Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Vanzemaljac prizemlji se. Ja nisam ing. strojarstva , automehanicar ili bilo sta drugo pa da pricam o okretnome momentu, fergazerima, karterima, anlaseru, optici ili kuglastome lezaju. Ne pada mi na pamet soliti prijatelju automehanicaru o bilo kojem dijelu njegova posla jer bi na taj nacin ispao neozbiljan.Ako on kaze mijenjaj ulje na 10000 km, mijenjaj pumpu ili remen , ja mijenjam.
Ako auto stane jer mi ode remen kojeg nisam mijenjo i pritom osteti masinu, jasno da ce reci da sam si sam kriv sto ga nisam sluso. Nego sto ce reci? Pohvalit ce me?

A naravno o medicini svi sve znaju i laprdaju gluposti o 3T MR uredjaju, jer oni imaju informaciju od nekakvih svojih prijatelja sefova koji usput budi receno o principima rada MR uredjaja blage veze nemaju. Al svoje spage tamo gurati znaju. Itd itd. Majstor, govori ti covjek od struke. Ne blefer.
Razlika izmedju 1,5 T i 3 T uredjaja za tebe laika nije vazna. Vazno bi ti trebalo biti to kad ti ja kao strucnjak kazem da ih od 0.5 i 1,5T u hrvatskoj ima dovoljno sto je europski prosjek po glavi stanovnika. I da je jedini izlaz iz ove pusione koja se zove drzavno zdravstvo -privatizacija.
Hrvati kao mentalni sklop nisu u stanju odrzati javno zdravstvo jer su priprosta i sebicna nacija ciji se politicari petljaju u sve i svasta pa tako u upravnim vijecima sjede ljudi koji ne znaju sta je to ultrazvuk, kolika je njegova cijena i na kjojem broju pretraga se aparat amortizira. Ravnatelje pak zanimaju samo provizije.Strucnu osobu niko nista ne pita , a rezultat takvoga stanja su duge liste cekanja. I na kraju, ljcnike jedine interesiraju pacijenti. Ali to je nazalost sve rjedji slucaj.I mene ce prestati. Ne zelim da mi neko psuje ispred ambulante jer se na moj dopler pregled ili uzv dojke ceka 4 mjeseca dok upravi nije stalo da mi osigura nekakvi dodatni termin. A prekovremenih sati tehnicka sluzba ima napretek. Zapamti doktor, med. sestra i zdravstvani djelatnik imaju normu dok ih tehnicke sluzbe nemaju. Zive na racun moga rada i vrijednosti boda koja se smanjuje kako se povecava udio nezdravstvenih djelatnika. O tome sam prijatelju puno razmislajo. Sustav je pun anomalija i jedini je nacin rjesavanja krize apsolutna privatizacija.

Frend nemoj se ljutit, zagazio si u podrucje o kojem poima nemas , raspolazes sa polovnim informacijama koje sa realnosti veze nemaju. Bilo da su izvor informacija tvoji frendovi, moje kolege, bilo da si nesto o tome citao, pravu realnu informaciju vidis na terenu u svakodnevnome radu sa bolesnicima. Ponekad su najveci bolesnici nazalost doktori.

Scio me nihil scire

Inače podržavam zabranu pušenja u zatvorenim prostorijama. O’Brien je dobro primjetio da će se novac koji se trošio u kafićima preusmjeriti negdje drugo i da ekonomija u cijelini neće doći pod udar. Neke grane ekonomije će gubiti, ali će druge dobiti. Vlada će sigurno profitirati jer će više novca teći kroz dijelatnosti gdje se ubire porez u višem procentu, a manje kroz sivu ekonomiju.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Ekonomija ce doci pod odredjeni udar, pitanje je samo koliko. Tu nebi spekulirao, jer su ljudi i njihovo ponasanje poprilicno nepredvidljivi. Teoretska osnova za stetu koja ce nastati time zakonom je unistenje kapitalne strukture koja je podrzavala tu industriju. Ukoliko dodje do pada prihoda kafica, kapital koji imaju njihovi vlasnici ce velikim djelom propasti. Time je naravno ostecena i cjelokupna kapitalna struktura zemlje, te ce trebati proci neko vrijeme i biti potrosen dodatni kapital da bi se trziste vratilo u balans. Ostaje naravno i pitanje ljudskih sudbina, a bogami i turizma. Havajima je recimo prihod od turizma zveknuo 6% nakon uvodjenja zabrane pusanje. Doduse nasi gosti uglavnom dolaze iz zemalja koje imaju slicne rezime, pa brijem da mozda i nece biti neka katastrofa.
U osnovi kafic predstavlja privatni prostor i stoga nije a priori jasno da je potrebna drzavna intervencija u tom segmentu. Zastitom prava nepusaca se nemoze opravdati zabrana i ogranicenje osobnih sloboda, posto nepusaci ulaze u kafic slobodnom voljom, svjesni eventualnih rizika i nemoraju uci ukoliko ne zele.

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

Sonniboy vidi PM da ne spamamo temu

Meni je to malo smiješno oko ovog pušenja u kafićima …ispada da se sad nepušaći jako brinu o zdravlju pušaća ,

Mislim da je poanta da se nepušači ipak prvenstveno brinu za svoje zdravlje.

Ja bi pušenje ograničio isključivo na spavaće sobe. Ako nema djece može i u ostalim prostorijama.

[/quote]
Naprosto ne vjerujem da to malo vremena koje čovjek provodi u kafiću može bitno ugroziti njegovo zdravlje ………meni se pušenje nikak ne uklapa u spavaću sobu ,osim ako pušać u njoj spava sam.

Meni je to malo smiješno oko ovog pušenja u kafićima …ispada da se sad nepušaći jako brinu o zdravlju pušaća ,

Mislim da je poanta da se nepušači ipak prvenstveno brinu za svoje zdravlje.

Ja bi pušenje ograničio isključivo na spavaće sobe. Ako nema djece može i u ostalim prostorijama.

[/quote]
Naprosto ne vjerujem da to malo vremena koje čovjek provodi u kafiću može bitno ugroziti njegovo zdravlje ………meni se pušenje nikak ne uklapa u spavaću sobu ,osim ako pušać u njoj spava sam.
[/quote]

Khm…ovaj…Karla, meni se cini da Conan Obrijan nije mislio na tu vrstu pusenja koja se inace provodi i u kaficima [lol]

Meni je to malo smiješno oko ovog pušenja u kafićima …ispada da se sad nepušaći jako brinu o zdravlju pušaća ,od kojih sve bolesti mogu oboljeti,te kolko košta liječenje od bolesti koje su posljedice pušenja ,bla,bla,bla…..oni koji podržavaju zabranu pušenja u kafićima zapravo gledaju samo na sebe ,vjerojatno bi da njihovo imanje kruha ovisi o tome ,kao što ovisi mnogim obiteljima koje žive od ugostiteljstva , oni svirali drugu pjesmu …..ja vjerujem da to malo vremena koje provodimo o kafićima neće znatno utjecati na naše zdravlje …..mislim da niti jedan pasivni pušać neće oboljet ni od jedne te bolesti koje uzrokuje pušenje zbog parminutnog ili parsatnog tjednog boravka u takvom prostoru…..bitno je da se ne puši u kući i na mjestu gdje čovjek radi dnevno osam ili kolko već sati……opsjednutost ničim nije zdrava pa tako ni ova o čistom zraku kojeg eto samo taj zli pušać pored nas ugrožava……nisam pušać,imam odraslu djecu kojima je sugerirano da ne puše i odlučili su tak ,nisam ugostitelj……samo želim razmišljati realno i pravedno…

pravedno je ovo: briga mene za pušače i hoće li sutra krepati. meni je do mojeg zdravlja i moje djece a ne želim se lišiti izlazaka. zar ti je to teško shvatiti. pušači su bezobzirni i puše pred djecom i nepušačima i sada imamo zakon koji nas štiti od njihovog terora. jel sad jasnije? bojim se da nije. a što se tiče ugostitelja, slobodno neka propadnu jer nisu ništa uložili u kafiće osim stolova i stolica i pepeljara. glavno da furaju fine aute. to je bila prva investicija.

...povijest se ponavlja...

@Alien
[embarass]…uh ,nisam zbilja to skužila ,conan o bri mi je uvijek zvučall nekak fin dečkić.

Sorry majstor tek sad vidim.
Nismo se razumjeli .Znas i sam da toje misljenje itekako uvazavam.
Ostalo je samo oblik konverzacije.

Scio me nihil scire

pravedno je ovo: briga mene za pušače i hoće li sutra krepati. meni je do mojeg zdravlja i moje djece a ne želim se lišiti izlazaka. zar ti je to teško shvatiti. pušači su bezobzirni i puše pred djecom i nepušačima i sada imamo zakon koji nas štiti od njihovog terora. jel sad jasnije? bojim se da nije. a što se tiče ugostitelja, slobodno neka propadnu jer nisu ništa uložili u kafiće osim stolova i stolica i pepeljara. glavno da furaju fine aute. to je bila prva investicija.

Zabranimo i aute i motore. Em zagadjuju (i to opako), em gaze djecu na izlascima.

Inace, da su ugostitelji mogli napraviti tehnicka rjesenja za problem pusenja to se slazem u potpunosti.

Sorry majstor tek sad vidim.
Nismo se razumjeli .Znas i sam da toje misljenje itekako uvazavam.
Ostalo je samo oblik konverzacije.
[/quote]

I ja tvoje. [thumbsup]

Tako i mene boli briga za motorizirane turiste koji dolaze u velikom broju, rade guzve na cesti i zagadjuju zrak otrovnim ispusnim plinovima dok jure prema hotelima i kampovima LRH. Takodjer ti hoteli od LRH narusavaju vizuru Opatije i bio bi red da ih se zakonom zabrani i sravna sa zemljom. A i navlace grupe pijanih germana koji urlicu dugo u noc opijeni jeftinom i losom pivom. Tko ce mene zastiti od njihovog terora!?

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

New Report

Close