Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ukratko, mi pusaci kulturno umremo taman pred penziju, a ne ko ovi zdrav-zivot jos 25 godina nakon zadnjeg radnog dana krademo bogu dane, obilazimo ljecnike i trosimo lovu na pelene za inkontinenciju, gnjaveci obitelj sa svojim mudrim savjetima.

Ipak mi je nekako draze biti nepusac i daviti obitelj mudrostima sa poslovnoga [lol]
Koliko Petrica jedan covjek popusi u cijelom zivotu po sadasnjoj cijeni(neka cijena bude fiksna)?
1 kutija dnevno = 15 kn
356 kutija godisnje = 5500 kn
30 godina pusenja = 1100 komada petrice.
[lol]

Tko nema ni jednog prijatelja ide kao stranac po zemlji.

Malo ste omasili ceo fudbal sa tim troskovima ljecenja pusaca… Nitko ne govori o troskovima ljecenja nepusaca, koji su, gle cuda – veci nego troskovi pusaca. Ako se doda iznimno veliki benefit koji pusenje ima za mirovinski sustav, pusaci su daleko isplativiji.

http://content.nejm.org/cgi/content/full/337/15/1052

Majstore, svaka čast na trudu, ali nisi up to date, jer ti je studija na osnovu koje si donio korektne zaključke jednostavno zastarjela. Vrijedilo je to 1997, a od tada se u dijagnostičkim i intervencijskim postupcima mnogo toga izmijenilo.U tih 12 godina dogodila se mala revolucija. Primjerice danas dostupni MR i MSCT uređaji, intervencijski radiološki i invazivni kardiološki postupci ugrađivanja stentova i bypasa znatno poskupljuju postupak. A liječi se mnogo skupljim i modernijim lijekovima. Ogromni troškovi edukacije visokoobrazovanih intervencijskih radiologa i kardiologa. Samo stent košta nekoliko tisuća eura. Intervencijska sala nekoliko milijuna eura. Edukacija intervencijskog radiologa (subspacijalista) ili kardiologa( također subspecijalista) početnika samo za taj postupak traje 6 god. Tu nije uračunato vrijeme trajanja studija od 6 godina + staž od godinu dana. A nisam naveo popratnu suport ekipu od anesteziologa( također specijalista) , instrumentarke i ostaloga popratnog osoblja. MR uređaj od cca 3T košta od miljun eura na više. Da bi se održalo stanje supravodljivosti u takovom uređaju potrebne su velike količine struje i helija. Ovo gore napisano jasno govori u prilog činjenici kako su troškovi u 2009 za npr. akutni infarkt mikarda bitno viši nego onomad.

S druge strane očekivano trajanje života sve se više produžjue, upravo zbog činjenice bolje zdravstvene zaštite ali i buđenja zdravstvene kulture i samosvjesti o zdravome životu. To bi pak s te trane imalo za posljedicu povečanje izdataka za nepušače.
Svejedno, kada bi se danas i htjela provesti slična studija zbog novoga stanja na terenu izgledala bi u mnogo čemu drugačija od ove iz 97.

Pozdrav

Scio me nihil scire

morao sam se ulogat samo da te ocijenim

https://childhealthsafety.wordpress.com/2012/03/14/government-experts-cover-up-vaccine-hazards/

Kolega sonnyboy, vjerujem da su troskovi ljecenja porasli, medjutim smetnuli ste sa uma da su porasli – svima. I nepusacima. Stoga nemojte gledat samo jednu stranu (trosak ljecenja pusaca), nego stavite nasuprot i drugu – trosak ljecenja nepusaca. Od oka bi rekao da su se obadvije strane izmnozile sa nekim faktorom i dalje drzeci nejednakost.

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

Hebote evo opet jugoslavije ….

http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=77248

Rohatinski, Jelašić, Kozarić i Krgović o mjerama protiv krize

Guverneri središnjih banaka Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore u Rovinju će 19. i 20. lipnja ove godine sudjelovati na regionalnom skupu Mjere protiv globalne krize u financijskom sektoru.

Wall Street i banke protiv ljudi. Drzave i vlade izmedju.

A evo i novih pizdarija iz slovensko/americke kuhinje … muti se voda … ne bu dobro … Ovo bi trebalo znaciti da postoje realne mogucnosti provlacenja ruskih plinovoda te da se amerima izmice stolica u istocnoj evropi i juzno prema Turskoj.
Podjela BiH ce biti noz u trbuh Hrvatske. A nase maloumne politicare naravno boli k…
Gledajuci "trbuh" RH moglo bi se reci da je ovo do sada je bilo nesto kao ostipacija a nakon podjele ce bit kontinuirani proljev.
Mislim da je bila bolja ostipacija. Barem su gace ciste.

http://www.seebiz.eu/hr/politika/montgomeryjeve-ideje-republika-srpska-treba-nezavisnost%2c-a-kosovo-podjelu,47431.html

Montgomeryjeve ideje: Republika Srpska treba nezavisnost, a Kosovo podjelu

Wall Street i banke protiv ljudi. Drzave i vlade izmedju.

Majstore, svaka čast na trudu, ali nisi up to date, jer ti je studija na osnovu koje si donio korektne zaključke jednostavno zastarjela. Vrijedilo je to 1997, a od tada se u dijagnostičkim i intervencijskim postupcima mnogo toga izmijenilo.U tih 12 godina dogodila se mala revolucija. Primjerice danas dostupni MR i MSCT uređaji, intervencijski radiološki i invazivni kardiološki postupci ugrađivanja stentova i bypasa znatno poskupljuju postupak. A liječi se mnogo skupljim i modernijim lijekovima. Ogromni troškovi edukacije visokoobrazovanih intervencijskih radiologa i kardiologa. Samo stent košta nekoliko tisuća eura. Intervencijska sala nekoliko milijuna eura. Edukacija intervencijskog radiologa (subspacijalista) ili kardiologa( također subspecijalista) početnika samo za taj postupak traje 6 god. Tu nije uračunato vrijeme trajanja studija od 6 godina + staž od godinu dana. A nisam naveo popratnu suport ekipu od anesteziologa( također specijalista) , instrumentarke i ostaloga popratnog osoblja. MR uređaj od cca 3T košta od miljun eura na više. Da bi se održalo stanje supravodljivosti u takovom uređaju potrebne su velike količine struje i helija. Ovo gore napisano jasno govori u prilog činjenici kako su troškovi u 2009 za npr. akutni infarkt mikarda bitno viši nego onomad.

S druge strane očekivano trajanje života sve se više produžjue, upravo zbog činjenice bolje zdravstvene zaštite ali i buđenja zdravstvene kulture i samosvjesti o zdravome životu. To bi pak s te trane imalo za posljedicu povečanje izdataka za nepušače.
Svejedno, kada bi se danas i htjela provesti slična studija zbog novoga stanja na terenu izgledala bi u mnogo čemu drugačija od ove iz 97.

Pozdrav

Eee malo da te ispravim kolega. Ovo sto ste napisali uglavnom stoji no:
– HR ima jedan jedini MR uredjaj snage 3T – ostali su slabiji
– pacijenti sa stentovima ne idu na MR jer postoji mogucnost da ti magnetsko polje pomakne stent i onda ides… znas vec kam
– HR zdravtsvo radi po prilicno glupom principu – kod prvog infarkta dobijes jeftiniji Apollo stent po sistemu ako prodje prodje
– kod mene (a koliko sam se raspitivao) nije proslo pa se isti jeftini stent ponovno zacepio nakon manje od 6 mjeseci pa su na isto mjesto morala doci 3 bitno skuplja DES stenta (uz, naravno srecu da sam uopce prezivio taj drugi infarkt)

Zad lijepo zbrojite 2 i 2 i zakljucite kako "pametno" radi nase zdravstvo. Slicna prica je i s lijekovima: HZZO propisuje jefnitije lijekove ne razmisljajuci da time produljuju oporavak bolesnika i bolovanja. Ali, ja ne ocekujem pameti od nasih na vlasti, pa tako ni od vrhuske Ministarstva zdravstva

Generalno se slazem s idejom zabrane pusenja (iako sam pusac), no timing ne da je los nego je OCAJAN

Meni je to malo smiješno oko ovog pušenja u kafićima …ispada da se sad nepušaći jako brinu o zdravlju pušaća ,od kojih sve bolesti mogu oboljeti,te kolko košta liječenje od bolesti koje su posljedice pušenja ,bla,bla,bla…..oni koji podržavaju zabranu pušenja u kafićima zapravo gledaju samo na sebe ,vjerojatno bi da njihovo imanje kruha ovisi o tome ,kao što ovisi mnogim obiteljima koje žive od ugostiteljstva , oni svirali drugu pjesmu …..ja vjerujem da to malo vremena koje provodimo o kafićima neće znatno utjecati na naše zdravlje …..mislim da niti jedan pasivni pušać neće oboljet ni od jedne te bolesti koje uzrokuje pušenje zbog parminutnog ili parsatnog tjednog boravka u takvom prostoru…..bitno je da se ne puši u kući i na mjestu gdje čovjek radi dnevno osam ili kolko već sati……opsjednutost ničim nije zdrava pa tako ni ova o čistom zraku kojeg eto samo taj zli pušać pored nas ugrožava……nisam pušać,imam odraslu djecu kojima je sugerirano da ne puše i odlučili su tak ,nisam ugostitelj……samo želim razmišljati realno i pravedno…

Dodatak:
S obirom da imam par frendova doktora šefova određenih odjela na Rebru i u Vinogradskoj prica njihova off the record vezano za pusenje i infarkte ide otprilike ovako: ako doktoru dodjete s infarktom ide spika "aha evo to vam je od pusenja". No, istina je zapravo da na taj nacin doktori svaljuju odgovornost za eventualne njihove lose poteze na pacijenta. Od samog pusenja mozete dobiti neke druge plucne bolesti i karcinome, no sam infarkt jako jako tesko. Usput, vise otrova udahnemo mi koji zvimo u velikim gradovima u gradskom prometu od ispusnih plinova vozila.

Igrom slucaja, znam i sasvim drugaciju pricu iz svicarskih bolnica (a ugodno iznenadjenje su doktori u Thallasotherapiji Opatija sa slicnim razmisljanjima), gdje je glavni uzrok kardiovaskularnih bolesti povezan sa svakodnevnim stresnim nacinom zivota kakav zapadna civilizacija ima.

eto kako se tema zahuktala, dolazimo malo po malo do biti stvari.
od stresa nas nitko ne brani iako je sigurno najopasniji za sve moguće boleštine, a bome niti od sveopćeg zagađenog zraka. pušenje je kap u moru.
a o timing-u donošenja zakona u rh je suvišno i raspravljat… [undecid]

Meni je to malo smiješno oko ovog pušenja u kafićima …ispada da se sad nepušaći jako brinu o zdravlju pušaća ,

Mislim da je poanta da se nepušači ipak prvenstveno brinu za svoje zdravlje.

Ja bi pušenje ograničio isključivo na spavaće sobe. Ako nema djece može i u ostalim prostorijama.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

"Sa radnog mjesta na Mirogoj!" je parola koja ce spasiti nas domaci mirovinski sustav.

To to je i bila ideja kada ja napravljen prvi mirovinski sustav. Ideja uopće nije bila da se pomogne ljudima, nego do se puni državna kasa. Bismark je izračunao da je prosječni životni vijek u Njemačkoj u to vrijeme bio 45 godina. On je naravno stavio odlazak u mirovinu na 65 godina i od toga omogućio prihod državi.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

New Report

Close