Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

PD : Neradna nedjelja ugasila 1152 obrta

O ovome sam ja pričao u prvom mjesecu, a tek ćete vidjeti što će nakon ljeta i početkom jeseni donijeti ugostiteljstvu Zakon o zabrani pušenja odnosno koliko će se ugasiti dodatnih tisuća obrta (čitaj: tisuća radnih mjesta) u ugostiteljstvu. Sve floskule da ova dva zakona nisu doprinijela ovakvom stanju dolaze upravo iz krugova koji silno žele baciti Hrvatsku na koljena. Najnoviji scenarij su događanja sa BIH i zabranom uvoza u BIH koje je rezultiralo nekim našim nebulozama u vezi uvoza iz iste (jedina država uz Srbiju gdje još nešto izvozimo). [pray]

Ajmo logički postavit stvari.

Zašto su ti obrti zatvoreni? Dvije su opcije.

a) građani više ne kupuju te prozivode koje su ti obrtnici nudili
b) građani te proizvode kupuju kod drugih obrtnika

Slučaj a): s obzirom da građani više ne kupuju te proizvode (primjera radi uzmimo da su to npr cigarete i novine) tada im ostaje dio dohotka koji su prije trošili na te proizvode. Taj dohodak sada ili troše na nešto drugo (hrana, kino, odjeća, putovanja) što znači da druga poduzeća koja to nude profitiraju, ili ga možda investiraju, štede, ili možda tim viškom otplaćuju prijašnje zaduženje

Slučaj b): posao je od nesposobnijih obrtnika prešao onima sposobnijima, koji nude ili bolju uslugu, ili su jeftiniji ili imaju bolji marketing pa mogu privući kupce itd…

Svakome sa sposobnošću logičkog razmišljanja je jasno da je razmišljanje koje nudi Veki površno, bez sagledavanja bilo posrednih bilo dugoročnijih posljedica

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Treba pogledati i koliko se tih obrta otvorilo u jako kratko vrijeme. Ima netko te podatke?

Malo mi glupo zvuci da 4 dana mjesecno mogu ugasiti obrt, firmu ili neki centar. Da je slabija prodaja to moguce, ali da je to bas razlog necijeg zatvaranja jako tesko. Mozda u kombinaciji sa krizom, recesijom i sl. ima logike, ali opet nekako mi se cini da smo svemu sami krivi, vise manje.

Sto se tice pusenja, ja sam za zabranu pusenja pa kako god to utjecalo na ugostiteljstvo, iako mislim da to nema nikave veze sa poslovanjem. Treba se snaci, pa ljude drukcije privuci. A onaj sto mi dimi do moga stola dok ja jedem neka pusi vani ili u posebnoj prostoriji za to.

Tko nema ni jednog prijatelja ide kao stranac po zemlji.

Što se pušenja tiče jel ima netko računicu koliki je godišnji trošak za zdravstvenu pomoć svima koji su oboljeli od pušenja? Pa ne padaju HZZO-u novci s neba…

Muka mi je kad vidim ugostitelje kako kukaju svaki dan na tv…

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

A sto im drugo preostaje kada nisu sposobni za nista, pa samo kukaju.

Sigurno racunaju kako povecati cijene da se kao spase, umjesto da se bave kvalitetom usluge, pametnom borbom za goste i sl stvari. Usluznost nula, profesionalnost nula, kvaliteta usluge nula, sve ispod prosjecne kvalitete. Konobari su najcesce neprofesionalni, toliko da cak i mene izbace iz takta koji nisam zahtjevan gost.

Popijes pivu, donese covjek toplu casu i pivu, tek izasla casa iz masine. Narucis drugu pivu, on ti nosi novu bocu a casu cuva na sanku i cudi se ako pitas cistu casu.

Majstore,

Vrlo je tesko izracunati troskove lijecenja i suporta bolesnicima oboljelih od bilo kojega oblika bolesti uzrokovanog dugotrajnim uzivanjem nikotina.
U prvome redu ne radi se samo o raku pluca kao najgorem obliku bolesti izravno povezanim sa nikotinizmom.Tu su jos i kronicne opstruktivne bolesti pluca – kronicni bronhitis i emfizem.
Nikotin izravno utjece na razvoj ateroskleroze koja pak ima nesagledive posljedice po sve organske sustave a imlicira skupe dijagnosticke , rehabilitacijske , kirurske i intervencijske postupke.

Za dobru procjenu treba uzeti dakle u obzir sve dokazane stetne kategorije izravno i neizravno povezane sa pusenjem pa tek onda krenuti u kalkulaciju. Troskovi su sigurno megaogromni.
Kad se brojka i dobije treba je uvecati za razliku nize cijene rada naseg strucnog osoblja posebice lijecnika u odnosu na europski prosjek. To je stoga jer je dijagnosticka, operativna i rehabilitacijska usluga na razini europskih standarada.

Za okvirnu informaciju uvodni link….

http://www.hzjz.hr/epidemiologija/kron_mas/pusenje.htm

Pozdrav

Scio me nihil scire

U nasem drustvu je to vrlo uobicajena pojava. Puno je lakse kukati nego nesto konkretno napraviti / promijeniti.

Sigurno racunaju kako povecati cijene da se kao spase, umjesto da se bave kvalitetom usluge, pametnom borbom za goste i sl stvari. Usluznost nula, profesionalnost nula, kvaliteta usluge nula, sve ispod prosjecne kvalitete. Konobari su najcesce neprofesionalni, toliko da cak i mene izbace iz takta koji nisam zahtjevan gost.

To postoji tijekom cijele godine i dodatno je potencirano u ljetnim mjesecima. Cak i primjera gdje se namjerno vara musterije ima uzasno puno. Ipak ima nesto sto je iznadprosjecno kod ugostisteljskih usluga, a to je cijena. [smiley]

You either do it right or you get eliminated!

BTW kaj velite na Merkelicu i odgovor Bena i Jean-Claudea?

You either do it right or you get eliminated!

Meni su zabavniji od Simonice. [lol]

Meni su zabavniji od Simonice. [lol]
[/quote]
Znaci gledao si i Simonicu pa mozes presuditi. Ah, kako gubis vrijeme [lol]
A Simona je tko?
Na farmu bi umjesto zivotinja trebali staviti zivotinje iz sabora, recimo prasicko, ja imam par kandidata…tu bi bila najveca strka,pa bi morali staviti vise prasicka. [lol]

Napokon D-404 u rijeci ima neku svrhu.

http://www.korzo.net/izdvojeno/Cesta-D-404-konacno-dobila-svoju-svrhu-postala-je-parkiraliste-i-pista-za-rolanje.html

Tko ce odgovarati za ovo?

Majstore,

Vrlo je tesko izracunati troskove lijecenja i suporta bolesnicima oboljelih od bilo kojega oblika bolesti uzrokovanog dugotrajnim uzivanjem nikotina.
U prvome redu ne radi se samo o raku pluca kao najgorem obliku bolesti izravno povezanim sa nikotinizmom.Tu su jos i kronicne opstruktivne bolesti pluca – kronicni bronhitis i emfizem.
Nikotin izravno utjece na razvoj ateroskleroze koja pak ima nesagledive posljedice po sve organske sustave a imlicira skupe dijagnosticke , rehabilitacijske , kirurske i intervencijske postupke.

Za dobru procjenu treba uzeti dakle u obzir sve dokazane stetne kategorije izravno i neizravno povezane sa pusenjem pa tek onda krenuti u kalkulaciju. Troskovi su sigurno megaogromni.
Kad se brojka i dobije treba je uvecati za razliku nize cijene rada naseg strucnog osoblja posebice lijecnika u odnosu na europski prosjek. To je stoga jer je dijagnosticka, operativna i rehabilitacijska usluga na razini europskih standarada.

Za okvirnu informaciju uvodni link….

http://www.hzjz.hr/epidemiologija/kron_mas/pusenje.htm

Pozdrav

Ne bih se složio. Država ubire ogromne trošarine na cigaretama. Pušač svoje liječenje plati nekoliko puta.

Mislim da je druga ideja iza ovog zakona. Kafići su izvor sive ekonomije. Veliki broj plaća vrlo malo poreza, a često su ljudi zaposleni na crno. Ako bi država uspjela tok novca koji ide u kafiće dijelom usmjeriti tamo gdje ubire porez u većem postotku to bi pomoglo proračunu. To je uvijek tako, vlada uvijek podržava one od kojih ubire više poreza i manje pazi na one koji manje doprinose u proračun.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

BTW kaj velite na Merkelicu i odgovor Bena i Jean-Claudea?

Trichet se uzjogunio a Merkel je stala na njegovu stranu… valjda je osjetljiv na bilo kakvo uplitanje u neovisnost ECB-a pa makar to uplitanje bilo njemu u korist

New Report

Close