Ovo se zove ‘malinvestment‘ epskih propocija:
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601109&sid=aTcShxOgN1o8
"
…
Spain built about 29 percent of new homes in the European Union from 2001 to 2007, even as it represented just 9 percent of the population. The resulting glut of 1.5 million unsold houses and apartments sparked the end of a decade-long real estate and construction boom that accounted for about 20 percent of the country’s gross domestic product in 2007.
…"
[shocked]
To što smo mi danas "uvozno orijentirana", ne znači da nije prijeka nužnost: čim prije postati ono drugo – inače smo prokockali svoju budućnost.
Prije smo bili bliže toj drugoj varijanti. I okrenuli smo joj leđa i idemo naprijed, sve dalje i dalje od nje…. Hebate, u mojoj regiji nakon rata ima daleko više zatvorenih tvornica nego otvorenih. Čak štaviše, na prste jedne ruke bih mogao nabrojati nove tvornice spram desetaka zatvorenih. I samo se razvija trgovina i šverc (kako tko uspije, dok ga se ne uhvati).. A drivo je samo navijao za turizam i uvoz… I naravno, za povećanje državnih firmi i ureda i lokalnih jedinica, a sve za smještaj podobnih i svoje i njihove rodbine. Zato i jesmo u ovoj situaciji…… Dok se to dobro ne odreže i na svako radno mjesto ne stavi stručni kadar a ne podoban, nema nama spasa…
Pretpostavljam da nisi tehničke struke pa ti nije jasno koliko su ove dvije važne za funkcioniranje svih tehničkih područja, dakle i funkcioniranje tehnologije na svim razinama u primjeni. Za konkurentnost gospodarstva, i temeljem tehnološke konkurentnosti, i temelj usklađenosti sa međunarodnim normama, rad ovih agencija je prijeka nužnost kako bi se naša tehnologija uopće mogla uklopiti u svjetske tokove, naši proizvodi mogli biti usporedivi sa stranima i kako bi naši proizvodi tehnički i netehnički uopće mogli napustiti našu zemlju i dozvoljeni za uvoz u EU i drugim tržištima kao usklađeni sa traženim normama.
Možda bi i bile važne ali s obzirom na poznatu efikasnost državne uprave na drugim područjima, nekako mi je teško povjerovati u opravdanost i smislenost postojanja istih.
Jeste skuzili kako je taj namet nakraju "better than expected"? Prvo je procurilo 8%, pa 6%, pa 5%, pa 3% i postotni bod PDV-a. Ni Ben to nebi bolje odigrao. [thumbsup]
Jos malo i osjecat cemo kao da nam drzava nesto daje. [lol]
Loše su to odigrali. Mogli su krenuti sa 25% pa spustiti na 20% pa se cijenkati na 15% i onda ka dobre duše pristati nevoljko na 10%!!! I opet bi se rulja osjećala da nešto dobiva.
Premješteno iz teme: Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala
Kako se zadnjih dana od strane raznih kvazi analitičara moglo pročitati da se iz krize nećemo izvući
još godinama, ima i onih koji ne misle tako.
kolega to je individualno, neki i nisu u krizi a neki su oduvijek i zauvjek…
pitajte se sto ce biti kada nas obavjeste da je kriza prosla?
cijena rad ce biti niza, zdravstveno osiguranje oskudnije, jadranska obala ogradena, mislim da se to u kemiji zove polarizacija jedni na jednu drugi na drugu stranu.
sementacija je proces koji ce nas rasclanit sam treba pazit da se ne dode na dno hranidbenog lanca jer oporavak bude gotovo nemoguc…
ako pogledamo primjerice radnike HT-a izuzmemo li menagere prosjecno radnik zaradi kao i 500-600k kapitala koje vlasnik dionica kesira isplatom dividende.
hello kod najpozeljnijeg poslodavca cijena rada je tako mizerna, jos ce vas uvjerit da ste preskupi i samo trosak preduzecu.
sto je u konacnici i tocno, ne placa godisnji, regrese, bozicnicu, prijevoz, bolovanja samo da za neka radna mjesta zaposli studente i godisnje u brutu smanjiti rashode 40-50k po radniku.
sada zaposljava preko agencije za privremeno zaposljavanje i stedi 25-30k a kriza je dobra prilika za izgovor smanjenja troskova pa 70% outsorsa da rade za novog gazdu za 2500-3000 kn i pravdao troskove odnosno jacin porez na sms.
izasli smo iz krize, stopa PDV-A 22%, ukida se porez na SMS koji je bio sminka kao lukzuza i brojimo mrtve bivse radnike HT-a beskucnike koji u novim uvjetima jednostvno ne mogu placati kredite jer im je prihod smanjen 40% a švabo povecava prihode a kriza dobrodosla da smanji rashode…
i eto radnik beskucnik trazi dodatni drugi posao dostavljaca samo da podmiri rezije u podstanarstvu jer je stan izgubil…
e tu nailazi na mladog umirovljenika koji je non stop free i automatizmom konkurentniji te ce za samo 1000 kn na crno cjeli mjesec razvozit pizze.
tko je profitirao, valjda radnik kada je smanjen PDV i ukinuta trosarina na SMS, drzava sta je prezentirala da ce ubrat vise poreza ili krupni kapital?
navedeno vrijedi za sve ali na HT-u se mozda ponajbolje moze oslikati cijena rada, poreza, krize i kapitala…
a ONI su rekli su da je kriza prosla
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=ce36f09e-7f30-4282-84fb-6435ffb0878c
jel to novinari najavljuju promjenu trenda
istreslo se nešto drhtavih ručica,evropa će do podneva biti u zelenom.mi još nismo odrdili rast koji ameri i europa jesu,dakle lagano prema gore.
p.s.mislim da su sva sranja debelo uračunata u cijenu dionica
[/quote]
Vi ste kolega u opakoj zabludi. Sva s.anja nikako nisu uključena u cijenu dionica jer ovo što već sada HDZ radi većina građana nije niti mogla zamisliti (iako nas ima koji o tome već pričamo 15ak godina i prilično smo dobro prognozirali). Što će HDZ tek pripremiti za kolovoz / rujan?
Uostalom, kako mislite da će gospodarstvo opstati uz najveći porez na dohodak u svijetu, kako ćemo i kome biti konkurentni?
[/quote]
Sve što si rekao je obično s——-!
Kad si tako upućen reci mi molim te kako će povećanje PDV-a utjecati na poslovanje npr iNGRE?
[/quote]
Povećanje PDV-a će utjecati na likvidnost svih poduzetnika, obveznika PDV-a (pa i INGRE) koji, iako će
ga prevaliti na svoje kupce (a ovi opet na krajnje potrošače) će uplatiti mjesečnu obvezu PDV-a u Državni proračun 1 % više prije nego li naplate potraživanja od kupca (sa obračunatim PDV-om). Kako su prosječni dani naplate potraživanja u HR gospodarstvu troznamenkasti dok je obveza PDV-a mjesečna, poduzetnici će plaćanjem više stope PDV-a za 1 % bod više kreditirati državu i svoje dužnike.
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=ce36f09e-7f30-4282-84fb-6435ffb0878c
jel to novinari najavljuju promjenu trenda
istreslo se nešto drhtavih ručica,evropa će do podneva biti u zelenom.mi još nismo odrdili rast koji ameri i europa jesu,dakle lagano prema gore.
p.s.mislim da su sva sranja debelo uračunata u cijenu dionica
[/quote]
Vi ste kolega u opakoj zabludi. Sva s.anja nikako nisu uključena u cijenu dionica jer ovo što već sada HDZ radi većina građana nije niti mogla zamisliti (iako nas ima koji o tome već pričamo 15ak godina i prilično smo dobro prognozirali). Što će HDZ tek pripremiti za kolovoz / rujan?
Uostalom, kako mislite da će gospodarstvo opstati uz najveći porez na dohodak u svijetu, kako ćemo i kome biti konkurentni?
[/quote]
Sve što si rekao je obično s——-!
Kad si tako upućen reci mi molim te kako će povećanje PDV-a utjecati na poslovanje npr iNGRE?
[/quote]
Povećanje PDV-a će utjecati na likvidnost svih poduzetnika, obveznika PDV-a (pa i INGRE) koji, iako će
ga prevaliti na svoje kupce (a ovi opet na krajnje potrošače) će uplatiti mjesečnu obvezu PDV-a u Državni proračun 1 % više prije nego li naplate potraživanja od kupca (sa obračunatim PDV-om). Kako su prosječni dani naplate potraživanja u HR gospodarstvu troznamenkasti dok je obveza PDV-a mjesečna, poduzetnici će plaćanjem više stope PDV-a za 1 % bod više kreditirati državu i svoje dužnike.
[/quote]
To je fantastično za poduzetnike, nitko ti ništa ne plaća, a ti iz ničega trebaš stvorit još više love za državu, pa samim time dolazi do zatvaranja firmi i nastavak rada na crno. Nema što, slijede fantastični dani za poduzetnike koji igraju po pravilima. [thumbsup]
Nema sumnje, povećanje stope PDV-a negativno će utjecati na ionako lošu likvidnost u sustavu.
Kako je očito da bez povećanja fiskalnih davanja, na žalost, ne ide bolje je da su od dva zla odbrali manje odnosno kombinaciju jednog i drugog. Povećanje poreza na promet i potrošnju a manji udar direktno po džepu (čitaj dohodak i dobit).
Ovim povećanjem PDV-a mislim da smo po visini stope trenutno treći u svijetu.
Nema sumnje, povećanje stope PDV-a negativno će utjecati na ionako lošu likvidnost u sustavu.
Kako je očito da bez povećanja fiskalnih davanja, na žalost, ne ide bolje je da su od dva zla odbrali manje odnosno kombinaciju jednog i drugog. Povećanje poreza na promet i potrošnju a manji udar direktno po džepu (čitaj dohodak i dobit).
Ovim povećanjem PDV-a mislim da smo po visini stope trenutno treći u svijetu.
Do neki dan si bio u skoro pravu ali vise nisi. Naime, od 01.07. ove godine Madjarska je digla PDV na 25%. Prije nje stopu od 25% tj. vecu od nas su imale samo Danska, te Svedska i Norveska no potonje 2 imaju 3 stope za razne stvari. Uglavnom, sad smo 5. na planeti po visini PDV-a. Ajd da smo barem po necem u top5 planetarno [lol]
Ispravka 6. smo – zaboravio sam Island koji ima 24,5%
Uglavnom, sad smo 5. na planeti po visini PDV-a. Ajd da smo barem po necem u top5 planetarno [lol]
Ja nisam za rješenja "preko koljena" kao što se neki zakoni donose pa se kaže da se mogu popraviti. Ako se u ekonomiji napravi pogrešan potez, on se reflektira desetak pa i više godina [wink]
http://i7.ebayimg.com/01/i/001/18/90/51be_1.JPG
Uglavnom, sad smo 5. na planeti po visini PDV-a. Ajd da smo barem po necem u top5 planetarno [lol]
Ja nisam za rješenja "preko koljena" kao što se neki zakoni donose pa se kaže da se mogu popraviti. Ako se u ekonomiji napravi pogrešan potez, on se reflektira desetak pa i više godina [wink]
http://i7.ebayimg.com/01/i/001/18/90/51be_1.JPG
Bogami i djeluju točno deset godina, otkad je on na vlasti………………….. [tongue]