Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Šta nije bolje dignuti PDV za 1%, i za taj dio prihoda rasteretiti plaće.

Povecanje porezne stope ne mora znaciti i povecanje poreznih prihoda. Obicno povecanje poreznih stopa ima bolji ucinak na destimuliranje onog sto se oporezuje nego na povecanje poreznih prihoda.

You either do it right or you get eliminated!

Šta nije bolje dignuti PDV za 1%, i za taj dio prihoda rasteretiti plaće.

Povecanje porezne stope ne mora znaciti i povecanje poreznih prihoda.[/quote]

Naravno [thumbsup]

Obicno povecanje poreznih stopa ima bolji ucinak na destimuliranje onog sto se oporezuje nego na povecanje poreznih prihoda.

Rezultat ovisi o puno faktora i ne mogu se davati paušalni zaključci. Brojni su kontradiktorni primjeri iz prošlosti.

Što se PDV-a tiče njegov problem je što je regresivan i kao takav ne zadovoljava socijalnu ulogu.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Ponavljam, socijalu treba smanjiti. Država daje više nego si to može priuštiti. U tu svrhu neke kojima može uzeti crpi do iznemoglosti.

Preraspodjela je nužna. Rasterećenje onih koji zarađuju je nužno. Pitanje je samo kada ćemo mi to shvatiti. Bolje je s time početi odmah. Kamo sreće da je tamo negdje 1997 kad je uveden PDV to napravljeno.
Što duže mi djalimo novce na ovaj način više ćemo prebacivati na buduće generacije.
Takav razvoj nije održiv, ne samo dugoročno već ni srednjoročno.

Sve će doći na svoje realne vrijednosti.Moji postovi nisu nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

Ja nisam protiv socijalnih davanja, ali u ovoj državi je to prevršilo svaku mjeru. Na one konje koji još vuku se stavlja takav teret kao da ih se jednostavno želi ubiti, a ne potaknuti da još više rade i zarađuju. Takvim pristupom svi gube, i ovi koji daju državi i ovi koji čekaju da im država dade.
Ja ne razumijem kako naša vladajuća klika to ne razumije.

To nisu socijalna davanja nego kupovanje glasova. Ja imam susjeda koji posjeduje dvije kuće na Jadranu, kuću u US i nekoliko nekretnina u ZG. Taj čovijek je oslobođen plaćanja cestarine jer je invalid, prima božićnicu za umirovljenike i sl. Naravno, njegova dijeca žive u US, nisu ludi da to finaciraju iz svojih plaća.

Socijalna davanja se trebaju usmjeriti prema socijalno ugroženim kategorijama. Ne mogu se dijeliti novci i socijalne benificije ljudima koji posjeduju nekretnine, enormnu štednju, bijesna auta i slično.

U Hrvatskoj se nerad nagrađuje, a rad se kažnjava. Grad Zagreb plaća prijevoz nezaposlenima, a u isto vrijeme na gradilišta se dovode ljudi iz Bosne.

Ljudi se varaju ako misle da će se standard življenja moći održavati na zaduživanju. Mladi neće ostati u Hrvatskoj i otpalaćivati enormne dugove kojima su Sanader, Bandić i ekipa kupovali izbore. Otići će negdje gdje će se njihov rad više cijeniti.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Ja nisam protiv socijalnih davanja, ali u ovoj državi je to prevršilo svaku mjeru. Na one konje koji još vuku se stavlja takav teret kao da ih se jednostavno želi ubiti, a ne potaknuti da još više rade i zarađuju. Takvim pristupom svi gube, i ovi koji daju državi i ovi koji čekaju da im država dade.
Ja ne razumijem kako naša vladajuća klika to ne razumije.

To nisu socijalna davanja nego kupovanje glasova. Ja imam susjeda koji posjeduje dvije kuće na Jadranu, kuću u US i nekoliko nekretnina u ZG. Taj čovijek je oslobođen plaćanja cestarine jer je invalid, prima božićnicu za umirovljenike i sl. Naravno, njegova dijeca žive u US, nisu ludi da to finaciraju iz svojih plaća.

Socijalna davanja se trebaju usmjeriti prema socijalno ugroženim kategorijama. Ne mogu se dijeliti novci i socijalne benificije ljudima koji posjeduju nekretnine, enormnu štednju, bijesna auta i slično.

U Hrvatskoj se nerad nagrađuje, a rad se kažnjava. Grad Zagreb plaća prijevoz nezaposlenima, a u isto vrijeme na gradilišta se dovode ljudi iz Bosne.

Ljudi se varaju ako misle da će se standard življenja moći održavati na zaduživanju. Mladi neće ostati u Hrvatskoj i otpalaćivati enormne dugove kojima su Sanader, Bandić i ekipa kupovali izbore. Otići će negdje gdje će se njihov rad više cijeniti.
[/quote]
nazalost, previse tocnih stvari u ova dva posta…

DIONICE KAO ŠTO JE HDEL TREBA IZBACITI S BURZE JER SU ZAMKA ZA MANJINSKE DIONIČARE

http://www.vecernji.hr/newsroom/economics/3308560/index.do;jsessionid=39036A36F2A583EBE1506848FD0D30C9.1
loše, tj. dobre vijesti za ovu turističku sezonu [proud]

S predsjednikom Kine stiže 140 predsjednika uprava kompanija

U izaslanstvu koje u petak stiže u Hrvatsku je dvjestotinjak gospodarstvenika, među kojima je 140 predsjednika uprava raznih kineskih kompanija, te predstavnici 26 državnih institucija
Bankamagazin

Nitko ne komentira ovu vijest. Nadam se da su se naši dobro pripremili jer stiže prva gospodarska sila svijeta, a uz to prepuna zelembaća s kojima ne zna gdje i kako ih potrošiti. [cool]

S predsjednikom Kine stiže 140 predsjednika uprava kompanija

U izaslanstvu koje u petak stiže u Hrvatsku je dvjestotinjak gospodarstvenika, među kojima je 140 predsjednika uprava raznih kineskih kompanija, te predstavnici 26 državnih institucija
Bankamagazin

pa lijepo… nadam se samo da će se i neki naši s njima tom prilikom sastati a ne da svih 200 razgovaraju sa Mesićom samo 😛

Također bi bilo lijepo znati kakvih to kompanija… institucija… valjda ne samo neki njhovi izvoznici koji se svi sjatili ovdje u našu malu zemljice da izvoze svoje… "cjenovno povoljne stvaričice ":D, nego recimo da je među njima neki predsjednik uprave nekog trgovačkog centra…, nekakve njihove elektre, željeznica… pa da dogovorimo neki izvoz: elektro-opreme/strojeva… prehrambenih i sl. proizvoda u trgovačke centre… recimo bilo bi super da neko od naših dobije neku policu u nekom trgovačkom lancu koji posluje na nekih recimo par desetaka milijuna ljudi tržištu nekog grada/pokrajine… ne mora biti nešto na razini cijele Kine, nama neka sporedna Kineska mikro-tržišta jednog jedinog grada i sl. – sasvim odgovaraju! 😛

Znam da je svašta našega njima skupo… ali recimo neke stvari bi im i mogle biti povoljne i kvalitetne i time vrlo privlačne: nešto recimo iz Končarevog proizvodnog programa i sl. (transformatore im npr. možemo ponuditi svih vrsta, sve u svjetskom vrhu kvalitetom, a cijenom među najpovoljnijima – to recimo njihovoj elektri, željeznicama… sigurno treba!! – a mi im možemo ponuditi po iznimno atraktivnim uvjetima…)

Dečki,

Prvo, daleko da su oni prva gospodarska sila. Nisu i neće biti još jako jako dugo. US jeste i ostaje još nekoliko desetljeća za 3 koplja ispred svih ostalih. (Svaka čast Njemcima, ali premali su u svjetskim razmjerima). Nakon toga ćemo vidjeti.

Drugo, s kinezima treba biti jako oprezan. To je ekipa koja nema druge želje nego samo da utrpa svoje proizvode svuda i uvjek. Sve što oni ‘uvoze’ ili ‘kupuju’ je samo da pokupe tehnologiju i da na temelju toga počnu štancati svoje proizvode koje onda vraćaju čak i onima od kojih su ‘kupili’ originale. Siemens im je prodao nekakvu supermodernu lokomotivu, a ovi su je rastavili i sad štancaju samo sve dalje. Tamo nema nikakve zaštite i to je jako opasno. Končar im može prodati par transformatora, a onda se mogu kladiti da će niknuti 3 nove tvornice koje će ‘slučajno’ proizvoditi identične transformatore.

Ovo zvuči dosta ružno, ali to je tako.

Odnos svijeta prema Kini će se drastično promjeniti u slijedećim desetljećima. To više sigurno neće biti zemlja sa jeftinom radnom snagom, zapadne tvrtke više neće imati motiva da tamo outsourcea-ju svoju proizvodnju i tada će biti druga priča.

U našem slučaju njima treba probati prodati neke naše lučke, transportne, skladišne i slične kapacitete. Za sve drugo smo preslabi.

Sve će doći na svoje realne vrijednosti.Moji postovi nisu nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

U našem slučaju njima treba probati prodati neke naše lučke, transportne, skladišne i slične kapacitete. Za sve drugo smo preslabi.

To bar ne mogu rastaviti i kopirati pa bi to bilo ok [proud], lijepo im iznajmiti na 20 godina, pa neka placaju, nakon toga pokupimo mi to u nase vlasnistvo i sve 5. [thumbsup]

Tko nema ni jednog prijatelja ide kao stranac po zemlji.

Končar im može prodati par transformatora, a onda se mogu kladiti da će niknuti 3 nove tvornice koje će ‘slučajno’ proizvoditi identične transformatore.

pa kako svi ostali (puuno veći igrači) tamo svoje prodaju bez straha da im rastave i kopiraju transformatore :rotfl: (ma nije to baš tek ako…)

Da je tako, onda bi one mjerne transformatore rastavili i kopirali a ne bi od nas "kupovali" tehnologiju tj. ne bi je mi morali investirati u tu zajedničku kompaniju da ju ne trebaju, da mogu bez nas… samo uzet i kopirat… nije sve baš lako kopirati bez znanja KAKO – "kako", to se zove tehnologija.

(podsjetnik na naš joint-venture: http://www.koncar.com/hrv/novost.asp?nov_id=354 )

P.S. Čak je i naš predsjednik posjetio njih http://en.tbea.com.cn/Modules/News/TextNews/ShowNews.aspx?SortID=1&ID=DB0D0F8A-2EDD-42DE-91E3-257B51E0DD04 , valjda su došli u uzvratni susret sa svojim predsjednikom, Hrvatska i Kina – bratske zemlje 😛 To je jedno polje, mjerni, oni sami su dosta jaki u energetskim, distributivni i specijalni bi mogli biti ono što im prvo možemo ponuditi, ali i energetske kao i sve strane kompanije unatoč i domaćoj proizvodnji koju imaju – jer su Kinezi glede energetske infrastrukture: nezasitni 😀

New Report

Close