@ febo
apsolutno.
Znači ne gine nam provalija i MMF. A ovo je sve mazanje očiju naroda kao da se nešto pokušava. Ali ne može se gasiti šumski požar (jer ovo više nije zapaljena kuhinjska krpa ostavljena na štednjaku) sa čašom vode. Samo se čudim da se tako ‘mlako’ brani vlada , s obzirom da im toliko stvari visi o niti kada dođe MMF, i da će onda oni rezati sve što se može, bez pitanja da li smiju ili ne. Onda ode i njihovo biračko tijelo i biti će zauvijek stranka koja je dovela zemlju do bankrota.
Dobar dio HR pameti u zadnjih nekoliko mjeseci je prizivao MMF.
Taj dio HR pameti ne zna da je početkom 80-tih u bivšoj Jugi MMF odigrao vrlo negativnu ulogu koja je išla na ruku velikosrpskoj politici, a suprotno Ustavu iz 1974.
Centralizacija Juge a po želji velikosrpske politike je krenula upravo iz tih institucija i financijskih institucija kao što su Jugobanka i Beobanka gdje je bankarsku karijeru pekao Slobodan Milošević – vožd. Stoga pitanje je: Da li se iza poziva za MMF-ovim angažmanom ne skriva i politička pozadina?
Da li je to prepoznato u HR političkim i dijelom u financijskim krugovima pa se zbog toga i odbija?
[/quote]
Suludo. Dolazak MMF bi osnažio velikosrpske aspiracije. Ja neznam šta ti radiš u Hrvatskoj. Ovakvu sposobnost konstruiranja teorija zavjere Kim Il Sung i Ahmedinejad bi bogato platili.
HDZ se voli predstavljati kao veliki branitelj Hrvata u BiH. Kako je tamo došao MMF pretpostavljam da su i tamošnji Hrvati sada pali pod povećan pritisak velikosrpske politike. Zbog čega HDZ ne čini ništa da to zaustavi ili barem zbog čega ne potegne ovo pitanje ?
Zbog čega SDSS ne izađe iz vladajuće koalicije, sruši vladu i omogući dolazak MMF-a ? Opiranje dolasku MMF-a visi na nekoliko srpskih glasova. Ili je Stanimirović najveći borac protiv velikosrpske politike u Saboru ili nešto ne štima u tvojoj teoriji.
I ja vjerujem u to.
[/quote]
Spisak je već napravljen u Jutarnjem listu – sada mi je jasno zašto se sve ovo događa, počevši od ZSE.
Samo je pitanje tko to sve financira, tko se skriva iza ove orkestrirane kampanje.
Soros 100%.
[/quote]
Ne razmišljam o tome, nekako mi se neda s time zamarati iako možda i ima nešto u tome. Da razbijam glavu time vjerojatno bi pio koktele Xanaxa i Leponexa. Tako to završi.
Ja te samo mogu uputiti na knjigu Yugoslav-American economic relations since World War II i u njoj ti sve piše. Nikakvu teoriju ja ne razvijam ako se bar malo potrudiš da pročitaš što sam napisao biti će ti sve jasno. Evo u cjelosti…Na krizi 82-84 dogodilo se puno loših stvari a jedna je i počrtak rušenja Ustava iz 1974. pod patronatom stranih financijskih institucija. U knjizi Yugoslav-American economic relations since World War II može se toga puno naći.
Stoga nisam siguran da je ulazak MMF-a dobar za HR ma koliko se neki trudili da nas u to uvjere.
Čak što više vjerujem da bi se pojavili i neki zahtjevi koji su političke prirode. Uvjeren sam da bi se tražila i privatizacija nekih strateških poduzeća a što u ovom trenutku nije u HR interesu.
Stoga nisam siguran da je ulazak MMF-a dobar za HR ma koliko se neki trudili da nas u to uvjere.
Čak što više vjerujem da bi se pojavili i neki zahtjevi koji su političke prirode. Uvjeren sam da bi se tražila i privatizacija nekih strateških poduzeća a što u ovom trenutku nije u HR interesu.
Ono što sam ja apsolutno siguran da je dobro za Hrvatsku je rezanje troškova države. Jadranka to nije sposobna napraviti pa treba dovesti nekog drugog. Kako ni oporba ne bi napravila puno bolje od Jadranke onda ostaje samo MMF. Ja ne vidim nikoga drugog ko može zaustaviti ekonomsko propadanje ove zemlje. Mi smo svakog dana ekonomski slabiji i zaduženiji. Svaki dan smo više ovisni o drugima, a manje o sebi. Uskoro ćemo kleknuti pred Kineze i tražiti da nam udjele pomoć. Ali mi nećemo koristiti taj novac da se izvučemo iz krize, nego da kupimo Jadranki još šest mjeseci vlastii. Nakon toga ćemo opet ići u Beijing po novu injekciju.
Ova ekonomija nemože podržati ovoliku državnu potrošnju. Što prije počnemo smanjivati državnu potrošnju manje ćemo pasti i lakše ćemo se izvući iz ove rupe.
dobro si to primjetio, država je na injekcijama
Po meni jedino i dugoročno preostaje samo turizam, ugostiteljstvo i tercijalni sektor uopće (tržište usluga).
Tu se može, uz jaki strateški plan puno napraviti i rezultati bi se, uz jasnu viziju, misiju i strategiju vidjeli već za desetak godina.
Samo onda odustajemo od teške proizvodnje i gradnje nuklearki.
Ono što sam ja apsolutno siguran da je dobro za Hrvatsku je rezanje troškova države. Jadranka to nije sposobna napraviti pa treba dovesti nekog drugog. Kako ni oporba ne bi napravila puno bolje od Jadranke onda ostaje samo MMF. Ja ne vidim nikoga drugog ko može zaustaviti ekonomsko propadanje ove zemlje. Mi smo svakog dana ekonomski slabiji i zaduženiji. Svaki dan smo više ovisni o drugima, a manje o sebi. Uskoro ćemo kleknuti pred Kineze i tražiti da nam udjele pomoć. Ali mi nećemo koristiti taj novac da se izvučemo iz krize, nego da kupimo Jadranki još šest mjeseci vlastii. Nakon toga ćemo opet ići u Beijing po novu injekciju.
Ova ekonomija nemože podržati ovoliku državnu potrošnju. Što prije počnemo smanjivati državnu potrošnju manje ćemo pasti i lakše ćemo se izvući iz ove rupe.
[/quote]
20 godina se ova država gradi iz temelja, bez ičije pomoći, zapuštena , razrušena pa nanovo izgrađena, a sada se pojavljuju Jude i škude!
Samo da ne ispadne da se zemlje okruženja koje su ušle u aranžmane sa MMF izvuku iz recesije brže i uz to i restruktuirane bolje nego mi, a sve iz razloga ne pristajanja na moguće preporuke MMF koje bi se odnosile na glasačku mašineriju odnosno na prekobrojnu lokalnu administraciju i desetke tisuća lažnih mirovina. Kolega Sava ono što je bilo svrha MMF osamdesetih godina je imalo svoj cilj, a ovo što se danas događa (milijarde jeftinih dolara) ima neki sasvim drugi cilj koji treba prepoznati i u skladu s njim i odigrati igru. [bye]
Po meni jedino i dugoročno preostaje samo turizam, ugostiteljstvo i tercijalni sektor uopće (tržište usluga).
Tu se može, uz jaki strateški plan puno napraviti i rezultati bi se, uz jasnu viziju, misiju i strategiju vidjeli već za desetak godina.
Samo onda odustajemo od teške proizvodnje i gradnje nuklearki.
Ekonomija će sama odlučiti koji će sektori napredovati, a koji nazadovati ili stagnirati. Novac će ići prema granama koje osiguravaju najveće margine zarade. U ovom trenutku turizam je sigurno konkurentniji hrvatski proizvod nego elektronika. To je zahvaljući dobrom geografskom položaju s jedne i vrlo prosječnim fakultetima s druge strane. To ne znači da se stvari neće promjeniti u narednih 10 godina. Mislim da nije pametno staviti sva jaja u jednu košaru. Dođe neka globalna pandemija i turizam je mrtav, zamlja doživi kolaps. Puno bolje je imati diverzificiranu ekonomiju. Kada država određuje priritete razvoja ekonomije onda to nema puno veze sa tržišnim principima i obično završi gušenjem velikog broja prespektivnih i držanjem na životu neperspektivnih firmi.
Treba stvoriti okvir u kojem se svaka grana ekonomije može razvijati a onda prepustiti da ponuda i potražnja odrede omjere zastupljenosti. Naravno da bi to funkcioniralo moraš imati kvalitetan obrazovni sustav koji omogućuje radnoj snazi da brzo i kontinuirano uči nove tehnologije.
U ovom trenutku u Hrvatskoj se ne isplati niti raditi niti učiti, a intencija vlade je da rad učini još manje atraktivnim. U takvom okruženju besmisleno je diskutirati o bilo kakvom razvoju ekonomije.
[/quote]
20 godina se ova država gradi iz temelja, bez ičije pomoći, zapuštena , razrušena pa nanovo izgrađena, a sada se pojavljuju Jude i škude!
[/quote]
20 godina plaćaš najskuplju izgradnju na svijetu da bi se omastio i Prkić i Mrkić i Frkić, a ti živi u iluziji
A na što su onda sve otišli ovi silni krediti ? Ceste smo izgradili svojim ili posuđenim novcem ?
A na što su onda sve otišli ovi silni krediti ? Ceste smo izgradili svojim ili posuđenim novcem ?
[/quote]
Na plaće i mirovine neradnika. Sa 40 mlrd Eura duga mogli smo napraviti autoput svakom u RH do njegove kuće i most do svakog otoka na jadranu. [lol]