Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Jat za Dubrovnik traži tvrđa jamstva

Iako su u pet dana prodali 40% predviđenoga kapaciteta za Dubrovnik Jat odustao od linije…..

Ukratko
Brza odbijenica
U Jatu tvrde da su prije uspostavljanja linije za Dubrovnik bili uvjereni da neće biti problema. No odbijenica im je stigla već 1. srpnja, a istog dana su dobili dozvolu samo za dva leta, 2. i 6. srpnja. U svega nekoliko dana prodaje čak je 800 putnika kupilo karte za Dubrovnik, a njima je Jat morao vratiti novac ili im ponuditi let do Tivta i prijevoz autobusom do Dubrovnika.

Bajs troši milijune kuna poreznih obveznika za plakate po Srbiji (i to milijune koji će platiti svi uskoro sa umanjenim plaćama i mirovinama), a ovi se zahebavaju. Vjerojatno će se dogovoriti u 10. mjesecu kad prođe sezona. Mrak i samo mrak u ovoj banani od države.
[pray]

Jat je taj koji je uveo letove bez dozvole.A njihovo ministarstvo koči potpisivanje sporazuma.
Najlakše je prebaciti krivicu na druge.
A iskreno na turističke rezultate u Dubrovniku ovi letovi svakako nemaju utjecaja.
[/quote]

odbijenica im je stigla već 1. srpnja, a istog dana su dobili dozvolu samo za dva leta, 2. i 6. srpnja.. Ali imaš pravo ionako vjerojatno prevoze krumpire, a ne putnike pa tako i nema utjecaja na turističke rezultate. [lol]

Iskreno i ja sam zamalo uplatio novce u FFX doduše htio sam uplatiti neku simboličnu cifru ono u stilu popušio sam puno više na burzi,a ako lanac sreće potraje 6 mjeseci isčupao bi cijelu glavnicu i još bi toliko ostalo ali zahvaljujući Conanu oBri ,Mateji,Zeki i ostalim razumnim ljudima rješio sam se bespotrebnog bacanja novca u vjetar.Da stvar bude interesantnija problemi su nastali baš u vrijeme kad sam htio uplatiti novce počeli su otkupi FFX balansa.
Jedna stvar koja me je mamila da uplatim novce je to što sam na virtualnom forexu uspio napraviti 20% u 2 mjeseca.Tada mi je zvonilo u glavi ako ja mogu nalupati 10% mjesečno zašto ne bi neki profesionalac nalupa 15-20% mjesečno i još zaradio na tome.Ja sam uskoro skršio cijeli demo račun naprosto ne kontam ja to sve kako treba.
Jednom sam se išao logirati na stranicu FFX dok su bile isplate kamata do trećeg u mjesecu i nema šanse da se stranica otvori,tada sam shvatio(odlučio) da je to sve pušing i da neće vidjeti moje novce.

Ja zbilja ne razumijem ljude … Ejjjj imate INTERNET POKER!! Nevjerojatne su zarade. Podijele ti karte, ti lagano otpijes viskac, zapalis cigaru … mos izracunat vjerojatnost ako ti se bas da i to je to!!!
Kakvi forexi, derivati itd [lol]

Ne dajte zlovencima more jer ode u 3pm: terminal, plinovod, petrokemija, janaf, polimeri, brodogradnja, poljoprivreda itd itd

Ne vjerujem struji [lol]

evo ovako to izgleda….

…što je ono Polančec onomad kategorički tvrdio a i nekima je dugo trebalo da priznamo di smo…

izvor: HNB

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

ćemo se s tim minusom vratiti na početak 2007-me? bar po visini BDPa?

Never pay the slightest attention to what a company president ever says about his stock. Bernard Baruch

Nije sve tako crno, sve ovisi iz koje perspektive gledaš podatke… [lol] [lol] [lol]

When speculation has done its worst, two and two still make four.

Možda neki nisu svijesni momenta ali ovo što se najavljuje 8% na plaće je samo još jedan čavao u lijes. Time dobivamo:

– otkaze,
– smanjivanje kupovne moći,
– porast sive ekonomije i kriminala,
– prelazak većine na minimalce koji će biti neoporezivi + ostatak crkavice na ruke,
– pojačanje DEFLATORNOG pritiska koji je prisutan svugdje u svijetu samo što to nitko ne želi reći
a ruku na srce on je neizbježan. Dok deflacija ne odradi svoje i ne očisti trulež nema pomaka.

Također, sada postaje sve jasnije da je Rohatinski jedan od pogrebnika ove naše jadne ekonomije. Čuvao je kunu ili bolje rečeno braću bankare i sada svi idemo u živi pijesak. Jedini je problem što nitko neće ostati na čvrstom tlu da nas iz njega izvuće. Ispada da je Kulić ipak u pravu.

Mislim da nas vrlo uskoro očekuje raspad sistema i to totalni. Vlada nema snage povući poteze koje bi morala povući:

– otkazi i rapidno smanjenje javnog sektora,
– obračun sa kriminalom i korupcijom (da baš ne spominjem javne ustanove – počelo se spominjati po
raznim novinama a od cifri se vrti u glavi).

Na žalost, čini mi se da se ubija i ono malo zdravoga u našoj ekonomiji i da jednostavno moramo dotaknuti Ground Zero i ponovno se probati dići iz pepela. Ovo što sada rade jednostavno neće ići. Kada tome pridodamo ne samo ovaj "antirecesijski porez" nego i ostale poreze koje čujem da spremaju kako bi tumor (ogromna javna uprava) preživio onda mi je sve jasnije da je samouništenje jednostavno neminovno.

Možda nije baš optimističan post ali sam siguran da je to na žalost naša realnost u koju ćemo vrlo brzo ući (raspad sustava plaća, mirovina, zdravstveni sustav a biti će interesantno gledati kako će vojska i policija gdje je ekipa u kreditima do grla gledati na stvari).

Iskreno se nadam da neće biti VEĆIH nereda iako su na žalost sve opcije otvorene.

Keš je trenutno princ, do kraja godine biti će kralj a u 2010 car ili diktator!

Također, sada postaje sve jasnije da je Rohatinski jedan od pogrebnika ove naše jadne ekonomije. Čuvao je kunu ili bolje rečeno braću bankare i sada svi idemo u živi pijesak. Jedini je problem što nitko neće ostati na čvrstom tlu da nas iz njega izvuće. Ispada da je Kulić ipak u pravu.

Evo napok nekoga tko se slaže s mojim stavovima o Rohinim dosezima!
U Zakonu o HNB-u piše:
Cilj Hrvatske narodne banke
Članak 3.
(1) Cilj Hrvatske narodne banke jest održavanje stabilnosti cijena.(2) Ne dovodeći u pitanje ostvarivanje svoga cilja, Hrvatska narodna banka će podupirati
gospodarsku politiku Republike Hrvatske i pritom će djelovati u skladu s načelima
otvorenoga tržišnog gospodarstva i slobodne konkurencije.

A inflacila zadnje godine leti u nebesa!

Roha je kao i Obama. U početku je izgledalo OK (onima ne baš verziranima) a zapravo je stisnuo gas da jače sletimo sa litice. Jedini problem je što danas više kočnice ne pomažu. Treba se pripremiti za "impact" pa tko preživi pričati će.

Rak i metastaze su gadna stvar. Ako se ne odstrani radikalno i na vrijeme smrt pacijenta je neizbježna. Pacijenti smo mi (stoka sitnog zuba). Rak i metastaze su naravno nabujali javni sektor od načelinka, pročelnika, župana i sve ostale birokracije. Zemlji kao mi ne treba više od nečeg tipa gradonačelinka i 30-50 ljudi – zapravo jednu malo jaču gradsku upravu. U ovu ekipu koja nam sisa krv treba naravno dodati sindikate koji sada traže 8% ali progresivnih. Što više iznad 3000 kuna to veći porez. Super. Možda nisu shvatili ali rak umire i sam kada ubije pacijenta – nije li tako.

Da stvar bude bolje spremaju se još kojekakve vratolomije:

– PKD (što je ruku na srce najmanji problem jer će tu ionako biti kolaps),
– porez na nekretnine, stanove, vikendice, aute, bicikle, motocikle i što ti ja sve znam,
– povečanje trošarina na sve živo,
– PDV navodno neće dirati ZA SADA.

Jedino meni nije jasna osnovna matematika ovdje. Ako mi smanje drastično prihode (plaću) a povećaju rashode uvođenjem raznih gore navedenih nameta, zbog čega misle da će to biti moguće plaćati????? I dodatno pitanje – tko će im uopće plaćati te namete? Što ako se ne bude moglo plaćati? Hoće li krenuti ovrhe na stanove u kojima živimo? Da li je to plan da nas izbace van pa pošto oni imaju ponešto keša to kupe jeftino i kasnije prodaju? Meni sve ovo jako smrdi i sve mi se više čini da ne ide na dobro.

Zašto ovakav pesimizam ako se radi o vrlo pozitivnoj stvari!
Naime Vlada je napokon počela ispravno razmišljati – umjesto bezkonačnog i neučinkovitog smanjenja rashoda ide se na povećanje prihoda. Činjenica je da novi porez zasigurno ne bi ostrvario ciljeve zbog kojih bi bio uveden vrlo brzo će biti jasno i Vladi. Nakon toga će se tražiti novi način začipanja proračunske rupe – jedan od mogućih načina je da se uspije naplatiti npr 20% od 9 milijardi potraživanja za poreze, prireze i doprinose. Drugi način je da se proda dio imovine jer nezaboravimo država je najveći kapitalista u HR. Nije na odmet spomenuti da je upravljanje s državnom imovinom vrlo loše i da umjesto prihoda i zapošljavanja generira gubitke koje svi mi plaćamo.
Neki dan sam spomenuo mogućnost da se plaća akontacija poreza na dohodak – to je oko milijardu kuna godišnje, puno je transparentnije od bilo kakvog dodatnog poreza ali sam sasječen.

New Report

Close