu, ne obazirite se na njih prilikom investiranja. Ja sam odavno 75 % u dionicama, i dok sjedim i čekam, pročitam izvješća kada izađu, što ću drugo u slobodno vrijeme raditi nego baciti malo oko i na makroekonomiju – zabavno je 😀 Dozvolite mi da onda i nešto skeptično kažem na tu temu, unaprijed napominjem da nisam stručnjak i da moguće da griješim. Bitno je da ta pogreška nema neko praktično značenje – nikome ne koristi znati ove stvari sa preciznošću na par mjeseci tamo-vamo, s time se samo zabavljamo 😉

New Report

Close